Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem z karta pamięci
Forum PSX Extreme > Inne > Pomoc
PiotrB
Problem wygląda następująco. Dzisiaj sobie zacząłem grać na PS2 w Silent Hill Origins. Pod koniec sesji chciałem zapisać grę. Zapis nie powiódł się. Próbowałem na drugim slocie, ale to nic nie dało, więc mówię no trudno i wyłączam grę. W browserze PS2 wchodzę do menu kart pamięci by usunąć uszkodzony save. Klikam na kartę pamięci i zanim coś (wszystkie pliki) zdąży się wyświetlić konsole wraca do poprzedniego menu, gdzie widnieją aktualnie podłączone karty pamięci. Co się dzieje z moja PS2 czy kartą pamięci? Jak to naprawić?

Później włączyłem MaxDrive by sprawdzić czy on wykrywa moja kartę. Okazało się, że tak. Co więcej kilka save'ów z PS2 już przeniosłem na pendrive. Sęk w tym, że mojej karcie było kilkanaście bardzo ważnych save'ów z gier na PSXa, które MaxDrive niestety wykrywa jako "corrupted data" i nie mogę ich skopiować na pendrive. Czy więc jest inny program, który wykryje moje save'y z gier PSXowych i będę je mógł skopiować na pendrive?

Pomóżcie biednemu człowiekowi, który może stracić drogocenne save'y, które są dla niego niesamowicie ważne.
STRETCH
podobno wsadzanie karty do lodowki pomaga czasami. w gazecie psx extreme pisalo.
Łebi
Najlepiej na noc do zamrażalnika. Serio ! Tak też czasami można "naprawić" twardziela. Ma to związek z kurczeniem się  materiałów z których są np sciezki zrobione, czy coś takiego... smile.gif

Owiń szczelnie gazetami, zapakuj do dwóch worków foliowych i zaknebluj (ochrona przed wilgocią).

Berion
@Łebi
Puknij się w łeb Łebi. Może połóż ją na dworze i zakop w śniegu (nadchodzi zima, więc będziesz mieć okazję). Tylko cały czas obserwuj jej położenie bo może się okazać, że nadjedzie piaskarka i po zawodach - tak jak to oniegdyś opisał jeden z czytelników...

@PiotrB
Pierwsze co należy zrobić to nie zapisywać na tej karcie żadnych danych! Pamiętaj, że OSDSYS zapisuje tam historię ostatnio wkładanych płyt do czytnika.
Uwaliła Ci się tablica, może nawet masz bad sektory jakieś. Zrób obraz tej karty i na PC powyjmuj save'y hex edytorem, albo z poziomu PCSX2 skopiuj na inną. Możesz też próbować uLELFem, ale on nie wiele na to poradzi, podobnie jak MaxDrive (po co Ci ten śmieć?).

Tą kartę potem sformatuj nisko-poziomowo bo problemy wrócą.
PiotrB
Dzisiaj się trochę pobawiłem i dokonałem kilku obserwacji. Save'y z tej karty się normalnie ładują i zapisują (te które już były wcześniej na karcie). Z poziomu MaxDrive usunąłem plik systemowy, ale i to nic nie dało. Nawet włączyłem Gran Turismo 3, które ma opcję File Operation w menu głównym, dzięki któremu można zarządzać save'ami z poziomu gry. Niestety podobnie jak browserze konsoli pliki się nie wyświetlają. Co więcej pisze, że karta nie jest sformatowana. Zauważyłem również, że save'y, które ostatnio zapisałem na tej karcie na chwilę się pojawiają, gdy klikam na kratę pamięci w browserze, ale chwilę później znów wywala mi do poprzedniego menu.

@Berion
No szkoda, że mi tego wcześniej nie napisałeś bo już zrobiłem na tej karcie chyba z 3 zapisy. No ale mówi się trudno. Jak mam zrobić obraz tej karty? MaxDrive pozwala mi tylko na skopiowanie save'ów z gier na PS2 podczas, gdy save'y z gier na PSXa (na których mi bardziej zależy) widnieją jako "corrupted data" i nie mogę ich nawet skopiować. uLELFa mam na płycie, ale nie wiedzieć czemu mi się nie włącza. Tzn. tak jakby się włącza, ale później jest tylko czarny ekran, a laser w ogóle nie czyta płyty. MaxDrive mam dlatego, że był mi potrzebny by umieszczać replay'e z GT4 na pewnej niemieckiej stronie poświęconej rekordom z GT4.

EDIT: OK, Memory Card Annihilator. Już pobieram.
Łebi
No ja wiem że to ekstremalne działanie ale mi pomogło w przypadku mojego hd w pececie, włożyłem hd na 2-3h do zamrażalnika i dzięki temu (chyba smile.gif ) wogole udało mi sie uruchomić winde i uratowac arkusze w excelu. Po rozgrzaniu się znowu mi padał więc wymieniłem na nowy. działanie było doraźne i jako takie się udało hehe.
Berion
CYTAT(PiotrB @ 7 10 2008, 12:33) *
Dzisiaj się trochę pobawiłem i dokonałem kilku obserwacji. Save'y z tej karty się normalnie ładują i zapisują (te które już były wcześniej na karcie) [...]

Kiedy gra zapisuje save to zapisuje od razu tyle miejsca ile będzie potrzebować w przyszłości. Np. Jak & Daxter 2 wgrywa pozostałe 1MB mimo, że pewnie nikt tego nigdy nie będzie używał (kilka slotów). Pewnie się wszyscy z tego cieszycie, prawda? Save na 200KB, a na memorce 1MB dummy. laugh.gif Przyspiesza to potem zapisywanie nowych (po to developer tak robi). Nazwa się nie zmienia, jedynie "dane w środku" - dlatego nic się z nimi złego nie dzieje.

CYTAT
[...] No szkoda, że mi tego wcześniej nie napisałeś bo już zrobiłem na tej karcie chyba z 3 zapisy [...]

No to sobie skutecznie zmniejszyłeś szanse na odzyskanie save'ów. ;]

CYTAT
[...] No ale mówi się trudno. Jak mam zrobić obraz tej karty? MaxDrive pozwala mi tylko na skopiowanie save'ów z gier na PS2 podczas, gdy save'y z gier na PSXa (na których mi bardziej zależy) widnieją jako "corrupted data" i nie mogę ich nawet skopiować. [...]

Bo MaxDrive śmierdzi. Ten program rozpoznaje save'y jeszcze gorzej niż OSDSYS bo tylko po icon.sys w folderach. Save'y z PSXa to jeden plik, a nie folder z plikami, które składają się na save.

BTW: sam robiłeś zdjęcia psxmc do tego programu, a teraz nie wiesz he he. Co za paradoks, gdyby nikt nie podesłał tych fotek, pewnie i MCA by nie było - nie odzyskałbyś save'ów. Życie zaskakuje. :}}

CYTAT
[...] uLELFa mam na płycie, ale nie wiedzieć czemu mi się nie włącza. Tzn. tak jakby się włącza, ale później jest tylko czarny ekran, a laser w ogóle nie czyta płyty. [...]

No ja tym bardziej nie wiem po tak zdawkowych informacjach. ;]

CYTAT
[...] MaxDrive mam dlatego, że był mi potrzebny by umieszczać replay'e z GT4 na pewnej niemieckiej stronie poświęconej rekordom z GT4.

I kolejny niepotrzebny wydatek. Sprzedaj to badziewie.

Jaki problem jest przekonwertować *.psu na *.max? Sześć kliknięć myszy, a 100zł w kieszeni zostaje. wink.gif

@Łebi
Tylko, że w HDD jest próżnia, tutaj takiego komfortu nie masz. wink.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.