Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: [REC]
Forum PSX Extreme > Inne > Region Filmowy
Stron: 1, 2, 3
Dark_Slide

CYTAT
Reporterka Angela wraz z kamerzystą realizują dokument o nocnej pracy strażaków. Gdy pojawia się pierwsze wezwanie, dziennikarze również uczestniczą w akcji, by zarejestrować ciekawy materiał. Na miejscu okazuje się, że wezwanie dotyczyło hałasów w mieszkaniu starszej pani. Po przybyciu strażaków i policjantów, będąca w dziwnym stanie staruszka gryzie jednego z funkcjonariuszy. W międzyczasie okazuje się także, że budynek został odizolowany, bo służby bezpieczeństwa uważają, że w kamienicy panuje jakaś rozpowszechniająca się choroba.

Trailer: http://youtube.com/watch?v=GAnbWCjmOkA

Wczoraj w nocy oglądałem ten film. Totalnie nie wiedziałem o czym on będzie. Ot tak kolejny horror polecony przez znajomych. Przyzwyczajony to słabych produkcji, które nie potrafią straszyć (nie pamiętam jaki ostatni horror mnie przestraszył, czy stwierdziłem że był świetny) przystapiłem do oglądania. Wprowadzenie nie zapowiadało niczego, niby reportaż o strażakach, aż do momentu kiedy dostają wezwanie na akcję. Od samego wejścia do budynku gdzie dzieje się główna akcja filmu można poczuć klimat kwarantanny i prawdziwego survival horroru. Zombii wygladają strasznie, przestraszyłem się 2-3 razy i na dodatek ciągle czułem tą adrenalinę jakbym to sam był w tym budynku przez sposób nagrywania filmu - tak jak w Blair Witch Project 1. Napiszę, krótko ten film mną pozamiatał i długo czekałem na takie przedstawienie tematu zombii. Trzeba zaznaczyc ze nie bylo to typowe powolne zombii, tylko bardziej jak to ja okreslam zainfekowani to i tak trzeba przyznac ze tutaj wszystko bylo idealnie dopasowane. Nie ma zadnych smiesznych scen, caly czas film trzyma w napieciu. Polecam wszystkim fanom filmów o zombii i ludziom ktorzy lubia BARDZO DOBRE horrory. Hiszpanie pozamiatali.

Może już ktoś z Was widział ten film? Co o nim sądzicie? Bo jestem ciekaw czy na mnie tylko wywarł takie wrażenie.
Amer
qźwa, zajarałem się smile.gif rozpoczynam poszukiwania.
87pizol87
film naprawde super, potrafi wystraszyć jak na film o zombie
Royal
Film jest krótki i przewidywalny, ale straszny.
Nie ma śmiesznych scen? Mi na przykład patent z na oko 90-kilową babcią-zombie wrzucił banana na ryj.
I jeszcze ta reakcja jak ją strażak zdzielił w morde młotem czy czym tam...
Zabawnie to wyglądało.
Ogólnie dla mnie ten sam poziom co Diary Of The Dead Romero. Jakoże jednak nie lubię biegających zombiaków
oraz dlatego, że Romero był nieco szybszy z przedstawieniem żywych trupów z punktu widzenia samej kamery,
oceniam DOTD oczko wyżej. Diary... nie jest z pewnością tak straszny jak [REC], ale akcja dzieje się w różnych
miejscach, co zaje.biście potęguje klimat zombiakowej-apokalipsy. Ponadto jest narracja i muzyka jakaś.
Zakończenia w obu filmach są dobre.
2razyjot
CYTAT(Amer @ 7 05 2008, 14:52) *
qźwa, zajarałem się smile.gif rozpoczynam poszukiwania.

Widzialem z 2 tyg. temu - dobra rzecz. Na tle innych filmow kreconych "z reki" prezentuje sie najlepiej, bo najnowszy film Romero o zombie rowniez realizowany w tej samej konwencji jest sredni po prostu. Poczatek "taki se", pozniej juz z gorki, stara baba odpycha a koncowe kilka minut wybitnie klimatyczne! POLECAM! smile.gif
Snejk
Tez widzialem [REC] jakies czas temu, i tez mi sie podobal. I w sumie moge podpisac sie pod '2xjotem'. Najlepszy horror nakrecowny w taki sposb. Nie ogladalem jeszcze nowego dziela dziadka Romero ale slyszalem, ze chu/jnia niestety.
Najwiekszym plusemhiszpanskiego ząbiaczego filmu to na pewno strasznosc. Jak BWP mnie zabardzo nie trzymal w napieciu i nie straszyl tak Rec zrobil to parokrotnie wink.gif Ostatnio sceny to juz prawdziwy terror na widzu;] znakomite.
W Paru momentach film troche przundzal, zdarzaly sie przestoje, ale na szczescie nie zaczeeste.
No milo obejrzec dobry horror, gdzie dla odmiana nie pitola po angielsku.
8/10

aha, hamburgery robia rimejk sorcerer.gif
2razyjot
CYTAT(Snejk @ 8 05 2008, 16:11) *
Tez widzialem [REC] jakies czas temu, i tez mi sie podobal. I w sumie moge podpisac sie pod '2xjotem'. Najlepszy horror nakrecowny w taki sposb.

Dla mnie to najlepszy film krecony w tej konwencji. smile.gif Hiszpanie sie rozpedzaja - mamy tez rewelacyjny "Sierociniec" ale juz nie krecony z "perspektywy kamerzysty". wink.gif

Nie ogladalem jeszcze nowego dziela dziadka Romero ale slyszalem, ze chu/jnia niestety.

Nowy Romero to kawal fajnego kina na poziomie do jakiego mnie przyzwczail po trylogii + "Ziemi Zywych Trupow". Tutaj rowniez przez film o zombie wytyka masom ludzkim pewne bledy/prawi moraly, jest sporo przegadanych scen ale akcje z zombie, umiarkowane gore (momentami jest syyyyto) + czarny humor (amisz z kosa po prostu daje rade!) mnie przekonuja! Taki oldschoolowy film w nowym ujeciu - mi sie podobalo ale rewelka to zadna!

aha, hamburgery robia rimejk sorcerer.gif

Ojojojoj, bedzie kila ale efektow dowala pol tony. ;]

Z ocena sie Snejk zgadzam - mocne 8 sie nalezy, dorzucam rowniez PLUS za genialna koncowa sekwencje!!! icon_twisted.gif
Tommo
Narobiliście mi smaka na ten film i już wypalony na płycie czeka na seans wieczorny ;]
Psyko
Widziałem wczoraj w nocy. Początek nie nastawił mnie optymistycznie, odrzucając hiszpańskim i nużąc ukazaniem całej tej remizy. Ale od momentu kiedy bohaterowie zostają zamknięci w budynku jest cudownie. Fajnie budowane napięcie i mistrzowska końcówka, autentycznie oglądając ją czułem napięcie, a moja dziewczyna aż zakkneła pare razy oczy. Kozak. Sierociniec też dobry?
2razyjot
CYTAT(Psyko @ 9 05 2008, 16:05) *
Sierociniec też dobry?

Dobryyyyy, IMO jeden z lepszych filmow jakie widzialem ostatnimi czasy. Odpowiada za niego tworca swietnego "Labiryntu Fauna". Polecam goraco!!! smile.gif
Psyko
Jak to del Toro, to łykam...
masterlag
Film oglądałem kilka dni temu i muszę przyznać że jest naprawdę niezły takie mocne 7/7+ początek lekko niemrawy ale im dalej w las tym lepiej+ fajna końcówka.Zdecydowanie wart zobaczenia.
_Milan_
moim zdaniem taki sobie, na koncowce sie usmialem, ale nie ze smieszna, tylko zayebista, nienawidze filmow z duchami co robia co chca, raz potrafia zabijac zywych, a pozniej sie 50 minut znimi nie wiadomo po ch,uj bawia.
ale koncowa sierocinca mnie ucieszyla na maksa xDD

jesli podobal Ci sie "inni" z Kidmanowa to to tez podejdzie.
Dla mnie sierociniec to takie 6+
HikiQmori
REC

Widziałem wczoraj w nocy. Sam, na słuchawkach. Nie podskoczyłem ani razu...no może dwa razy lekko się wzdrygnąłem. Horror z tego przeciętny. Wprawdzie klimat jest całkiem niezły, a przedstawienie akcji a'la Blair Witch Project dodatkowo go potęguje, ale tak naprawde schizy tu niewiele. Film rozkręca się strasznie wolno, niektóre sceny bardziej śmieszą niż straszą (zwłaszcza pod koniec), a same zombiaki wyglądają przeciętnie. Rzekłbym - bardziej survival niż horror. Pomysł był fajny, ale wykonanie poniżej oczekiwań.
6/10
czesio83
CYTAT(HikiQmori @ 10 05 2008, 16:54) *
REC

Widziałem wczoraj w nocy. Sam, na słuchawkach. Nie podskoczyłem ani razu...no może dwa razy lekko się wzdrygnąłem. Horror z tego przeciętny. Wprawdzie klimat jest całkiem niezły, a przedstawienie akcji a'la Blair Witch Project dodatkowo go potęguje, ale tak naprawde schizy tu niewiele. Film rozkręca się strasznie wolno, niektóre sceny bardziej śmieszą niż straszą (zwłaszcza pod koniec), a same zombiaki wyglądają przeciętnie. Rzekłbym - bardziej survival niż horror. Pomysł był fajny, ale wykonanie poniżej oczekiwań.
6/10

jestem właśnie po seansie happy.gif
jedyne z czym sie zgodzę wink.gif zombiaki wyglądały srednio:) ,klimat pierwsza klasa.
no i akcja 46minucie,totalne zaskoczenie jak dla mnie ohmy.gif

dla tych co lubią filmy o zobiakach smile.gif
dla mnie 10/10
Hakuzaijo
Również jestem świeżo po seansie smile.gif
Choć zombiaki rzeczywiście nie porażają wyglądem, tak pozytywnie jestem zaskoczony: raz - klimacik survivalu pierwsza klasa; dwa - są momenty gdy adrenalinka podskakuje, a o to chyba chodzi; trzy - że hiszpanom się udało zrobić naprawdę dobry horrorek, nie powalający na łopatki ale taki, który mogę z pewnością polecić znajomym. A amerykański remake - to dopiero będzie straszne biggrin.gif

Babuńca rulezuje biggrin.gif
ArkejD
fajna dupeczka z tej reporterki
Fab3r
CYTAT(ArkejD @ 12 05 2008, 03:05) *
fajna dupeczka z tej reporterki

Podobna do Shy Love tongue.gif

Nie czytaj poniższego spoilera jeśli nie widziałeś Cloverfield!

Właśnie skończyłem oglądać... Do ostatniej chwili miałem nadzieję, że ktoś jednak przeżyje... A tak lekko z du.py, że i tu i w Cloverfield wszyscy zginęli
Daję mocne 9/10 - kilka momentów potrafi wystraszyć, ale ogólnie film to bardziej thriller.

Komu się podobało - polecam 28days/weeks later - jeżeli nie widziałeś, to obejrzyj, też jest świetne.
HikiQmori
CYTAT(Fab3r @ 22 05 2008, 14:21) *
Komu się podobało - polecam 28days/weeks later - jeżeli nie widziałeś, to obejrzyj, też jest świetne.

Z kolei jeśli widziałeś to po tych dwóch (szczególnie po 28 Weeks) możesz już na [REC] nie mieć ochoty.

Fab3r, kuva, miałem dzisiaj obejrzeć Cloverfield sad.gif
Kmiot
CYTAT(HikiQmori @ 22 05 2008, 17:57) *
CYTAT(Fab3r @ 22 05 2008, 14:21) *

Z kolei jeśli widziałeś to po tych dwóch (szczególnie po 28 Weeks) możesz już na [REC] nie mieć ochoty.

Fab3r, kuva, miałem dzisiaj obejrzeć Cloverfield sad.gif

No, niech ktoś zmiecie tego spoilera, bo nie każdy oglądał oba filmy, a nie jesteśmy w temacie o KlołwerFild xd
Fab3r
ehh sorry. już.
Amer
nooo, nareszcie udało mi się obadać ten filmik i trzeba przyznać iż faktycznie robi spore wrażenie. Mega istotne jest tu jednak odpowiednie nagłośnienie, brak przeszkadzajek w postaci szeleszczących chipsami i dyskutujących widzów itp. Cała siła tej produkcji to oczywiście sposób w jaki przedstawiona została akcja - po 20 minutach uganiania się z szeregiem drobnych problemów technicznych (mikrofon, oświetlenie) widz błyskawicznie wczuwa się w role operatora kamery i przez następne kilkadziesiąt minut realnie martiw (mówiąc dolikatnie) się o jego życie. Jego oraz sympatycznej dziennikareczki rzecz jasna smile.gif

dobra produkcja.
Atmosfear
Już jestem po seansie.

Film wg mnie bardzo dobry. Jeśli chodzi o motyw straży pożarnej, to rzeczywiście może on nieco przynudzać "cywili", ale twórcy musieli film jakoś rozkręcić i gdzieś umieścić początkowe sceny. Równie dobrze mogli to zrobić w radiowozie policyjnym. Choć przyznam szczerze, że mnie (jako oficerowi Państwowej Straży Pozarnej smile.gif ) bardziej odpowiada motyw strażacki niż policyjny. Jedyne, co mogę w ramach fachowej oceny powiedzieć, to to, że praca i strażaków, i życie jednostki "od środka" zostały pokazane bardzo dobrze, bez żadnych ściem i zbędnego efekciarstwa.

A scena po przybyciu zastępu do budynku wyglądała tak, jak ma to miejsce w rzeczywistości. Nieraz już jeździłem do różnych akcji - ze dwa, trzy razy samobójca w oknie albo zamknięty w lokalu i wykrzykujący, że zaraz skoczy, innym razem jakiś psychol, który pochlastał się nożem i zabarykadował w mieszkaniu i trzeba było wywalać drzwi (mieszkanie całe wymazane we krwi, tak że trzeba było uważać żeby się na tym nie poślizgnąć, a typ wyglądał gorzej niż zombie w tym filmie, powaga) - i tak to właśnie wygląda. Tłum mieszkańców z całej klatki albo nawet okolicznych, wszyscy zainteresowani, często w piżamach jeśli coś się dzieje w nocy, ogólny gwar.

A teraz przejdźmy do meritum. Film zrealizowany bardzo dobrze. Gdyby był kręcony "normalną kamerą", wrzuciłbym go pewnie do worka z resztą niczym nie wyróżniających się horrorów o zombie. Następny film o zgnilcach... A tutaj realizacja "z ręki" podbija ostateczną oceną o jakieś dwa oczka. Widz czuje się, jakby sam był tym kamerzystą (Pablo?) i znajdował się w samym środku wydarzeń. Następna ważna sprawa - cały czas coś się dzieje. Poza dość niemarawym początkiem (swoista cisza przed burzą) bez przerwy wyskakuje jakiś kwiatek. Atmosfera sytuacji bez wyjścia i permanentnego zagrożenia aż wylewa się z ekranu. Parę razy solidnie się przestraszyłem. Nie można nawet na chwilę wyłączyć się, bo można stracić wątek - wydarzenia tak gnają w tym filmie.

Pomysł na realizację obrazu może nie jest najświeższy, ale w porównaniu z innymi filmami stworzonymi w tej konwencji wydaje mi się, że to najlepszy film.
Sunderland
Film z pewnością wart obejrzenia.Sama tematyka niezbyt świeża, ale sposób wykonania dodaje całości smaku.Przy odpowiednim nagłośnieniu, siedząc samemu w domu można się bać, a już z pewnością wystraszyć.Wszystko wygląda niesamowicie realistycznie i przekonywująco jak relacja żywcem wyjęta z jakiegoś nocnego programu dziennikarskiego.Bardzo dobrze sprawują się też mieszkańcy oraz bohaterowie.Naprawdę można (no przynajmniej teoretycznie) uwierzyć w to, co się widzi.Wadą z pewnością jest długość filmu i nie w pełni wykorzystana miejscówka, w której toczy się akcja.Poza tym przyczepiłbym się do lekkiej dłużyzny w środku filmu (wywiady i pokazywanie rannych trwa zbyt długo przez co spada napięcie).Zakończę krótko: jest spoko.
STRETCH
chyba zartujecie. przynajmniej wiekszosc. jak dle mnie byl slaby. nudny. byl raczej tani ale nie dalo sie tego az tak odczuc. poza tym nie lubie gdy w filmach bieaja za duzo. szybko sie mecze.

takie +2/5 lepiej obejrzec cos innego.
2razyjot
Dobra, kto mi powie o co chodzilo w tym filmie? Chce interpretacji fabuly bo mam wrazenie, ze to chaotyczny zlepek motywow, ktore wcale fabuly nie tworza a film jest nakrecony na szybko na kanwie popularnosci "Cloverfield", on tez byl krecony "Z reki". huh.gif
_Milan_
na filmwebie ktos nawet przetlumaczyl te notesy i gazety w ostatniej lokacji filmu, ciekawych rzeczy mozna sie dowiedziec.
2razyjot
CYTAT(_Milan_ @ 8 06 2008, 16:28) *
na filmwebie ktos nawet przetlumaczyl te notesy i gazety w ostatniej lokacji filmu, ciekawych rzeczy mozna sie dowiedziec.

O, prosze - dzieki, poszukam zaraz.

No bo w sumie, ktos z was kuma wszystko?

1.Dziewczynka niby zarazila sie od psa swojego o imieniu Max, ktory "poszedl" z jej ojcem do weterynarza, jej matka zdiagnozowala to jako zapalenie gardla. Wy tez tak to kumacie?
2. Skad w takim razie babcia w tej chalupie byla juz zarazona? Skoro nie wychodzila z domu jak ja Max dziabnal?
3.Skad niby spadl ten strazak skoro wszyscy trzymali sie razem?
4. Kto byl na strychu? Ten ziom co to niby od dawna nie przyjezdzal a bym wlascicielem tej miejscowki?
5. O co w ogole kaman na tym strychu? Kim byla ta dziewczynka? Kumam, ze koles pracowal nad szczepionka nad wirusa, byl jakims agentem z Watykanu i skumal, ze dziecko nie bylo opetane jak trabily gazety ale sie jakims "bakcylem" zarazilo. Kamerzysta wklada kamere na strych - co to za chlopiec do cholery?
Labik
Spadł ten strażak co został z tą grubą gościówą. Kiedy pogryzła tego policjanta. A pies mógł się zarazić np biegając po bloku i se zawędrował tam na strych jakoś i się zaraził a dziewczynka zaraziła się od niego kiedy się z nim bawiła. Może być dużo wersji.
2razyjot
1. Uzywaj spoiler tagow.

2. Strych byl zamkniety caly czas, klucze mial dozorca na pietrze wiec WTF? Dziwi mnie, ze tyle osob to widzialo a nikt nie rozkminia fabuly...
kempa
moim zdaniem to nie jest film zrobiony pod rozkminke, ale jesli do czegos ciekawego dojdziecie, chetnie poczytam ; ]
z drugiej strony chu.jowo tak pojsc na latwizne i miec w du.pie, ze nawet podstawowe fakty sie nie zazebiaja.
2razyjot
CYTAT(kempa @ 12 06 2008, 12:33) *
moim zdaniem to nie jest film zrobiony pod rozkminke, ale jesli do czegos ciekawego dojdziecie, chetnie poczytam ; ]
z drugiej strony chu.jowo tak pojsc na latwizne i miec w du.pie, ze nawet podstawowe fakty sie nie zazebiaja.

Mi sie tez tak kempa wydaje, ze to taki film robiony na kanwe popularnosci filmow z reki - a'la "Cloverfield". Zazebienia sie poszczegolnych scen w filmie nie czuje - nic nie jest wyjasnione. Wszystko jest takie powkladane na szybko w sumie i nie wiem do konca czy to zaleta czy wada.

Zawsze probuje sobie sam poukladac fabule w poszczegolnych filmach, ktore ogladam. Milan pisal, ze na filmwebie jest gdzies interpretacja fabuly, czy Milan moglbys sznurem rzucic - szukalem i chyba mi wzrok odjelo, bo nie widze. sad.gif W tym filmie czego jestem pewnym - jak cos macie do dodania to piszcie. Osoby, ktore nie widzialy filmu - nie zagladac pod spoilertaga!!!

Dziewczynka zarazila sie od psa swojego. Ale jak ten cholerny pies czy babcia z pietra sie niby zarazili bo strych na ktorym koles probowal znalezc lekarstwo na wirusa byl zamkniety caly czas. Jak wiec to wirusisko sie wydostalo? O co kaman na strychu? Ten chudy koles to niby jest badacz wirusa? Prowadzil testy na "opetanej" dziewczynce, ale kim byl chlopiec na strychu? Masa dziwnych zagadek, zupelnie nielogiczny syf IMO sie robi. Akcja gdzie mowia, ze pradu nie ma w kamienicy a w domu dozorcy gra w najlepsze telewizor nie sa udane...

BTW. hamburgerojady kreca ri-mejk i moze byc dobry. >>> INFO O PROJEKCIE <<< Za rezyserkeodpowiada pan od "Poughkeepsie Tapes" >>> KLIK <<<

Jesli zas chodzi o rezysera "Rec-a" polecam zapoznanie sie cytowanym nizej fragmentem i filmami:

CYTAT
Reżyser tenże hiszpański już ma za sobą parę filmowych tworów m.in. (tu wymienię najsłynniejsze) "Ciemność" (Darkness) (pachnie takim obrazem jak japoński "Krąg") z roku 2002, "Bezimienni" (Los Sin Nombre) z roku 1999, "Delikatna" (Fragiles) z roku 2005.
Snejk
co ciekawe rimejk ma ponoc nie byc zwyklym rimejkiem tylko dokladna kalka oryginalu. Kard w kard, scnena w scene ;]
_Milan_
jj, ja nie pisalem a propo Twojego postu ;]
i bez tlumaczen tych zeszytow fabula jest prosta, jest podana w filmie jak na talerzu, chyba nie uwazales, tylko skupiales sie na tym ze to kalka cloverfield.

a linka do forum filmweba nie moge znalezc, choc sie staralem, prze,(pipi)ana maja wyszukiwarke, napisane jest ze rec ma 143 tematy na forum ,ale nie mozna ich wyswietlic, tylko szukac po frazie w nazwie tematu, czyli nie da sie znalezc.
2razyjot
CYTAT(_Milan_ @ 12 06 2008, 14:40) *
i bez tlumaczen tych zeszytow fabula jest prosta, jest podana w filmie jak na talerzu, chyba nie uwazales, tylko skupiales sie na tym ze to kalka cloverfield.

Bardzo cie w takim razie prosze, oswiec mnie i napisz w spoilertagu uwzgledniajac moje watpliwosci z poprzednich postow. Bede wdzieczny! smile.gif
_Milan_
szczegółow juz nie pamietam, ogladalem go juz dawno, ale z pewnoscia wszystko jest wyjasnione w tym pokoiku na koncu.

ale pare faktow ktore chyba pamietam, moge teraz pomylic:
-kota zarazila ta laska chuda, on rozniosl cale chorobsko
-watykan prowadzil dochodzenie w sprawie jakies portugalki, ktora rzekomo cos opetalo.
Duchowny ktory sie nia opiekowal, porwal ja/zabral stamtad i probowal ja wyleczyc, szukajac szczepionki, pozniej jest wpsomniane o tym ze kosciol sie bawil w experymenty, a duchowny dostaje wiadomosc ze ma zabic dziewczynke, niestety ta go zabija. zyje sobie w tej dziupli na gorze, i prawdopodobnie ten dzieciak to jej syn.
wiec albo kosciol chcial jej pomoc, i szukal szczepionki na to opetanie, w koncu jednak spekal, albo to kosciol ja wyprodukowal , a ze zaczelo sie robic goraco, to schowal tworce i podmiot gdzies w innym kraju w piwnicy.
2razyjot
CYTAT(_Milan_ @ 12 06 2008, 15:00) *
szczegółow juz nie pamietam, ogladalem go juz dawno, ale z pewnoscia wszystko jest wyjasnione w tym pokoiku na koncu.

ale pare faktow ktore chyba pamietam, moge teraz pomylic:
-kota zarazila ta laska chuda, on rozniosl cale chorobsko
-watykan prowadzil dochodzenie w sprawie jakies portugalki, ktora rzekomo cos opetalo.
Duchowny ktory sie nia opiekowal, porwal ja/zabral stamtad i probowal ja wyleczyc, szukajac szczepionki, pozniej jest wpsomniane o tym ze kosciol sie bawil w experymenty, a duchowny dostaje wiadomosc ze ma zabic dziewczynke, niestety ta go zabija. zyje sobie w tej dziupli na gorze, i prawdopodobnie ten dzieciak to jej syn.
wiec albo kosciol chcial jej pomoc, i szukal szczepionki na to opetanie, w koncu jednak spekal, albo to kosciol ja wyprodukowal , a ze zaczelo sie robic goraco, to schowal tworce i podmiot gdzies w innym kraju w piwnicy.

No wlasnie Milan nie sa wyjasnione "z pewnoscia w tym pokoiku na koncu". W spoiler tagu wrzucam napisy do filmu, to sceny, ktore rozgrywaja sie na strychu wlasnie.

{89219}{89239}To ten!
{89570}{89613}Światło, Pablo!|Światło!
{89617}{89686}/Nie mogę.|/Bateria siada.
{89712}{89747}Zrób coś z tym, Pablo!
{89750}{89788}/Próbuję... (pipi)...
{89893}{89924}Poszli sobie.
{89958}{90007}Pablo! (pipi)!|Włącz to!
{90011}{90070}/Uspokój się.|/Mówili, że jest zamknięte.
{90074}{90115}/Nikt nie mógł tu wejść.
{90120}{90198}Dobrze, dobrze...|ale włącz to, proszę!
{90236}{90263}/Udało się.
{90498}{90523}Gdzie jesteśmy?
{90526}{90551}/Nie mam pojęcia.
{90853}{90900}Co to, (pipi), wszystko jest?
{90936}{90951}Pablo..
{90971}{90997}chodź, oświetl to.
{91000}{91013}/Gdzie?
{91244}{91308}O co tu chodzi?|Co to wszystko znaczy?
{91463}{91519}- Pablo! Pablo!|- Co?
{91646}{91693}"...Watykan prowadzi dochodzenie
{91697}{91788}w sprawie domniemanego opętania|portugalskiej dziewczynki..."
{91895}{91974}"Portugalia zszokowana wiadomością|o opętanej dziewczynce."
{91978}{92019}/Opętana dziewczynka?
{92163}{92188}Pablo, spójrz!|Tutaj!
{92234}{92303}To wszystko o tej samej dziewczynce.
{92353}{92394}/Co to za pierdoły?
{92450}{92493}We wszystkich gazetach to samo...
{92497}{92563}/Dziewczynka z Medeiros zaginęła bez wieści.
{92567}{92609}Nic z tego nie rozumiem, Pablo.
{92613}{92638}(pipi)! (pipi)!
{92675}{92713}/"CHEMIA I KOŚCIÓŁ"
{92926}{92984}/Uspokój się... uspokój się.
{93011}{93038}/To tylko gazety.
{93063}{93159}/Spokojnie, Angela, znajdziemy stąd wyjście.|/Nie martw się.
{93164}{93219}/Musimy się jakoś stąd wydostać.
{93263}{93319}/Uważaj, trzymaj się blisko mnie.
{93938}{94008}Przecież mówili,|że nikt tu nie mieszka.
{94060}{94090}/Angela, uspokój się.
{94495}{94558}Pablo... Pablo...|Poświeć tu.
{94720}{94742}/Co to jest?
{94784}{94822}Wszędzie to samo.
{94860}{94887}Co to, (pipi), jest?
{94890}{94932}/Angela, chodźmy stąd.
{94936}{94983}Nie!|Zaczekaj! Zaczekaj!
{95007}{95063}To musi mieć jakiś związek.
{95119}{95149}Spójrz!
{95153}{95199}Magnetofon.
{95249}{95268}Nie ma prądu.
{95272}{95297}/Jest wyłączony.
{95422}{95517}/Udało mi się wyizolować enzym.|/Problem w tym, że jest niestabilny.
{95565}{95655}/Przy kontakcie z tlenem|/ulega natychmiastowemu rozpadowi.
{95674}{95720}/Jestem jednak optymistą.
{95736}{95810}/Jeśli wszystko pójdzie dobrze,|/wkrótce będę miał szczepionkę.
{95813}{95850}/Analizy wykazują pozytywne rezultaty.
{95853}{95888}Co on, do cholery, plecie?
{96100}{96155}/Wydarzyło się coś nieoczekiwanego.
{96159}{96285}/Enzym jest nie tylko bardzo odporny,|/ale również mutuje na wielorakie sposoby.
{96292}{96337}/Działa podobnie do wirusa grypy.
{96372}{96438}/To sprowadza mnie do koszmarnej konkluzji.
{96453}{96495}/Może być zaraźliwy.
{96563}{96605}/Przyszedł telegram z Rzymu.
{96610}{96685}/Dziewczynka z Medeiros musi umrzeć.
{96688}{96755}Pablo, on mówi o tej dziewczynce!
{96772}{96822}/Może ona tu była?
{96833}{96899}/Muszę ją zlikwidować|/i zniszczyć wszystkie zapisy.
{96902}{96949}O czym on, (pipi), mówi?
{96961}{97024}/W końcu moje modlkitwy zostały wysłuchane.
{97027}{97067}Musimy stąd natychmiast iść.
{97071}{97155}/Kilka lat temu musiałem|/podjąć tę decyzję.
{97171}{97253}/Wierzę, że to wszystko|/było tylko straszną pomyłką.
{97260}{97334}/Muszę ściśle trzymać się procedury.
{97338}{97409}/Wszystko musi zostać|/przeprowadzone bardzo dokładnie.
{97413}{97449}/Nie wolno mi się pomylić.
{97452}{97484}/Chodź tu.|/Nie oddalaj się.
{97488}{97538}/Muszę tam wejść...|/...pokój jest....
{97562}{97612}/Powinno mi się udać uśpić ją...
{97648}{97692}/Jeśli coś pójdzie źle,
{97696}{97764}/niech Bóg ma nas w swojej opiece.
{97984}{98005}/Czekaj.
{98100}{98128}/Zajrzę tam.
{98133}{98155}Nie, Pablo.|Nie!
{98159}{98228}/Jesteśmy na strychu, Angela.|/Może jest tam wyjście na dach.
{98233}{98292}/Musimy czegoś spróbować.|- Co chcesz zrobić?!
{98296}{98339}/Podniosę kamerę|/i nagram co tam jest
{98943}{98963}Co się stało?
{98968}{99010}/Coś uderzyło w kamerę!
{99013}{99047}Co uderzyło?
{99050}{99072}Włącz ją!

Wnioski?

Koles ja sprowadzil z Rzymu i prowadzil na tym strychu badania majace na celu odnalezienie szczepionki. Poczatkowo pozytywne rezultaty byly jednak mylace, wirus mutowal. Przyszedl telegram z Rzymu, ze koles ma ja "uspic". Pozniej jest zapis:

{96563}{96605}/Przyszedł telegram z Rzymu.
{96610}{96685}/Dziewczynka z Medeiros musi umrzeć.
{96833}{96899}/Muszę ją zlikwidować|/i zniszczyć wszystkie zapisy.

Czyli mial ja zabic, zniszczyc zapiski na strychu i dowody. Jednak mu nie wyszlo bo wszystko dalej lezy a bohaterowie bez problemu znajduja papiery z Watykanu i wycinki gazet na scianach. Wynika z tego, ze dziewucha musiala go zabic. Zadnego szkieletu jednak nie widac. Co wiecej, po pokoju w ciemnosci porusza sie wychudzone cos i szuka czegos, nie do konca mozna plec rozroznic. Teraz pytania: skad u licha chlopiec na strychu? Ten ksiadz z nia wspolzyl? Jak to wychudzone cos niby psa ugryzlo bo on zarazil dziewczynke i ta babcie, ktora mieszkala samotnie i w fabule jest powiedziane, ze NIE WYCHODZILA Z DOMU W OGOLE? Wszystko psuje motyw zamkniecia strychu, klucz mial stroz i byla to jedyna kopia - zreszta w filmie jest powiedziane

{54992}{55022}Kto mieszka na strychu?
{55037}{55088}Nikt, należy do kogoś z Madrytu,
{55093}{55145}ale on tu nigdy nie przyjeżdża.
{55149}{55196}Przez całe lata strych jest zamknięty.

Wiec sorry ale mozna tylko snuc domysly bo dokladnego przebiegu sciezki fabularnej nie ma. Wszedzie sa niedomowienia, niescislosci i wpadki; fabule mozna sobie dopowiedziec ale i tak za cholere sie ona nie klei. Chociazby:

- W calej kamienicy odcieto prad. Chwile pozniej bohaterowie ida do domu stroza a tam wlaczony telewizor, swiatla zapalic nie mogli?

Podejmie ktos polemike na poziomie? Ja film ogladalem przedwczoraj specjalnie jeszcze raz z kobita i znajomymi; nikt nie byl w stanie podac sensownego przebiegu zdarzen.
_Milan_
sluchaj, pies mogl zostac ugryziony przez dzieciaka, ktory mial slady krwii na sobie, ch,olera wie czy nie zarl tam na gorze szczurow, kto wie czy jakis szczur nie uciekl i nie ugryzl psa, wg mnie calkiem sensowne wytlumaczenie.
to chude cos to ta dziewczynka, widocznie troche ja zmutowal ten wirus, tym bardziej ze duzo do jedzenia pewnie tam nie miala.
Ksiadz mogl wspolzyc z dziewczynka, niemozliwe?

na ttym forum o rec na filmwebie, koles wszystko swietnie pzretlumaczyl, ciekawe sa te gazetki co wisza na scianie, dodatkowo wpsomnial ze zauwazyl w jedny mz pokoikow kawalki ciala, wiec calkiem prawdopodobne ze trzeba sie przyjrzec by zobaczyc ksiezulka.

ofkoz wujaszek, nie chce Ci udowodnic ze to wpsanialy film ,ze spojna i switna fabula, ja twierdze tylk oze to jeden z najlpeszych horrorow jakie ostatnio ogladalem, na koniec sie prawie posrałem ;]
kempa
ksiadz wspolzyl z chora na tajemnicza, mutujaca chorobe dziwczynka ? mellow.gif

ps.
z tych jego filmow widzialem jeszcze delikatna - nic specjalnego.
_Milan_
wszystko trzeba tlumaczyc ;]

dzieciak wyglada na pare lat, kolo 6 powiedzmy, moze mniej, 6 lat temu ona mogla wygladac inaczej c'nie?
kempa
wyglad jedno, ale on przeciez mial swiadomosc tego, ze ona nie jest tam po to, zeby mogl sobie poruchac, tylko po to, zeby badac jakas dziwna chorobe, o ktorej nikt nie ma zielonego pojecia... rozumie, gdyby byla przeziebiona, ale heh...

w ten sposob, tak naginajac fakty mozna sobie wytlumaczyc wszystko.

ja na przyklad dzisiaj przebylem 100 km w ciagu 0,5 sekundy. jak ? proste, uzylem teleportu.
_Milan_
ok, spoko, to tylko horror, dla mnie spelnil warunki swietnego horroru, chcecie sie czepiac jakby to byl film biograficzny z zycia waszego idola, prosze bardzo.
Ja tam to łykam, i zapominam. To nie kino poetyckie.
2razyjot
Milan - w zadnym z postow nie napisalem, ze film jest slaby, mi rowniez bardzo sie podobal. smile.gif

A chodzilo mi raczej o rozkmine fabuly bo jest chaotyczna IMO ale to akurat nie wada; bo nie czepiam sie na sile. Pod katem realizacji daje rade, klimat jest gesty, koncowa scena zapada w pamieci na bardzo dlugo a zakonczenie potrafi zatrzasc emocjami widza (happy endu brak, koszmar trwa nadal); aczkolwiek fabula i rozne wpadki oraz to o czym tu piszemy lekko caloksztalt psuje. Tyle.

EDIT

Znalazlem na filmwebie:

Dziecko ktore bylo na strychu to dzieciek z fotografi ktora wypadla z ksiazki( na kilka minut przed zakonczeniem filmu)Natomiast dziewczyna byla na strychu poniewaz doktorek ja tam ukrywal. W ksiazce bylo napisane po lacinie kilka zdan ktorych udalo mnie sie odczytac:) A wiec:

-Byly tam zapiski doktorak probojacego poradzic sobie z epidemia wirusa, generalnie bylo tam wspomniene tylko ze dziewczynka(wychudzona postac z mloteczkiem) byla odporna na wirusa. Chlopak natomiast byl jedyna osoba ktora mogl ja kontrolowac(dziewczynak przeciez byla opentana) I chyba najwazniejsze:) Wirus pochodzi od mezczyzny tych japonskich tajlandzkich czy koreanskich ludzi:) Pamietacie??? Starszy pan zostal sam w pokoju smile.gif (bylo wspomniane w filmie) Na scianie jednej z notatek bylo napisane przez doktorka, iz ''...mezczyzna mieszkajacy pietro nizej zachowuje sie dziwnie, ma czerwone oczy i jest agresywny... gdy probowalem mu pomoc ugryzl mnie... Od tego momentu mialem apetyt na psa mieszkajacego w tym samym budynku'' Mniej wiecej o to tam chodzilo:)

- Moja interpretacja tego filmu a wlasciwie jej koncowki jest to iz nie wiadomo ci sie stalo z doktorkiem odpowiedz jest prosta:) Dziwczyna zrobilo sobie z niego srodek przetrwania a wiec miala male co nieco do zjedzenia:) ( da sie zauwazyc szczatki ludzkie na jakies 2-3 min przed koncem filmu jak sie dobrze rozejrzymy,nie skupiajac sie na glownej bohaterce) Co do chlopaka to byl on jak juz wyzej wspomnialem bliska osoba nawiedzonej dziewczyny.

hmmm...

I dla fanow filmu alternate ending:

SPOILER ALERT!!! Last night when I saw the Special Edition 2 DVD Region Pal(2) release of REC, after seeing the film, I saw the extras on the second disc that has deleted scenes, in which one of them ia an alternative ending to REC. The scene shows Angela who somehow manages to get out of the attic, going down the building stairs with Pablo's camera in nightvision so that she can see her way down without the zombies or infected seeing her and she almost manages to past all the zombies without being noticed and is just about to get to the lobby but something or someone grabs and attacks her but you don't see who it is. Actress Manuela Velasco who plays Angela tells in an Interview on the DVD that she thought that the staircase scene was the way the movie was going to end with her getting bitten by someone before she reaches the hallway but that she was surprised when she saw the film at the Venice Film Festival for the first time, when she realized that the directors of REC decided to end the film with the scene in the attic.
Manor
jeżeli to powyżej to prawda to muszę przyznać że twórcy postarali się by ukryć fakty. Może chcieli, żeby było pełno niedopowiedzeń i żeby ludzie dochodzili powoli o co biega.

W każdym razie, dosyć ciekawe tło fabularne, jak na taki film.
_Milan_
no, wiec kwestia chlopca wyjasniona, tylko troche pojechali przez to w inna strone.
ale...
WAZNE ZE NIE MA DUCHOW ;]

Film jest naprawde niezly, fajnie jakby ktos wszystko przetlumaczyl, ba, chcialbym dostac ta tasme doktorka ;]
banny
dzis obejrzalem, musze koneicznie drugo seansik zrobic, bo film naprawde dobry
jeden z lepszych horrorw jakie widzialem hyh.gif
AiszA
…o ile wystarczy wam odwagi! wink.gif Sądząc po wstępie, przygotowana byłam na jakąś nudę... a tu miłe rozczarowanie smile.gif [REC] to bez wątpienia jeden z najbardziej przerażających horrorów w dziejach światowej kinematografii... Prawdziwy wulkan grozy, bijący na pysk "Blair Witch Project", przeszywający nas od pierwszej do ostatniej minuty... Potrafi wymęczyć psychicznie, jeśli chodzi o ciągły napływ adrenaliny... Niezwykle realistyczne ukazanie zaistniałej sytuacji, wszystko ogląda się jak jakiś koszmarny reportaż z desperackiej akcji, walki o przetrwanie...
Można spokojnie rzec... [REC] jest doskonałą maszynką do wyciskania strachu... Amerykanie jak zwykle pozazdrościli pomysłowości i już niedługo na duże ekrany się pcha remake tego obrazu „Quarantine”... Wiadomo, raczej marne szanse rolleyes.gif Naprawdę warto skonfrontować się z tym horrorem, polecam szczególnie wszystkim tym co pomału zaczęli wątpić w ten gatunek... Niech dodatkowym bodźcem będzie dla was fakt, że produkcja ta całkowicie zmiażdżyła konkurencję na prestiżowym portugalskim festiwalu filmów grozy i sci-fi „Fansporto”, gdzie w pobitym polu zostawiła między innymi znakomity „Sierociniec”... To nie żarty, to po prostu [REC], przycisk rejestrujący prawdziwy ludzki strach wink.gif
HikiQmori
CYTAT(AiszA @ 22 06 2008, 12:54) *
[REC] to bez wątpienia jeden z najbardziej przerażających horrorów w dziejach światowej kinematografii...

Czy my, aby na pewno oglądaliśmy ten sam film huh.gif ?

Dla mnie już bardziej przerażąjący był Sierocieniec.
kempa
gusta, gusciki...
HikiQmori
CYTAT(kempa @ 22 06 2008, 17:13) *
gusta, gusciki...

Gusta nie mają tu nic do rzeczy, ten film po prostu NIE jest straszny. Dobry, ciekawy, nowatorski owszem, ale straszny? Chyba tylko dla osób z tak słabą psychiką jak Aisza.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.