Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Świat Dysku
Forum PSX Extreme > Inne > Klub Dobrej Ksiazki
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6
palo
Jestem chyba fanem tej serii, co sądzicie o Terrym i jego twórczości ??? Ja od pół roku zaczyuje się w jego dziełach, a napisał sporo, podajcie swó ulubiony i najgorszy wg was tytuł.
Megus
Mi sie nawet podoba styl pisania tego pana, duzo jego utworow nie czytalem, lecz polecic moge ostatnio wydane ,,Muzyka duszy" - ciekawa i oczywiscie jak zawsze wielowatkowa...
Odyn
Jak do tej pory przeczytalem tylko "MORT" ,ksiazke ktora rozwalila mnie jak paczke drazy orzechowych wink.gif Obecnie zaczolem "Kolor Magii" I szukam Gierek na PSXa tongue.gif
Anonymous
Ja przeczytałem jak na razie "Kolor Magii", "Blask Fantastyczny" i "Muzyka Duszy". Wszystkie wymiatają równo, ale jakbym miał wybrac najlepszą to wymieniłbym "Blask Fantastyczny". Motyw z nadawaniem nazw obiektom przyrody rządzi laugh.gif
Watari
Ja rownierz przeczytalem "narazie" wylacznie jedna ksiazke mianowicie "BLask Fantastyczny" jednakze wlasnie przed momentem zamowilem w merlinie druga ksiazke "Kosiarz" smile.gif
palo
u mnie w miejskiej bibliotece na szczęście jest cała półka tych książek laugh.gif Teraz czytam Morta, niezły pomysł, uczeń śmierci na wesoło laugh.gif
NCdeIgnis
Ja jego ksążki wprost uwielbiama ;]
a jego styl jest naprawdę ciekawy
mam na posiadaniu około 10 z jego ksiązek cool.gif
Bartek
Pratchett rzeczywiście ma ciekawy styl pisania,potrafi jednocześnie prowadzić wiele wątków,nie gubiąc się w nich.No a poza tym ten HUMORTen pan rządzi :!:
Moja ulubiona książka to "Piramidy"-Skrytobójcy są niesamowici.
Eddie
Ja przeczytałem kilka tytułów lecz "Mor" to chyba najlepsza jego książka.Jeśli ktoś nie czytał innych dzieł Terrego Pratcheta to polecam "Dywan"-jego pierwszą książkę!!!!!!!!!!!
Wajper
Najbardziej zlewałem z "Dobrego Omenu". Terry P. to (eu)geniusz, dla każdego wielbiciela humoru angielskiego jest bogiem. Howgh, ja skazal.
palo
Ja przeczytałem kilka tytułów lecz \"Mor\" to chyba najlepsza jego książka.Jeśli ktoś nie czytał innych dzieł Terrego Pratcheta to polecam \"Dywan\"-jego pierwszą książkę!!!!!!!!!!!

Po pierwsze to "Mort", a nazwisko Terrego pisze się Pratchett :wink:
Z Morta to jest niezły polew. Co do dywanu to są trzy części, ja czytałem tylko jedną, nie moge dorwać pozostałych, Terry napisał też trzy książki o ludkach, żyjących w sklepie ( nie pamiętam tytułu, gnomy albo coś takiego ), wyobraźcie sobie królestwa, królestwo działu papierniczego, potem te dziesięciocentymetrowe chłopki ukradły CIĘŻARÓWKĘ ( :!: ) Naprawde trzeba to przeczytać, spłakać się można, polecam !

Znacie jakieś fajne strony poswięcone temu pisarzowi ? Jak znajdziecie coś ciekawego w czeluści internetu do dajcie link.
Odyn
Ja przeczytałem kilka tytułów lecz \"Mor\" to chyba najlepsza jego książka.Jeśli ktoś nie czytał innych dzieł Terrego Pratcheta to polecam \"Dywan\"-jego pierwszą książkę!!!!!!!!!!!

Po pierwsze to \"Mort\", a nazwisko Terrego pisze się Pratchett :wink:
Z Morta to jest niezły polew. Co do dywanu to są trzy części, ja czytałem tylko jedną, nie moge dorwać pozostałych, Terry napisał też trzy książki o ludkach, żyjących w sklepie ( nie pamiętam tytułu, gnomy albo coś takiego ), wyobraźcie sobie królestwa, królestwo działu papierniczego, potem te dziesięciocentymetrowe chłopki ukradły CIĘŻARÓWKĘ ( :!: ) Naprawde trzeba to przeczytać, spłakać się można, polecam !

Znacie jakieś fajne strony poswięcone temu pisarzowi ? Jak znajdziecie coś ciekawego w czeluści internetu do dajcie link.

Niewidzisz ze koles czyste literowki strzelil ?
palo
Nie widzisz ze koles czyste literowki strzelil ?

pardoł, czepiam się laugh.gif
Eddie
Te palo słyszałeś o czymś takim jak przypadkowe błędy przy szybkim pisaniu? To że zapomniałem o kilku "t" może być przyczyną niedziałającej jak należy klawiatury:)A o innych częściach "Dywanu" jakoś nie słyszałem
palo
Te palo słyszałeś o czymś takim jak przypadkowe błędy przy szybkim pisaniu? To że zapomniałem o kilku \"t\" może być przyczyną niedziałającej jak należy klawiatury:)A o innych częściach \"Dywanu\" jakoś nie słyszałem

Przecież przeprosiłem, więc o co chodzi ? O Dywanach kolejnych słyszałem, ale nie widziałem ...
Washi
Najlepszy moim zdaniem jest "Mort" a najsłabszy "Tylko ty możesz uratować ludzkość"
palo
Skonczyłem już Morta, całkiem fajne. Polecam. Teraz mam " Piramidy ". Czytał to ktoś ? Jakoś nie moge się za to zabrać ( słoneczko, PS2, PC i wogule smile.gif) Jest tam Ricewind ? A tak na marginesie to który bohater jest dla was najlepszy. Ja lubie Ricewinda i Śmierć icon_twisted.gif Fajny był też Dwukwiat, jedyny turysta w Ankh - Morpork ohmy.gif
Tekken_1987
Pratchett to wspaniały pisarz . Osobiście (trudno" inaczej wink.gif ) przeczytałem 14 książek tego pisarza . Top 6 wink.gif :
"Mort"
"Ruchome obrazki"
"Eryk"
"Kosiarz"
"Muzyka Duszy"
Ogólnie to Śmierć rula !!! wink.gif . Jeżeli lubicie tego typu humor to Martin Scott może wam się spodobać . Mówią o nim " Rywal Terrego Pratchetta" ale dla mnie i tak Dysk jest najlepszy cool.gif .
MANIEK
ja się mogę pochwalić tak, że mam prawie wszystkie książki o świecie dysku tongue.gif . Co prawda ja wszystkich nie przeczytałem, i nie kupiłem ani jednej ale mój brat wprost przeciwnie - przeczytał wszystkie i wszystkie kupił happy.gif. Ja jak na razie przeczytałem:
-Blask Fantastyczny
-Mort
-Kosiarz
-Wyprawa Czarownic
-Trzy wiedźmy
-Nomów księga wyjścia
-Nomów księga kopania
-Czytam teraz "Czarodzicielstwo"

Jeśli nie liczyć serii świata dysku to przeczytałem jeszcze wszytskie częsci Johny'ego i parę innych książek, których tytułów teraz nie pamiętam. Terry Pratchet RULEZ! Zna się na rzeczy i pisze naprawde wspaniałe ksiązki. Nic tylko czytać...
[ŚMIERĆ z jego książek tkaże RULEZ!]
Pipeta
Według mnie "Piramidy" Terrego są najlepsze
Plechu
mozna gdzies w sieci znalezc jakas ksiazke pratchett'a?
Yohko
mozna gdzies w sieci znalezc jakas ksiazke pratchett'a?

sprawdz linki w temacie "Ksiazki w sieci" icon_twisted.gif
MANIEK
A najlepiej, to nie szukaj w sieci i idź do księgarni i zakup np "Blask fantastyczny". Nie pożałujesz... nawet wydanych pieniędzy nie pożałujesz:D
lewik
a ja czytalem wszystko smile.gif, swego czasu nawet mialem sait poswiecony SD, najlepszy tom hmmmm - Pomniejsze Bostwa byly swietne ze wzgledu na poruszane watki i wykpiwanie kazdej dowolnej religii, rzadzi tez wszystko o rincewindzie i strazy miejskiej smile.gif
palo
Skończyłem czytać "Ciekawe czasy" i co moge powiedzieć ? Książka jest swietna, autor opisuje np. srebrną orde, czyli coehna barbarzynce majacego cos koło osimdziesiatki i jego bande staruszków, którzy chcą w dziesiatke ograbić największe miasto na dysku zaraz po Ankh laugh.gif Powiem jeszcze tylko, ze pojawia sie Dwukwiat, to wszystko tłumaczy tongue.gif
lewik
ciekawe czasy sa takie sobie, pratchett popada w schematy chociaz jak ktos nie czytal wszystkiego to nie bedzie mu to przeszkadzac
Kali
Ja w sumie dopiero ostatnio zlapalem sie za Swiat Dysku... Geez - sporo wczesniej slyszalem, wiele osob mi polecalo i sie zachwycalo, ale jakos do tej pory nie mialem okazji blizej przyjrzec sie jego dzielom. Przeczytalem na razie "Kolor Magii", w chwili obecnej czytam "Blask Fantastyczny" i... REWELACJA!!! Po prostu rewelacja!!! Chyba Swiat Dysku ma nowego milosnika:)))
Wujek
Po długich zmaganiach z dziurą w budżecie w końcu udało mi się zakupić "Kolor Magii" i muszę przyznać, że się nie zawiodłem. Dawno nie bawiłem się tak dobrze, ubaw po pachy i to magiczne "coś" sprawiło, że Pratchett wskoczył na bardzo wysokie miejsce w moim prywatnym rankingu autorów.
Guts
Yeahhhh własnie skonczyłem czytac Blask Fantastyczny i powiem jedno chce wiecej biggrin.gif Jutro bede sie brał za Morta(podobno wypas) a potem za Kosiarza.Moi ulubieni bohaterowie to(narazie):Coehen,Ricewind oraz Śmierc(yeahh super postac).
NARAZIE BLASK FANTASTYCZNY RULA!!
ds
Jak tak was slucham to az chcialoby sie przeczytac, ale nieciagnie mnie do klimatow fanstasy(to chyba to, nie?) przekonajcie mnie ze warto icon_twisted.gif
MANIEK
Wujek radzi: Jeśli masz możliwość to możesz sobie zgrać w Discworld 2[PSX]. Gra zapewne wciągnie cie niemożbenie jeśli lubisz przygodówki. A jak ją przejdziesz to będziesz chciał jeszcze więcej i więcej aż sięgniesz po 'Blask Fantastyczny', 'Kosiarza' czy jeszcze jakiś inny tytuł.
koso
A ja wlasnie koncze czytac "Ruchome obrazki"... Absurd w wydaniu Pratchetta jest genialny - dialog o bibliotekarzu-małpiatce czytalem kilka razy, za kazdym razem uchachany po pachy:)
palo
Teraz mecze " Piramidy ". Co tu mówić, książka jest świetna, a tu już wyszła nowa część pod tytułem " Maskarada". Ten koles pisze książki jak by pracował w fabryce. Taśmowo jedna za drugą.

alkosquad
Jak wy możecie to czytać, taka książka to chyba kanon w zakładach dla obłakanych.

Ps.Mistrz absurdu Woody Allen jest niedopokonania.
palo
Jak wy możecie to czytać, taka książka to chyba kanon w zakładach dla obłakanych.

Ps.Mistrz absurdu Woody Allen jest niedopokonania.

Wybaczę Ci synu, bowiem nie wiesz co mówisz. Pewnie nie przeczytałes ani jednej książki tego autora, a swoje wnioski wysnuwasz na podstawie "bajkowych" okładek ...
alkosquad
Zgadza się palo, niestety nie przeczytałem do końca żadnej książki przewrotnego i mocno skołowanego imaginacyjnie demiurga pana Pratchett'a, ale przyznam się że facet ostro atakuje wyobraźnie czytelnika, absurdalny świat dysku to dobra karma na wyjałowiowny z fantazyji umysł. Po konsumpcji klikudziesięciu stronic wyżej wymienionego tytułu stwierdziłem że jednostki które po raz pierwszy stawiają kroki w świecie literatury mogą niechybnie przyodziać kaftanik bezpieczeństwa.) Nigdy nie oceniam książki po okładce, przenigdy!
palo
trudno, nie podoba ci się to masz pecha. Ja jego książki łykam jedną za drugą i wcale jeszcze mi się nie znudziło. Na dodatek widze, że nie jestem sam, bo jest wiele osób, którym bardzo podobaja sie książki T.P.
Anonymous
Dopisuje sie do fanow tworczosci Pratchetta.

Ostatno przeczytalem: "The Fifth Elephant" i "Feet of Clay" , obie mi sie podobaly.
Klint
Argh, zapomnialem sie zalogowac. To pisalem ja.
palo
Miejska biblioteka u mnie w miescie wie co dobre, pojawiła się " Muzyka Duszy " Już czeka u mnie w pokoju na swoją kolejkę.
Ceglash
Ja uwazalem Pratchetta za najlepszego pisarza-jajcarza na Ziemi. Do dzisiaj! Teraz ten zaszczytny tytul nosi Douglas Adams. Ciekawi mnie skad on czerpie pomysly na tak smieszne komentarze i zdarzenia?
Z Pratchetta przeczytalem ostatnio "Muzykę duszy" i choc moim zdaniem jest smieszna to jest to krok do tyłu w porownaniu do np. "Blasku fantastycznego". Anyway do czytania Pratchetta powroce po skonsumowaniu trylogii D. Adamsa. Enjoy cool.gif
stona
[b]..kolo ma zajefajny humor! Przeczytalem "Ruchome obrazki","Blask fantastyczny""Eryk(Faust)","Muzyka duszy"..i thats all bo w bibliotece wiecej nie ma :cry:
Hejas
Najbardziej powalone książki świata biggrin.gif Ale czyta się je super biggrin.gif
ds
...Pratchett jest genialny, 'Zbrojni' to pierwsza ksiazka przy ktorej sie smialem:)...na pewno jeszcze nieraz siegne po ksiazki tego pana:]
Siara_iwj
Przeczytałem właśnie "Kolor Magii", jeszcze wcześniej " Dobry omen", " Mort", trylogię o Nomach ( jak dla mnie debest, opis prowadzenia ciężarówki, albo kopary wymiata smile.gif ), jestem w trakcie czytania ' Czarodzicielstwa" i juz zapowiada się nieźle.

Gry też są świetne, może oprócz Noira, który w pewnych momentach przygnębia i straszy ( ale nawet ta część ma ślady tego specyficznego humoru , tyle,że podanego w mroczniejszej formie )
Ged
Mam na koncie ok 15-18 książek Prachetta (czytam też w oryginale) i jestem jego zaciekłym fanem! Zdecydowanie najlepszy jest "Mort" - Pimpuś, koń śmierci rulez! Spróbójcie też "Dobry Omen" :D :D :!:
McB_san
ja tam mam dopiro dwie książki na koncie - Kolor Magii i Blask Fantastyczny (jestem pod koniec smile.gif ) staram sie czytać chronologicznie i wydaje teraz na Pratchetta każdą wolną złotówkęwink.gif
a co do jego twórczości - genialność, mistrzostwo w mistrzostwie...
wogle to wcześniej niegdy nie myślałem o tym że można płakać przy czytaniu książki (chyba że z kawałami smile.gif ) ale świat dysku wywrócił do góry nogami mój pogląd;)
a tak BTW: wie ktoś gdzie można dostać Grimoire Skuterów?? biggrin.gif biggrin.gif
Umta
Przeczytalem narazie 5 jego tytolow ,5 pierwszych z czego "Mort" mi sie najbardziej podobal smile.gif (kurde niewiem czy dobrze napisalem nazwisko smile.gif smile.gif
McB_san
nie masz sie co martwić bo dobrze napisałeśwink.gif
tewus
a macie moze kreskowki na podstawie jego ksiazek? ja sciagalem ale fest slabo mi szlo i sie poddalem:(

a jesli chodzi o jego dziela to jestem tez ich wielkim fanem. mam za soba Kolor Magii, polowe Blasku Fantastycznego, Piramidy, Tylko Ty Mozesz Uratowac Wszechswiat (chyba taki to byl tytul, wypasiony book baaaardzo bliski tematyce gier komputerowcyh hehehe, "nie zabijaj nas! tak wygladaja nasze mlode!" heheheheh rulez) i zaczalem jeszcze Nomów Ksiege Kopania. mam kumpla, ktory ma prawie wszystkie wydane w polsce ksiazki, czyta je zawziecie, potem daje mojej lejdi a ona potem mi:D tyle ze oni jedna ksiazke lykaja w 2/3 dni hehehe, mi idzie troche wolniej biggrin.gif

pozatym chetnie bym sobie zalatwil jakies sluchowiska w j. ang. macie moze?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.