Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: PlayStation 3 vs. xBox 360
Forum PSX Extreme > Inne > Pomoc
Feniks01
Witam,

W internecie można przeczytać wiele szczegółów na temat pozytywnych jak i negatywnych stron konsol xBox 360 i PlayStation 3. Zaliczając do tego fora, na których obijają się szczegółowe dyskusje i dylematy, głównie na temat tego, który procesor w teorii przetwarza więcej mocy, a który mniej. Jaki pad jest bardziej wytrzymały na upadki z 1m, a który kabel zasilający jest grubszy, czy która obudowa jest lepsza - metalowa, czy może plastikowa itd. mimo, że w praktyce większości tego o czym się czytało i tak się nie zauważa podczas oddawania się rozrywce jaką daje konsola.

Całkiem zrozumiałe jest, że każdy lubi mieć to co daje podświadomą satysfakcję posiadania tego co jest lepsze od drugiego.

Większość wielbicieli swojej konsoli będzie do końca życia przedstawiać argumenty, dla których jego konsola... i tak jest lepsza. To naturalne i wbrew pozorom bardzo dobrze.

Można zauważyć jednak fakt (jeśli się mylę to będę wdzięczny za poprawę), że jest niewiele tematów , a przynajmniej ja nie znalazłem żadnego zawierającego konkretne PLUSY i MINUSY w jednym miejscu. Takie, które są widocznych w praktyce podczas korzystania ze sprzętu na temat obu konsol wydawanych według osobistych odczuć ich właścicieli.

Dla jednych pewne zalety będą niesamowicie przeważające ich wybór nad konsolą, zaś dla innych pewne wady będą mało drażniące. Może się zdarzyć również, że tam, gdzie ktoś przyjął coś za zaletę konsoli, dla innej osoby będzie to znacząca wada.

Właśnie na tym chciałbym się skupić - na waszych osobistych odczuciach podczas korzystania ze swojej konsoli. To właśnie osobiste odczucia i własne zdanie jest powodem tego, że powstają zwolennicy jak i przeciwnicy oraz tego, że nie zamienilibyście już swojej konsoli na żadną inną, a może w końcu wywalili i zakupili te drugą.

Tak, więc co jest powodem Waszego zadowolenia, a co oburzenia z posiadanej konsoli? Czy to dyskomfort podczas trzymania pada PS3, czy nieestetyczne menu w xBox360? Może wykorzystujecie często BluRay do filmów, a może zdarzają Wam się częste zawieszenia, czy przycinania obrazu (spadek FPS)?

Mam zamiar zakupić jedną z konsol i szczerze mówiąc nie mam "zielonego" pojęcia co wybrać m.in. z tego powodu, że niewiele wiem na ich temat, a zaraz przedstawię jakie plusy i minusy udało mi się już zebrać, i które są początkiem argumentów jakie powinny przyczynić się do odpowiedniego dla mnie wyboru.

Odczucia z praktycznego użytkowania niestety muszę odrzucić, gdyż jeszcze z żadnej konsoli nie korzystałem. Aktualnie sam nie mam zdania co do tego, która konsola w moim przypadku będzie lepsza.

Plusy i minusy PlayStation 3:
+ odtwarzacz BluRay
+ ciekawe i przejrzyste menu
- niewygodny pad

Plusy i minusy xBox 360:
+ większe prawdopodobieństwo zakupienia zadowalającej gry (szerszy wachlarz tytułów)
+ niższa cena
+ wygodny pad
- nieestetyczne, "ciężkie" menu (prawdopodobnie po pewnym czasie uciążliwe)

Są to moje osobiste opinie. Jeśli z jakąś się nie zgadzacie i np. niektóre wady (niewygodny pad w PS3) najchętniej zamienilibyście na zaletę (bardzo wygodny pad w PS3) to prosiłbym, abyście tak podali u siebie (ewentualnie w nawiasie lub pod spodem podając powód tego dlaczego się nie zgadzacie).

Napiszcie co Wam się najbardziej podoba, a jeśli również coś macie to co się NIE podoba w Waszej konsoli.
signap
cos malo tych zalet i wad, mi sie nie chce pisac, pewnie temat zaraz bedzie zamkniety
Feniks01
Niestety, ale nie posiadam żadnej konsoli bo właśnie chcę taką zakupić i dlatego staram się dowiedzieć, która jest Waszym zdaniem bardziej odpowiednia.

Zamiast pytać się standardowo "Która konsola lepsza?" co można przewidzieć jak się będzie kończyć to chciałem obmyślić lepszy sposób, który byłby bardziej pomocny tym, którzy zastanawiają się nad wyborem konsoli. W internecie też nie udało mi się wiele konkretnych plusów i minusów odnaleźć.

Gdybym wszystkie znał to zapewne uznałbym się za znawce i nie pytał Was o radę. Proszę o wyrozumiałość.

Nie widzę również powodu do zamykania tematu.
w07t3k
Watpie, ze ktokolwiek przeczyta twoj przydlugi post, zwlaszcza, ze temat byl walkowany setki razy. Od siebie moge powiedziec, ze IMO jedyny sluszny wybor(jesli interesuje sie tylko kupno jednej konsoli) to X360. Jedyne czego mozna zazdroscic PS3 to wyglad(ktory co prawda jest kwestia gustu, ale generalnie jest to plus konsoli Sony) i cicha praca.
Zeratul
chlopie durny zes temat zalozyl i tyle... obie konsole sa swietne, nie pytaj ludzi bo ci nikt nie doradzi obiektywnie... wybierz jedna badz druga a zadowolony na bank bedziesz
Feniks01
CYTAT
Watpie, ze ktokolwiek przeczyta twoj przydlugi post

CYTAT
chlopie durny zes temat zalozyl i tyle... obie konsole sa swietne, nie pytaj ludzi bo ci nikt nie doradzi obiektywnie...

Aha, więc rozumiem. Dzięki za szczerość. Niechęć do czytania i niezadowolenie z tematu... Podzielam konstruktywną krytykę, ale prosiłbym o dokładniejsze informacje.

A byłem pewny, że zainteresuje on wiele osób - uff i nikt obiektywnie nie potrafi ocenić? Może to jest głównym problemem? Przecież to podstawa.

Nie twierdze, że obie konsole nie są dobre bo uważam, że są na pewno świetne, ale co tu ukrywać? Wszystko ma swoje plusy i minusy. Przecież właśnie dlatego ludzie mają dylematy.

Dlaczego by w końcu tego nie wyciągnąć konkretnie na wierzch? Każdy może napisać co mu się podoba w swojej konsoli i to dlaczego wybrał tą, a nie inną dlatego świetnie jeśli ktoś może się tym podzielić. Jeśli ktoś nie chce lub uważa, że takich nie zauważa to może NIE wspominać o minusach.

Więc jak? Jest ktoś kto dokonał wyboru konsoli z jakich konkretnych powodów, czy każdy losował karteczkę?
raven_raven
Mogę pomóc, sam niedawno wybierałem. Wybrałem Xboxa 360.

+ Lepsza obsługa sieciowa
+ Więcej tytułów
+ Multiplatformowe gry lepiej działają na Xboxie 360
+ CENA!
+ gwarancja

- głośny
- płatna obsługa sieciowa (choć 90 zł rocznie to naprawdę niewiele)
- napęd DVD
- nie tak multimedialna jak PS3

O moim wyborze zadecydowały przede wszystkim cena (ponad 2x taniej za porówywalny a nawet lepszy sprzęt) i cała masa dobrych gier, exclusiwów również, kiedy na PS3 ich mało, choć 2009 rok zapowiada się ciekawie. Najciekawsze jest to, że z PS3 spędziłem już z 30-40 h mojego życia, może nawet więcej, za to z Xboxem około 3, tylko w marketach, kiedy PS3 to u dwóch kumpli, u których często bywam i sobie gramy wink.gif. Ale i tak wolę Xboxa 360.

Mówić na ten temat można wiele, ale po prostu już istniał temat na takie wojenki, gdzie było 150 stron i każdy chyba się wygadał. A tak to tutaj szybko wojna by była, chyba dobrze, że jest cisza.
Feniks01
Nie do końca rozumiem kwestie z lepszą obsługą sieciową oraz tym, że multiplatformowe gry lepiej działają na xBox 360.

Muszę przyznać, że do xBoxa przekonuje mnie cena i większy asortyment gier.

Zastanawiam się również nad pojęciem "exclusywnych" gier. Są to jakieś specjalne wydania? Jeśli się nie mylę to w specjalnych pudełkach i dodatkami.

Dawniej posiadałem konsole PSX i grało się w naprawdę wiele tytułów, ale to jeszcze za tych czasów, gdy kosztowała ona tyle co teraz PS3. Minęło już wiele lat i muszę zaczynać na nowo rozrywkę w tej dziedzinie.

CYTAT
Mówić na ten temat można wiele, ale po prostu już istniał temat na takie wojenki, gdzie było 150 stron i każdy chyba się wygadał.

Przeglądałem forum i niestety nie udało mi się takiego tematu odnaleźć. Starałem się ten temat przygotować tak, aby takich wojen nie było. Osoba inteligentna potrafi ocenić obiektywnie. Gdyby to nie sprawiało problemu to byłbym wdzięczny za link, gdyż szkoda, że ten temat nie wypalił. Liczyłem na trochę więcej komentarzy no, ale cóż... Przepraszam za problem.

Dzięki za dotychczasową pomoc.

pozdrawiam,
Feniks
raven_raven
Jeśli chodzi o usługi sieciowe - Xbox Live jest lepszy. Każda gra ma swoje achievmenty, czyli wyzwania za które zdobywamy punkty, na PS3 to raczkuje i ma to garstka tytułów. Lepsza jakość połączeń sieciowy, 4x więcej dem, możliwości czatów głosowych, tekstowych, friend listy itp. Ogólnie opcji jest więcej i ciekawiej, wygodniej.

Gry ekskluzywne, właściwie z ang. "exclusive" to gra na wyłączność, która występuje tylko na danej platformie. Na Xboxa 360 są to choćby Gears of War (nie liczę PC), PGR4, TDU, Crackdown, Ace Combat 6 itp. Na PS3 jest to choćby Motorstorm. Na PS3 jest tego co prawda też troszkę, ale w sumie Sony traci większośc swoich serii, a jedyne co dają na PS3 to właśnie gry od siebie, od innych developerów chyba tylko MGS4 i GT5P jest tylko na PS3.

Link do tematu z wojna totalną - http://www.psxextreme.info/index.php?showt...t=0&start=0
Słabo szukałeś ;].

Komentarzy masz tu dostatek biggrin.gif.

Niestety osób inteligentych, które wymieniają się argumentami, jednak jest cała masa fanbojów, którzy dadzą się zabić za swoją konsolę.

Aha, pisze się Xbox 360, nie xBox 360.
MasterShake
kupilem xo bo zawsze chcialem xboxa, ps3 wtedy nie bylo i juz, zadowolony jestem wybitnie, czytnik hd dokupiony i mi starcza. A ze nie gram to inna sprawa, brak czasu.
Albert Wesker
naprawde kompletnie nie rozumiem ludzi, ktorzy kupujac konsole kieruja sie estetyka, menusami i innymi bzdurami
po co sie kupuje konsole? dla GIER
czym wiec powinno sie kierowac? GRAMI
to chyba dosyc proste, prawda? napisz sobie w co chcialbys pograc i wybor bedzie oczywisty
Mr. Blue
Głośnie i dobre exlusivy, dla zarówno PS3, jak i Xboxa 360:

Xbox 360:

-Mass Efect 1 & 2
-Gears of War 1 & 2
-Viva Pinata!
-Fable 2
-Halo 3
-Dead Rasing
-Alan Wake
-Ninja Gaiden 2
-C&C
-Halo Wars
-Lost Oddysey
-The Last Remnant
-PGR3 & 4
-Forza 2 & 3
-Blue Dragon

PS3

-Little Big Planet
-Killzone 2
-Resistance & Resistance 2
-Motorstorm & Motorstorm Pacific Rift
-Wipout
-Metal Gear Solid 4
-Tekken 6
-Heavenly Sword
-Uncharted 1 & 2
-Heavy Rain
-Warchawk
-Valkiria Chronicels
-Final Fantasy XIII Versus
-God of War 3
-Ratchet
-Gran Turismo 5
-White Knight Story

Produkcje obecne i przyszłe. Pisane z pamięci, na prędce... Jak czegoś zapomniałem, niech ktoś mnie poprawi.

Po co? Żebyście skończyli gadkę, że na ps3 nie ma gier, lub odwrotnie. Argument nieaktualny i oklepany jak tyłek kelnerki w Słomkach Mniejszych.
Mathiu
CYTAT(Mr. Blue @ 15 10 2008, 19:49) *
Głośnie i dobre exlusivy, dla zarówno PS3, jak i Xboxa 360:

Xbox 360:

-Mass Efect 1 & 2
-Gears of War 1 & 2
-Viva Pinata!
-Fable 2
-Halo 3
-Dead Rasing
-Alan Wake
-Ninja Gaiden 2
-C&C
-Halo Wars
-Lost Oddysey
-The Last Remnant
-PGR3 & 4
-Forza 2 & 3
-Blue Dragon

PS3

-Little Big Planet
-Killzone 2
-Resistance & Resistance 2
-Motorstorm & Motorstorm Pacific Rift
-Wipout
-Metal Gear Solid 4
-Tekken 6
-Heavenly Sword
-Uncharted 1 & 2
-Heavy Rain
-Warchawk
-Valkiria Chronicels
-God of War 3
-Ratchet
-Gran Turismo 5
-White Knight Story

Produkcje obecne i przyszłe. Pisane z pamięci, na prędce... Jak czegoś zapomniałem, niech ktoś mnie poprawi.

Po co? Żebyście skończyli gadkę, że na ps3 nie ma gier, lub odwrotnie. Argument nieaktualny i oklepany jak tyłek kelnerki w Słomkach Mniejszych.

Huh? A przypadkiem pogrubione pozycje nie są najgłośniejszymi ekskluziwami odebranymi Sony przez M$?

Co do MGSa, to przeczuwam, że wyjdzie jakoś w czerwcu coś pokroju Subsistance i wtedy tylko God of Wara 3 mi żal będzie. No i może Heavenly Sword... no i Uncharted wink.gif
Mr. Blue
Versus jest ekslusivem PS3, w przeciwieństwie do XIII bez podtytułu. Tekken 6 na Xboxa? Słyszałem tylko plotki.
MGS4 nie wyjdzie w żadnej wersji na Xboxa 360. Kolejny raz zostało to potwierdzone, po kolejnych "wiarygodnych" informacjach na ten temat.
Kwapi
Tekken akurat wyjdzie na X'a.
Mr. Blue
Exclusivy:

Xbox 360:

-Mass Efect
-Gears of War
-Gears of War 2
-Viva Pinata!
-Viva Pinata! TIP
-Fable 2
-Halo 3
-Dead Rasing
-Ninja Gaiden 2
-C&C
-Lost Odyssey
-The Last Remnant
-PGR 3
-PGR 4
-Forza 2
-Blue Dragon
-Naruto: Rise of Ninja
-Banjo Kazooie: Nuts & Bolts
-Too Human
-Crackdown
-Dead or Alive 4
-Test Drive Unlimited
-Tales of Vesperia
-Dead or Alive Extreme 2

W planach:

-Mass Efect 2
-Halo 3 Recon
-Alan Wake
-Halo Wars
-Forza 3
-Naruto: Broken Bond
-Ninja Blade

PS3:

-Little Big Planet
-Resistance
-Resistance 2
-Motorstorm
-Motorstorm: Pacific Rift
-Wipout HD
-Metal Gear Solid 4: GotP
-Heavenly Sword
-Uncharted: DF
-Warchawk
-Valkiria Chronicels
-Ratchet and Clank: TOD
-Ratchet and Clank: QfB
-Gran Turismo 5
-Naruto: UNS
-Eye of Judgement
-Ridge Racers 7
-Socom: Confrontation
-Siren: Blood Curse
-Folklore
-Buzz
-Singstar
-Lair
-Batlle Fantasia

W planach:

-Killzone 2
-Uncharted 2
-Heavy Rain
-God of War 3
-White Knight Story
-inFamous
-MAG
-Yakuza 3
-Quantum Theory
-Demon's Soul
-Marvel MMO
-ICO TEAM PROJECT
Owiec
Tylko czemu podajesz gry ,ktore sa w planach? Podaj te ktore sa i wtedy bedzie co porownywac.
Mr. Blue
Jak widać, argument, że nie ma gier (odpowiednio co do Xboxa 360 i PS3) jest wzięty z fanboyskiego szczekania.

Natomiast, co ma lepsze gry jest tematem rzeką...
raven_raven
W planach. W planach PS3 ma gry od 3 lat. Jak widać, wychodzą dopiero teraz albo są daleko daleko stąd. Liczy sie co jest, gruszki na wierzbie mnie nie obchodzą. Plany to zanim się gra pojawi można sobie wsadzić tongue.gif.

Do Xboxa 360 dolicz (o ile nie zdublowałem):

Ace Combat 6 (odebrany PS)
Blue Dragon
Crackdown
Dead or Alive 4
Dead or Alive Extreme 2
FEAR
Forza Motorsport 2
Tales of Vesperia
Lost Planet
Too Human
Test Drive Unlimited

IMO to co jest na PS3 to tylko exclusivy od Sony, na szczęście mają prężne studia developerskie. Za to dużo multiplatformówek działa lepiej na Xboxie 360. Mi się wydaje, że w kwestii gier wychodzi Xbox o wiele lepiej, ale to moja subiektywna opinia...
Młody
CYTAT(raven_raven @ 15 10 2008, 21:15) *
Do Xboxa 360 dolicz (o ile nie zdublowałem):
FEAR
Lost Planet

wrong, też są na PS3

I rzeczywiście gadanie że na PS3 nie ma gier, to już zaczyna być przeszłość - trzeba se spojrzeć na te exclusivy i zobaczyć co cię bardziej interesuje, reszta gier jest na obie konsole.
Mr. Blue
Aktualizacja.

FEAR jest na ps3, LOST Planet też, niektóre zdublowałeś.

CYTAT
Za to dużo multiplatformówek działa lepiej na Xboxie 360. Mi się wydaje, że w kwestii gier wychodzi Xbox o wiele lepiej, ale to moja subiektywna opinia...

Uno: eee... na potwierdzenie opinii, dawaj przykłady.

Duo: Tobie się wydaje. Liczba tytułów jak najbardziej porównywalna (vide porównanie) a na Xboxa takich perełek jak przyszły Heavy Rain czy obecny LBP nie ma.

PS. Jestem za PS3. Argument? Czy na Xboxa wyszła jakakolwiek "wyjątkowa" gra? A na ps3 jest LBP i zmierza HR.
Owiec
Tak samo cale Wii mozesz potraktowac wyjatkowo, bo przedtem czegos takiego nie bylo dry.gif
Mr. Blue
Ale to jest mój argument za PS3, oczywiście komuś może się nie podobać, ale porównywać konsolę do gry...

Po za tym, Wii zostało już potraktowane niezwykle. I nic dobrego dla nas (graczy, nie causali) z tego nie wynikło

raven_raven
Było Gears of War kiedyś? Była Viva Pinata? Było Dead Rising? Było TDU? Dla mnie to są wyjątkowe gry. Co jest wyjątkowego w Heavy Rain? Wszyscy nagle się nim tak podniecają, bo na PS3 nagle jest biggrin.gif. Little Big Planet gra ciekawa IMO, ale geniuszu w tym nie widzę.

Rzeczywiście, PS3 - same świeże gry, jak na PSP happy.gif. Gran Turismo 5, Ratchet & Clank 5, Killzone 2, Resistance 2, Motorstorm 2, kolejny Singstar, God of War III, MGS4, Tekken 6, FF XIII, Wipeout, Ridge Racer 7. Świeżynki, no po prostu nowość na rynku!

Możemy tak wymieniać i wymieniać. Co nam to daje? IMO tylko sobie samobóje strzelacie smile.gif.
Mr. Blue
Heavy Rain jest tak ciekawe nie dlatego, że jest na ps3, tylko dlatego, że może być czymś na miarę Łowcy Androidów. Gry, nie filmu.

Nie wiesz o co chodzi? Nie mam siły pisać tego na klawiaturze, znajdź na googlach coś o Blade Runnerze a zrozumiesz.

LBP jest geniuszem, bo łączy wszystkich: starych, młodych, pyzatych, kraczatych... itp, itd... w jedną społeczność twórców i odbiorców, na bardzo wysokim poziomie, bez ubytku dla hardkorowcówm takich jak my. To jest genialne.

GOW... No cóż, gra jest wyśmienita, ale... w czym ona jest taka wyjątkowa? W systemie coveru? Przecież to żywcem przeniesione z kill.switch i masy celowniczków, w których można się było schować za przeszkodą.
I tak samo jest z DR, czy TDU. Gry wyśmienite, tylko że już wszystko było, były zombiaki, były fury, były wolne przestrzenie... Inna sprawa, że Viva Pinata się wybija, bo jest bardzo fajną i świeżą grą, tylko że ona, też jest lekką ewolucją RTS.
Oczywiście, na ps3 takie gry jak MGS4, Tekken 6 i inne, to to samo. Tylko, że zdarzają się perełki jak HR czy LBP.

No ale FFXIII Versus może okazać się niezłą świeżością w jRPG.

CYTAT("reven_reven")
Możemy tak wymieniać i wymieniać. Co nam to daje? IMO tylko sobie samobóje strzelacie

Sorry, ale to zakrawa na czyste fanboystwo. Gdy nie możesz zdyskredytować przeciwnika, wprowadź go w zażenowanie sad.gif
JakobekS
CYTAT(Mr. Blue @ 15 10 2008, 22:00) *
Heavy Rain jest tak ciekawe nie dlatego, że jest na ps3, tylko dlatego, że może być czymś na miarę Łowcy Androidów. Gry, nie filmu. (...)

GOW... No cóż, gra jest wyśmienita, ale... w czym ona jest taka wyjątkowa? W systemie coveru? Przecież to żywcem przeniesione z kill.switch i masy celowniczków, w których można się było schować za przeszkodą.
I tak samo jest z DR, czy TDU. Gry wyśmienite, tylko że już wszystko było, były zombiaki, były fury, były wolne przestrzenie... (...)

Heavy Rain będzie grą wyjątkową, mam nadzieję że wyjdzie na X'a. "Wszystko" (w gorszej formie) kiedyś było, ale liczy się sposób podania, GoW to doskonały CoOp i wielka rzeźnia. Wybieraj co ci odpowiada starsze pomysły podane świeżo (X) czy nowe pionierskie rozwiązania (PS). Oczywiście obie konsole mają wady, ale nic nie jest święte smile.gif
Mr. Blue
No i po co się kłócić, skoro po prostu można mieć podejście kolegi na górze?

Brawo, nic tylko powiedzieć AMEN.
signap
Moje plusy i minusy 360 po uzytkowaniu jej juz z rok w sumie

plusy
- koszt konsoli
- duza ilosc gier
- malo rpgow/itp gier
- duzo gier dla europejczykow czy hamburerow
- wygodny pad
- achievementy
- gry z XBL Arcade
- usluga sieciowa choc nie najlepsza jeszcze, placimy za cos i tak nie dostajemy dedykow do gier confused.gif nie wspominajac o tym ze do takiego MOH Airborne laczylem sie 5min... Na PC to klikasz 2 razy i sie lanczysz z danym serwerem i po chwili juz grasz
- gry PL
- (future) instalacja gier
- dobre promocje sprzetu jak i samej konsoli (banery, reklamy, zloty,itp)

minusy
- halas wytwarzany przez naped
- roznego rodzaju oplaty jak np. live czy dodatki do gier typu auta do forzy (o tapetach nie mowie bo one poza wygladem nic nie zmieniaja - niechcesz nie kupujesz)
- ceny akcesoriow
- niby konsola ma support dla 4 padow ale jest trudnosc ze znaleznieniem gier dla 2 graczy - dawniej na PSX kazdy racer mial splita - tutaj juz nie ma confused.gif
- ceny gier w nowosciach w sklepach (to samo sie tyczy tez i ps3) - 150 za nowosc to tak duzo nie jest patrzac na 200-250 jak to bywa

chyba tyle
Feniks01
CYTAT
Lepsza jakość połączeń sieciowy, 4x więcej dem, możliwości czatów głosowych, tekstowych, friend listy itp. Ogólnie opcji jest więcej i ciekawiej, wygodniej.

Przyznam, że są to ciekawe argumenty na korzyść Xbox 360. Uważam, że są to mocne plusy. Czat tekstowy, a tym bardziej głosowy na pewno się przyda. Listy przyjaciół również pomogą. Dla mnie wygoda również się liczy.

Jedynie co to nie jestem przekonany do tego, że PS3 nie posiada czegoś podobnego. Zapewne ma coś takiego samego w zanadrzu.

CYTAT
Link do tematu z wojna totalną - http://www.psxextreme.info/index.php?showt...t=0&start=0
Słabo szukałeś ;].

Przyznam się, że do tego tematu akurat zaglądałem, ale nie wiedziałem, że to o ten chaos Wam chodzi. Temat nie za bardzo o wysokiej treści merytorycznej. Kłótnie i opinie niezbyt obiektywne. Każdy raczej próbuje przekonać nawet samego siebie do wyższości swojej konsoli nad drugą.

Walka o gusta i guściki, często o odczucia, czy opinie, które tak naprawdę są osobiste i nie powinny zostawać przekreślane, gdyż każdy wyrobił sobie swoje zdanie. Całkiem zrozumiałe, ale chyba każdy przyzna, że ciężko prowadzi się takie rozmowy.

Dlatego, warto czasem postarać się odbierać opinie innych jako osobiste i przyjąć je takimi jakie są.

CYTAT
Gry ekskluzywne, właściwie z ang. "exclusive" to gra na wyłączność, która występuje tylko na danej platformie

Ah, teraz rozumiem, ale byłem pewny, że każda konsola ma po 1-2 swoje maskotki.

Dobrze, że rozkręciła się rozmowa na temat dostępnych gier na wyłączność, gdyż następne o co chciałem zapytać to właśnie dostępność gier na poszczególne konsole, a przynajmniej te najpopularniejsze.

Nie chcę wymieniać teraz jakich tytułów brakowałoby mi wybierając jedną z konsol, gdyż jest takich kilka w obu przypadkach.

Na obu konsolach jest sporo gier i dlatego można się przekonać co do tego, że jest nieprawdą plotka o większej ilości tytułów na Xbox 360. Może w nieznacznych ilościach, ale wydaje mi się, że głównym powodem takiego myślenia wielu osób jest tutaj fakt, że Xbox posiada więcej znanych, czy bardziej rozreklamowanych tytułów (moim zdaniem).

Można by dokonać wyboru konsoli pod tym względem uwzględniając jedynie to co byłoby dla mnie bardziej interesujące.

Jest to dość szeroki temat i aby odpowiednio wybrać musiałbym przyjrzeć się każdej grze z osobna, gdyż nie znam większości tytułów i nie wiem, które gry są bardziej warte uwagi. Które Waszym zdaniem są godne polecenia?

Do Xbox przekonuje mnie dotychczas zaplecze powiązane z grami (więcej możliwości w sieci, może nawet gry). DO tego cena.

Znów do PS3 głównie jej boczne możliwości jak rozszerzone centrum rozrywki powiązane nie tylko z grami, ale Bluray, zabawy z kamerką(?), no i cisza, którą sobie cenię. Martwi mnie znów stwierdzenie, że PS3 jest ubogie w możliwości gry w sieci i mniejsza liczba graczy.

Z konsoli będą korzystać również "mali" domownicy, dlatego u mnie pozytywnie wypada większa ilość możliwości jakie daje PS3 - no właśnie, ale w końcu jakie? Filmy HD i interaktywne "mini" gry. Czy to wszystko czym dodatkowo konsola może się pochwalić w odróżnieniu od Xbox?

pozdrawiam,
Feniks
signap
co do Feara to on tez jest na PS3 ale juz nie F.E.A.R. Files - 2 mission packi w na 1 plytce
MichAelis
Rozumiem rozterki zalozyciela tematu, ale musisz sobie poradzic bez niego, bo jest jak zwykle.
debile...

Od siebie dodam, ze powinienes wybrac ta platforme na ktora jest wiecej gier odpowiednich dla Ciebie. Zadaj sobie pytanie kiedy ci bedzie bardziej smutno, jak nie zagrasz w GOW2 czy LBP np tongue.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.