Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Mysql workbench
Forum PSX Extreme > Inne > Pomoc
zajman
Mam taki problem -stworzyłem sobie baze danych w workbenchu (potrzebowałem diagram erd) po czym exportowałem do pliku sql . Chciałbym teraz odpalić ten plik w wierszu poleceń ale nie mam pojęcia jak , szukałem na google też niewiele ,ma ktoś pomysł ?
pawel_k
nie wiem dokładnie czy o to pytasz
KOD
mysql -h adres_hosta -u nazwa_usera -p nazwa_bazy < nazwa_pliku.sql

parametr -p sprawi że musisz podać hasło, jeśli nie jest ono wymagane do bazy możesz je pominąć, tak samo jak -h jeśli jesteś na localhost (wartość domyślna) czy -u jeśli jesteś zalogowany do systemu operacyjnego na usera na którego chcesz się zalogować do bazy (tak przynajmniej jest na linuxie)
zajman
Chodzi o to ale nie dokońca to rozumiem(leszczem jestem) tzn mam taki folder (skopiuje moje nazwy folderów mimo że pokręcone będzie łatwiej) wpisuje w cmd -- cd C:\Documents and Settings\kupa\Pulpit\Zajman-nie kasować parófko\DO PROJEKTU\MySQL Workbench 5.0.22 OSS\mysql-5.0.51b-win32\bin\ i teraz wpisuje mysql -h localhost baza<baza.sql >? wyskakuje error cant connect to server at localhost
pawel_k
a masz odpalony serwer mysql ?hyh.gif
zajman
A do czego mi potrzebny właściwie ten server ?? A coś w tym kierunku > mysql -u root -D baza<baza.sql
Pavlus
CYTAT(zajman666 @ 18 06 2008, 23:25) *
A do czego mi potrzebny właściwie ten server ?? A coś w tym kierunku > mysql -u root -D baza<baza.sql

Najlkepiej sciagnij sobie xamppa lub wampa i zainstaluj, bedziesz mial apache i mysql, pozniej wejdziesz sobie w http://localhost/phpmyadmin i zaimportujesz baze przez niego.

Tak bedize latwiej smile.gif
zajman
i tak też zrobie wink.gif jutro wracam do pracy nad projektem , więć jutro temat wróci troszke do życia
zajman
takie pytanko odnośnie workbencha -- mam stworzyć baze drinków do programu tworzącego drinki . Stworzyłem tabele drinki i 4 tabele definiujące tabele drinki (możliwe że troszke źle to ująłem) 4 tabele to : alkohol , napój ,składnik 1 , składnik 2 .

Tak to wygląda:

Czy w tabeli drinków elemęty z 4 pozostałych tabel mają być char , varchar czy może coś innego.Nie bardzo rozumiem te oznaczenia. Panowie Pavlus i paweł_k pomóżcie !! wink.gif wiem że to rozumiecie tongue.gif
pawel_k
strasznie dziwnie to zrobiłeś wink.gif

przykładowo - jeśli kolumna idSkladnik1 w tabeli Skladnik1 to po prostu kolejny numer to bez sensu jest to trzymać jako typ znakowy, integer jest od tego. kolejna sprawa to 2 tabele składników - nie wiem w sumie po co wink.gif wystarczyłoby zrobić jedną tabelę składnik i kolumny skladnik1 i skladnik2 w tabeli drinki wiązać do tej jednej tabeli składnik (co i tak jest złe bo tak na prawdę powinna być tabela drink, składnik i tabela drink_skladnik wiążące relacją wiele-do-wielu te dwie tabele).

nazwy jako TEXT też uważam za zbytnią rozrzutność wink.gif a tabela opis też nie wiem w sumie jakie ma praktyczne zastosowanie...

przede wszystkim opisz jakie są założenia - tzn. co się składa na drink, co jest w tych tabelach, bo nie wiem czy to co w rzeczywistości się składa na drinka (lub to co chciałeś osiągnąć) jest dobrze odzwierciedlone wink.gif
zajman
Dobra robie od nowa - czyli tak tworze tabele drinki i narazie dwie opisujące (napój i alkohol) tworząc relacje wiele do wielu tak ?
zajman
Wyskakuje mi coś takiego przy próbie importowania do phpmyadmin

zajman
Do zamknięcia wink.gif Dzięki za pomoc!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.