Załóżmy, że założylem stronę, na której umieszczę odcinki pewnego zagranicznego serialu, który nie jest dystrybuowany ani wyswietlany w Polsce. Odcinek można obejrzeć, ale nie można go ściagnąć (w każdym bądź razie nie ma takiej opcji na stronie). Czy udostepniam go, tj czy jestem paserem? Przewiduję również umieszczenie reklam na stronie do klikania, tak aby nie dopłacać do interesu, żeby opłacać serwer. Czy w takim wypadku pobieram opłatę?
Pare dni temu policja zamknęła stronę PolskieSeriale.org, gdzie gość miał do ściagnięcia M jak miłośc i przyburzyła się TVP. Zakładam, że wytwórnia z USA nie będzie do mnie sapać, ale nie wiem co na to polskie władze, nie chce mieć wjazdu na chate ABW o 6 rano. Patrze na zagraniczną strone umozliwiającą oglądania South Parka - korzystam z niej a ona juz tak długo istnieje.
Z South park to jest tak, ze tworcy nie maja nic przeciwko ogladaniu ich serialu w necie. Poza tym od jakiegos czasu na oficjalnej stronie SP rowniez mozna obejrzec wszystkie odcinki.
Słyszałem , że jak coś nie ma oficjalnej dystrybucji w Polsce to może być ściągnięte nielegalnie. Nie wiem jak z udostępnieniem.
Dzięki za odpowiedzi.
Moje wątpliwości rozwiał serwis wrzuta.pl - udostępniają mp3 myśle idące w tysiące a działają nadal.
Na serwisy typu wrzuta.pl itd. content wrzucają użytkownicy, w regulaminie zapewne zapisane jest że serwis nie ponosi odpowiedzialności za udostępniane przez użytkowników materiały. Jeżeli chcesz rozpocząć poważny projekt, wybierz się do prawnika na poradę, koszt nie jest wysoki a przynajmniej dowiesz się wszystkiego na temat legalności przedsięwzięcia.
CYTAT(ping @ 11 06 2008, 13:07)

Na serwisy typu wrzuta.pl itd. content wrzucają użytkownicy, w regulaminie zapewne zapisane jest że serwis nie ponosi odpowiedzialności za udostępniane przez użytkowników materiały. Jeżeli chcesz rozpocząć poważny projekt, wybierz się do prawnika na poradę, koszt nie jest wysoki a przynajmniej dowiesz się wszystkiego na temat legalności przedsięwzięcia.
Nie wcale, porada to jakies 300-400zł.
CYTAT(Baqś @ 11 06 2008, 16:44)

chyba u Ciebie ;] nawet w Krakowie zapytanie o troche powazniejsza sprawe kosztowalo mnie niecala 100
CYTAT(Baqś @ 11 06 2008, 16:44)

A byłeś na takiej poradzie prawnej że tak znakomicie orientujesz się w cenach? Ja ostatnio płaciłem 50 zł...
Zresztą zakładając stronę której celem będzie czerpanie profitów z reklam, musisz liczyć się z pewnymi kosztami które jeżeli projekt będzie dobry, rzecz jasna się zwrócą
Ech nie będe płacił jakiemuś gachowi stówy za farmazony typu "no wie pan to są pliki objete ochroną tak jakby panu ktoś ukradł samochód to co by pan zrobił?". Moge sobie przeczytać od deski do deski ustawe o ochronie własnosci intelektualnej. Bardziej mi chodziło o wskazówki kogoś kto ma do czynienia z takimi projektami, bo takie coś na pewno nie jest 100% legalne.
Na serwisy typu wrzuta.pl itd. content wrzucają użytkownicy, w regulaminie zapewne zapisane jest że serwis nie ponosi odpowiedzialności za udostępniane przez użytkowników materiały.
Serwisy typu piratebay czy inne projekty p2p tez nie przechowują zadnych plików a organizacje antypirackie ciagaja ich po sądach.
To jest śliski temat, chodzi chyba o to żeby zbytnio nie przegiąć pały.
na uczelniach masz darmowe porady prawne od studentow nadzorowane przez wykladowcow. poszukaj na www pobliskiego uniwerku to sie dowiesz co i jak.
CYTAT(NDL @ 15 06 2008, 19:31)

Ech nie będe płacił jakiemuś gachowi stówy za farmazony typu "no wie pan to są pliki objete ochroną tak jakby panu ktoś ukradł samochód to co by pan zrobił?". Moge sobie przeczytać od deski do deski ustawe o ochronie własnosci intelektualnej. Bardziej mi chodziło o wskazówki kogoś kto ma do czynienia z takimi projektami, bo takie coś na pewno nie jest 100% legalne.
Na serwisy typu wrzuta.pl itd. content wrzucają użytkownicy, w regulaminie zapewne zapisane jest że serwis nie ponosi odpowiedzialności za udostępniane przez użytkowników materiały.
Serwisy typu piratebay czy inne projekty p2p tez nie przechowują zadnych plików a organizacje antypirackie ciagaja ich po sądach.
To jest śliski temat, chodzi chyba o to żeby zbytnio nie przegiąć pały.
Hehe, stary, po to się do gościa idzie żeby Ci pomógł ominąć prawne miny - sprawdzone
wilku00034
18 06 2008, 06:38
Prawnik powie Ci wszystko lepiej niż my wszyscy razem wzięci (chyba że ktoś jest specem od prawa

). Napewno nie zedrze z Ciebie, a będziesz miał pewność że nie łamiesz lub że dobrze omijasz nasze prawo
Powodzenia
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.