Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: [REC]
Forum PSX Extreme > Inne > Region Filmowy
Stron: 1, 2, 3
lukasz
Dobry horror. Początek w remizie wpadł mi w oko , pozwolił zapoznać się z główną bohaterkę i nadał narracji w formie reportażu sporo wiarygodności. Hiszpański z natury mocno akcentuje niektóre wyrazy i dodaje to filmowi smaku mówie tutaj chociażby o odsłuchu taśmy. Ogólnie jestem zadowolony.
stabik
Co za crap. Do tego nieskończona głupota, która napędzała ten film. Ogarniało mnie jedynie wkurzenie, przez to tępactwo, sztuczne zamieszanie itd. Brawo tym co dają 10/10, toż to Polska kinematografia jest lepsza. Scena scenę cepem pogania...

Edit: Jedyny moment, który był "straszny" to prosty motyw z nagłym wyświetleniem jednego zombie pod koniec filmu(spojler:potymjakchcieliwejscnastrych), dziękuję postoję, w necie mogę sobie odpalić jakiegoś screemera i przynajmniej zaoszczędzę 1:14h pieprzenia
kkk
CYTAT(stabik @ 21 08 2008, 22:04) *
Co za crap. Do tego nieskończona głupota, która napędzała ten film. Ogarniało mnie jedynie wkurzenie, przez to tępactwo, sztuczne zamieszanie itd. Brawo tym co dają 10/10, toż to Polska kinematografia jest lepsza. Scena scenę cepem pogania...

Edit: Jedyny moment, który był "straszny" to prosty motyw z nagłym wyświetleniem jednego zombie pod koniec filmu(spojler:potymjakchcieliwejscnastrych), dziękuję postoję, w necie mogę sobie odpalić jakiegoś screemera i przynajmniej zaoszczędzę 1:14h pieprzenia

rozumiem że preferujesz m jak miłość? A film to z mamą oglądałeś podczas obiadu i dlatego ci nie podszedl. aha, nie zapomnij odpalić screemera na dobranoc.
stabik
Skąd te wnioski?
kkk
CYTAT(stabik @ 21 08 2008, 22:18) *
Skąd te wnioski?

Z twojego paplania. Zanim obejrzałeś film wszedłeś do netu i zobaczyłeś że ludzie się masturbują nad tym horrorem i pomyślałeś że to najlepszy film roku - później zobaczyłeś REC - dobry horror ale nie wybitny - i sie zawiodłeś bo oczekiwałeś kosmosu i garka złota na końcu krwistej tęczy a teraz wylewasz żale na forum. NIGDY przed oglądaniem filmu nie czyta się recenzji/opini bo psują one odbiór.
bajej
tak sie zastanawiam co was straszy? Pytanie do tych ktorym sie nie podoba. Nie da sie wywołać filmem takiego samego uczucia jakbyś na żywo(?) zobaczył ducha etc. Jest kilka opcji - cos wyskoczy nagle - stare ale sprawdzone i mimo wszytko lubie to tongue.gif. Szczegolnie w kinie jak jest kur.ewsko głośno. Poza tym mozemy mieć doczynienia z cięzkim klimatem, no ale wtedy znowu sie odzywa ktos ze nuuuda itd. Wiec wtf? Moze po prostu jesteście juz na tyle starzy, ze horrory już nie robia takiego wrażenia jak za gówniarza?

No i zeby bylo na temat - Tak REC mi sie podobał, a szczegolnie że to hiszpański film. Fajnie sie to oglądało smile.gif
Tori
Pojechałem do kina na seans o 22, zaje.bana sala. Na początku nudy, chrupią dookoła popkorn. Pierwsza scena zombie mi się nie podobała, ale jak zaczęło się rozkręcać odłożyłem czipsy na bok i do końca ich już nie tknąłem. W międzyczasie kino opuściło parę osób i nie wróciło, parę dup się wydarło przy kilku scenach, a 20 min przed końcem osrany koleś kilka foteli dalej powiedział "pier.dolę" i poszedł xDD

Film mi się podobał, nuda na początku nadrabia szybkim tempem potem. Kilka razy naprawdę się bałem, nie przy scenach kiedy nagle zza winkla wyskakuje świrus, bo to było zbytnio do przewidzenia, ale:
Przerażały mnie te normalne sceny, spadający strażak, (pipi)n.ął o ziemię jakby nigdy nic. Dziewczynka na rękach mamy, która podejrzanie wyglądała. Po pewnym momencie widać było, że coś z nią nie tak. Ten pokój z wycinkami z gazet był straszny sam w sobie, krzyże, święte figurki, jakieś strzykawki, brrr.

Strasznie zawiodłem się na ostatniej scenie, bezsensu, ciągnie reporterkę coś za nogi, nie widać co... Wczesniej rzucali się na ludzi, a teraz dla podkreślenia efektu modelka z młotkiem postanowiła zrobić do obiektywu tajemniczą, popisową scenę, nie podobało mi się to. Ale bardzo doceniłem cycki na podłodze, fajne, jędre, takie akurat do dłoni smile.gif
stabik
Mówicie, że film nadrabia realizmem, i tak by było gdyby tego przestrzegano. W końcu naciągając trochę, możliwe, że doszło by do takiej mutacji i ludzie mieli by zostać w kwarantannie, a służby bezpieczeństwa(strażacy) nie zostali poinformowani celowo lub nie. Zachowanie się jednak ludzi było NiErealistyczne, już nie mówiąc o czymś tak oczywistym jak nagrywanie podczas walki o życie, świadomości w tej najstraszniejszej odmianie. Idiotyczne zachowanie reporterki, która czasem wyraźnie spokojna, a czasem rozhisteryzowana po prostu wkurzała(nie mówcie tylko, że tak mają kobiety) NIKT nie zachowywał się racjonalnie, może oprócz tego łysola strażaka i argument, że tak było, ponieważ byli zdenerwowani nic nie daje, ponieważ z dialogów, w których pieprzyli głupoty o swoim życiu i się czesali do kamery można co innego wnioskować. JAK można było wpuścić osobę służb sanitarnych na teren zawirusowany bez broni palnej(wnioskuję, że ostatecznie jej nie miał bo po zawirusowaniu zabiłby się)? Ani przez chwilę, niemal nikomu nie przyszło namyśl by coś przemyśleć(niemożliwe przy takiej ilości ludzi, szczególnie mężczyzn, poza kilkoma przebłyskami, w stylu szukania na skrzynkach pocztowych mieszkania dozorcy) tylko się przekrzykiwali jak idioci, w chwilach, w których tak naprawdę NIE było zagrożenia i jeśli służby sanitarne by ich nie sprzątnęły z jakiś przyczyn potem to by przeżyli itd., a tak to srak. Wolę dlatego resident evil np., ponieważ pomijając główną postać, to chyba we wszystkich częściach byli ludzie, którzy walczyli, myśleli, akcja byłą zaskakująca, jak np. odeprą ten atak? Nie wiedziałem tego, mogłem się jedynie domyślać, a to nie było łatwe, ponieważ oni myśleli na tym samym poziomie co widz w kinie, albo i lepiej, zatem mogli oglądającego przechytrzyć z pełną gracją realizmu, współgrać z moim umysłem, a tak to przypominało walkę naćpanych szympansów z wężami i z czym ja mam się identyfikować, tzn. odczuwać realizm?

P.S Najgłupsze jednak były przechadzki po domu, po tym jak dowiedzieli się, że już są zombie i teksty w stylu, "tam jest mój ojciec","łap dziewczynkę" wiedząc, że jest już poza polem widzenia

Edit: Genialnie również im wychodziło darcie mordy po znalezieniu schronienia w jakimś mieszkaniu, tak idealnie by wkurzyć do czerwoności zombie, by te rozwaliły drzwi. Wychodząc z niego(chociaż tego już dobrze nie pamiętam) zamiast sprawdzić delikatnie otwierając drzwi czy zombiaki są na zewnątrz to strażak otworzył je zamaszystym ruchem i wybiegł i cudem było to, że nikt tam na nich nie czatował, a nie cudem było to, że nikt nie rozwalił tych drzwi

Tori
W kwestii kamerzysty zgodzę się z Tobą. Były momenty, że ludzie nie mogli sobie poradzić z zombiakami, a ten zamiast ratować ich i swoje życie stał z boku i się przyglądał. Naprawdę przeje.bana sprawa. Albo jak odciągali staruchę od policjanta na początku ten zapalił im w oczy lampę, można nawet wnioskować, że zaskakując ich w tak nasyconej adrenaliną scenie po prostu przyczynił się do kompletnej straty policjanta. Dziwne było też to, że pierwsze 2 ofiary mutowały się pół nocy, potem facet w żółtym kombinezonie powiedział, że mutacja zależy od grupy krwi. Po tym, co powiedział ludzie od razu zamieniali się w zombie, nie mijało 5 min i już biegała cała kamienica.

Co nie zmienia faktu, że bałem się cholernie i w ostatecznym rozrachunku jestem bardzo zadowlony, że poszedłem na seans.

Porównaniem do Residenta zje.bałeś naprawdę nieźle napisaną analizę. Noc żywych trupów miała więcej sensu niż Resident, serio jest to jeden z najbardziej kretyńskich filmów jakie moje oczy widziały, a dwójka jest kwintesencją debilizmu i nadal staram się wierzyć, że została nakręcona dla jaj, ekipa miała kilka kilogramów palenia, zjarali wszystko i wkręciła im się opcja- chodźcie zrobimy najgorszy film! Jarali dalej podczas zdjęć, reżyser nagle wpadał zjarany z tekstami w stylu-"a teraz zje.biemy ich z krzeseł, niech ona skoczy na tym motorze do kościoła!! oo to będą jajca uhuhuhuh, a potem niech odpier.dolą mortal kombat z trupami z cmentarza...o lol, ziomek, ale się zjaraliśmy"
stabik
Nie, nie nie! Mam na myśli ekipę tych bolków bez super zdolności, którzy byli po stronie Mili Jowovicz, a uściślając to tych z pierwszej części. Dlatego napisałem, "pomijając główną postać", a żeby bardziej to naświetlić jest to przeciwieństwo ekipy ze Wzgórza mają oczy 2. "Nie minęło 5 minut i biegała cała kamienica" Rozśmieszyło mnie to, szczególnie w kontekście całego tego opisu ^ ^
Tori
CYTAT(2razyjot @ 19 08 2008, 21:34) *
CYTAT(selene @ 17 08 2008, 16:39) *
Jak dla mnie, ten film to dno.
Po tylu pochlebnych opiniach (wtf w ogole) liczylam na dobry horror, a tu takie rozczarowanie. Scenariusz zalosnie przewidywalny. Wynudzilam sie sad.gif

CYTAT(Dark Serge @ 9 08 2008, 11:53) *
on powinien się ZACZĄĆ w momencie wejścia na strych

To samo pomyslalam ogladajac.

Coz, szkoda zmarnowanego pomyslu

Przestancie pi.z.g.ac, ze siedzac sami w domu przy zgaszonym swietle nie baliscie sie akcji na strychu. Wezcie nie pokazujcie jaj i jajnikow bo nedznie to wychodzi, nawet mosci pancio 2razyjot sie czul nieswojo = balem sie. Geeeez.
Warto zadać sobie tez pytanie, czy wszyscy twardziele, których film nie przestraszył oglądali go w kinie, czy po prostu sobie włączyli diviksa i oglądali na swoich 15-17calowych monitorkach, w międzyczasie słysząc w głośniku dźwięki BLIIIIIII z dochodzących wiadomości na gg.

Wracając do maximusa z kilku stron wcześniej... on ma 18 lat, lubi Bleach (naruto pewnie też) i nic go nie przestraszy. Przecież każdy, kto żyje światem japońskich kreskówek jest odważny nawet bez zdrowego odżywiania. dziwne,że tego nie wiecie.
kkk
stabik - ile razy byłeś zamknięty w kamienicy z gromadą zombiaków i jak sobie z tym poradziłeś?
gekon
Niektorych strasze podejscie psychologiczne i budowanie klimatu, innych mordowanie amerykanskich studentow, a jeszcze inni sa odważni, ale potrafią docenić dobry film.

Doszukujący sie braku logiki w horrorach powinni się zastanowić nad sensem własnego istnienia. A sam stablik ogolnie przesadza i pisze posty jakby był specem od szybkiego reagowania w sytuacjach nagłego napadu zombie na hiszpanskie kamienice.

Bez obrazy, ale brak logiki jest nawet w horrorach Romero. Dlaczego te zombie po prostu nie mogły podpalic tego domu z ocalałymi tylko slepo pchały się do drzwi?
stabik
CYTAT(gekon @ 23 08 2008, 13:52) *
. A sam stablik ogolnie przesadza i pisze posty jakby był specem od szybkiego reagowania w sytuacjach nagłego napadu zombie na hiszpanskie kamienice.

wub.gif
CYTAT(gekon @ 23 08 2008, 13:52) *
Bez obrazy, ale brak logiki jest nawet w horrorach Romero. Dlaczego te zombie po prostu nie mogły podpalic tego domu z ocalałymi tylko slepo pchały się do drzwi?

Bo domyślnie były głupie jak zwierzęta i nie zdawały sobie sprawy ze swojego położenia, a dodatkowo chciały domyślnie przekazać swoją chorobę ^ ^
CYTAT(kkk @ 23 08 2008, 12:59) *
stabik - ile razy byłeś zamknięty w kamienicy z gromadą zombiaków i jak sobie z tym poradziłeś?

Codziennie od 8 do 16

Kofffam was :*
theGrimReaper669
CYTAT(Tori @ 23 08 2008, 10:50) *
Warto zadać sobie tez pytanie, czy wszyscy twardziele, których film nie przestraszył oglądali go w kinie, czy po prostu sobie włączyli diviksa i oglądali na swoich 15-17calowych monitorkach, w międzyczasie słysząc w głośniku dźwięki BLIIIIIII z dochodzących wiadomości na gg.

Ogladalem w kinie, mam 16 lat i twierdze ze film nie byl straszny.Jest pewna roznica: przestraszyc i straszyc.Przestraszyc potrafi kazdy glupi horror rzucajac na ekran brzydka morde i tak probuje robic REC.Te pare scen kiedy cos glosno krzyczy i rzuca sie na bohaterow nie potrafi zrobic nawet tego pierwszego(no moze tylklo scena na strychu,chodz przewidywalna)Prawdziwy strach,czyli stan ciagly (atmosfera,niepewnosc itp) mozna poczuc tylko podczas ostaniej sceny.Wykonanie apartamentu jest niezwykle klimatycznie i jezeli REC utrzymalby taki poziom podczas calego seansu,bylby to straszny film.

..ale debaty na temat czy film jest straszny nie ma sensu,bo kazdego przestraszy co innego.Ja np boje sie twarz odwroconych tylem do kamery(chyba jakis uraz z dziecinstwa tongue.gif )

ps nie uwazam ze REC jest zly,wrecz przeciwnie to jeden z lepszych filmow jakich ostatnio ogladalem
Osaka
W sumie, znajomi mi mówili, że super film, za(pipi)isty horror, rewolucja i w ogóle nowe E.T. Byłem w kinie i pierwsze 30 minut się śmiałem gdzie wszyscy skakali na siedzeniach, nie no serio, akcje z babcią wgryzająca się w policjanta i tekst w tle "Pablo, kręć wszysto !" rozkładał na łopatki i miałem wrażenie, że to nowa część "Strasznego filmu". Generalnie film był niestety przewidywalny, wiadomo było co, gdzie wyskoczy i psuło to trochę efekt, na pewno zaskoczył mnie strażak spadający na ziemie i cała końcówka gdzie kamerzysta kręcił w trybie nocnym, fajnie zrobili tą "dziewczynkę" w dodatku przejście kamery na ten tryb dodało klimatu, jak widzieli, że ona stoi kilka centymetrów od nich i kręci się po pokoju - moc.

W oglądaniu przeszkadzała mi też grupka debilnych licealistów którzy komentowali wszystko, dobrze że na sali znalazł się także typowy intelektualista w dresie który po prostu wstał i tekstem "Zamknij kur.wa ten (pipi).any ryj albo idziemy na zewnątrz" uciszył towarzystwo, ja bym tak nie mógł smile.gif
stabik
Ci, którzy w kinach na horrorach najwięcej pieprzą po prostu najbardziej się boją
gekon
Taka mała dygresja. Nie lubie ogladac filmow w kinie, bo głupota ludzka psuje klimat, tym bardziej w przypadku horrorow. Jak sobie zbudować klimat jak po prawej siedzi twoja kobieta i łaskocze cie co 15 minut, po lewej jakiś dzieciak pije cole i wcina popcorn. Za tobą ktoś gada przez telefon, przed toba siedzi baba w kapeluszu, a kilka rzędów dalej pusta blondi rechocze z każdej sceny?
Flik
Why so serious?
To jest jeszcze pol biedy. Kiedys odbilo mi, zeby pojsc na NMF do wrocławskiego Heliosa. Trafila mi sie banda gimnazjalistow, ktora urzadzila sobie libacje na sali kinowej. Podziekuje za takie przyjemnosci i wole pogasic wszystkie swiatla w pomieszczeniu i zaliczyc film na mojej 17'. Rec mnie w sumie nie ruszyl z zadnej strony. Film ktory buduje nastroj to A Tale of Two Sisters, a nie... no wlasnie, nie wiem czym mialbyc REC, ja sie wynudzilem.
Shen87
Mi osobiscie REC sie podobal, straszny moze nie byl ,ale trzymal w napieciu imo.

Smieszy mnie troche ze za 1,5 miesiaca jest premiera amerykanskiego remake'u REC, film ma ledwo rok, nie wiem czy amerykance maja problem z czytaniem napisów do filmów, i kreca wersje w swoim jezyku, czy ki diabeł
gekon
Sam nie wiem co jest lepsze. To, że nakrecili remake filmu ktory ma kilkaa miesiecy czy to , że nakrecili go kad w kadr przy okazji strzeszczając cały film w pierwszym traillerze:]
Tokar
No nie tak dokładnie kadr w kadr, bo już widać, że parę nowych scen będzie np. służby specjalne zdejmujące ze snajperki gościa, który mimo ostrzeżeń próbuje się na chama wydostać z budynku przez okno. To pewnie po to, by film jakoś dociągnął do tych 90 minut, bo przecież na krótszy film rasowy hamburger nie pójdzie, bo nie będzie miał czasu dopić 10l kubełka coli i dojeść 5kg pudełka popcornu.
A ten trailer to rzeczywiście dobra wylęgarnia spoilerów. Nie ma to jak w trailerze pokazać ostatnią scenę xD
No chyba, że to nie będzie ostatnia scena i dokręcą jakieś nowe zakończenie. To by akurat było dobre, bo to oryginalne jest z du/py po całości.
ogqozo
Bohaterka ma taką samą bluzkę, ale mniejsze cycki. Nie będzie to nic wybitnego.
gekon
No i ta hiszpanka ogolnie była ładniejsza. Siostra Dextra to straszny kotlet
Tori
Angela miała śmieszne wystające ząbki, jak królik, ale akurat była jedną z kobiet, którym ta przypadłość dodaje uroku. Podobała mi się, cyce na podłodze na końcu najbardziej, jednak moja fascynacja zakończyła się, jak zobaczyłem główne zdjęcie na filmwebie na profilu tej dziewczyny, fuj.

Wygląda tu jak 40letnia prostytutka
Shen87
przeciez w "ruchu" prezentuje sie 100x lepiej, a na zdjeciach kazdy czasem slabo wychodzi :|
il capitano
Byłem dziś w kinie bez zbytniego hajpa na owy film poszedłem na seans ze swoją lubą i po prostu mnie zmiażdżył. Lepszej ekranizacji o zombiasach nie widziałem. Cudo i prostota. Dla mnie rewelka.
ogqozo
CYTAT(KoBik @ 27 08 2008, 22:00) *
Lepszej ekranizacji o zombiasach nie widziałem.

To oni to zrobili na podstawie książki? Nawet nie wiedziałem.
il capitano
rodzyn :f

EOT
Mq
http://www.youtube.com/watch?v=N1nv6W4sRus...feature=related

Alternatywne zakonczenie. Mrozi krew w zylach.
konstant
Ogladnalem film, ale z przerwami.
I jakos nie moge zjarzyc zakonczenia.
Rozumiem, ze to co spotkali na strychu to byla to niby portugalska opetana dziewczynka?
Skad ona sie tam wziela?
Moze mi ktos to wyjasnic?
gekon
Ksiadz ją trzymał na strychy i sie nie dziwie. Tez bym jej na lody nie zabrał.
KOMODO
QUOTE(konstant @ 29 09 2008, 20:29) *
Ogladnalem film, ale z przerwami.
I jakos nie moge zjarzyc zakonczenia.
Rozumiem, ze to co spotkali na strychu to byla to niby portugalska opetana dziewczynka?
Skad ona sie tam wziela?
Moze mi ktos to wyjasnic?

Trzymal ja na strychu, gdzie przez lata robil badania na temat wirusa opetania usilujac znalezc na nie lekarstwo. Jednal w koncu wirus zmutowal na zarazliwy i ksiadz postanowil ja usmiercic. Bezskutecznie.
Keymaker
Podsumowanie po dawnym seansie krótkie: srałem cegłami ohmy.gif
pajgi
Ciekawe co się stało z samym księdzem, bo z tego co pamiętam, to nie było wyjaśnienia w filmie a to dobry przyczółek dla kontynuacji. Na REC 2 nie liczę (nawet bym nie chciał-nie stać mnie na noszenie pieluch), ale Hollywood pewnie coś wymyśli
Keymaker
W tym miesiącu bodajże rozpoczynają się zdjęcia do kontynuacji wink.gif
2razyjot
CYTAT(pajgi @ 7 11 2008, 16:07) *
Ciekawe co się stało z samym księdzem, bo z tego co pamiętam, to nie było wyjaśnienia w filmie a to dobry przyczółek dla kontynuacji. Na REC 2 nie liczę (nawet bym nie chciał-nie stać mnie na noszenie pieluch), ale Hollywood pewnie coś wymyśli

Hamburgerojady wymyslily sobie remake RECa o tytule "Quarantine". Jestem po seansie i podziekuje juz rezyserowi w ktorym pokladalem tak wielkie nadzieje, remake to malo dosadnie powiedziane - to kalka 1:1. O_o Omijajcie szerokim lukiem, bo Amerykance zwyczajnie w tym wypadku rady nie dali...

Kontynuacja "REC"? No dobra, dam sie skusic ale szczekopadu i zwieraczoscisku nie prorokuje. wink.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.