Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Polskie kino przedwojenne
Forum PSX Extreme > Inne > Region Filmowy
księżna_von_Habsburg
Uwielbiam, ale zaniedbałam i zastanawiam się, gdzie można teraz dostać polskie filmy przedwojenne. Kiedyś puszczali często gęsto w TV- teraz mogiła. Ze dwa lata temu w Muzeum Powstania Warszawskiego odbywały się seminaria filmowe, na których emitowano polskie "starocie". Trafiacie czasami na takowe? Aktualnie mam chętkę na "Zapomnianą melodię" z 1938 roku, ale nie mam bladego pojęcia, gdzie mogę dostać ten film.

To samo z przedwojennymi szlagierami- udało mi się dorwać kilka piosenek z filmów, śpiewanych przez mojego ulubieńca Aleksandra Żabczyńskiego, posiadam kilka w wykonaniu Eugeniusza Bodo i Adolfa Dymszy, nie zapominając o "Miłość Ci wszystko wybaczy" Hanki Ordonówny- niestety to za mało. Uwielbiam piosenki z przedwojennych polskich filmów, ale mało serii pojawia się na rynku. Nie trafiłam na pełne wydanie Żabczyńskiego. Jeśli wiecie, gdzie tego szukać, to byłabym wdzięczna za jakiekolwiek wskazówki. Jest tyle wspaniałych utworów, ale nie sposób na nie natrafić. Nie potrafię wyrazić zachwytu nad tą specyficzną wymową litery "Ł" jako "L":)))) Coś fantastycznego.

Jeśli są tu koneserzy produkcji "z tamtych lat", zapraszam do dyskursu:)

Ölschmitz
"psy" pasikowskiego sie lapia?
księżna_von_Habsburg
CYTAT(Ölschmitz @ 1 07 2008, 23:07) *
"psy" pasikowskiego sie lapia?

z kinem przedwojennym to niestety ma się nijak:)

patrzcie na to!!!! http://pl.youtube.com/watch?v=ugCju5KQS50

To najpiękniejsza (wg. mnie) polska aktorka przedwojenna- Ina Benita. Zginęła wraz ze swoim dzieckiem w czasie powstania w 44 r., w trakcie przeprawy kanałami.
Obsolete
Brzydka.

Kojarze "Skarb" z Dymsza, reszta nudna. Nie ma co sie kreowac na wielkiego, undergroundowego konesera kina, ktore jest slabe i nudne. No, ale lans jest, bo ja ogladam przedwojenne kino ho ho, jestem taki fajny, pprfffff.
księżna_von_Habsburg
CYTAT(Obsolete @ 1 07 2008, 23:27) *
Brzydka.

Kojarze "Skarb" z Dymsza, reszta nudna. Nie ma co sie kreowac na wielkiego, undergroundowego konesera kina, ktore jest slabe i nudne. No, ale lans jest, bo ja ogladam przedwojenne kino ho ho, jestem taki fajny, pprfffff.

stary g. mnie obchodzi co dla Ciebie jest lansem. matko z dzieckiem! czegokolwiek by się nie napisało, to albo świadczy o tym, że się lansujesz lub inne BZDURY tego typu. po co Ty się "lansujesz" negując wszystko po kolei? bo muszisz być koniecznie na "nie"?

UWIELBIAM kino przedwojenne- dla Ciebie nudne, dla mnie urocze, fantastyczne źródło dla historyka- rewelacja. swego czasu miałam pomysł pisania magisterki "Środowisko aktorskie w dwudziestoleciu międzywojennym". od kiedy polskie kino przedwojenne jest "andergaundowe"???? jak można nazwać produkcję z początku XX wieku słabą i nudną??? z czym Ty to porównujesz? ze Sidermanem? To kawałek historii- dzięki tym filmom można poczuć klimat "tamtych lat". rozumiem, że kolega potrzebuje koloru i mega efektów specjalnych heh.

I bardzo, bardzo bym chciała, żeby można sobie było podyskutować o czymś, co stanowi ułamek naszej kultury, z którego osobiście czuję się dumna, zamiast odpowiadać na tego typu posty. Ale wydaje mi się, że Obsolete wyjątkowo dziś odczuwa jakiś weltschmertz
Ölschmitz
no to nie wiem

moze reich?

epl
Jezu zostawcie dziewczyne w spokoju
podoba sie jej? no to niech sobie oglada
wam nie? to po H piszecie w temacie?
lukasz
Uważam ,że produkcja z lat 20 może być tak samo słaba i nudna jak wszystko wcześniej i wszystko potem. Z okresu przedwojnia kojarze Stefana Themersona , od którego zrzynać miał Polański. Nie jaram się.
kempa
takie kino i ogolnie tamte czasy, maja swoj urok, ale nie musza sie kazdemu podobac... nie ma co sie wiec oburzac ani narzucac innym traktowanie przedwojennych filmow jak swietosc. a z drugiej strony kpiny i pisanie, ze to go.wno, tez jest nie na miejscu.
Psyko
serio ktoś to ogląda? Jest taki niby polski horror "Slepy Tor" na kanwie kolesia uznawanego za polskiego Lovercrafta, zalicza sie to? Bo jak tak to ogladalem, nawet niezla psychodelka, pocaca sie lalka rzadzila.
kempa
a to jest film przedwojenny czy powojenny ?
Psyko
wlasnie nie wiem...
kempa
nie wiesz kiedy byla wojna ?
Psyko
http://horror.com.pl/filmy/recka.php?id=558 powojenny.

kempa
brawo ; ]
Psyko
ha ha ha kempuś ;] ale filmidelko niezle, polecam.
księżna_von_Habsburg
CYTAT(kempa @ 2 07 2008, 13:40) *
takie kino i ogolnie tamte czasy, maja swoj urok, ale nie musza sie kazdemu podobac... nie ma co sie wiec oburzac ani narzucac innym traktowanie przedwojennych filmow jak swietosc. a z drugiej strony kpiny i pisanie, ze to go.wno, tez jest nie na miejscu.

Kempo, nikt nikomu nic nie narzuca- podkreśliłam to w pierwszym poście. Oburzam się, owszem, bo na tym forum dominuje pogląd o lansowaniu się jeżeli ktoś lubi coś niszowego. Wyraziłam swoje zdanie, ale kompletnie nie kminię po co wypisywać bzdury, że ktoś się lansuje, bo lubi np. czerwony kwadrat na zielonym tle:) dziękuję za linka:*
kempa
nie no ja stawiam, ze to prowokacyjny sposob Obsa na podryw... tak naprawde ma w domu cala kolekcje przedwojennych filmow polskich, ktorymi sie zachwyca podczas dlugich jesiennych wieczorow.

oraz - prosze bardzo ; ]
jaroz
probowalem ale nie trawie,poprostu nie moge.co innego produkcje typu metropolis,takie hity mimo uplywu lat da sie ogladac.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.