WESKER-DL
4 10 2008, 22:56
Tak się dziś zastanawiałem jak uzyskuje się licencje na dawanie fragmentów utworów z gier w mediach, np. reklamach czy też programach rozrywkowych, temat stworzyłem pod wpływem usłyszenia motywu bardzo znanego oraz szanowanego wśrod graczy, kiedy usłyszałem ten kawałek nie mogłem wyjść z podziwu że w takim programie ten utwór został puszczony, byłem szczerze powiedziawszy lekko zdenerwowany. Oglądałem TVN, program "Mam Talent", pod sam koniec wystąpiła grupa Fly Cube, ale co mnie najbardziej zainteresowało to utwór pod jakim wykonywali swoje akrobacje, mianowicie kawałek pochodzi z Metal Gear Solid (Harry-Gregson Williams), a jeszcze bardziej zirytował mnie komentarz Agnieszki Chylińskiej, którą przejeła muzyka (pewnie nie wiedziała że jest z gry). Chciałbym się zapytać bo czegoś nie łapie, jak jest w przypadku licencji w tego typu programach? bo jakby nie było jest to poważna sprawa, szczególnie w tej kwesti
fragment programu:
http://mamtalent.plejada.pl/10709,wideo,,5...osci_detal.html
wiedzialem, ze ktos o tym dzis napisze na forumie xD
hmmm mi sie wydaje, ze wystarczy opłata dla ZAiKS'u... czyli standard...
btw. nie widze problemu...
Ło straszne, Chylińska nie wiedziała, że to był kawałek z emgieesa. To prawie jak nie wiedzieć ile jest 2x2, debilka normalnie
CYTAT(Tokar @ 5 10 2008, 00:22)

Ło straszne, Chylińska nie wiedziała, że to był kawałek z emgieesa. To prawie jak nie wiedzieć ile jest 2x2, debilka normalnie

wpis xD
"laaał mamo, ta muzyka jest z mojej ulubionej gry!!! sluchaj!!!
<leci> niesamowite!!!
<leci, konsolomaniak patrzy na mame> wspaniale prawda?!
jak oni mogli uzyc tej muzyki z mojej gry w takim programie, nie wiedza ile snejk przezyl, nie grali w to, nie maja prawa tego sluchac, aaaaaaaaaaaaaaaaaaaa"
CYTAT(WESKER-DL @ 4 10 2008, 23:56)

a jeszcze bardziej zirytował mnie komentarz Agnieszki Chylińskiej, którą przejeła muzyka (pewnie nie wiedziała że jest z gry).
Kobieta, która siedzi od lat w branży mówi, że podkład muzyczny był najwyższych lotów a Ty się w związku z tym irytujesz?
nerd
Bojan_Zaw
5 10 2008, 00:50
Wielkie wydarzenie! Będzie o tym w książkach do historii... Geez! Jakoś innymi kawałkami nikt się nie jara. Puszczą muzykę z gry, to już na wszystkich forach musi o tym być O_o
van_guard
5 10 2008, 01:03
Wow.
A wiedzieliście, że logo TVN-u jest wzorowane na postaci Pac-Mana? Ciekawe, czy stacja zapłaciła Namco tantiemy za wykorzystanie wizerunku jednego z najbardziej rozpoznawalnych bohaterów z gier.
Tak btw, zaje
bisty występ. Szkoda, że goście nie przeszli dalej, może w następnym levelu daliby jakiś kawałek z LocoRoco

.
WESKER-DL
5 10 2008, 01:38
CYTAT(greah @ 5 10 2008, 01:40)

a jeszcze bardziej zirytował mnie komentarz Agnieszki Chylińskiej, którą przejeła muzyka (pewnie nie wiedziała że jest z gry).
Kobieta, która siedzi od lat w branży mówi, że podkład muzyczny był najwyższych lotów a Ty się w związku z tym irytujesz?
nerd
nie o to mi chodziło, to że pochwaliła to dobrze wkońcu utwór jest cudowny, bardziej miałem na myśli to iż zapewne nie wiedziała iż utwór pochodzi z gry, że na konsole powstają gry z taką ścieżką dźwiękową, którą można wykorzystać przy swoich występach w mediach i ciekawiło mnie na jakiej zasadzie pozyskuje się licencje
Albert Wesker
5 10 2008, 07:25
jestes graczem, pewnie okreslasz sie mianem hardcorowca a gdyby puscili ci muzyke z jakiejs japonskiej po(pipi)ki nie wiedzialbys z jakiej to gry, a nawet, ze to z gry
skad Chylinska miala wiedziec ze to utwor z MGSa? nie jest graczem (prawdopodobnie)... naprawde nie masz wiekszych problemow?
megaorzi
5 10 2008, 07:59
CYTAT(Seigaku @ 5 10 2008, 02:06)

Tak btw, zaje
bisty występ. Szkoda, że goście nie przeszli dalej, może w następnym levelu daliby jakiś kawałek z LocoRoco

.
Mylisz się. Po reklamach zdecydowali się że jednak ich dopuszczą do następnego etapu, bo mieli wyrzuty sumienia.
A co do muzyki, to miło jest usłyszeć muzę z gry w TV, i nie widzę nic złego, w tym że zrobili występ z podkładem muzycznym z gry.
pankracyk
5 10 2008, 10:44
ostatnio oglądałem chyba "jak oni śpiewają" albo inny shit i naprawde nie mogłem uwierzyć w to co usłyszałem. przed występem jakiejś kolesiowy puścili... theme z Halo. niestety nie mam jak to udowodnić
CYTAT(Albert Wesker @ 5 10 2008, 08:25)

jestes graczem, pewnie okreslasz sie mianem hardcorowca a gdyby puscili ci muzyke z jakiejs japonskiej po(pipi)ki nie wiedzialbys z jakiej to gry, a nawet, ze to z gry
skad Chylinska miala wiedziec ze to utwor z MGSa? nie jest graczem (prawdopodobnie)...
Jak to nie.
Jest, nawet wystąpiła w jednej grze.
WESKER-DL
5 10 2008, 15:11
Jeszcze raz napisze, również nie mam nic do tego jak puszczą muzę z gry w mediach (oprócz zdziwienia że słyszy się taki kawałek) ale interesuje mnie to jak pozyskuje się licencje do tego, na jakiej zasadzie?
No ale to nie telewizja wybrała podkład tylko Ci co wystepowali. Tak samo by było jakby uzyli jakiejs piosenki Nelly Furtado czy Madonny, ale wtedy nikt by nawet tego nie zauwazył i nie byłoby tematu.
Co do Chylinskiej to faktycznie wstyd i hanba. Nie wiedziec, ze to muzyka z MGS'a. Co za prosta kobieta.

a jeszcze bardziej zirytował mnie komentarz Agnieszki Chylińskiej, którą przejeła muzyka (pewnie nie wiedziała że jest z gry)
faktycznie strasznie irytujace, zepsulo mi to caly program, ignorantka jedna przeciez kazdy nerd taki jak ty wie ze to kawalek z mgs'a.
Hehe, jeśli nawet wiedziałaby (no bo może wiedziała) że to podkład z MGS'a... co miała powiedzieć na wizji? "O, widze że użyliście muzyki z Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty, która leciała w trakcie intra, wypas"? Głupio by wyszło, a to raczej niegłupia babka. ;]
No (pipi) normalnie jak dzieci

Ja nawet nie skojarzyłem że to muzyka z MGS2. Powiesicie mnie za to? Będziecie mnie okładać Xboxami?
Proszę was

. Muzyka to muzyka.
MasterShake
14 10 2008, 20:02
ja pod koniez zajarzylem ze to mgs, ale ze z 2 to bym za ch.uj nie zgadl. Ale Chylinska faktycznie dala dupy, powinna wyleciec z tewe
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.