Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Kanji - jak....
Forum PSX Extreme > Inne > Japonia > Japonia
Megus
Mam problem, otoz wydrukowalem sobie ze stronki (www.kanjisite.com) w celach nauki zestaw kanji (level 2 - piewrszych kalka ,,batch'y"). No i teraz kilka pytań - pod odpowiednim znaczkiem jest zapis a czasami dwa zawsze jeden duzymi literami, zas czasami jeszcze jeden(a nawet dwa) malymi... ktore jest to wlasciwe ???? Heeelp.... :cry:

Druga rzecz to to z niektore znaczki maja taka sama wymowe (?) np. I - commit, a gdzies obok jest I - stomach, nie zdziwilbym sie gdyby jeden wyraz mial dwa znaczenia, ale tak w zdaniu skad wiadomo o co chodzi... ?????
fagg
mam pytanie,nazwiecie mnie debilem czy cos ale niewazne...
wazne jest to,otoz pytanie dotyczy kanji ,mianowicie moze mi ktos napisac ktory symbol oznacza slowo badz synonimy HATE ,zalezy mi na odpowiedzi wiec [color=red][/color]błagam.......
z gory dzieki
fagg
dziekuje juz nie potrzebuje,jak kogos interesuje to tak wyglada
Diabeu
icon_twisted.gif nie powiem, interesi:] icon_twisted.gif
Yohko
Mam problem, otoz wydrukowalem sobie ze stronki (www.kanjisite.com) w celach nauki zestaw kanji (level 2 - piewrszych kalka ,,batch'y\"). No i teraz kilka pytań - pod odpowiednim znaczkiem jest zapis a czasami dwa zawsze jeden duzymi literami, zas czasami jeszcze jeden(a nawet dwa) malymi... ktore jest to wlasciwe ???? Heeelp.... :cry:

Druga rzecz to to z niektore znaczki maja taka sama wymowe (?) np. I - commit, a gdzies obok jest I - stomach, nie zdziwilbym sie gdyby jeden wyraz mial dwa znaczenia, ale tak w zdaniu skad wiadomo o co chodzi... ?????

a tego sie po prostu trzeba nauczyc, pare lat to trwa.

znaki kanji zaczely docierac do Japonii w 4 wieku. do tej pory uzywa sie jeszcze oryginalnego, chinskiego czytania, onyomi, choc czesto jest on zjaponizowany. w wiekszosci jednak, do tych samych znakow istnieje jeszcze japonskie czytanie, kunyomi. w slownikach onyomi zapisywany jest czesto duzymi literami albo w katakanie, a kunyomi malymi literami badz w hiraganie. Niestety, nie ma ogolnej reguly, kiedy uzywa sie ktorego czytania, istnieje mnostwo wyjatkow. Tak samo jest niestety ze znaczeniami. trzeba sie uczyc ich nie poprzez wkuwanie samych znakow (bo to nic nie da) ale przez uczenie sie tego w zdaniach, na konkretnych przykladach.

proponuje kupic sobie slownik :

http://wysylkowa.pl/ks68874.html

po polsku, i nawet znosny (lepszy bylby ktorys angielski, ale wiem, ze nie wszyscy z Was znaja ten jezyk.
Haro
Potrzebuje takich slowek:
Lojalnosc, szczerosc, prawdomownosc, odwaga, tolerancyjnosc
Megus
mi by sie przydalo (nie musze pisac ze bardzo): hardcore - mam nadzieje ze cos takiego istnieje w jez. jap. (to byl moj 700 post)
Haro
Zastanawiam sie, czy jest stronka gdzie po wpisaniu angielskiej nazwy wyskakuja odpowiedniki danego slowa w kanji?
Ged
Zastanawiam sie, czy jest stronka gdzie po wpisaniu angielskiej nazwy wyskakuja odpowiedniki danego slowa w kanji?

Przydałaby się taka... biggrin.gif
SilverHairedDevil

Przydałaby się taka... biggrin.gif

Gdzieś miałem stronke słownik japońskiego która tłumaczyła japońskie strony na nagielski... jesli kogoś interesuje mogę podać adres.
Haro
http://www.ideogear.com/
Watsu
Nie ładtwiej kupić sobie słownik? Najlepiej spisują się elektroniczne.
villain
Mam problem, otoz wydrukowalem sobie ze stronki (www.kanjisite.com) w celach nauki zestaw kanji (level 2 - piewrszych kalka ,,batch'y\")

Level 2 ? - niezle - ja dopiero zaczynam nauke kanji wiec lvl 4 zostal drukniety (ale z thejapanesepage.com) Mam nadzieje juz w grudniu zdac wspomniany lvl 4 :-) Ale do tego potrzebuje jeszcze materialow konkretnie na sam tescik - ma je ktos ? Wiem, ze sa na DC ale z tego mi sie kiepsko sciaga confused.gif
lalQr
Ja zarejestrowałem się na japonka.pl masz tam lekcje z prywatnym nauczycielem i testy. zaczynasz od hiragany, potem katakana, no a potem kanjii duuzo strona . wymaga rejestracji biggrin.gif
Ölschmitz
nie znam sie na tym szczerze mowiac...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.