Na podstawie współczesnych obserwacji otrzymujemy pewien obraz Wszechświata. Czy jest on również współczesny, czy należy do przeszłości? Uzasadnij odpowiedź.
Kolega przesłał mi takie oto pytanie, biedak męczy się już dwa dni i nie może znaleźć odpowiedzi ;]. Ja też nie, bo z fizy jestem cienki, może ktoś stąd będzie wiedział - nie zaszkodzi spytać.
To zależy od tego, co rozumiemy przez stwierdzenie "Wszechświat". Bo jesli mamy na mysli zjawiska które nas otaczaja na co dzien, tj. proste przemiany fizyczne typu gotowanie wody, czy tez bardziej skomlikowane zjawiska jak lasery, ale jednak wciąż wystepujące na Ziemi, lub w jej najbliższym otoczeniu, to mozemy uznać chyba, ze ta część wszechświata jest odzwierciedleniem stanu aktualnego. Ale np gdy przez obserwacje wszechświata rozumiemy oglądanie odległych o kilkanascie czy kilkadziesiąt lat świetlnych obiektów niebieskich, możemy smiało powiedzieć, że obserwujemy te obiekty takimi, jakimi były te kilka czy kilkadziesiąt lat temu (dopiero dzis docierają do nas sygnały w postaci światła czy promieniowania, które mogły zostać wyemitowane wiele lat wstecz).
chyba tyle w sumie, nie powiedziałes, Grzesiu, czy to ma byc jedno-dwa zdania, czy projekt jakiegos elaboratu wiekszego, ale domyslam sie, ze chodzi raczej o zwiezła odpowiedz ;]
Zwięzła wypowiedź miała być. Przekażę koledze, powinien sobie poradzić.
No i dzięki, gołst jak zwykle nieoceniony ;].
MichAelis
6 06 2008, 23:05
Odp:
Nalezy do przeszlosci, bo to na co patrzymy w niebo to juz tego nie ma(albo jest jakos inaczej), gdyz dociera do nas swiatlo z przed "nastu" lat.
swoją droga ciekawi mnie czy te wszystkie gwiazdy na które patrzymy noca wciąż istnieją?
MichAelis
7 06 2008, 12:10
To zalezy jak daleko sa, kazda gwiazda ma swoj okrez zycia i te co sa blizej moga jeszcze istniec, ale np w innej postaci, jakis bialy karzel czy cos.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.