kubabos
30 07 2005, 10:13
Cassano w Juve; Del Piero w Sampdorii ?
Antonio Cassano po raz kolejny odmówił podpisania nowego kontraktu z AS Roma. Od razu został połączony z Juventusem. Jak powszechnie wiadomo Stara Dama interesuje się młodym Włochem, a jego zwolennikiem jest Fabio Capello.
Wydaje się, że sam zawodnik zmusi działaczy rzymskiego klubu do pozbycia się go, ponieważ po sezonie mógłby odejść za darmo.
Dużo osób łączy to z odejściem idola turyńskich kibiców - Alessandro Del Piero. Z wielką chęcią pozyskałaby go Sampdoria Genua. Walter Novellino potwierdził, że marzy mu się zobaczenie Pinturicchio w barwach jego zespołu:
"Jeżeli byłaby możliwość, to od razu pozyskalibyśmy Del Piero z Juventusu. Zawsze uwielbiałem takich graczy, ale wiem, że sprowadzenie Alexa byłoby bardzo trudne."
joecole
30 07 2005, 12:56
Jesper Groenkjaer w VfB Stuttgart
Reprezentant Danii, Jesper Groenkjaer został piłkarzem VfB Stuttgart. Duńczyk, który przez ostatnie pół roku występował w Atletico Madryt, podpisał z niemieckim klubem trzyletni kontrakt. Wartość kontraktu - 6 mln euro.
27-letni Groenkjaer przeszedł do Atletico w grudniu z Birmingham. W barwach hiszpańskiego klubu wystąpił w 16 meczach ligowych, grał także w rozgrywkach o Puchar Króla.
W zespole ze Stuttgartu występuje także inny duński piłkarz - Jon Dahl Tomasson, który po opuszczeniu AC Milan zawarł z VfB czteroletni kontrakt.
Greq(dudus)
30 07 2005, 14:18
Tylko nie wieem po co kolejny napastnik realowi.
A po to:
- Raul ostatnio regularnie wystawiany na lewa pomoc
- Z powyższego wynika ze w napadzie zostje tylko Ronaldo i Owen + mlodzi jeszcze nie doswiadczeni.
- Z dwoma napastnikami raczej calego sezonu by nie ugrali dlatego kupuja Robinho. Zwiekszy sie tylko konkurencja.
No to w sumie wszystko..........
QUOTE(Greq(dudus) @ 30 07 2005, 14:18)
Tylko nie wieem po co kolejny napastnik realowi.
A po to:
- Raul ostatnio regularnie wystawiany na lewa pomoc
- Z powyższego wynika ze w napadzie zostje tylko Ronaldo i Owen + mlodzi jeszcze nie doswiadczeni.
- Z dwoma napastnikami raczej calego sezonu by nie ugrali dlatego kupuja Robinho. Zwiekszy sie tylko konkurencja.
No to w sumie wszystko..........

Ale dałeś do pieca z tym Raulem

W takiej sytuacj to się kupuje lewego pomocnika bo napastnik to już jest a zwie się Raul
Decyzje władz realu są dla mnie nie pojęte
Greq(dudus)
31 07 2005, 11:10
LOL Tylko, ze on juz od wielu meczy tak gra i spisuje sie duzo lepiej od nominalnych lewych pomocnikow.
QUOTE(Greq(dudus) @ 31 07 2005, 12:10)
LOL Tylko, ze on juz od wielu meczy tak gra i spisuje sie duzo lepiej od nominalnych lewych pomocnikow.
no to teraz rozumiem polityke kadrową władz Realu

:
- potrzebujemy obrońców - kupimy więc napastników Robinho i Baptiste oni i tak grają lepiej w obronie niż Samuel
Greq(dudus)
31 07 2005, 15:21
no to teraz rozumiem polityke kadrową władz Realu closedeyes.gif :
- potrzebujemy obrońców - kupimy więc napastników Robinho i Baptiste oni i tak grają lepiej w obronie niż Samuel wink.gif
Dokładnie tak.
Tylko ze moj powyzszy teksy odnosil sie tylko do pytania po co im kolejny napastnik a nie do calej polityki transferowej.
Ogolnie to chyba fani innych druzyn zazdroszcza poprostu REALOWI pewnych zawodnikow...
Myslac tak jak niektorzy pytam po co Milanowi dziadek Vieri i Gilardinio skoro maja juz kilku dobrych napasciorow( qrde polityka transferowa

)
lol, ale Milan ma dobrą obronę, czego niestety nie można powiedzieć o Realu
QUOTE(Greq(dudus) @ 31 07 2005, 15:21)
no to teraz rozumiem polityke kadrową władz Realu closedeyes.gif :
- potrzebujemy obrońców - kupimy więc napastników Robinho i Baptiste oni i tak grają lepiej w obronie niż Samuel wink.gif
Dokładnie tak.
Tylko ze moj powyzszy teksy odnosil sie tylko do pytania po co im kolejny napastnik a nie do calej polityki transferowej.
Ogolnie to chyba fani innych druzyn zazdroszcza poprostu REALOWI pewnych zawodnikow...
Myslac tak jak niektorzy pytam po co Milanowi dziadek Vieri i Gilardinio skoro maja juz kilku dobrych napasciorow( qrde polityka transferowa

)
No tak Real niechce sprzedać Raula do Chelse ,która chce kupić napadziora za 100 mil. Euro i stawia go w pomocy
Greq(dudus)
1 08 2005, 11:41
Walter Samuel w Interze Mediolan
Zawodnik Realu Madryt Walter Samuel odchodzi z Primera Division. Jego nowym klubem będzie jeden z najlepszych klubów Serie A - Inter Mediolan. Suma transferu Argentyńskiego defensora do Mediolańskiego klubu wyniosła 16 milionów Euro, a sam zawodnik podpisał 4-letni kontrakt z nowym pracodawcą.
27-letni reprezentant Argentyny do Realu Madryt przyszedł przed sezonem 2004/2005 z AS Roma. W nowym klubie rozegrał 30 spotkań,ale często nękały go urazy. Walter Samuel do Europy trafił w 2001 roku, kiedy z Boca Juniors Buenos Aires przeszedł do Romy. Podczas trzech sezonów we Włoszech stał się podstawowym graczem zarówno klubu oraz reprezentacji.
Argentyńczyk swoją karierę rozpoczynał w Newell's Old Boys, gdzie po rocznym pobycie przeniósł się do Boca Juniors.
Walter ma nadzieję, że w nowym klubie odzyska dawną formę i pomoże Interowi w odniesieniu sukcesu.
Hugo Viana wybył do hiszpanii w celu dogadania sie z Celta w sprawie jego transferu. Portugalczyk nie jest ulubiencem prezesa i menagera w Newcastle, nie zagral ponad roku zadnego meczu (wypozyczenie do sportingu-nie gral w sparingach, intertoto), wiec logiczne ze zaraz odejdzie.
Shay Given postanowil wstrzymac sie z decyzja, odnosnie podpisania nowego kontraktu az do nastepnego lata. Oznajmil ze dopiero wtedy zadecyduje czy jego dalszy pobyt w Newcastle ma sens. Od wielu tygodni mowi sie o odejsciu Givena z Newcastle, poniewaz ten czuje ze nic tam nie osiagnie.... Czyli jak Sroki nie zajma gdzies 4-5 miejsca to Shay powie: Farewell lads...
QUOTE(Sport.Onet.pl)
Włoska prasa: Lazio chce Kosowskiego
Pomocnik reprezentacji Polski Kamil Kosowski jest bliski przejścia do rzymskiego Lazio - poinformował włoski dziennik "Corriere dello Sport".
O piłkarza, który ostatni sezon spędził w FC Kaiserslautern, poważnie zabiega prezydent włoskiego klubu - Claudio Lotito.
Lazio jest zainteresowane wypożyczeniem Polaka, który ma niewielkie szanse na występy w Bundeslidze. Włoskie media spekulują, że Kosowski, wypożyczony do Niemiec z Wisły Kraków, trafi do rzymskiego klubu jeszcze w tym tygodniu.
Lazio przekona sie że popełniło wielki błąd

No ale życzmy mu jak najlepiej

Powodzenia Kamil

Oby dośrodkowania ci służyły
:-:Macieq:-:
1 08 2005, 21:06
Lazio już kiedyś było zainteresowane kosą(to było chyba po tym świetnym sezonie Wisły)ale teraz niech sobie go odpusczą dla własnego dobra .
QUOTE(:-:Macieq:-: @ 1 08 2005, 21:06)
Lazio już kiedyś było zainteresowane kosą(to było chyba po tym świetnym sezonie Wisły)ale teraz niech sobie go odpusczą dla własnego dobra .
A tam. Przynajmniej sobie pogra te 2-3 mecze we Włoskiej Serie A
Pandiani w Birmingham
Angielski Birmingham City definitywnie wykupił z Deportivo La Coruna Waltera Pandianiego, który w poprzednim sezonie był wypożyczony do drużyny z Premiership.
”Sprawa kontraktu Pandianiego jest już zakończona.” – mówił trener Birmingham.
Działacze City zauroczyli się grą Pandianiego w ostatnich meczach i doszli do porozumienia z Deportivo. Piłkarz wkrótce pojawi się w Anglii.
Vieira w... Arsenalu
Arsenal Londyn potwierdził pozyskanie urugwajskiego bramkarza Sebastiana Vieiry. Zawodnik Nacionalu będzie od przyszłego sezonu grał w Londynie.
- Moim marzeniem było granie dla tak wielkiego klubu. Jestem bardzo szczęśliwy i dziękuję wszystkim, którzy przyczynili się do tego transferu - powiedział 22-letni golkiper. - Wiele zawdzięczam Nacionalowi, dali mi wszystko do czego dążyłem - dodał Vieira, który będzie zastąpcą Jensa Lehmana.
Ballack za rok przejdzie do Manchesteru United
Pomocnik Bayernu Monachium Michael Ballack po mistrzostwach świata w 2006 roku przejdzie do Manchesteru United. Reprezentant Niemiec doszedł już w tej sprawie do porozumienia z angielskim klubem.
Wstępny kontrakt ma zostać podpisany w styczniu. Piłkarz trafi do zespołu „Czerwonych Diabłów” na zasadzie wolnego transferu, ponieważ w czerwcu przyszłego roku wygasa jego kontrakt z Bayernem.
Everton zainteresowany Barosem
Everton poinformowal, że zainteresowany jest ściągnięciem do swojego klubu zawodnika Liverpoolu - Milana Barosa. W najbliższym dniach David Moyes menadżer Evertonu złoży ofertę za Czecha wynoszącą ok. 5 milionów funtów.
Jeśli wszystko pójde po myśli Milana, to przywdzieje on trykot niebieskich do czwartku i wówczas wystąpi w spotkaniu Evertonu przeciwko Villarrealowi w eliminacjach do Ligi Mistrzów.
David Moyes od dłuższego czasu chce wzmocnić linię ataku klasowym napastnikiem. Przez listę potencjalnych wzmocnień przewineło się wiele nazwisk, lecz niestety dla kibiców Niebieskich żaden z zapowiadanych transferów nie doszedł do skutku. Być może tym razem będzie inaczej.
Jeszcze kilka dni temu wydawało się, że reprezentant Niemiec będzie występował w ataku Schalke 04 razem z Kevinem Kuranyi, jednak kluby nie doszły do porozumienia w sprawie sumy odstępnego i negocjacje zostały zerwane.
Van der Vaart
2 08 2005, 17:59
Sebastian Viera nowym bramkarzem Arsenalu Londyn
Jens Lehmann - bramkarz Arsenalu Londyn ma nowego konkurenta do miejsca między słupkami bramki Kanonierów. W dniu dzisiejszym Arsene Wenger potwierdził zakup Urugwajskiego golkipera - Sebastiana Viery. Angielskie tabloidy donoszą, że za transfer tego zawodnika Nacional Montevideo - jego poprzedni klub otrzyma około 4 milionów funtów.
"To jest jak sen stający się prawdą, w którym zostałem kupiony przez taki wielki klub jak Arsenal. Byłem bardzo szczęśliwy kiedy dowiedziałem się o tej dobrej wiadomości i chciałbym podziękować wszystkim, którzy uczynili ten transfer możliwym" - powiedział sam zainteresowany po zakontraktowaniu.
"Wiele zawdzięczam Nacional, który dał mi wszystko i to dzięki nim mogę teraz uczynić duży krok w mojej karierze."
Sebastian Viera w reprezentacji Urugwaju wystąpił już dziesięciokrotnie i jest w Ameryce Południowej uważany za jednej z największych talentów tamtego rejonu.
Tymczasem media donoszą, że w najbliższych dniach piłkarzami Kanonierów mają się stać testowany Phillipe Christanval oraz duży talent Alexander Song. Jednak na potwierdzenie tych transferów trzeba poczekać.
2 08 2005, 19:48
Turecki klub zainteresowany Brożkiem
Pomocnik Wisły Kraków Piotr Brożek otrzymał ofertę z pierwszoligowego klubu z Turcji Denizlispor. Zawodnik wkrótce ma wyjechać na testy, a Wisła przygotowuje propozycję finansową transferu lub wypożyczenia.
"Turcy proponują wypożyczenie lub transfer definitywny Piotra Brożka - powiedział rzecznik prasowy Wisły Jerzy Jurczyński. - Oczekują teraz od nas przestawienia im propozycji finansowej przy obydwu opcjach. Jesteśmy zainteresowani ofertą tureckiego klubu. Wkrótce przekażemy im warunki finansowe transferu i wypożyczenia".
Piotr Brożek miał wcześniej ofertę z jednego z drugoligowych klubów niemieckich, ale z niej zrezygnował. Chciał grać w Wiśle. Nie mieści się jednak w kadrze pierwszego zespołu. W tej sytuacji może być zainteresowany grą w Turcji
2 08 2005, 19:50
Kolejny Polak blisko gry w Szkocji
Szkocki klub pierwszoligowy Dunfermline Athletic zamierza podpisać kontrakt z polskim piłkarzem Bartoszem Tarachulskim. Grający do tej pory w angielskim FC Yeovil Polak musi jeszcze przejść testy medyczne
30-letni Tarachulski trafił do Yeovil w lecie zeszłego roku i zdobył w minionym sezonie 13 goli - dziesięć w lidze i trzy w rozgrywkach pucharowych. Był drugim strzelcem swej drużyny i znacznie przyczynił się do awansu do league one (odpowiednik polskiej trzeciej ligi).
W przypadku podpisania kontraktu Dunfermline byłoby czwartym zagranicznym klubem, w którym występowałby były zawodnik m.in. Górnika Zabrze, Widzewa Łódź i Polonii Warszawa. Wcześniej, oprócz Yeovil, próbował szczęścia w belgijskim Beveren i izraelskim Hapoelu Beer-Sheva.
Tarachulski byłby czwartym polskim piłkarzem, który w tym roku trafiłby do ligi szkockiej. Niedawno kontrakty z Celtikiem Glasgow podpisali Maciej Żurawski i Artur Boruc, a w Hibernian Edynburg gra Zbigniew Małkowski.
Dunfermline Athletic mecz pierwszej kolejki ligi szkockiej zremisowało na wyjeździe 1:1 z Hibernianem.
2 08 2005, 19:51
Koniec transferów Realu Madryt
Po zakończeniu operacji Julio Baptista - Robinho Real Madryt postanowił zamknąć rozdział tegorocznych transferów. Według dziennika "Marca", "Królewscy" nie mają zamiaru dokonywać już żadnych wzmocnień
Wprawdzie Wanderley Luxemburgo chciałby sprowadzić jeszcze środkowego obrońcę, ale władze klubu liczą na powrót do zdrowia Jonathana Woodgate'a oraz na młodego Alvaro Arbeloę, który zachwycił swoją grą w USA. Poza wspomnianymi graczami na środku obrony Realu do dyspozycji trenera będą jeszcze Ivan Helguera, Francisco Pavon oraz Alvaro Mejia.
Nie wyklucza się wprawdzie sprowadzenia latem Sergio Ramosa, ale tylko wówczas, jeśli Sevilla zgodzi się na niższą kwotę niż klauzula odstępnego.
Ani odejście Waltera Samuela czy też możliwe transfery Luisa Figo lub Michaela Owena nie zmienią planów klubu, który na rynek transferowy powróci jeśli zespół opuści inny zawodnik, niż któryś z dwójki wymienionych.
2 08 2005, 21:54
Nowy klub Jacka Bąka
Polski piłkarz Jacek Bąk został wypożyczony do katarskiego klubu Al-Ryan - poinformowała francuska agencja prasowa AFP. Sam zainteresowany tego nie potwierdził, mówiąc, że nie wie, by ostateczna decyzja w sprawie jego transferu już zapadła.
32-letni Polak z francuskim klubem RC Lens ma jeszcze ważny przez rok kontrakt, ale w pierwszym składzie ostatnio nie miał stałego miejsca. Obrońcy polskiej reprezentacji zabrakło w kadrze Lens na środowy mecz z Wolfsburgiem w półfinale Pucharu Intertoto.
"O tym, że mam grać w Katarze dowiaduję się od polskich dziennikarzy - powiedział Jacek Bąk. - Klub Al-Ryan jest mną zainteresowany, złożył propozycję i klubowi, i mnie osobiście, ale nic mi nie wiadomo o ostatecznej decyzji w sprawie transferu. Ja jasno zadeklarowałem, że chcę zmienić otoczenie. Poprosiłem nawet trenera, by nie wystawiał mnie w jutrzejszym meczu Pucharu Intertoto z Wolfsburgiem, bo myślami jestem gdzie indziej. Być może więc w klubie podjęto decyzję o moim wypożyczeniu, a ja dowiem się o tym jutro".
Al-Ryan prowadzony jest przez francuskiego szkoleniowca Luisa Fernandeza, byłego reprezentanta Francji, który jako trener pracował w Paris St Germain, Athletic Bilbao i Espanyolu Barcelona. W katarskim klubie gra m.in. Brazylijczyk Sonny Anderson, przed kilkoma laty jeden z najskuteczniejszych zawodników ligi francuskiej oraz Holender Frank de Boer.
Jacek Bąk stracił miejsce w podstawowym składzie RC Lens w połowie stycznia tego roku, gdy doznał kontuzji więzadeł prawego kolana. Przed urazem wystąpił w 16 meczach ligowych minionego sezonu, zdobywając w nich jednego gola. Wrócił na boisko w marcu, ale od tamtej pory nie występował regularnie w barwach swojego klubu.
W latach 1995-2001 Jacek Bąk grał w Olympique Lyon, z którego przeszedł do Lens za pięć milionów dolarów. Do tej pory znajduje się na drugim miejscu na liście najdroższych polskich piłkarzy, ustępując tylko Jerzemu Dudkowi.
Do Francji Jacek Bąk, wychowanek Motoru Lublin, trafił z Lecha Poznań za trzy miliony franków szwajcarskich. Jest jednym z najbardziej doświadczonych reprezentantów Polski - w drużynie narodowej rozegrał 61 meczów. W poniedziałek został powołany przez selekcjonera Pawła Janasa do kadry na turniej im. Walerego Łobanowskiego, który w połowie sierpnia rozegrany zostanie w Kijowie.
"Rozmawiałem z trenerem Janasem o moich planach. W sprawie moich przyszłych występów w reprezentacji byliśmy zgodni - jeśli będę w odpowiedniej formie i będą zasługiwał na miejsce w kadrze, to mogę liczyć na powołanie. Niezależnie od tego, gdzie będę grał - czy we Francji, w Polsce, Niemczech, Japonii albo nawet w Katarze. Liczy się tylko aktualna dyspozycja i to czy kadra będzie mieć ze mnie pożytek" - dodał Jacek Bąk.
Dario Silva w Colon
Dario Silva opuszcza Primera Division. Jego nowym klubem został argentyński Colon. Reprezentant Urugwaju z nowym klubem podpisał roczny kontrakt, a suma transferu nie została ujawniona. Napastnik ostatni sezon spędził w Sevilli, gdzie był jednym z czołowych graczy.
32-letni Urugwajczyk zdecydował się opuścić Europę, ponieważ w ostatnim sezonie nie grał regularnie w pierwszym składzie. Mimo wielu ofert zdecydował się powrócić do Ameryki Południowej po 10-letnim pobycie na Starym Kontynencie. Jedną z lepszych ofert, które dotarły do Silvy była oferta z Kataru, ale zawodnik zdecydował się na inne rozwiązanie.
Swoją karierę ropoczynał w Penarol, gdzie został dostrzeżony przez wysłaników z Europy. W 1995 roku trafił do Cagliari, gdzie spędził cztery sezony. W 1999 roku trafił do Espanyolu Barcelona, ale rozegrał tam tylko sezon, abt przenieść się do Malagi. Przed sezonem 2003/2004 trafił do Sevilli, gdzie grał do dzisiaj.
MAcieq: wiesz do czego sluzy opcja "edytuj" ? ...
Władze londyńskiego Tottenhamu sfinalizowały dziś transfer gwiazdy reprezentacji Holandii i Interu Mediolan - Edgara Davidsa. Po ustaleniu warunków kontraktu i przejściu badań medycznych, 32-letni pomocnik podpisał umowę z klubem z White Hart Lane. O piłkarzu powiedział manager klubu Martin Jol: "Jest z jednym z najwspanialszych pomocników, playmaker, wspaniale i do upadłego walczący o piłkę. To cudowne, że do nas przyszedł, na pewno podniesie naszą kulturę gry." Davids wystąpił 73 razy w reprezentacji "Oranje".
Władze beniaminka Premiership, drużyny Sunderlandu dokonały dziś kolejnego wzmocnienia. Z Liverpoolu wypożyczony na rok bowiem został, młody francuski napastnik Anthony Le Tallec. 20-letni piłkarz od czasu kiedy przybył na Anfield w 2002 roku, nie stał się nigdy podstawowym zawodnikiem "The Reds". Le Tallec który jest reprezentantem Francji Under-21, grał ostatnio wypożyczony m.in. w St Etienne i Le Havre. Na Anfield ściągnął go były manager Gerard Houllier.
W Liverpoolu w lidze wystąpił tylko17 razy, nie strzelił żadnej bramki. Zagrał za to ostatnio dwa mecze w licpu w pierwszej rundzie el.LM przeciwko walijskiemu TNS.
Nicky Butt został wypożyczony z Newcastle do Birmingham na jeden sezon. Anglik nie mogl sobie wywalczyc miejsca w podstawowej jedenastce, a kiedy zjawił się Scott Parker, zadanie to stało sie jeszcze trudniejsze... Jest na sportowych serwisach, na oficjlanej stronie NUFC jest napisane poki co tylko o rozmowach z piłkarzem.
3 08 2005, 15:42
QUOTE(Pijany @ 3 08 2005, 00:08)
MAcieq: wiesz do czego sluzy opcja "edytuj" ? ...
Opcja edytuj służy do.......edytowania.
Jeśli chodzi chodzi ci o moje 4 posty pod rząd to pisałem tak dla tego żeby można było się łatwiej w tym połapać.1 info-1 post.
ale nastęnym razem staraj sie w mniejszej ilości pisać koniec OT
Wilfried Dalmat w Racingu Klub Primera Division - Racing Santander pozyskał kolejnego zawodnika. Jest nim brat Stephana Dalmata - Wilfried. Obaj bracia do Racingu Santander trafili w tym okienku transferowym. Młodszy z braci Dalmat z nowym pracodawcą podpisał 3-letni kontrakt.
23-letni piłkarz może występować zarówno na pozycji napastnika oraz prawego ofensywnego pomocnika. Wilfried w swojej karierze zwiedził już wiele klubów. Francuz swoją karierę rozpoczynał w FC Nantes, aby w 2001 roku trafić do Olympique Marsylia. Po rocznym pobycie w Marsylii powrócił do pierwszego klubu i rozegrał jeden sezon. W 2003 roku przeniósł się do Chateauroux i po sezonie został sprzedany do Grenoble. W Grenoble został wypożyczony do Lecce i przed sezonem 2004/2005 powrócił do klubu i stał się podstawowym zwodnikiem.
Miesiąc temu z hiszpańskim klubem 5-letni kontrakt podpisał jego brat - Stephan.
Ölschmitz
3 08 2005, 17:37
Ballack narazie nigdzie sie nie wybiera.
Każdego dnia dochodzą do nas nowe spekulacje dotyczące przyszłości Michaela Ballacka. Najnowsza mówiła o tym, że Ballack jest już po słowie z Manchesterem United i od początku przyszłego sezonu będzie występował w angielskim zespole.
Nic dziwnego, że w środę 28-letni piłkarz musiał odpowiadać na wiele pytań dziennikarzy. Ballack: "W ostatnich dniach musiałem zdementować sporo informacji i wiem, że jeszcze mnie to czeka. Rozmawiałem tylko z Bayernem i z nikim innym."
Van der Vaart
3 08 2005, 17:38
Corradi w Parmie
Bernardo Corradi przyszły sezon piłkarski spędzi na włoskich boiskach, reprezentując barwy Parmy. Valencia zgodziła się na roczne wypożyczenie napastnika na Ennio Tardini. Włoch był łączony wcześniej z Interem i Sampdorią.
Zgodnie z warunkami umowy, Gialloblu będą płacić większą część wynagrodzenia zawodnika, zachowując jednocześnie prawo do pierwokupu zawodnika po zakończeniu rozgrywek.
Napastnik reprezentacji Anglii i Realu Madryt - Michael Owen, rozpoczął rozmowy z angielskimi zespołami na temat ewentualnego transferu. 25-letni piłkarz zdobył w swoim pierwszym sezonie 16 goli dla Realu po przejściu z Liverpoolu rok temu, to mimo tego w ostatnim sezonie spędził wiele czasu jakio rezerwowy. W obliczu przyszłorocznych MŚ piłkarz ma zamiar powrócić do gry w Premiership, niż konkurować w składzie Realu z Raulem, Ronaldo, Robinho i Baptistą. Zainteresowanie Owenem oficjalnie potwierdziły Newcastle i Manchester United.
A dziś sam piłkarz powiedział: "Za aprobatą władz Realu, odbyło się kilka korespondencji z klubami, lecz oficjalnych rozmów lub negocjacji jeszcze nie było. W ciągu ostatnich czterech dni, przyszli do nas dwaj wielcy piłkarze, więc można się domyślać jak może to wpłynąć na moją przyszłość. Real Madryt skontakotwał się już z moim agentem. Dostał on informację, że klub chce bym został lecz dla dobra mojej kariery piłkarskiej nie stanie mi na przeszkodzie, jeśli zechcę powrócić do Premiership."
Podobno Real chce co najmniej 11 mln funtów za wicekapitana reprezentacji Anglii, którego kupili rok temu z Liverpoolu za 8 mln funtów.
Franca odchodzi z Bayeru Leverkusen
Brazylijczyk Franca, który w ostatnim sezonie reprezentował barwy niemieckiego klubu Bayer Leverkusen (w tym samym zespole występuje Jacek Krzynówek) postanowił zmienić klimat i przenosi się do Japonii. 29-letni piłkarz podpisał kontrakt z zespołem J-League - Kashiwa Reysol.
Japoński zespół zapłacił działaczom z Leverkusen za France 2,5 miliona euro, lecz jest to o sześć milionów mniej niż wydali na tego zawodnika przed sezonem 2002/2003, gdy zawodnik ten przyszedł z Sao Paolo. Jednak cena ta spadła tak drastycznie, gdyż zawodnik nie spełnił pokładanych w nim nadzieji.
Warunki umowy samego piłkarza z Japońskim klubem nie zostały prasie ujawnione.
Tym samym Franca jest drugim napastnikiem Aptekarzy, który w trakcie tego okienka transferowego przenosi się do Japonii. Wcześniej Robson Ponte przeniósł się do innego klubu J-League, Urawy Red Diamonds.
Luis Figo w poniedziałek ma podpisać dwuletni kontrakt z Interem Mediolan

Robi się ciekawie :>
Obrońca MU przechodzi do Evertonu
Phil Neville będzie od przyszłego sezonu piłkarzem Evertonu. Po przejściu testów medycznych w nowym klubie opuści Manchester United za 3 mln funtów.
28-letni Neville podpisze pięcioletni kontrakt.
- Jesteśmy bardzo zadowoleni, że doszliśmy do porozumienia w sprawie transferu tak dobrego piłkarza - powiedział menedżer Evertonu, David Moyes. - Widzę go w drugiej linii, ale on jest tak wszechstronny, że daje nam dodatkowe opcje.
- Kilka klubów chciało mieć Neville'a w swoim składzie, jednak będzie gral w Evertonie - dodał zadowolony Moyes.
Neville w reprezentacji Anglii rozegrał 52 spotkania. W barwach Manchesteru United wystąpił 386 razy, lecz w ubiegłym sezonie w podstawowym składzie wyszedł zaledwie dwunastokrotnie.
Everton ma czas do północy, by zgłosić zawodników do rozgrywek Ligi Mistrzów. We wtorek, na Goodison Park, rozegra pierwsze spotkanie III rundy eliminacji przeciwko Villarreal.
Francesco Coco, obrońca Interu Mediolan, przylatuje dziś do Newcastle, by omówić szczegóły transferu na St. James' Park.
28-letni Włoch występował w swojej karierze na lewej pomocy, ale od pewnego czasu jego nominalną pozycją jest lewa obrona. Grał m.in. AC Milan i FC Barcelonie. Kiedyś uznawany przez wielu fachowców za "nowego Paolo Maldiniego" piłkarz, jest o krok od przenosin do Newcastle United. Coco ma w NUFC "bratnią duszę" - występował w Interze Mediolan u boku Emre Belozoglu. Nie zrobił jak na razie oszałamiającej kariery, ale ma za sobą wiele występów w Lidze Mistrzów, grał również na World Cup 2002, wielokrotnie był powoływany do reprezentacji Włoch. Włoski defensor ma być lekiem na dziurawą obronę "Srok" i być może jeszcze dziś sfinalizuje swój transfer do NUFC.
Informacje o jego przylocie potwierdził prezes Newcastle, Freddy Shepherd:
"Rzeczywiście, Francesco Coco przylatuje dziś do nas rozmowy o jego ewentualnym transferze nad rzekę Tyne."
Julien Rodriguez w Szkocji
Władze mistrza Szkocji poinformowały, że do drużyny dołączył 27 letni zawodnik AS Monaco Julien Rodriguez. Jest on obrońcą, drużyna ze Szkocji wygrała rywalizacje o tego zawodnika z Portsmouth i CSKA Moskwa.
Francuz jest zadowolony z kontraktu, który wiąże go z tym klubem na 4 lata. Rodrizguez został już zgłoszony do rozgrywek pucharowych i zagra w meczu 3 rundy eliminacji do Ligi Mistrzów z drużyną Anarthosis Famagusta.
Władze klubu z Glasgow chcą aby Rangersi w tym sezonie zaszli wysoko w Champions League i przeprowadzają poważne transfery w tym sezonie(Kyrgiakos i Vignal) a Rodrizguez ma być uzupełnieniem lini obrony.
Cicinho bardzo blisko Milanu
Rozmowy pomiędzy Rossoneri i Sao Paolo co do transferu Cicinho są bardzo zaawansowane. Brazylijczyk w przyszłym tygodniu ma przyjechać do Włoch, aby odebrać paszport, co ma przyspieszyć przeprowadzkę na San Siro.
Mówi się, że ma on być następcą swojego reprezentacyjnego kolegi - Cafu.
5 08 2005, 15:06
Kubica i Włodarczyk w Lidze Mistrzów?
Szykująca się do fazy grupowej piłkarskiej Ligi Mistrzów Sparta Praga szuka wzmocnień w Polsce. W weekend Czesi będą obserwować Andrzeja Kubicę z Górnika Łęczna i Piotra Włodarczyka z Legii Warszawa - czytamy w dzisiejszym "Fakcie".
Obu zawodników podobno polecił Sparcie były trener Wisły Kraków, Werner Liczka. Ten zaprzecza, jakoby rekomendował zawodników, ale potwierdza, że jest coś na rzeczy.
Mistrzowie Czech są skłonni zapłacić za Kubicę 80 tys. euro, a na "Włodara" musieliby wydać 300 tys. euro.
Oprócz Polaków, Spartę interesują reprezentanci Ghany i Słowenii.
Van der Meyde blisko Valencii
Pomocnik reprezentacji Holandii i Interu Mediolan - Andy Van Der Meyde bliski jest przejścia do hiszpańskiej Valencii CF. Che chce wypożyczyć Holendra na jeden sezon z opcją transferu definitywnego po sezonie.
Van Der Meyde nie spełnił pokładanych w nim nadzieji i niestety musi pożegnać się z ekipą Nerazzurrich. W dodatku Inter podpisze dzisiaj kontrakt z jego następcą Luisem Figo. W związku z tym Roberto Mancini nie złosił Holendra do gry w eliminacjach Ligi Mistrzów, co wydaje się jednoznaczne z tym, że chce pozbyć się Holendra.
Kilka tygodni temu wydawało się, że piłkarz przejdzie do AS Monaco, lecz w ostatniej chwili rozmyślił się i transfer nie doszedł do skutku, gdyż trener Deschamps nie chce zawodników, którym nie zależy na grze w jego klubie.
Poza Valencią, zainteresowanie piłkarzem wyrażają takie kluby jak Tottenham Hotspur czy Everton Liverpool.
5 08 2005, 16:15
Figo w Interze
Po pięciu latach gry w Realu Madryt jedna z gwiazd tej drużyny Portugalczyk Luis Figo podpisał dwuletni kontrakt z Interem Mediolan. Szczegóły finansowe umowy nie zostały podane, ale według włoskiej prasy za najbliższe dwa sezony ma zarobić 6,9 mln euro.
32-letni Luis Figo był pierwszym z wielkiej kolekcji piłkarskich gwiazdorów, zaangażowanym przez Real Madryt. W 2000 roku przeszedł tam z Barcelony za 56 mln dolarów, co było wówczas transferowym rekordem świata. Później szeregi "Królewskich" zasilili Francuz Zinedine Zidane (kupiony znów za rekordową sumę), Brazylijczyk Ronaldo, Anglik David Beckham.
W minionym sezonie pozycja Figo w Realu zaczęła słabnąć. Portugalczyk, który w 2000 roku zdobył "Złotą Piłkę" magazynu "France Football", a rok później został Piłkarzem Roku FIFA, w ogóle nie zagrał w ostatnich ośmiu meczach Realu. Mimo że miał kontrakt obowiązujący do czerwca 2006 roku, kierownictwo "Królewskich" zgodziło się na jego odejście.
W czwartek Luis Figo opuścił zgrupowanie Realu w austriackiej miejscowości Irdning i udał się do Mediolanu na testy medyczne. Uzgodnił tam indywidualne warunki kontraktu, a dwuletnia umowa została podpisana w piątek.
Z Realem Madryt Figo święcił wiele sukcesów. W 2002 roku zdobył z tym klubem Puchar Europy, w tym samym roku wywalczył Superpuchar Europy i Puchar Interkontynentalny. W 2001 i 2003 roku sięgnął z "Królewskimi" po mistrzostwo Hiszpanii, a w 2003 roku zdobył Superpuchar Hiszpanii. W sumie w madryckim klubie rozegrał 235 meczów, w których zdobył 58 bramek.
W portugalskiej reprezentacji rozegrał dotychczas 112 meczów, strzelając w nich 31 bramek. W 2004 roku po finałach mistrzostw Europy zrezygnował z występów w drużynie narodowej, ale po kilku miesiącach powrócił do niej.
Figo jest trzecim piłkarzem, który tego lata przeszedł z Realu do Interu. Wcześniej ten sam kierunek obrali Argentyńczycy Santiago Solari i Walter Samuel. Debiut Portugalczyka we włoskim klubie będzie miał miejsce prawdopodobnie 20 sierpnia w meczu o Superpuchar Włoch, w którym Inter grał będzie z Juventusem Turyn.
Van der Vaart
5 08 2005, 16:25
Juventus daje 750 000 euro za wypożyczenie obrońcy Benfiki
Działacze turyńskiego Juventusu są gotowi zapłacić 750 tysięcy euro za wypożyczenie na rok z Benfiki Lizbona piłkarza portugalskiego klubu, Miguela - poinformowała Gazzetta dello Sport.
25-letni Miguel, którego pełne nazwisko to Luis Brito Garcia Monteiro jest ofensywnie grającym obrońcą, występując przez pięć lat w barwach Benfiki, zdobył dwanaście bramek. W sezonie 2004/2005 Benfica prowadzona przez trenera Giovanni Trapattoniego zdobyła tytuł mistrza Portugalii.
Burkhardt wypożyczony do Legii
Pomocnik reprezentacji Polski Marcin Burkhardt do końca bieżącego sezonu będzie reprezentował barwy Legii Warszawa. 22-letni gracz został na rok wypożyczony z Amiki Wronki.
Jeden z najbardziej utalentowanych polskich piłkarzy młodego pokolenia był ostatnio piłkarzem jedynie 3-ligowych rezerw wronieckiego klubu, do których został dyscyplinarnie przeniesiony za łamanie regulaminu podczas obozu przygotowawczego w Austrii.
W ciągu najbliższych 24 godzin szefostwo Newcastle ma nadzieję sfinalizować transfer Francesco Coco. Obecnie 28-letni obrońca trenuje wraz z kadrą United i wziął udział w sparingowym spotkaniu przeciwko Yeading. Występ 17-krotnego reprezentanta Włoch zrobił na tyle dobre wrażenie na G. Sounessie, że ten nadal chce go mieć w swojej drużynie.
"Jesteśmy w trakcie negocjacji z Interem Mediolan w sprawie wypożyczenia Francesco Coco na ten sezon z możliwością wykupu po jego zakończeniu. Mamy nadzieje na szybkie zakończenie rozmów." - podaje oficjalna strona internetowa.
Angielska prasa donosi o nowych planach transferowych Newcastle United. Podobno Graeme Souness zwrócił swoją uwagę w kierunku Steeda Malbranque'a, pomocnika Fulham Londyn. Według mediów zainteresowanie francuskim piłkarzem jest elementem planu, wegług którego NUFC ma opuścić Jeremine Jenas.
"JJ" znalazł się na celowniku dwóch londyńskich klubów - Tottenhamu i Arsenalu. Arsene Wenger, menadżer "Kanonierów", przyznał dziś, że ma na oku Jenasa, ale chce jeszcze poczekać na dalszy rozwój wydarzeń. "Sroki" próbują już szukać ewentualnego następcy "JJ'a" - wybór padł ponoć na Malbranque'a. 25-letni Francuz łączony był tego lata z Manchesterem City, jednak Fulham odrzuciło już dwie oferty lokalnych rywali ManU.
Kleberson w Besiktasie
Były piłkarz reprezentacji Brazylii Kleberson podpisał czteroletni kontrakt z tureckim klubem Besiktas Stambuł. Wysokości umowy nie podano.
26-letni Kleberson w 2002 roku wchodził w skład reprezentacji Brazylii, która wywalczyła tytuł mistrzów świata. Rok później przeszedł z Atletico Paranaense do Manchesteru United.
Dwa lata gry w angielskim klubie nie były udane, Kleberson nie miał stałego miejsca w podstawowym składzie zespołu. Po przejściu do MU stracił także miejsce w składzie piłkarskiej reprezentacji Brazylii.
Kleberson będzie w Besiktasie kolejnym piłkarzem brazylijskim, w lipcu kontrakt z klubem ze Stambułu podpisał Ailton, który poprzednio był zawodnikiem Schalke 04 Gelsenkirchen.
Kalou przechodzi z Feyenoordu do Benfiki
Benfica Lizbona doszła do porozumienia w sprawie transferu napastnika Feyenoordu Rotterdam Salomona Kalou. Holenderski klub sprzedał w tym tygodniu prawa do zawodnika brytyjskiej grupie inwestycyjnej za 9 milionów euro i teraz Kalou trafi do Benfiki.
Piłkarz ma podpisać z portugalskim klubem pięcioletni kontrakt.
Oficjalne : Bernardo Corradi w AC Parmie
Bernardo Corradi został wypożyczony do Parmy, jak podają włoskie źródła. Zawodnik ten ma zastąpić Alberto Gilardino, który przeszedł do Milanu. W dniu dzisiejszym piłkarz zostanie zaprezentowany kibicom oraz włoskim mediom. Klub niestety nie uzyskał prawa pierwokupu, co wiąże się z tym, że Bernardo powróci po sezonie do Hiszpanii.
Były gracz Chievo i Lazio, od dłuższego czasu pragnął powrócić do Serii A, był łączony m.in. z Interem, Milanem, Sampdorią oraz Fiorentiną. Interesował się nim również klub angielskiej Premiership – Manchester City, jednakże reprezentant Włoch chciał zamieszkać znowu w ojczyźnie po rozczarowaniu występami w Hiszpanii, gdzie nie mógł się zaaklimatyzować i zaliczył bardzo słaby sezon.
29-letni piłkarz strzelił tylko 3 gole w 21 występach w hiszpańskiej pierwszej lidze i jak podkreśla jest wyraźnie nieszczęśliwy z tego doświadczenia. Corradi jest klasycznym środkowym napastnikiem, więc bez problemu może zastąpić Gilardino, który przeszedł do Milanu w zeszłym miesiącu za 17 milionów funtów.
"Mam nadzieję, że w Parmie odżyję i w końcu uda mi się zaliczyć udany sezon" powiedział Bernardo w wywiadzie dla hiszpańskiej gazety. "W Hiszpanii było mi ciężko. Wybrałem Parmę bo potrzebowałem zmiany otoczenia, klimatu."
Prezes Olympique Lyon Jean-Michel Aulas oświadczył,że reprezentant Ghany i pomocnik mistrza Francji Michael Essiene nie dołączy do londunskiej Chelsea.Negocjacje zostały oficjalnie zakończone.
Rio Ferdinand przedłużył o 4 lata kontrakt z Manchesterem United.
Cicinho odniósł się do pogłoske mówiących o jego przejściu do AC Milan.Zawodnik twierdzi,że bardzo dobrze czuje się w Sao Paolo i nie zamierza nigdzie odchodzic przed zakończeniem mundialu.
Cicinho niedawno przedłużył kontrakt,który wygasał w styczniu 2006 roku do 2008 roku.
Transfer goszczącego w ostatnich dniach w Tyneside Francesco Coco nie dojdzie do skutku. Na oficjalnej witrynie klubu można przeczytać:
"Nie byliśmy w stanie dojść do porozumienia odnośnie wypożyczenia piłkarza z Interu Mediolan do Newcastle United, w związku z czym wkrótce powróci on do Mediolanu."
Klub Newcastle United zrezygnował ze starań o napastnika Fenerbahce Nicolasa Anelki.
Prezes Freddy Shepherd oficjalnie oznajmił:
"Jako że Nicolas Anelka jest piłkarzem Fenerbahce od sześciu miesięcy i klub powiedział, że nigdy nie był na sprzedaż prosząc o zaprzestanie czynienia kroków w tej sprawie, postanowiliśmy się do tego przychylić.
Celta Vigo nie jest już zainteresowana Hugo Vianą. Pomocnik wybrał się w ostatnich dniach do Hiszpanii, ale w tej chwili rozmowy zostały zamknięte. Klub z Galicji miał nadzieję wypożyczyć reprezentanta Portugalii na jeden rok z opcją wykupu, ale Newcastle odrzuciło ofertę licząc od razu na transfer definitywny.
Sporting Lizbona odrzucił oferty Middlesbrough i Newcastle w sprawie Rodolpha Douali. Steve McClaren już od jakiegoś czasu poluje na kameruńskiego lewoskrzydłowego, ale zaoferowana suma (przypuszcza się, iż około 6 milionów funtów) nie zadowoliła Portugalczyków.