Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Jaką kamerę wybrać?
Forum PSX Extreme > Inne > Pomoc
VViking
Siemka, tradycyjnie chcę się coś poradzić. wink.gif Orientuje się ktoś może jaką warto kupić kamerę w celu kręcenia zdjęć w nocy lub przy słabym świetle (świeczki, lampki nocne itp.) ? Nie stać mnie na kupienie profesjonalnej kamery i na taki wydatek będę mieć góra coś koło 2500zł (może plus minus trochę). Logiczne jest że po eksperymentuję z jakimś amatorskim oświetleniem, ale fajnie by było żeby obraz był jak najlepszy, bo chciałbym kręcić w raczej dość znacznie ciemnych plenerach i pomieszczeniach. Umiecie coś poradzić?
wozek
Roznica miedzy swiatlem slabym (swieczki, lampy), a zdjeciami robionymi w nocy jest raczej znaczaca. Przy pierwszym nie ma wiekszego znaczenia rodzaj kamery, wiecj ka beda jakies niedociognieca obrazu lub przeswietlenia to latwo to mozna usunac w post produkcji (polecam after effects).

Co do kamer mam dwie propozycje: PANASONIC NV GS230 i Canon HV20.
Cena Panasonica miesci sie w granicach 1200-1700 pln. Kumpel ma taka i widzialem efekty. Jakosc obrazu i dzwieku sa bardzo dobre. Jak na ten budzet to najlepsze rozwiazanie. Do tego mozna podlaczyc mikrofon (choc ten w kamerce sie i tak dobrze spisuje w pomieszczeniach). Nawet w plenerze z funkcja "antywiatr" jest OK. Zaproponowalem Panasonica, bo byc moze bedziesz potrzebowal $$$ na jakies gadzety (filtry etc. twoj wybor).

Canon HV20 to juz duzo lepszy sprzet. Oczywiscie nadal to nie jest profeska, ale za taka cene i z takimi funkcjami mysle ze warto. Jedyny minus to brak manuala i jezeli chodzi o panorame. Za to swietnie spisuje sie przy kiepskim oswietleniu.
Poczytaj w necie o tym, pewnie duzo znajdziesz rzeczy.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.