Witam,
W internecie można przeczytać wiele szczegółów na temat pozytywnych jak i negatywnych stron konsol xBox 360 i PlayStation 3. Zaliczając do tego fora, na których obijają się szczegółowe dyskusje i dylematy, głównie na temat tego, który procesor w teorii przetwarza więcej mocy, a który mniej. Jaki pad jest bardziej wytrzymały na upadki z 1m, a który kabel zasilający jest grubszy, czy która obudowa jest lepsza - metalowa, czy może plastikowa itd. mimo, że w praktyce większości tego o czym się czytało i tak się nie zauważa podczas oddawania się rozrywce jaką daje konsola.
Całkiem zrozumiałe jest, że każdy lubi mieć to co daje podświadomą satysfakcję posiadania tego co jest lepsze od drugiego.
Większość wielbicieli swojej konsoli będzie do końca życia przedstawiać argumenty, dla których jego konsola... i tak jest lepsza. To naturalne i wbrew pozorom bardzo dobrze.
Można zauważyć jednak fakt (jeśli się mylę to będę wdzięczny za poprawę), że jest niewiele tematów , a przynajmniej ja nie znalazłem żadnego zawierającego konkretne PLUSY i MINUSY w jednym miejscu. Takie, które są widocznych w praktyce podczas korzystania ze sprzętu na temat obu konsol wydawanych według osobistych odczuć ich właścicieli.
Dla jednych pewne zalety będą niesamowicie przeważające ich wybór nad konsolą, zaś dla innych pewne wady będą mało drażniące. Może się zdarzyć również, że tam, gdzie ktoś przyjął coś za zaletę konsoli, dla innej osoby będzie to znacząca wada.
Właśnie na tym chciałbym się skupić - na waszych osobistych odczuciach podczas korzystania ze swojej konsoli. To właśnie osobiste odczucia i własne zdanie jest powodem tego, że powstają zwolennicy jak i przeciwnicy oraz tego, że nie zamienilibyście już swojej konsoli na żadną inną, a może w końcu wywalili i zakupili te drugą.
Tak, więc co jest powodem Waszego zadowolenia, a co oburzenia z posiadanej konsoli? Czy to dyskomfort podczas trzymania pada PS3, czy nieestetyczne menu w xBox360? Może wykorzystujecie często BluRay do filmów, a może zdarzają Wam się częste zawieszenia, czy przycinania obrazu (spadek FPS)?
Mam zamiar zakupić jedną z konsol i szczerze mówiąc nie mam "zielonego" pojęcia co wybrać m.in. z tego powodu, że niewiele wiem na ich temat, a zaraz przedstawię jakie plusy i minusy udało mi się już zebrać, i które są początkiem argumentów jakie powinny przyczynić się do odpowiedniego dla mnie wyboru.
Odczucia z praktycznego użytkowania niestety muszę odrzucić, gdyż jeszcze z żadnej konsoli nie korzystałem. Aktualnie sam nie mam zdania co do tego, która konsola w moim przypadku będzie lepsza.
Plusy i minusy PlayStation 3:
+ odtwarzacz BluRay
+ ciekawe i przejrzyste menu
- niewygodny pad
Plusy i minusy xBox 360:
+ większe prawdopodobieństwo zakupienia zadowalającej gry (szerszy wachlarz tytułów)
+ niższa cena
+ wygodny pad
- nieestetyczne, "ciężkie" menu (prawdopodobnie po pewnym czasie uciążliwe)
Są to moje osobiste opinie. Jeśli z jakąś się nie zgadzacie i np. niektóre wady (niewygodny pad w PS3) najchętniej zamienilibyście na zaletę (bardzo wygodny pad w PS3) to prosiłbym, abyście tak podali u siebie (ewentualnie w nawiasie lub pod spodem podając powód tego dlaczego się nie zgadzacie).
Napiszcie co Wam się najbardziej podoba, a jeśli również coś macie to co się NIE podoba w Waszej konsoli.