Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Najbardziej zaskakujace zwroty akcji/koniec
Forum PSX Extreme > Inne > Klub Dobrej Ksiazki
Mendrek
Czy byla taka ksiazka, w ktorej wg. was co chwila zwroty
akcji byly na tyle nieprzewidywalne, ze padliscie z wrazenia?
A moze koniec okazal sie zbyt zaskakujacy? No to mozecie
dawac swoje typy...
Greg
czasem w ksiazkach Clancy`ego bohater opisywany przez pol ksiazki ginie w tak prosty i zwyczajny sposob, ze czlowiek najpierw siedzi z cisnacym sie na usta pytaniem "HE?" a potem rozumie, jak kruche jest zycie...
ds
Jeffrey Deaver - "Puste Krzesło". Nawet nie prubuj odgadnąć, kto, co i dlaczego. To trzeda przeczytac.
Moni
Książki Karola May`a są zaskakujące i bardzo ciekawe...liczą wiele, ale to naprawde wiele stron ale da sie je przeczytac w 2, 3 dni biggrin.gif
Eddie
Dla mnie najbardziej zaskakujące zwroty akcji przedstawia Graham Masterton,chociażby "TENGU" zbiło mnie całkiem...
dee
Dość mocno zdziwiło mnie to ,jak potoczyły się losy agentki Starling w końcówce "Hannibala".I nie było to zaskoczenie pozytywne.Thomas Harris przegiął.Ech ,wspólne życie z Lecterem-poroniony pomysł,ale fakt,że mocno zaskakujący.
Kali
Mnie powalil pod tym wzgledem "Swiat Zofii"... A tak poza tym - "Labirynt Smierci" Philipa K. Dicka. 100 roznych pomyslow na to, o co chodzi, a i tak nie trafiasz, zakonczenie po prostu nieprzewidywalne.
Diabeu
icon_twisted.gif taaa, Dick króluje w tej kwestii, psychodela Mode ON - jeszcze Ludlum był wporzo, choć wiedziało się że ktoś potęzny blablabla pociaga za sznurki to i tak zaskakiwało zakończenie - typ potrafił pisać - niech mu ziemia lekką będzie icon_twisted.gif
codo
Isaac Assimov: "Preludium Fundacji". Kiedy skończyłem książkę, to mi szczęka opadła!
IgI
Na pierwszym miejscu ofkoz George R. R. Martin i jego saga "Pieśni lodu i ognia". Co chwile sa takie zwroty akcji, ze na poczatku myslisz, ze zle przeczytales. Poprostu akcja wgniata w ziemie, ksiazki calkiem nieprzewidywalne ("krwawe wesele" mnie zabilo, akcja zawrocila o 180 stopni tongue.gif ). Na drugim miejscu Dick, z jego Ubikiem, Deus Irae i wieloma innymi. Koles tez potrafi namieszac smile.gif
Lp_dream
"Sto lat samotności"
przez całą ksiązke nie wiedzialam o co chodzi, ciągle sex i związki między 12latką i 50 latkiem ( moze przesadzam?)
wszystko wyjaśniło się w ostanich zdaniach.
mashter
P.K.Dick - Ubik
Marlon
Stawiam na "Szepty" Dean'a R. Koontz'a.
kubson
Philip K. Dick - Ubik przeza*ebista ksiazka smile.gif
yardi
Niespodziewane zakończenie miała "Lalka" Prusa.
Ged
Raport mniejszości P.K. Dicka (nie film, książka)
Beliaal
cos co sie nazywa gniazdo swiatów smile.gif huberatcha
Ceglash
"Ubik" P.K.Dicka jak na razie zwycięża w moim rnkingu zaskakujących koncówek. Cos niesamowitego po prostu... po przeczytaniu tej książki chodzilem i rozmyslalem jak wariat cool.gif
tk
Dość mocno zdziwiło mnie to ,jak potoczyły się losy agentki Starling w końcówce "Hannibala".I nie było to zaskoczenie pozytywne.Thomas Harris przegiął.Ech ,wspólne życie z Lecterem-poroniony pomysł,ale fakt,że mocno zaskakujący.

Dzieki stary, specjalnie nie oglądałęm w sobotę hannibala, żęby sobie to zaliczyć w wersji książkowej ...
Diabeu
Labirynt Śmierci P.K. Dicka - co jak co ale takiego obrotu sprawy nie spodziewałem się
Dr_Bakier
UBIK, chociaż inne książki Dicka zaskakiwały na koniec w większym lub mniejszym stopniu to UBIKowi udało się to zrobić w najlpeszym stylu.
"Purpurowe Rzeki Jeana" - Christophe Grange'a
końcówka "TimeLine" Crichtona
mnóstwo opowiadań Dicka oraz A.C.Clarke'a
lumpy
Zdecydowanie "Ubik" Dicka. Ostatni rozdział musiałem przeczytać dwa razy smile.gif
Yacek
Mystic River Dennisa Lehane. Niezly zonk jak sie okazalo ze dobry kumpel ktorego zabil jednak nie byl 'tym'. Czasami wracam do tej ksiazki, az chce ja sie czytac. Czarny Smok Hyde'a oraz jego inna ksiazka Najtrudniejszy Cel. No i bractwo Grishama - Aaron Pedał Lake - Prezydent Stanow Zjednoczonych. Grisham daje rade ale jesli chodzi o zaskakujace zakonczenie to wygywa Rzeka Tajemnic.
Sunderland
Najbardzie mnie zaskakiwał Potter biggrin.gif . (serio)
Paweł Sz.
Zakończenie "Sycylijczyka" kiedy "Turiego" zabija jego największy przyjaciel "Aspanu"... . Ciekawe co by sie dalej działo gdyby Mike'owi udało isę go (Turi'ego) wywiść do USA... .
nowik
Zakończenie cyklu "Hyperion" Dana Simmonsa. Przedtem nie wiedziałem co to skomplikowana fabuła, i jak on splutł wszystkie wątki w jedno piękne, wspaniałe , niepojęte, zaskakujące, niewyobrażlane i mistrzowskie zakończenie. Po tej książce zmartwychwstanie nabiera nowego znaczenia.
Mariusz Saint
Dla mnie najbardziej zaskakujące zakończenia miały książki Orsona S. Carda: "Gra Endera" i "Mówca Umarłych". W tej pierwszej książce autor pod sam koniec tak frunie w przyszłość, że można tylko zbierać szczękę z podłogi smile.gif W "Mówcy Umarłych" też jest nieźle, główna tajemnica jest wyjaśniona w sposób zadowalający i logiczny. W ogóle Card lubi wybiegać daleko w przyszłość na zakończenie swoich książek, np. w "Glizdawcach" albo tej książce o Kolumbie (w dużym uproszczeniu smile.gif ).
Agent_Man
Zakończenie "Fight club"-u mnie zaskoczyło. Głównie dlatego,że cała akcja końcowa skrajnie różni się od tego co bylo w filmie. Good shit. good.gif
tybalt
KURVA!
Wlasnie sie bralem za ksiazki o Hannibalu...
Moze by tak spojlery pisac na bialo co>
bez kitu... dno!
kat_robert
QUOTE(Lp_dream @ 5 12 2003, 20:21) *

"Sto lat samotności"
przez całą ksiązke nie wiedzialam o co chodzi, ciągle sex i związki między 12latką i 50 latkiem ( moze przesadzam?)
wszystko wyjaśniło się w ostanich zdaniach.

100 lat masakruje, najbardziej tym, że ma mnóstwo bohaterów, 90% z nich jest spokrewniona i 90% facetów ma praktycznie te same imiona
to jedna z najlepszych ksiązek jakie czytałem, teraz męcze miłośc w czasach zarazy

fight club, by mnie moze zaskoczyl zakonczeniem, gdyby nie to, ze najpierw widzialem film, imho lepszy

i na koniec cos czego nikt nie wymienil
"12 murzynków" Agathy Christie
kto zgadnie kto zabil ten... no nikt nie zgadnie

obce siły twierdzą, że murzynków było 10, nie bede sie kłócił, bo ksiązki nie posiadam, a dawno to czytałem. jestem jednak pewien, że jakby ich było 12 to ci dodatkowi 2 tez by zostali zabici w taki sposob, ze po przeczytaniu ostatniego rozdzialu nikt by nie wiedzial kto jest morderca
tk
murzynków było dziesięciu wink.gif podobnie jest z "morderstwem w orient expressie" i większością opowiadań christie. babsko dobre było.
Humulus XP
Zakończenia niektórych opowiadań P.K. Dicka, np. "Druga odmiana" czy "Kolonia". Konkretne jest też zakończenie książki "Przez ciemne zwierciadło". Czas zaznajomić się z "Labiryntem śmierci" cool.gif .
Mr_Shadovski
wszystkie książki Palahniuka jakie do tej pory czytałem dały mi ostro po głowie zakończeniami, i Fight Club i Choke i Survivor (choć tu trzeba było pogrzebać w necie bo książka ma dwie wersje i jedna kończy się o trzy strony szybciej)
Wampis
CYTAT(tekA @ 7 02 2007, 19:21) *
murzynków było dziesięciu wink.gif podobnie jest z "morderstwem w orient expressie" i większością opowiadań christie. babsko dobre było.

No właśnie, jedna była totalnie zaskakująca kiedy mordercą okazał się być sam narrator, co więcej opisał on nawet moment zabójstwa, ale kto by podejrzewał, że osoba o której nikt w książce nie wspomina w trzeciej osobie może być zabójcą. Genialne zakończenie.
2girls1cup
Droga przy plaży Pattersona. Nudna i płytka do bólu ale zakończenie miażdży.
Sunderland
Chyba nic nie potrafi tak mnie potrzaskać w finale jak seria Harry Potter.Lśnienie było niesamowicie emocjonujące na koniec, ale jakiegoś większego zaskoczenia tam nie doznałem.
kempa
"trzy stygmaty palmera eldrichta". o ile pierwsza polowa jest moze troche senna, tak w miare rozwoju akcji i coraz to wiekszego zagmatwania ostatnie kartki przerwaca sie telepiacymi lapami. co najlepsze juz wcale nie z powodu rozwoju fabuly samej w sobie, a przemyslen do jakich dochodza bohaterowie, a wraz z nimi czytelnik. i to jest wlasnie ten fenomenalny przeskok, gdzie nagle wydarzenia, ktore byly glowna osia przez 3/4 powiesci usuwaja sie na dalszy plan, a glowna role przejmuje plaszczyzna filozoficzna.
Lain
''przetrwać w NJ'' C. Jim'a.

książka o chłopcu, który wpadł w narkotykowy wir. ;] zakończenie mnie zaskoczyło ; o zmienia pogląd na całą sytuację. ;]

i jeszcze bym dorzuciła ''Elitę zabójców'' Lee Child'a.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.