CheeseOfTheDay
24 07 2006, 17:36
rotflmao Syn Prodiża. A może Syn Piecyka gazowego?
Jaka jest przewaga AS nad padem każdy już wie bo było to wałkowane wystarczającą ilość razy. Jest to jeden ze sposobów (mocno perspektywiczny) na podwyższenie swoich umiejętności, jeżeli ma się sporo chęci i czasu na posiedzeniu nad tym. I jest to dobry sposób, więc...?
nie no dzieki za odpowiedz na pytanie
Namco Arcade Stick NPC-102 (SLEH 0004). Uznawany za najlepszy i niezniszczalny (ja akurat kupiłem z niedziałającym "kwadratem" za 90 PLN na Allegro, rok temu, ateraz nie znam osoby która mogłaby go naprawić

) Rok temu widziałem nówke na ebey za około 250 PLN.
CheeseOfTheDay
24 07 2006, 20:47
Pychu, może i jestem szalony, ale czasami dobrze jest wyjść z podforum tekkena i zajrzeć na podforum bijatyk, znajdziemy tam bardzo dużo tematów o bijatykach które nie są tekkenem

, a także inne tematy takie jak, o np "custom arcade stick". Temat jest kopalnią wiedzy na temat AS do 2D/3D (guziki, gałki, pudła, śrubki). I tam też można zadawać takie pytania. Tutaj ktoś poda ci odpowiedz posługując się terminologią o której sens się spytasz i w sumie wyjdzie z tego to samo co jest w "custom arcade stick" ;].
Mastachi
25 07 2006, 18:52
Pychu zagadaj do Kowala. Ja od niego wzialem sticka, sam zbudowal, caly na sanwie. Gram od 3 miechow (nieregularnie) i juz zauwazylem ze coraz mniej na niego kur.wie i idzie mi coraz lepiej. Bierz od kowala w ciemno, tylko przygotuj sie na wydatek okolo 350-400 zl.
Sylvan Wielki
14 08 2006, 22:55
"Sejbolaubi" na nim graja najlepsi, a tak pozatym to stick Namco -mam KONKRETNA maszyna!- tudziez Hori cena od 160-400zl ale warto.
QUOTE(Sylvan Wielki @ 14 08 2006, 23:55)

"Sejbolaubi" na nim graja najlepsi, a tak pozatym to stick Namco -mam KONKRETNA maszyna!- tudziez Hori cena od 160-400zl ale warto.
Jak dla mnie najlepszy jest Namco. Grałem na soulabi i nie za dobrze mi się grało. Sylvan może chcesz sprzedać namco???
Legenda Polskiego Dasha
23 08 2006, 16:35
ryan przyjechal odrazu wszyscy na stickach graja ;]
hwo-master
23 08 2006, 19:48
no ja zaopatrzyłem sie w sticka a euroslashu:p i gram na nim non stop jak dla mnie namco jesy lepszy od saulabi ale mojim zdaniem to tylko kwestia gustu jednym lepiej na tym innym na tym choć słyszałem że na namco trudniej sie nauczyć..... ja gram od słasha i idzi mi narazie ku dobremu:P..pozdro..
Obywatel_M.
24 08 2006, 10:04
Pychu jak wroce to moj hori bedzie do pchniecia tylko nad cena sie zastanowie.
QUOTE(Legenda Polskiego Dasha @ 23 08 2006, 17:35)

ja na sticku chciałem grać już pół roku przed ES ale mam tylko 2 asciware i Matt ma namco.
Może ktos chce sprzedać namco

Legenda Polskiego Dasha
24 08 2006, 13:02
namco sticki chodza po 30-40 dychy (funty) na ebay.co.uk wiec tam szukaj bo sie pojawia srednio raz na 2 tygodnie, ale z przesylka wyjdzie ci nieco drozej + jeszcze fakt ze to uzywane sticki ale to norma.
tutaj mozna kupic jeszcze stick do calibura
http://www.consolesandgadgets.com/catalog/...products_id/983ktory w sumie jest bardzo dobry, ma ta sama galke co namco chyba i dobrze sie na nim gra.
QUOTE(Devil @ 24 08 2006, 12:30)

ja na sticku chciałem grać już pół roku przed ES
No to jest nas dwóch
Legenda Polskiego Dasha
25 08 2006, 09:44
Chciec a grac robi wielka roznice.
QUOTE(Legenda Polskiego Dasha @ 25 08 2006, 10:44)

Chciec a grac robi wielka roznice.
Ja gram czasami na Matta Namco. Jak tylko Matt nie gra łapie jego sticka i gram. mam jescze 2 ascii na których grałem ale mniej.
QUOTE(Legenda Polskiego Dasha @ 24 08 2006, 14:02)

tutaj mozna kupic jeszcze stick do calibura
http://www.consolesandgadgets.com/catalog/...products_id/983ktory w sumie jest bardzo dobry, ma ta sama galke co namco chyba i dobrze sie na nim gra.
Ja chciałem takiego sprzedać przed Euroslashem, ale z chętnymi było bardzo różnie. Przyjeżdżamy w piątek wieczorem do mnie do domu z Belialem i RvK, a Belial od razu mnie pyta:
- Do you know where we can buy Aracade Sticks here?Moja reakcja? Wymuję z szafki tego Hori i chwilę później sprzedaję go za 40 Euro. Specjalnie nie żałuję
Legenda Polskiego Dasha
25 08 2006, 11:24
jak ktos chce moze zawsze przyatakowac saulabi
http://www.saulabi.nl/index.htmjesli dla kogo wielkosc nie ma znaczenia.. chociaz nei wiem czy tym stickiem da sie grac na kolanach, chociaz jesli da sie grac Hrap'em to i tym pewnie tez
w kazdym raze znalazlem maly stick hori do tekkena 5 i jesli moze ktos zna jezyk to niech dowie sie czy jest mozliwosc wyslania tego za granice
link
http://www.hardcore-gamer.net/tienda/produ...roducts_id/3211ja ogolnie chce go kupic do kolekcji bo wydaje sie niezly.
Sylvan Wielki
25 08 2006, 11:43
DevilQUOTE
ak dla mnie najlepszy jest Namco. Grałem na soulabi i nie za dobrze mi się grało. Sylvan może chcesz sprzedać namco???
No oczywiscie ze to tylko kwestia gustu, Ja piszę tylko,że na soulabi graja najlepsi. Niestesty nie mogę sprzedać - jeden od Przyjaciela dostałem, a drugi mam .... na zapas

Ale na allegro nie 4 nie 16 x widzialem sticki od namco - ceny ok 160zl. Mało tego, miałem od maSHteR'a kupić ten na którym Twoj brat gra
Legęda polskiego Dash'aQUOTE
He , he dokładnie

Dobrze ,że ja mam wymówke i na AS gram w VF4e iemal od jej premiery a i w SFIII3rd S też tylko na nim. Tekken , to inna bajka , grając i w to i w to szału bym dostał. Blokowałbym w T5 kwadratem, w VF4e inaczej dash'owałbym

dlatego jak mam grać na stick'u , to w daną grę, pozatym VF4e większego manuala wymaga i precyzji - motiony, DLC, knee itp.
No , ale fakt,juz u siebie udowodniłem jak wszyscy na Rajmana sa zapatrzeni - niemal wszyscy
QUOTE(Sylvan Wielki @ 25 08 2006, 12:43)

Ja piszę tylko,że na soulabi graja najlepsi.
na saulabi graja tylko koreance a przyczyna jest taka ze to koreanski joy i najczesciej jest uzywanych miejscowych salonach.
japonce i hamburgery uzywaja saulabi ale tylko ci co graja dashujacymi postaciami. bo łatwiej walic SRK na kołku niz na kwadracie.
a czy najlepsi... to juz wynika z postaci ktorych ci najlepsi uzywaja
Mastachi
25 08 2006, 19:18
QUOTE(Legenda Polskiego Dasha @ 25 08 2006, 12:24)

jak ktos chce moze zawsze przyatakowac saulabi
http://www.saulabi.nl/index.htmjesli dla kogo wielkosc nie ma znaczenia.. chociaz nei wiem czy tym stickiem da sie grac na kolanach, chociaz jesli da sie grac Hrap'em to i tym pewnie tez
w kazdym raze znalazlem maly stick hori do tekkena 5 i jesli moze ktos zna jezyk to niech dowie sie czy jest mozliwosc wyslania tego za granice
link
http://www.hardcore-gamer.net/tienda/produ...roducts_id/3211ja ogolnie chce go kupic do kolekcji bo wydaje sie niezly.
Gralem na tym sticku tekkena 5. Koles w nl go ma. Jakos tak plastikowo mi sie gralo

A Saulabi mozna trzymac na kolanach. Duze to jest troche, ale spoko
Legenda Polskiego Dasha
25 08 2006, 22:25
sticki do sc po modyfikacji

ostre nie ?
a jaka galke ma stick Namco? Kwadrat? Kolo? Octagonal moze?
Legenda Polskiego Dasha
25 08 2006, 23:50
perfidny kwadrat ale jesli chodzi o dashe 'przeszkadza' to tylko jak stick jest brand new potem gdy zaczyna chodzic luzniej kwadrat to ideal
probowalem grac na octagonalu ale nie sprawdza sie za dobrze ze wgledu na dluzsza droge do F, B D U po prostu robisz wciszkasz kierunki wolniej
Sylvan Wielki
26 08 2006, 11:54
LPDQUOTE
ostre nie ?
Jak nic innego
Dr.Czekolada
26 08 2006, 21:57
Moim zdaniem polubienie arcade stick-ów zależy od rąk (a konkretnie w grubości i sile palców) no ok nigdy nie miałem w rękach Arcade Stick-a podpiętego do konsoli (tylko na automatach ale jednak).
CheeseOfTheDay
26 08 2006, 22:27
A moim zdaniem ustanowiłeś rekord. Odświeżyłeś topic z przed prawie dwóch lat.
TekkenBobTerminator
8 09 2006, 10:46
heja - na prawdę nie wiecie gdzie można kupić sprawnego namco arcade sticka? Jak ktoś ma do sprzedania, to niech się zgłosi nr gg 3081238 Pozdro
Sylvan Wielki
13 09 2006, 13:22
TBTQUOTE
heja - na prawdę nie wiecie gdzie można kupić sprawnego namco arcade sticka? Jak ktoś ma do sprzedania, to niech się zgłosi nr gg 3081238 Pozdro
Ja mam w sumie dwa , ale oba to prezenty wiec sam wiesz....
Iron Savior
23 09 2006, 14:16
Sylvan masz (pipi) podpis tudziez 'skad' fajnie wypelnione

A tak zeby nie bylo offtopu - Norby w swoim sklepie ma dosc kozackiego IMO sticka do sprzedania za 89zl (Logic3, 3 formaty (xbox/pc/ps2)) wiec jesli ktos szuka... Taki jak ten z Ultimy \/ \/ \/ \/ \/
>
http://www.ultima.pl/itemnfo.php?id=2569 <
Punisher
23 09 2006, 17:46
QUOTE(Iron Savior @ 23 09 2006, 15:16)

Sylvan masz (pipi) podpis tudziez 'skad' fajnie wypelnione

A tak zeby nie bylo offtopu - Norby w swoim sklepie ma dosc kozackiego IMO sticka do sprzedania za 89zl (Logic3, 3 formaty (xbox/pc/ps2)) wiec jesli ktos szuka... Taki jak ten z Ultimy \/ \/ \/ \/ \/
>
http://www.ultima.pl/itemnfo.php?id=2569 <
Ja mam takiego samego dosc kozackiego za 80 zl do sprzedania(oczywiscie nufka)
Ja na takich nie umiem grać. Albo porządny stik, albo pad.
Ja gram na Sanwie, ale myślę o przesiadce na coś z mniejszym angażem (kątem wychylenia gałki potrzebnej do wciśnięcia kierunku).
Mimo wsystko gra mi się na sanwie bardzo dobrze.
Ale temat bardziej na topie, niż kiedykolwiek wcześniej : )
Sylvan Wielki
23 09 2006, 20:43
Juz pisałem w "Jedynej...." TYLKO AS
Czemu
Przecyzja i wygoda w prowadzeniu.
Oczywiscie trzeba sie przyzwyczaić ale Ja grając np. w VF4e mam tylko K, G, P zdefiniowane....
Wystarczy sie przyzwyczaić....oczywiscie np. Knee/DLC Akiry z taka sama skutecznościa na tym i na tym siekam , ale wygoda jest nieporównywalna na kożysć AS.
O 3S i SFA3 nawet nie wspomnę- odciski grając na padzie
QUOTE(Sylvan Wielki @ 23 09 2006, 20:43)

Przecyzja i wygoda w prowadzeniu.
Oczywiscie trzeba sie przyzwyczaić ale Ja grając np. w VF4e mam tylko K, G, P zdefiniowane....
Wystarczy sie przyzwyczaić....
O 3S i SFA3 nawet nie wspomnę- odciski grając na padzie

Jest też spory minus. Jeśli ktoś mało gra(ł) na automatach, to trzeba nawet roku czasu, by się przestawić całkowicie na stika. A im lepszy gracz, tym teoretycznie dłużej poziom z pada przeskoczyć.
Dużą zaletą jest natomiast niesamowita frajda z grania na stiku. Zwłaszcza jak ktoś ma automatowe części. Aż chce się trenować.
Grając na stiku używam standardowego sterowania. Niemal zawsze jest pomyślane pod typowy układ klawiszy (taki jak np. w namco sticku) i nie trzeba nic zmieniać.
No i granie na stiku to podobno niezły lans...
CheeseOfTheDay
23 09 2006, 22:46
No z tą frajdą to prawda:D.
Mnie głównie dwie rzeczy denerwowały na padzie.
Pierwsza to spustoszenia jakich dokonuje krzyżak na kciuku po dłuższym pograniu (szczególnie postaciami z pokręconym motionem).
Druga to szybkie wyrabianie się gumek krzyżaka, co powoduje coraz mniejszą precyzję (przynajmniej u mnie tak było, szczególnie ze skosami).
Gumki w padzie można zmienić, to akurat nie jest jakiś ból. Dla mnie stick zawsze był "The Way It's Meant To Be Played" (cytując hasło pewnej firmy) - większość bijatyk powstaje dla automatów, więc po co katować się padem, jeśli autorzy "mieli na myśli" inny sposób sterowania? A z tym zmęczeniem palców to prawda, stick jest bardziej "kulturalny". I nie ma już nic wspólnego ze snobizmem, lansem czy jak tam to nazwać. Nawet w naszym nieco zacofanym kraju.
Sylvan Wielki
24 09 2006, 01:21
C1REX - j tam na coin up'ach duzo nie gralem a przerzucilem sie nader szybko - z dnia na dzień ( i to za czasów VF2), ale fakt frajda przeolbrzymia
Liberty - patrz GLC

BTW NIC tak nie niszczy kciuka napadzie jak SF
GLC - nic dodac nic też ujac

.... moze tylko tyle ,że szkoda ,że w Jedyej ... tacy ludzie sie nie udzielali w liczbie...wszyscy
CheeseOfTheDay
24 09 2006, 08:13
To chyba nie wiesz co mówisz...
QUOTE(Sylvan Wielki @ 24 09 2006, 01:21)

C1REX - j tam na coin up'ach duzo nie gralem a przerzucilem sie nader szybko - z dnia na dzień ( i to za czasów VF2), ale fakt frajda przeolbrzymia
Liberty - patrz GLC

GLC - nic dodac nic też ujac

.... moze tylko tyle ,że szkoda ,że w Jedyej ... tacy ludzie sie nie udzielali w liczbie...wszyscy

Nie da się przeżucić na stika od tak. Jeśli Ci to tyle zajęło, to za dużo nie grałeś na padzie. Ja zaczynałem na arcade grać i się potem na ady przestawiałem. Po wielu latach ponownie do sticka musiałem przywyknąć i wcale to szybko nie było.
SF to nie jet gra, która aż tak niszczy kciuka na padzie IMHO. Dla mnie np. Setsuka w SC, czy kazik w tekkenie to bardziej stickowe postacie i tym samym gry.
Ktoś tylko puścił tekst, że na 2D stick, a na 3D pad.
Gra, która nie ma sensu na padzie, to VF.
CheeseOfTheDay
24 09 2006, 09:58
Dla mnie np. Setsuka w SC, czy kazik w tekkenie to bardziej stickowe postacie i tym samym gry.
O właśnie.
A number one to I-no z GG i jej HCL. 20 minut robienia 2/3/4x HCL robi niezłą masakrę z kciuka.
QUOTE(Sylvan Wielki @ 24 09 2006, 02:21)

C1REX - j tam na coin up'ach duzo nie gralem a przerzucilem sie nader szybko - z dnia na dzień
przerzucic sie moze szybko tylko osoba co nic nie umiała na dobra sprawe
poza wciskaniem kierunkow i waleniem w klawisze, ale tak mozna grac tylko w tekkena (ale i w to słabo) - takiemu to wszytsko jedno na czym bedzie grał
Albo BDC bite Slayera. Albo mist Jackhound Jaska. To niby da sie zrobic na cyforwym padzie, ale to na dluzsza mete masochizm.
Czemu gra w VF nie ma sensu na padzie? Nie jestem ani nie bylem nigdy ekspertem od tej gry, ale kiedy cos tam w nia jeszcze gralem, to SPoD czy DLC po pewnym czasie wychodzily mi, i na 100% nie tylko mi, bez problemu na padzie i nie mowie tu o graniu w training. I na pewno nie bylo to tak niszczace jak granie na krzyzaku w 3S czy GG. Oczywiscie rozumiem, ze gra na sticku w VF (i generalnie w kazda inna bijatyke) jest duzo wygodniejsza i efektywniejsza, takze nie chodzi mi tu o wyzszosc pada na stickiem czy odwrotnie, ale czy z tego powodu nie ma sensu grac w VF nie na sticku i czemu akurat w VF? Tego juz nie rozumiem.
QUOTE(tyran @ 24 09 2006, 10:12)

Oczywiscie rozumiem, ze gra na sticku w VF (i generalnie w kazda inna bijatyke) jest duzo wygodniejsza i efektywniejsza, takze nie chodzi mi tu o wyzszosc pada na stickiem czy odwrotnie, ale czy z tego powodu nie ma sensu grac w VF nie na sticku i czemu akurat w VF? Tego juz nie rozumiem.
Bo VF ma o wiele więcej typowo stickowych ruchów. Wiele ciosów wykonuje się przez szybkie naciskanie przeciwnych do siebie kierunków. Wyrwania ze stunów też lepiej wykonuje się machając gałką, niż panikując na krzyżaku pada.
Oczywiście wszystko to też da się na padzie zrobić, ale stik do wciskania po sobie przeciwnych kierunków jest szybszy.
I o szybkość tu chodzi, a nie wygodę.
QUOTE(tyran @ 24 09 2006, 11:12)

Czemu gra w VF nie ma sensu na padzie? Nie jestem ani nie bylem nigdy ekspertem od tej gry, ale kiedy cos tam w nia jeszcze gralem, to SPoD czy DLC po pewnym czasie wychodzily mi, i na 100% nie tylko mi, bez problemu na padzie i nie mowie tu o graniu w training.
Oprócz tego co napisał C1REX... O VF panuje błędne przekonanie, że ta gra polega na robieniu "trudnych" ciosów typu SPoD, DLC, AS3 czy kolanko Akiry ("trudnych", a nie trudnych). A to tak, jakby powiedzieć, że gra w SF polega na robieniu 720. W VF jest charakterystyczny movement, otrząsanie się ze staggerów (nie stunów, to tak przy okazji

), ucieczki z rzutów - sama movelista jest łatwa, obojętnie, czy ktoś gra na sticku, czy na padzie. Trudniej jest tylko efektywnie prowadzić postać. Jasne, jak ktoś chce, to może grać na padzie; ale czy grający Wolfem będzie robić na 100% 5-klatkowe pół kółka? Da się, ale po co się męczyć, kiedy na sticku jest o wiele łatwiej (to może subiektywna opinia, ale poparta zdaniem wielu osób). Często spotykałem się z opiniami ludzi, którzy przeszli na sticka, że "po przyzwyczajeniu się w Tekkena gra się trochę lepiej, ale w VF to niebo a ziemia"...
michal000123
24 09 2006, 14:54
Prawdopodobnie najgłupsze pytanie na świecie, ale nie mogłem znależć innego tematu, gdzie zostały wyjaśnione przewagi AS nad Padem

:
Jakie są przewagi AS nad Padem??????
Lepiej gra mi się na padzie, na AS grałem tylko w salonach i jakoś specjalnie mi nie leżały...
Ale może chodzi tylko o to że dziwnie trzymam pada (niekonwencjonalnie...)...
QUOTE(michal000123 @ 24 09 2006, 14:54)

Prawdopodobnie najgłupsze pytanie na świecie, ale nie mogłem znaleść innego tematu, gdzie zostały wyjaśnione przewagi AS nad Padem

:
Jakie są przewagi AS nad Padem??????
Lepiej gra mi się na padzie, na AS grałem tylko w salonach i jakoś specjalnie mi nie leżały...
Ale może chodzi tylko o to że dziwnie trzymam pada (niekonwencjonalnie...)...
Tak samo ludziom lepiej się gra często w wyścigi na dualach, niż na kierownicy. Nieznaczy to jednak, że kierownica jest gorsza. Trzeba się przestawić, a to zajmuję sporo czasu.
Przewagi stika? Jedyna niepodwarzalna to taka, że jak grasz na automacie, to warto umieć na gałce.
Cała masa innych zalet jest mocno kwestionowana przez miłośników padów.
Jednak jakoś się tak składa, że najlepsi gracze grają na gałkach. Nie wiadomo jednak, czy grają tak dobrze z powodu kontrolera, czy to ich skill pozwala im grać dobrze na gałce.
Poczekaj jakiś czas, a poznasz jedyną prawdę...
Sylvaaaaan. Ktoś się o stiki pytał ; )
mashter
25 09 2006, 02:16
Przewaga? Na sticku wszystko robi się łatwiej, nie musisz kosmicznie szybko operować kciukiem, ponieważ sterujesz całą dłonią (czyt. nadgarstkiem) - żeby zobrazować Ci to bardziej dosadnie: spróbuj onanizować się kciukiem i porównaj efektywność do robienia tego dłonią.
Ja bym inaczej powiedzial... poprostu sprobuj poruszac kciukiem na rozne strony .. jak najszybciej i przy tym robiac skoordynowane ruchy... a pozniej dlonia albo nawet calym przedramieniem :> Poza tym do ruszania sie postacia.. na padzie uzywasz 1 palca a na sticku zazwyczaj 2/3 co chyba w oczywisty sposob przyspiesza reakcje..
Podobnie jest jak piszesz na klawiaturze.. uzywajac 1 palca robisz to 2 razy wolniej niz 2.. a piszac np. 6 albo nawet 8 jesli masz dobra ergonomiczna klawiature to robisz to 10 razy szybciej :>
Sylvan Wielki
25 09 2006, 02:33
maSHteR z tym onanizmem przesadziłes .... wiem ,że juz późno i dzieciaki spia , ale jutro...tz dzis rano....
dostajesz ostrzeżenie-po kumpelsku nie warn'a
Gemi....bardzo trafie ( jak zwykle zreszta), ale ja już sie gubie
Dokladnie taki temat juz o AS jest już , więc albo jeden albo 2gi zamknij
AS w fajterach rox....trzeba sie tylko przyzwyczaic
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.