Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: -==Pochwalcie się :)==-
Forum PSX Extreme > Inne > Klub Dobrej Ksiazki
Stron: 1, 2, 3, 4, 5
Blok
Chyba najlepszą sprawą w tej książce jest właśnie język jakim posługuje się autor. Kiedy jest ostro wkur,wiony lub - mówiąc kolokwialnie - postawiony pod ścianą, jest prosty, możnaby go wręcz nazwać stekiem przekleństw, zdania są niezwykle krótkie. Gdy przeżywa piękne chwile, o co w ośrodku odwykowym raczej trudno, przekleństwa znikają, zdania stają się bardziej rozbudowane, a język kwiecisty. Przez to świetnie możemy wyczuć emocje bohatera i zżyć się z nim, zapomnieć, że jest "pier,dolonym ćpunem, alkoholikiem, przestępcą" (cytat z pamięci, więc pewnie niedokładny).

Warto Kmiocie, ajjjjt!

Zamawiam "Mój Przyjaciel Leonard" w najbliższym czasie, tylko wymyślę, co jeszcze chce przeczytać. Może coś od Nietzchego...?
Hubi.
Do mojej niklej kolekcji dolaczylo "Lsnienie" Kinga. Niestety, mala kieszonkowa wersja, bo innych nie znalazlem :?
ejcu
Ostatnio wziąłem się za Koontza. Fajne, odmóżdżające powieści. Nic dodać nic ująć. Jakiś czas temu skończyłem 'Twarz', a ostatnio dorwałem 'Prędkość', 'Przepowiednię' i 'Odd Thomas'... A! Jeszcze jakiegoś Cobena kupiłem. Zobaczymy. Mało ambitna literatura, ale o taką mi właśnie chodziło...
kat_robert
CYTAT(ejcu @ 19 07 2007, 13:05) *
Ostatnio wziąłem się za Koontza. Fajne, odmóżdżające powieści. Nic dodać nic ująć. Jakiś czas temu skończyłem 'Twarz', a ostatnio dorwałem 'Prędkość', 'Przepowiednię' i 'Odd Thomas'... A! Jeszcze jakiegoś Cobena kupiłem. Zobaczymy. Mało ambitna literatura, ale o taką mi właśnie chodziło...

odwieczny wrog
zle miejsce
i cos o gosciu ktory mial taka chorobe, ze mogl tylko w nocy dzialac (uczulenie na slonce)
i cos o takim gosciu ktory postanowil nagle zabijac i jak kogos zabil to mial rozne nieprzyjemnosci (wymiotowal, (pipi)zka)

te ksiazki polecam z tym ze te co tytulow nie pamietam to tylko na 95% koontza

do tego Grom, bardzo pasuje do stwierdzenia Fajne, odmóżdżające powieści, ale ze w podstawowce to czytalem to mi sie podobalo

ps
cos mi sie wydaje, ze koontz ma w rodzinie kogos autystycznego, bo w paru ksiazkach wystepuje taki bohater i calkiem niezle jest przedstawiony (prysznic dokladnie 10 minut, z budzikiem; jedzenie tylko o lagodnych ksztaltach)
Zeratul
Nabylem
Shadow of the Wind - Zaffona
Harry Potter and Deathly Hallows - Rowling

wyd angielskie
Kroolik
Ostatnio w (be) Carrefour w Szczecinie nabyłem za 7 pln
Dekalog dobrego Dextera - Jeff Lindsay

w Merlinie jest po 23 pln... icon_twisted.gif

PS. Była tylko jedna smile.gif
whitesand
Zombie Survival - Max Brooks
Czarna Dalia - James Ellroy
Gringo wśród dzikich plemion - Wojciech Cejrowski
Retrospektywa - Światło odległych gwiazd (t.1) - George R.R. Martin
Specu
Diuna i Mesjasz Diuny

ja chce wiecej!!!
ogicool
uwielbiam Diunę _____
nie przeczytałam wszystkich części, masakra
ale to gra warta świeczki

ostatnio czytałam 'Trzy stygmaty Palmera Eldrichta'
P.K.Dicka no i powiem, że rewelacja!!
kombinacje z czasem, kosmiczne intrygi
podane na gęsto

[siemano Specu biggrin.gif ]
Dante
Czerwona gorączka Pilipiuka i Nasi przyjaciele z Frolixa 8 Dicka kupione w zeszłym tygodniu. Obie warto poczytać ale na ta druga trafi się raczej w antykwariacie albo bibliotece.
Specu
[yo ogi biggrin.gif ]

kurde, dalej katuje "Bastion" Kinga.

jemu chyba naprawde od kilograma płacą za te książki....
whitesand
W Czerwonym Dworze - Oliver August

Pełna napięcia, dyskretnie prześmiewcza podróż do serca Chin, szef pekińskiego biura dziennika "The Times" śledzi znanego chińskiego nuworysza ściganego za korupcję.

Dzięki nieformalnym kontaktom towarzyskim Oliver August dowiaduje się przypadkiem o trwającym pościgu za najbardziej poszukiwanym człowiekiem Chin, Lai Chanxingiem, niepiśmiennym magnatem, uciekającym przed oskarżeniami o korupcję. August postanawia go odnaleźć w nadziei, że jeśli zdoła zrozumieć, w jaki sposób Lai doszedł do stworzenia swej nowej osobowości, to również lepiej zrozumie siły przekształcające.
maciek88
"Gringo wśród dzikich plemion" Wojciecha Cejrowskiego. Kurcze, każdy może to przeczytać. Naprawdę nie może się nie spodobać, to jest po prostu ciekawe.
Kmiot
A ja se kupiłem se sobie oba tomy "Ostatniego Powiernika Pierścienia", bo leżały w Empiku. Ciekaw jestem jak Jeskow to sobie wykombinował. Podobno nieźle, więc trzeba to sprawdzić.
kat_robert
CYTAT(Kmiot @ 13 10 2007, 16:38) *
A ja se kupiłem se sobie oba tomy "Ostatniego Powiernika Pierścienia", bo leżały w Empiku. Ciekaw jestem jak Jeskow to sobie wykombinował. Podobno nieźle, więc trzeba to sprawdzić.

to jest to napisane przez rosjanina z punktu widzenia "zlych"?
jesli tak to z tego co pamietam swietna ksiazka, przypomina troche wiedzmina, gdyz jest wiecej polityki niz powiesci o smokach i czarodziejach
Kmiot
CYTAT(kat_robert @ 13 10 2007, 21:37) *

jesli tak to z tego co pamietam swietna ksiazka, przypomina troche wiedzmina, gdyz jest wiecej polityki niz powiesci o smokach i czarodziejach

Dokładnie.
W 2005 roku wyszedł tom pierwszy, a w tym ukazał się drugi, dzięki czemu przypomniałem sobie o tej książce.
Specu
"Lśnienie" Kinga.

mam nadzieje że lepsze niż filmy
zduniacz
Kupilem polecana tu Million Little Pieces oraz The Husband Deana Koontz'a/ To byla pierwsza ksiazka tego autora jaka przeczytalem, bardzo milo i szybko sie czyta, zapewne siegne po wiecej.
kopaa
CYTAT(kat_robert @ 13 10 2007, 21:37) *

Oooo trza bedzie puszkać

Obecnie "rozmowy z katem" Moczarskiego, fantastyczna ksiązka ktora chyba polecil mi niejaki janol, wciaga w cholere. Pokazuje ograniczenie i prostolinijnosc i zycie jednego z najkrwawszych generałow SS Jurgena Stroopa .

W kolejce 4-5 cześc wiedzmina (cala seria po raz 3 ) Don kichote, Siwat wedlug Clarksona i Gargantua i Panatagreuel czy jakos tak
_tifa
"Pamiętnik narkomanki" Barbary Rosiek.

dostałam od kumpeli biggrin.gif
Paulek L
"Życie Pi" Yann Martel,
"Konklawe" R. Pazzi,
no i Rafał Wojaczek też, same perełki tongue.gif
firana140
Maja Lidia Kossakowska - Zakon Krańca Świata.
tom I

całkiem fajna i lekka lektura. pisana lekkim językiem, a przy rozmyślaniach Berga czasem można walnąć śmiechem smile.gif

teraz musze skołować tom II ;p
Mastachi
W koncu wpadlo "Amerykanscy Bogowie" Neila Gaimana smile.gif

Do tego "Pokarm Bogow" Terrence'a McKenna. Fajnie
qwer
Dzisiaj kupiłam "Bajki robotów" Lema, kiedyś czytałam jedna bajkę i mi się spodobała. Krótka, lekka lektura
kat_robert
dzisiaj wpadly Ruchome Obrazki
kompletowanie calej serii  swiata dysku idzie nadzwyczaj dobrze dla kolekcji i nadzwyczaj zle dla mojej kieszeni
mialo byc 1 ksiazka miesiecznie, a juz mam 8
Kmiot
Nędzarz!

:oczytany bogacz:
kat_robert
znajdz jeszcze jeden blad to bedziesz musial podac adres, zebym mogl nagrode przestac a wtedy Twa kolekcja nie bedzie bezpieczna :zlowieszczy smiech przechodzacy w ziewanie:
stona
Se kupiłem "Straż!Straż!" biggrin.gif
Specu
a ja Koraline, Amerykańskich Bogów i Nigdziebądź. dwie skończone, trzecia już tuż tuż.

whitesand
Lód - Jacka Dukaja. Ponad 1000 stron za 55,90 pln.

"Akcja najnowszej powieści Jacka Dukaja toczy się w alternatywnej rzeczywistości, gdzie I wojna światowa nigdy nie wybuchła, jest rok 1924, a Królestwo Polskie wciąż zamrożone jest pod władzą cara i w Belle Époque. Warszawę skuwa lód – w środku lata burze śnieżne zasypują drogi(...)"
stona
"Piąty Elefant" Pratchetta biggrin.gif
Specu
mehehe, Dym i Lustra, oraz Chłopaki Anansiego.
kurde, ten Gaiman wciąga jak diabli
Mastachi
Lol smile.gif Ja dzisiaj empik odwiedzilem przypadkowo i wpadl Gwiezdny Pyl tongue.gif
Grzehoo
Też Gwiezdny pył ostatnio nabyłem, nawet niezły.
stona
Wpadłem do empiku i pierdyknąłem sobie "Zbrojni" Pratchetta biggrin.gif
Kroolik
Chemia śmierci - Simon Beckett 2 tomy
Przez ciemne zwierciadło - P.K. Dick
Trainspotting - Irvine Welsh
Manchester United - historia klubu (Agora)
Sprawiedliwość owiec - Leonie Swann
Higiena mordercy - Amélie Nothomb

świąteczno/noworoczne - zakupy/prezenty
kat_robert
Mistrza i Malgorzate zakupilem
Kozera
Hmmm...polskie tłumaczenie Fight Club jest dobre? Bo za 19 zł mają w empiku i mnie strasznie kusi.
kat_robert
CYTAT(Kozera @ 6 01 2008, 23:46) *
Hmmm...polskie tłumaczenie Fight Club jest dobre? Bo za 19 zł mają w empiku i mnie strasznie kusi.

w sensie?
rozumiem zle tlumaczenie filmu gddzie te szyskie fucki sa tlumaczone jako spadaj gnoju, ale w ksiazce?
powiedzmy ze ujdzie
Kozera
Pytam czy dobrze się czyta, po prostu.
kat_robert
CYTAT(Kozera @ 7 01 2008, 07:53) *
Pytam czy dobrze się czyta, po prostu.

to chyba bardziej zalezy od tresci ksiazki niz od fabuly, ale dobrze, choc film sie lepiej oglada
i to chyba nie temat na takie pytania
ten zalozony przez Kmiota bylby lepszy
"czaje sie na" czy cos takiego
Kozera
Dziwny jesteś.

No i nabyłem "Fight Club" i już po przeczytaniu kilku stron, jestem zadowolony. smile.gif
stona
"Prawda" Pratchetta

..co tydzień jedna książka wink.gif
ghost.
Nowe nabytki z ostatnich trzech tygodni ;]

Jak sie dobrze zorganizuje to w przyszłym tygodniu dojda jeszcze dwie sztuki Gaiman'a ;]
banny
na świeta dostałem Ojca Chrzestnego, a dziś dopiero znalazłem ten temat, by się wpisac i pochwalić tongue.gif
kat_robert
dzis zbrojni (chcailem straz, straz ale nie bylo), a ostatnio mistrz i malgorzata
wydawalo mi sie ze juz sie tym chwalilem
Guts
Yukio Mishima, Zimny płomień - jest to zbiór opowiadań jednego z najwybitniejszych pisarzy japońskich. Jestem strasznie zadowolony z tego zakupu i mam nadzieje, że z czasem pojawią się inne dzieła mistrza (ostatnia wydana w Polsce książka, jego autorstwa, to "Złota pagoda").
banny
'Impresjoniści' duzy albumw twardej oprawie, dobry jakościowo papier, wydruki też ładne, za jedyne 44.99

carrefour rlz smile.gif
Coati
"Piaseczniki" - George R.R. Martin

że tez dopiero teraz odkrylem ten temat [i dzial] xD
Moralio
"Księga strachu" antologia opowiadań polskich autorów.

BTW Moja recenzja tej książki jest tu.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.