Uwielbiam, ale zaniedbałam i zastanawiam się, gdzie można teraz dostać polskie filmy przedwojenne. Kiedyś puszczali często gęsto w TV- teraz mogiła. Ze dwa lata temu w Muzeum Powstania Warszawskiego odbywały się seminaria filmowe, na których emitowano polskie "starocie". Trafiacie czasami na takowe? Aktualnie mam chętkę na "Zapomnianą melodię" z 1938 roku, ale nie mam bladego pojęcia, gdzie mogę dostać ten film.
To samo z przedwojennymi szlagierami- udało mi się dorwać kilka piosenek z filmów, śpiewanych przez mojego ulubieńca Aleksandra Żabczyńskiego, posiadam kilka w wykonaniu Eugeniusza Bodo i Adolfa Dymszy, nie zapominając o "Miłość Ci wszystko wybaczy" Hanki Ordonówny- niestety to za mało. Uwielbiam piosenki z przedwojennych polskich filmów, ale mało serii pojawia się na rynku. Nie trafiłam na pełne wydanie Żabczyńskiego. Jeśli wiecie, gdzie tego szukać, to byłabym wdzięczna za jakiekolwiek wskazówki. Jest tyle wspaniałych utworów, ale nie sposób na nie natrafić. Nie potrafię wyrazić zachwytu nad tą specyficzną wymową litery "Ł" jako "L":)))) Coś fantastycznego.
Jeśli są tu koneserzy produkcji "z tamtych lat", zapraszam do dyskursu:)