Larp to live action rpg czyli zyciowa gra fabularna
Nie jest to bezmyslne napierdalanie sie bronia otulinową. Broń otulinowa jest to bezpieczna broń wykonana z rurki pcv/bambusa oklejona (przy pomocy butaprenu) otuliną lub pianką pod panele, pozniej nożem wycina sie kształt np miecza lub topora (czegokolwiek) i okleja srebrną taśmą aby wyglądało realistycznie. Na Larpie każdy dostaje swoją role i opis jej charakteru, cech typowych zachowań historię. Często gamemaster (gm) daje też questy bo nie każdy jest na tyle bystry by znając historie swej postaci wiedzial co powinienien robić.
Przykład:
Ja ostatnio na amatroskim larpie byłem świętym rycerzem.
Historia:
Bardzo długa ale w skrocie to przybyłem z innego świata ponieważ tu brakowało dobra.
Charakter
Nieśmiertelny ale ponoć jest sposób by go zabić.
Dumny wojownik, prawdomówny praworządny, dobry. Udaje psychicznie chorego bo niektorzy mogliby go zabić wiedząc kim jest. Jako psychol opowiada rozne bzdury by omamic wrogow.
Zdolności:
-Nieśmiertelność
-Hipnoza (5minutowy rytuał po ktorym moge kimś sterowac)
Inwentarz:
-Miecz jednoręczny (możliwość nabycia lepszej broni)
-Artefakt: kryształ duszy pozwalający zamienić się zdolnościami z inną postacią
-Żywność (prawdziwa bo cos trza jesc) kilka kromek chleba, woda
Questy:
-Zdobyć przeklęty miecz.
-Zapobiec powstaaniu demonow na cmentarzu.
-Zebrac armie dobra.
-Wygrac ostateczną bitwe ze złem.
Jak to wyglądało w grze?
Rozne rzeczy sie dzialy, ale przykładowa historia.
We wiosce (ktora budowalismy kilka godzin) ktos wolal zeby go pokierowac na cmentarz(nie mialem pojecia gdzie jest). Ja mu powiedzialem(udajac psychola) żeby szedl daleko na polnoc pod gore (poszedl na szcyt gory Grojec 692mnpm). Po larpie dowiedzialem sie ze tam mial kilka przygod ale w koncu zaatakowal go wampir i sam sie nim stał (stracilem potencjalnego członka armii).
Nie mam czsu wszystkiego opisywać ale w skrocie zrobilem wszystko procz zdobycia przeklętego miecza. Po wygranej bitwie iedobit wampir wbil mi przeklęty miecz w serce i okazało sie że to byl sposób by mnie zabić.
Ale każdy ma questy nawet wlasciciel karczmy czy rolnik i sa na wysokim poziomie.
Innym razem opisze zasady itp. nie mam więcej czasu.
Tu przedstawiam filmik z mini gierki "Tarczownicy z pod Grojca" ktora w skrocie jest mini gierką w ktorej sie bezmyslnie naparzją ale są zasady.
Historia 2 tarczowników walczy z tłumami topielców.
niestety nie bralem w tym udzialu wiec mnie nie ma na filmiku
http://pl.youtube.com/watch?v=NOQ8oZwMPMo
A zasady na larpach i na owych tarczownikach z pod grojca sa takie ze nie liczy sie jak ktos kogos mocno (pipi)nie w jaja lub glowe, nie mozna kuć dwurecznymi mieczami itp. jak sie temat rozwinie to wytlumacze bardziej szczegolowo.