Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Jaka lektura szkolna najbardziej Ci sie podobala...
Forum PSX Extreme > Inne > Klub Dobrej Ksiazki
Stron: 1, 2, 3, 4
NCdeIgnis
Jest temat o lektorze szkolnej - katordze smile.gif to niech bedzie i odwrotny cool.gif . Mnie osobiscie najbardzieej podobali sie Krzyzacy hyh.gif
a co tam u Was ?
Mati
Chlopcy z placu broni biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif
Odyn
"Mistrz i Małgorzata"
Obsolete
"Szewcy", 'Mistrz i Malgorzata", "Zbrodnia i Kara"(wylaczajac ostatnie 100stron;p), "Dziady cz 4".
Splender
Zdecydowanie najbardziej podobała mi się książka "Mistrz i Małgorzata" icon_twisted.gif icon_twisted.gif icon_twisted.gif
Tifa14
"Mały książe" , bo nie trzeba było zadużo na lekcji o niej gadać wink.gif
Kaxi
Mnie wciagneli Krzyzacy, bardzo mi sie podobaly klimaty ksiazki.
Wujek
\"Zbrodnia i Kara\"(wylaczajac ostatnie 100stron;p)

Rzeczywiście epilog w "Zbrodni i Karze" trochę zepsuł klimat całej książki, jakoś nie pasowało mi takie zakończenie.
MichAelis
Najlepszą lekturą ever jest "Zbrodnia i kara" Fiodora Dostojewskiego...
Btw to lubie większość lektur szkolnych prócz wiekszości smile.gif z pozytywizmu i młodej polski...
Greg
Kafka "Proces" - daje do myslenia ksiazka
szczurek
"Krzyżacy" mnie również wciągnął ten klimat średniowiecza, a z tych krótszych to "Wesele w Atomicach" wesołe ale dające do zrozumienia niektóre 'syndromy' z naszego świata.
Słoik
'Zbrodnia i kara' - Dostojewskiego. Mistrzostwo Świata pod względem opisu psychologicznego postaci.
Elessar
Wszystko z martyrologii. Lalka B. Prusa. Dziady trzecie.
palo
Lektura, która by mi się spodobała, to ... czekajcie, niech pomysle ... ... ... ... ... no nie moge, nie było jeszcze takiej.
Yohko
Lektura, która by mi się spodobała, to ... czekajcie, niech pomysle ... ... ... ... ... no nie moge, nie było jeszcze takiej.

po co sie wiec wypowiadasz w tym temacie? icon_twisted.gif
Sarni
arrow.gif 'Krzyżacy' - za klimat, chociaż trochę męczące było czytanie 100 stron dziennie (na tydzień przed terminem zorientowałem się, że jeszcze nie przeczytałem tej książki smile.gif)
Eddie
Moją ulubioną lekturą była "Granica"-pewnie dla tego że lubie książki gdzie jest pełno zdrady itp. chociaż Mistrz i Małgorzata też była fajna
toudi
jak dla mnie to Trylogia Sienkiewicza oraz wspomniana jush "Zbrodnia i kara" Dostojewskiego, takie ksiazki to moglbym caly czas czytac, a nie jakies "Nad Niemnem" - fujjj icon_evil.gif
Vincent
Dla mnie bardzo interesującą pozycją, która w "pedałówie" skutecznie mnie przyciągnęła do zagłębienia się w dalsze meandry fabuły była: "Piętaszek i przyjaciele" laugh.gif A przepraszam to leciało "Robinson Crusoe". Godnym przeczytania okazała się również nobliwa "Pustynia w Puszczy" or sth i "Ania z Zielonego Wzgórza". Natomiast "Ten Obcy" dał ciała biggrin.gif
Slim
Fajna ksiazka sa oczywiscie krzyzacy!
Odyn
Moją ulubioną lekturą była \"Granica\"-pewnie dla tego że lubie książki gdzie jest pełno zdrady itp. chociaż Mistrz i Małgorzata też była fajna

Jak ci sie tak granica podobala to ciekawe czemu dostales kose ze sprawdzianu XD
Verb
Eeee "Janko Muzykant"? Jedyna lektura, ktora mnie poruszyla z kanonu lektur, ale to bylo X lat temu ;>
Guts
Zbrodnia i kara to genialna ksiazka, ktora naprawde mnie wciagneła.
Ciekawy był ''Kordian'',''Dziady'' oraz mega wypas czyli ''Rozdziobia nas kruki i wrony'' Żeromskiego(bardzo naturalistyczne).Co do lektur ktore mi sie niepodobały to sa to ''Nad Niemnem'' i ''Pan Tadeusz''(NUDA)
KLEJU
1. Hobbit - Tolkien jak zwykle w formie.
2. Mistrz i Małgorzata - diabeł ROXX!
3. Cierpienia młodego Wertera - facet sobie strzelił w łeb na końcu, to ma moc.
Melog
A mi sie podobaly : "Kamenie na szaniec" icon_twisted.gif
Jędrek
Mnie "Chlopcy z placu broni" - chyba dlatego ze to jedyna lektura, ktora przeczytalem w calosci. A przeczytalem bo byla bardzo wciagajaca i dosyc krotka. Chyba nie cale 100 stron. Takie to ja moge czytac, a nie lektury po 500 stron. Kto to wogule wymyslil???
Yohko
Takie to ja moge czytac, a nie lektury po 500 stron. Kto to wogule wymyslil???

ci, ktorzy usiluja dbac o Twoj poziom kulturalny.
Kaxi
Chwala za ksiazki po 500 stron (te od Feista0 ale to i tak malo. Raz ksiazke od niego majaca 450pare wzialem na raz.
Franko
Mnie przypadł do gustu "Potop" (chociaż był trochę za długi).
Washi
"Mistrz i Małgorzata" oraz "Rok 1984"
Obsolete
\"Mistrz i Małgorzata\" oraz \"Rok 1984\"

O mieliscie "rok 1984" Orwella jako lekture? Swietna ksiazka, film tez trzyma poziom.
Miehoo
W podstawowce Sienkiewicz (Trylogia i dzieje Zbycha z Bogdanca ;P), w liceum to niemal cała tworczosc romantykow (po prostu wszystko jest wspaniale), dalej jest "Lalka" i "Proces". No i absolutnie rewelacyjne "Sklepy cynamonowe" Schulza.
Tori
prawdę mówiąc to najlepiej podobały mi się lektury, które omawiane były w podstawówce. Chodzi mi o "Dzieci z Bulerbyn", "Ten Obcy" i "Szatan z 7 klasy", te 3 książki są równi w wypasistości, ale numer jeden należy się "Chłopcy z Placu Broni"-total wypass.
Anonymous
A mi najbardziej podobał się "Hobbit".
Calanthe
Oczywiscie numer jeden "Mistrz i Małgorzata", za pomysl, wyobraznie, humor... no i diabla oczywiscie cool.gif
mleqolaq
Chlopcy z placu broni  biggrin.gif  biggrin.gif  biggrin.gif

ehhehe moja ulubiona lekturra chyba tez sa chlopcy... smile.gif
Washi
\"Mistrz i Małgorzata\" oraz \"Rok 1984\"

O mieliscie \"rok 1984\" Orwella jako lekture? Swietna ksiazka, film tez trzyma poziom.

Ano miałem to szczęście mieć polski z kobietą, która naginała trochę program co by nam się nie nudziło. A filmu nie widziałem. Jakiej produkcji jest?
Ana
"Kamienie na szaniec"
"Władca Pierścieni cz.1"
Kali
"Faraon" Sienkiewicza (lektura uzupelniajaca, nieobowiazkowa - ale polecam).

Przy okazji: Ana - Wladca Pierscieni nie wchodzil w zakres lektur szkolnych (chyba, ze cos sie zmienilo), ale bodajze "Hobbit" byl lektura uzupelniajaca or sth.
ds
Hobbita bede mial za rok(juppi!) i namowilem babe zeby dala cos Kinga Stefana (juppi, juppi!!) tongue.gif
Diabeu
...Wladca Pierscieni nie wchodzil w zakres lektur szkolnych (chyba, ze cos sie zmienilo), ale bodajze \"Hobbit\" byl lektura uzupelniajaca or sth.

icon_twisted.gif Hobbit na 100 pro jest na liście lektur uzupełniających a Trylogia chyba jest - przynajmniej tak mi się zdaje - a zdawać mi się może heh icon_twisted.gif
Washi
Trylogia też jest lekturą uzupełniającą na 100%
rockatansky
hmm... zdecydowanie "Zbrodnia i kara"...
Tekken_1987
Sienkiewicz rulez !!!!!!!!! wink.gif."Buszujący w zbożu" jest chyba najprzyjemniejszą i najluźniejszą lekturą . (A ile mądrości w niej zawarte) wink.gif
yab
Robinson Cruzoe - książka którą naprawde czytałem z chęcią(2x).
Z archiwum X -Wir (Carles Grant)

nara
MANIEK
Hmmm, chyba też będę za Krzyżakami...
Prócz tego jeszcze................... 8O ANIA Z ZIELONEGO WZGÓRZA 8O Sam nie wiem czemu... jakos przeważnie nie czytuję takich książek, ale Anka poszła mi lekko... :?
No i oczywiście lektura nadobowiązkowa - Hobbit icon_twisted.gif
Manor
tylko pare ksiazek zapadlo mi w pamieci z lektor, do nich zaliczam:
1. Robinson Cruzoe- dormalnie plakalem swego czasu podczas smierci pietaszka
2. Szatan z 7 klasy- tez spoko ksiazka Cwaniak byl z niego 1 klasa biggrin.gif
3. Krzyżacy- klasa sama w sobie, choc czasem przynudza
4. Kamienie na Szanie- tutaj tez wielka klasa, choc mogłoby sie wydawac na pierwszy rzut oka ze jest nudna to mnie wciagnela jak bagno...
5. Hobbit- tu wiele do powiedzenia nie mam, po prostu książka wybitna(szkoda ze nie przerabialiśmy trylogii tolkiena)
kolejnosc dowolna
Kali
"Ania z zielonego wzgorza" dawala rade:). Pamietam, jak jeden moj kumpel jeszcze w zamierzchlych czasach, jak zdawal do liceum, dostal temat "z jakim bohaterem literackim bys sie utozsamil i dlaczego" (czy cos w tym stylu). On wyjechal z "Ania...", co po prostu rozlozylo komisje:))). A praca w dodatku dobra byla:).
MANIEK
\"Ania z zielonego wzgorza\" dawala rade:). Pamietam, jak jeden moj kumpel jeszcze w zamierzchlych czasach, jak zdawal do liceum, dostal temat \"z jakim bohaterem literackim bys sie utozsamil i dlaczego\" (czy cos w tym stylu). On wyjechal z \"Ania...\", co po prostu rozlozylo komisje:))). A praca w dodatku dobra byla:).

Heh, ja też tak kiedyś napisałem, ale to na jakimś sprawdzianie w czwartej czy piątej kalsie smile.gif. jak już powiedziałeś: Anka daje radę :wink:
Conker
Niech pomysle, dawno to bylo... Ziele na kraterze, Przedwiosnie, Nad Niemnem, i tworczosc Dwudziestolecia Miedzywojennego. Jak tak patrze z perspektywy czasu, to jednak to czytanie lektur wcale nie bylo takie glupie...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.