Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Specjalistyczne księgarnie
Forum PSX Extreme > Inne > Klub Dobrej Ksiazki
B4rb
Pytanie powinno być skierowane w sumie na forum o RPGach, ale forum dla czytających ludzi wydało mi się bardziej na miejscu smile.gif Chciałbym się dowiedzieć czy są w Polsce jakieś... specjalistyczne księgarnie, ew. sklepy, w których można zakupić jakieś (jakby to nazwać laugh.gif ) książki, które dotyczą systemów RPG "Wampir" i takie tam przyległości :wink: Chodzi mi głównie o jakieś wprowadzenie do danego systemu i ogólnie porady dla laika (czyt. osoba, która praktycznie nic nie wie, a chce zacząć przygodę z takimi rzeczami cool.gif ).
Diabeu
icon_twisted.gif z księgarniami trudno raczej jest - ja się nie spotkałem ze specjalistyczną księgarnią RPG - ale jak co to pisz co by cię interesowało bo mam trochę tego stuffu do World of Darkness (i na dodatek na sprzedaż) icon_twisted.gif
Greg
poszukaj na necie, jest tego MNOSTWO no i oczywiscie za darmo...
Diabeu
icon_twisted.gif jest MNÓSTWO ale to są fanowskie dziełka - maniacy tworzą - i fakt jest tego od cholery i ciut ciut, ale chyba nie tego szuka Barb icon_twisted.gif
Greg
wg mnie fanowskie dzielka sa najlepsze poniewaz pisane przez entuzjastow i ludzi ktorzy naprawde sie tym zajmuja... ja na jego miejscu najpierw poszukalbym materialow darmowych, a jezeli to nie wystarczyloby rozejrzalbym sie za kupnem czegos "fachowego"... btw. BsE : grales w Wampir : Mroczne Wieki? jezeli nie to polecam, wg mnie klimat o wiele lepszy smile.gif
Diabeu
icon_twisted.gif grałem grałem, wiesz mimo wszystko coś takiego jak Podręcznik podstawowy to by mu się przydał aby choć zapoznać się z systemem (prostym cholernie) i realiami WoD - a potem to jush z górki - btw Werewolf: Wild West mi się podobał - wreszcie porządnie rozpisani Black Spiral Dancers - a namber łan w WoD to Kindred of the East - zabójczy klimat icon_twisted.gif
B4rb
Kurna BsE smile.gif chyba zanosi się na dłuższą pogadankę biggrin.gif Napisz co tam masz na sprzedaż i o czym dana kniga jest, będę wdzięczny cool.gif No i może w niedalekiej przyszłości Twój portfel nieco przytyje icon_twisted.gif
Greg
Wampir czy Wilkolak to nie sa systemy dla poczatkujacych raczej... trudno poczatkujacemu mistrzowi gry stworzyc odpowiedni dla tych gier klimat... dla poczatkujacego proponowalbym AD&D, zwlaszcza ze jest po polsku, ewentualnie Earthdawna w ktorym historia przedstawionego swiata jest na tyle fajnie zrobiona ze pomysly na przygody rodza sie praktycznie same po przeczytaniu podrecznika
B4rb
Może to coś da, ale osobiście jestem nieco więcej obeznany w klimatach "wampirycznych" cool.gif Mity, legendy, przedstawiciele (Saff? laugh.gif ) itp.
Greg
hm, moze, sluchaj, tu nie wiedza jest wazna ani pomysly na przygody (bo tego jest zawsze wiele) tylko umiejetnosc stworzenia odpowiedniego KLIMATU, a umiejetnosc taka to 90% doswiadczenia... ja, mimo iz prowadze RPG od kilku lat, nie podejmuje sie prowadzenia Wampira, poniewaz nie chce zeby wyszla z tego groteska (a od mrocznego klimatu do groteski jest malutki kroczek...), za to kolega fantastycznie prowadzi Wampira, ale zanim udalo to mu sie, jezdzil po konwentach, rozmawial z gosciami prowadzacymi Wampira od kilku lat, bral udzial w sesjach przez nich prowadzonych itd... dlatego proponuje poki co zrezygnowac z Wampira (przynajmniej na jakis czas) i poprowadzic jakis prostszy system (AD&D, Earthdawn) na nich szlifujac umiejetnosci
Diabeu
icon_twisted.gif Greg nie przesadzaj - jeśli ktoś rozumie klimat to sobie poradzi - wazne aby się w tym pewnie czuł - a czy zrobi z tego "ekszyn" na maxa czy tesh intrygi itp. to sprawa tylko i wyłącznie jego - u nas było totalne pomieszanie, ekipa Brujah i Caitiff chcąca zniszczyć establishment w mieście - potem pojawił się jeden Tremere i się zaczęło - prawie 3 lata to ciągneliśmy - a moja postać (Caitiff) do samego końca doszła - jedna z najlepshych kampanii RPG w jaką grałem icon_twisted.gif

...Barb na pw ci puszczę listę tego co mam...
B4rb
Chyba (pipi) racja smile.gif To co tam BsE masz z "lżejszych" klimatów? cool.gif
Greg
po prostu gralem w sesje Wampira ktore prowadzone byly przez poczatkujacych kolesi, ktorzy mimo iz znali sie na tematyce, przeczytali iles tam ksiazek to sesje nie wychodzily najlepiej... zwykle sprowadzaly sie do rzezi, intrygi nie byly spojne itp, to ze Wampir to RPG dla doswiadczonych MG to nie tylko moje zdanie... barb : nie polecam ci Wampira nie dlatego ze jest slaby albo dlatego ze ty jestes slaby, nic z tych rzeczy, tyle ze mozesz siebie i graczy zniechecic do RPG zaczynajac od Wampira, dalej jestem za AD&D albo Earthdawnem (w obu tych systemach rowniez wystepuja wampiry i nic nie stoi na przeszkodze zeby wykorzystac w nich swoje pomysly smile.gif )
Diabeu
icon_twisted.gif co mam na puszczenie w świat? idę z pamięci - w domu zweryfikuję listę najwyżej

- Zew Cthulhu (podstawka) + ZC 1990 (dodatek) + Księga Strażnika
- Kindred of the East (wydanie 1, angielskie)
- Werewolf: Wild West (jak wyżej)
- Podręcznik gracza do Wilkołaka
- Giovanni Clanbook (ang)
- The Book of NOD (ang wydanie, super stan)

tyle pamiętam - zobaczę co mam w domu jeszcze icon_twisted.gif
Kaczor
Panowie to nie forum RPG, a spisy ksiazek podajcie sobie na priv jesli mozecie :wink:Nie zamykam tematu, bo ktos mi powie ze szaleje tongue.gif ale wiecie o co mi chodzi tongue.gif
Megus
Specjalistyczna ksiegarnie - polecam Strefe 51 w Warszawie - moj ulubiony sklep (tak, wiem miala byc ksiegarnie, ale tam mozna kupic roweniez niektore ksiazki fanstastyvczne) z masa podrecznikow (RPG)...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.