_Milan_
29 06 2008, 10:22
Wykryl mi 413 luk, w przeroznych programach, jedne umiarkowanie niebezpieczne, inne bardzo jak twierdzi po opisie.
Pierwszy raz jakis program wykryl mi takie rzeczy, i teraz dwa pytania:
1. co to jest dokladnie luka w systemie, i czy jest rzecz. grozna?
2. co dokladnie sie stanie jak poddam je kwarantannie?
pozdro
To nic wielkiego, wiekszość programów pod Winde ma luki. Przez te luki można włamać się do systemu.
np. Podczas otwierania specjalnie spreparowanego pliku LHA może dojść do przepełnienia bufora. Tą sytuację można z kolei wykorzystać do uruchomienia na zaatakowanym komputerze dowolnego kodu. Błąd występuje w niemal wszystkich wersjach WinRAR. Wolne od niego są jedynie edycje 3.60 beta 7 oraz 3.60 beta 8. itp.
Ja bym się tym nie przejmował i zamienił KIS na KAV, bo firewall w KIS jest po prostu głupi i często blokuje np. porty, albo właśnie wysyła fałszywe alerty.
Pozdro.
Jak skanowałem kis 8 bo chyba i wersji 8 mówimy to wykryło mi z 6 czy 8 luk i to tylko w office. Jak wejdziesz w zaawansowane opcje to masz info o tym co to za luka i często, jak ją naprawić (np. ściągnąć łatkę do systemu). Wydaje mi się ze większość tych luk to brak łatek do systemu ściąganych przez windows update. Przejzyj dokladnie log i zobacz z czym sa problemy. Sam ci kis tego nie naprawi...
_Milan_
29 06 2008, 18:45
ok dzieki, 90 % tych luk mialem w programie quicktime , wiec go wyyebalem xD
cos tam sie znalazlo tez w excelu , wiec zgodnie z rada KISa, sciagnalem latke ze storny microsoftu.
pozostalych mi sie nie chcialo latac.
ciekawe czy poradzi cos na mojego virusa explorer.exe ;]
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.