Witam i na wstępie przepraszam jeśli temat który założyłem w jakiś sposób narusza zasady działu. Do "pomoc w RPG" mój problem nie pasuje więc nie mogę tam umieścić posta. Ostatnio zagrywam się ponownie w Obliviona na PC który jako jedna z niewielu gier cRPG potrafi wprawić w taki miły dreszcz przeżywanej przygody który towarzyszył mi dotychczas tylko przy takich tytułach jak Baldurs Gate czy Planescape Torment (Morrowinda nie wymieniam bo to poprzednik Obliviona) i żal mi strasznie, że nie ma żadnej gry w podobnym klimacie w którą mógłbym sieknąć na swoim PSP.
Mówiąc krótko: szukam tytułu na jakąkolwiek emulowaną przez PSP platformę w którym mógłbym poprowadzić samodzielnie wybraną i dopracowaną przez siebie drużynę bądź bohatera, grafika niekoniecznie byłaby mangowa (uwielbiam jRPG ale zwyczajnie mi się przejadło) a sama gra zawierałaby dużo różnorakiej eksploracji. Gry z serii Elder Scrolls nawiązują dość mocno do kultowych starych Dungeon Crawlerów które wśród RPG są gatunkiem samym w sobie i chyba właśnie to w nich bardzo mi się podoba. Niestety Emulator DOSa na PSP jest jak narazie tragiczny bo inaczej po prostu spróbowałbym zagrać w TES: Arena bądź Daggerfall. Byłoby też miło gdyby w grze byłby grywalny Orc lub Half-Orc bo bardzo lubię zielono-skórą rasę odkąd gram w WoW'a. Próbowałem już kilka tytułów (np. wydany tylko na PSP Dungeon Explorer który jednak odrzucił mnie swoją okropną prostotą i monotonią) ale nie znalazłem tam nic co mogłoby mnie bardziej przyciągnąć. Chodzi mi głównie o klimat i poczucie odkrywania nieznanego i prowadzenie bohaterów przez ciekawą przygodę niekoniecznie typowo w jRPGowym stylu typu "grupa licealistów przeniesiona do innego wymiaru ratuje świat". Jest cokolwiek takiego? Bardzo żałuję, że zawieszono prace nad TES Travels: Oblivion na PSP bo mógłby być to rewelacyjny tytuł. Całkiem nieźle podpasował mi D&D Tactics na PSP ale odrzuca mnie ślimacze tempo rozgrywki (zwłaszcza w trybie eksploracji).