Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Pomoc w RPG
Forum PSX Extreme > Kąciki > Kącik RPG
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26
Mazur13
Pytanie z gatunku 'proste,że aż trudne' - jak zmieniać aktualnych członków drużyny w Suikoden V???
XM16E1
Jak pokonać Don Mole w Dragon Quest 8?
Yangus level 20
Hero 20
Jessica 17
Angelo 18
Edit
nie trzeba już przeszedłem cool.gif
Dworek
Gdzie trzeba iść w Tales of the Abyss kiedy odzyskuje sie kontrole nad Lukiem (po tym jak można było chodzić i walczyć Aschem) i można pływać statkiem
Dworek
Co mam zrobić żeby przejść szachownice w atelier iris eternal mana
Mikes
Czemu nie ma tematu o FFX? o_O
Gdzie mogę sprawdzić statsy moich broni? Mam już tego trochę, zakładam je w EQUIP ale nie wiem gdzie sprawdzić która jest lepsza.
Killabien
W FFX bronie nie mają statsów tylko sloty na zdolności, od siły postaci zależy siła ciosów. Możesz sobie dodać do broni skill np strenght +20% i będzie wtedy silniejsza od innych wszystko zalezy od skilli
Mikes
Jestem przy 3 Cloister of Trials ale nie zabrałem skarbów z dwóch poprzednich, bedzie mozna po nie wrócic?
Shadow of Nobody
CYTAT(Mikes @ 30 06 2007, 19:56) *
Jestem przy 3 Cloister of Trials ale nie zabrałem skarbów z dwóch poprzednich, bedzie mozna po nie wrócic?

Z tego co wiem to do 3 pierwszych CoT można wracać w późniejszym etapie gry (będzie to jednak utrudnione przez dodatkowych bossów), ale do reszty raczej już nie da rady. Jest to o tyle ważne że możesz przez to nie uzyskać 2 najsilniejszych Aeonów w grze (Anima, Magus Sisters).
Mikes
Anima podobno bardzo moze pomóc w końcówce dlatego się staram. Wydaję mi się że jeden skarb z tej światyni zabrałem więc wychodzi na to że bedę musial wrócic się tylko raz. O jakich dodatkowych bossach mówisz?
Shadow of Nobody
CYTAT(Mikes @ 1 07 2007, 02:11) *
Anima podobno bardzo moze pomóc w końcówce dlatego się staram. Wydaję mi się że jeden skarb z tej światyni zabrałem więc wychodzi na to że bedę musial wrócic się tylko raz. O jakich dodatkowych bossach mówisz?

Kiedy wrócisz do Besaid czekać tam będzie na ciebie (przed wejściem do osady) przepotężny przeciwnik - Dark Valefor . Z kolei po powrocie do czwartego Cloister of Trails (chyba czwartego) będziesz zmuszony stoczyć walke z Dark Shivą . Tak więc jeżeli już przegapiłeś jakiś skarb to ze zdobyciem dodatowych aeonów możesz mieć "małe" problemy (ci dodatkowi bossowie są znacznie silniejsi od ostatniego bossa). Po prostu wszystkie skarby pozwalające ci odblokować Anime należałoby zdobywać przy pierwszej wizycie w danej miejscówce.

Mikes
No to trochę się pomęczę. tzn. Wydaje mi się że jedną wziąłem (z pierwszej albo drugiej CoT) teraz przy trzeciej i następnych będę je robił póki nie znajdę skarbu, nie mam zamiaru się męczyc z Shivą ;P
Ader
Ołrajt,sprawdze wasza pamiec troszke.
Ostatnio odkurzylem sobie FFVIII i tutaj moje pytanie:
Pamietam ze kiedys gdzies czytalem o jakims triku na zwiekszenie mamony,potrzebne byly do tego umiejetnosci MED LV UP Alexandra,i zdolnosci sklepowe Tonberrego.Pamietacie moze na czym owy trik polegal?Znacie wogole ten trik?
Dworek
ja pamiętam przez mgłe ale rogi tych koni gdzie spotykają sie tam gdzie wystrzelono połowe paczki w kosmos(drużyny) zmieniało sie med lev up na mega potiony i sprzedawało o to owy trick.
Ader
Napisales bez zadnych znakow interpunkcyjnych,wogole nie rozumiem co piszesz..
Moralio
CYTAT(Dworek @ 1 07 2007, 16:05) *
ja pamiętam przez mgłe ale rogi tych koni gdzie spotykają sie tam gdzie wystrzelono połowe paczki w kosmos(drużyny) zmieniało sie med lev up na mega potiony i sprzedawało o to owy trick.

Huh? Zmniejsz sobie poziom SSJ bo ciężko cię zrozumieć.

CYTAT
EASY GIL TRICK!!!
Thanks to Adrian Dutkiewicz <soundshock834@yahoo.com> and Tam Tran
<xuanha99@hotmail.com> for this awesome trick!

You must have gotten Carbuncle's Recover Med-RF for this to work.
Tonberry's Haggle, Sell High and Call Shop are exceptionally useful
here too!

What you need to do is to purchase 100 Tents. With Recover Med-RF,
you can refine 4 of them into 1 Mega-Potion. Cottages works exactly
the same way except the ratio is 2:1. Get 100 of both for faster
returns! Now sell all your Mega-Potions for truck loads of profits!

Now let's do the calculations (assumed that you have both Sell High
and Haggle skills.) 100 Tents costs 75,000 Gil, 100 Cottages are
twice as expensive. So total cost is 225,000 Gil. They can be
refined into a total of 75 Mega-Potions, each fetches 7500 Gil each
at a shop which makes 562,500 Gil! Profit = 337,500 Gil! Repeat as
often as desired! Oh yeah, use Tonberry's Call Shop makes this
trick extremely convenient.

A to z gejmfaqs.

Ader
O to to smile.gif Dzieki Moralio happy.gif
ion
Nie bede zakladal nowego tematu wiec zapytam tutaj !

Wiec od bardzo dawna nie ruszylem zadnego rpg (ff 12 wogule mi nie podszedl) co byc cie polecili nowszych rpg'ow ?
Cos z CIEKAWA fabula i jakis tam ciekawym systemem walki

z tego co tam czytalem zastanawiam sie nad rogue galaxy i tales of abyys macie moze jakies inne propozycje ?
Mariusz Saint
CYTAT(ion @ 4 07 2007, 16:29) *
Nie bede zakladal nowego tematu wiec zapytam tutaj !

Wiec od bardzo dawna nie ruszylem zadnego rpg (ff 12 wogule mi nie podszedl) co byc cie polecili nowszych rpg'ow ?

z tego co tam czytalem zastanawiam sie nad rogue galaxy i tales of abyys macie moze jakies inne propozycje ?

Jeśli nie grałeś w SMT: Lucifer's Call, to przede wszystkim nadrób zaległości z tym tytułem, a dopiero potem chwytaj za coś nowszego smile.gif
Shadow of Nobody
CYTAT(ion @ 4 07 2007, 16:29) *

Kingdom Hearts 2 - system walki prostacki do bólu (efektowność walk nieco to rekompensuje), ale dla genialnego scenariusza zdecydowanie warto ten tytuł ukończyć (niestety, znajomość poprzednich części obowiązkowa).
Aramis
Jak napisał Mariusz - SMT: Lucifer's Call to mus.

Od siebie dodam jeszcze SMT: Digital Devil Saga 1 & 2, Suikoden 5 i VP:Silmria jeżeli jeszcze nie skończyłeś. No i Dragon Quest 8 który pomimo pedalskiej kreski Toriyamy jest bardzo fajny;].
Shadow of Nobody
CYTAT(Aramis @ 6 07 2007, 14:24) *
No i Dragon Quest 8 który pomimo pedalskiej kreski Toriyamy jest bardzo fajny;].

DQ8 generalnie jest niezłym Rpg'iem (archaiczny choć wciągający system, długi czas gry, ogromny świat do eksploracji) ale ma jedną zasadniczą wadę która może odstraszyć - tragiczny scenariusz.
ion
Nie no ale zeby ktos ogulnie DQ 8 okreslil przynajmiej jaka srednio gre to wybaczcie.... to to dno totalne wszytko oprocz grafiki w tej grze jest archaiczne.... to chyba jeden z glowych powodow przez ktory nie ciagnie mnie do rpg'ow >> system walki ilez kuzwa to razy mozna grac zmodyfikowany system turowy czy zrecznosciowy ktory nie wymaga od gracza pratycznie zero mozgu(muwie tu o starszych graczach ktory mieli do czenienie z wieloma rpg'ami) DOSYC odsmazonych kotletow....

tongue.gif ponioslo mnie chyba wezne sie za SMT: Lucifer's Call jak gdzie dorwe.

pozatym Lost oddsey tez nie lanie zadnych (hu'jo'wych) standardow rpg'ow. !:P

Aramis
Naturalnie to Twoje zdanie, ale widać, ze nie grałeś w starsze Dragon Questy;]
Dervil
Jak sprawić, by pojawil sie poziom "Chateau Obsession" w grze Valkyrie Profile 2: Silmeria.
Jestem na Chapter 3 skończyłem pierwszego Side Questa w Ancient Forest. Z tego co wiem to po pierwszym wyjściu z miasta Crell Monferaigne ten leve powinien się sam pojawić, a jednak tak się nie stało. Co zrobić?
drk2
Witam,mam problem z Oblivionem na ps3.Nie moge przylaczyc sie do gildi zlodzieji.Ide na umowione spotkanie w Waterfront o polnocy,stoji typ z pochodnia i elfka.Zagadniety typ odpowiada,ze musimy poczekac na reszte.Wiem ze powinien byc jeszcze argonianin imieniem Amusei ale go nie ma,nie przychodzi.Czy ktos z Was tez tak mial?Podobno to jest bug w grze.Mam zaczac nowa gre?160 godzin paszlo w (pipi)ec?Swietnie...Jesli ktos mial cos takiego i da sie temu jakos zaradzic niech sie odezwie.
raven_raven
Czemu nie istnieje temat o Final Fantasy X!?
Shadow of Nobody
Zawsze możesz założyć.
raven_raven
Co i uczynię.
Alex van Cube
Słuchajcie przyjaciele. Mam problem w FFX. Mianowicie, jestem na airshipie tuż przed walką z Sin więc chciałem wziac się za sikretsy więc na pierwszy ogien poszły celestial weapons, a jak wiadomo do tego potrzebny jest cloudy mirror. Udaje się do Calm Lands, aby zdobyc czokobosa, bo bez niego jak wiemy się nie uda, więc szukam tego trenera czokobosów co znajdywał się w północno-zachodniej częsci lokacji gdy byłem u niego pierwszy raz lecz go nigdzie tam nie ma. Gdzie mam go szukac? Błagam pomocy...
Aramis
Od miejsca z Save Pointem przebiegnij się kawałek na południe, tam może być nasza trenerka.
Hide999
Witam
mam problem z FF X, niewiem jak sie nazywa ta miejscowka,ale jestem na 10 godzinie gry i musze rozwalic potwora, jest ogromny, ma 2 skrzydla\ręce, 2 glowy, z ktorych jedna ma 12000 zycia, nie moge go zabic czy jest jakis inny sposob przejscia niz, walka, prosze nie pisac ze nie okreslilem nazwy lokacji bo niewiem jak ona sie nazywa, mam nadzieje ze wystatrczy charakterystyka potwora
pozdro
Moralio
CYTAT(Hide999 @ 17 07 2007, 23:19) *
Witam
mam problem z FF X, niewiem jak sie nazywa ta miejscowka,ale jestem na 10 godzinie gry i musze rozwalic potwora, jest ogromny, ma 2 skrzydla\ręce, 2 glowy, z ktorych jedna ma 12000 zycia, nie moge go zabic czy jest jakis inny sposob przejscia niz, walka, prosze nie pisac ze nie okreslilem nazwy lokacji bo niewiem jak ona sie nazywa, mam nadzieje ze wystatrczy charakterystyka potwora
pozdro

W menu masz napisaną nazwę lokacji, a i broń z ability Sensor też pewnie jakąś masz. Jak chcesz pomocy to minimum wysiłku trzeba włożyć.

Boss to Sinspawn Gui, który ma irytującą właściwość "zasłaniania" się ramionami. Zacznij walke używając Nul-Tide który zablokuje atak "głowy", której najlepiej pozbyć się jak najszybciej(Wakka i ktoś używający Black Magic). Gdy łeb padnie(ma około 3500-4000 hp) zajmujemy się bossem właściwym, który od tej pory zaczyna używać czarów z grupy Demi. Można strzelić Overdrive Ifritem, dzięki czemu pozbędziemy się obu ramion od razu. Gdy te padną, wywołujemy postacie z wysokim Str(prawdopodobnie Auron i Tidus) i atakujemy samego bossa. "Ręce" regenerują się po 3 turach, także albo znowu sępimy na Hellfire Ifrita(boss może nam go sprzątnąć), albo używamy kogoś z bronią o zdolności piercing(prawdopodobnie Auron) i klepiemy łapy. Acha, ramiona nie mogą zablokować magii, także Lulu i/lub Yuna mogą swobodnie walić w bossa jakąś black magic.
__bercik07
Witam, potrzebuje pomocy w Oblivionie (x360) jestem na quescie gdzie trzeba zebrac jak sie nie myle 5 zamrozonych łez ( jest taka miejscowka gdzie jest caly czas zimno a na srodku w bryle lodu zamrozone sa dwie postacie-koles i potwor) zebralem juz 4 i za czorta nie moge znalesc tej ostatniej by zaliczyc questa confused.gif. Moglby mi ktos pomoc smile.gif
estel
Poszukaj dokladnie miedzy skalami.
drk2
CYTAT(__bercik07 @ 18 07 2007, 11:18) *
Witam, potrzebuje pomocy w Oblivionie (x360) jestem na quescie gdzie trzeba zebrac jak sie nie myle 5 zamrozonych łez ( jest taka miejscowka gdzie jest caly czas zimno a na srodku w bryle lodu zamrozone sa dwie postacie-koles i potwor) zebralem juz 4 i za czorta nie moge znalesc tej ostatniej by zaliczyc questa confused.gif. Moglby mi ktos pomoc smile.gif

Nic dziwnego ze nie mozesz jej znalezc- do tego potrzeba chyba cudu jak bylo w moim przypadku,a to dlatego ze jej wcale NIE WIDAC !Lazilem tam z nosem przy ziemi ze 2 godziny i zobaczylem tylko jak w jednym miejscu kursor zmienia sie w lapke choc nic tam nie lezalo.To jest na skalach, przy bryle lodu-jakies 20 cm od niej. O ile dobrze pamietam ,patrzac na mape po poludniowo - zachodniej stronie bryly.
Whatever
Gram w FFXII i jestem w Estersand po zdobyciu Barheim Key, tam jest jakiś quest w którym trzeba przewieźć kurczaka przez rzekę, ale przeszkadza pies. Próbowałem chyba już wszystkich kombinacji, co mam zrobić żeby to przejść? Zawsze przszkadza pies niezależnie od chlopaka sad.gif
C1REX
Mam problem z savewowaniem w Golden Sun odpalonym na DS Lite.

Tzn. nie wiem jak load zrobić. Jest tylko opcja podania hasła. Save niby normalnie robiłem.

Nie wiem, czy to ja taki tępy jestem, czy to tak ma być, czy DS ma problem z emulacją GB Advance?

Wojti166
Witam!
Mam mały problem z pewnym jRPG a mianowicie xenosaga jezle ktos moze przeszedl i moze mi pomoc to prosze o kontakt biggrin.gif
Dark Millenia
Witam!
Mam problem z FF X-2 - czy ktoś może mi powiedzieć w których cloisterach Via Infinito mogę znaleźć Azi Dahakę? Ponoć 70-74, ale nie mogę go napotkać >_>. Zastanawia mnie także, czy po przejściu dungeonu Cactuarów możliwe jest ponowne tam wejście i randomowa walka z Jumbo Cactuarem, bo oczywiście zasugerowałam się googlami (JC miał być w cloisterach 50-59, a podobno jest tylko w 51) i ominęłam go x_X.
Pozdrawiam biggrin.gif.

Edit : Już sobie poradziłam x).
Aramis
CYTAT(Wojti166 @ 27 07 2007, 16:15) *
Witam!
Mam mały problem z pewnym jRPG a mianowicie xenosaga jezle ktos moze przeszedl i moze mi pomoc to prosze o kontakt biggrin.gif

Opisz problem to sie z nim uporamy smile.gif .
Gracki
witam
ostatnio zainstalowalem sobie neverwinter nights 2 wlaczylem i wszystko wporzadku OK ale jak zaktualizuje sobie do wersji 1.06.980 i wchodze w gre chce stworzyc postac to jest niezly bug bo nie widac postaci!!! tworze postac gra mi sie laduje chodze (czyt. sam kursor na monitorze) sobie po swiecie pokazuja sie dialogi slychac dzwiek ze ludzie rozmawiaja ale zadnej ale to zadnej postaci nie widac!!! wszystkie postacie jak by mialy na siebie zalozona niewidzialnosci:) jesli ktos mial tego typu problem to byl bym wdzieczny za pomoc z gory wielkie THX.
XM16E1
CYTAT(megaorzi @ 13 08 2007, 15:50) *
CYTAT(Shadow of Nobody @ 13 08 2007, 14:06) *
CYTAT(megaorzi @ 13 08 2007, 12:47) *
Cześć. Mam pytanie, bo przeszukując internet znalazłem stronę o serii Final Fantasy. Otóż na końcu opisu do FF X-2 przeczytałem że aby walczyć z Vegnagun potrzeba 99 lv. i Cat Nip. Od razu pomyślałem że koleś piszący ten opis to kompletny cienias. Ponieważ ja wcześniej przeszedłem tę grę na 55 lv. bez Cat Nipa o którym nie miałem pojęcia. Pokonałem wtedy Vegnagun i shuyina na luzach jedynie używając jednego Mega-Potion.

Yyyyy, gdzie to pytanie?

Pytanie jest takie: Czy ja jestem jakiś superman, czy ten koleś co pisał ten opis jest cieniasem?

moim zdaniem ta gra jest poprostu łatwa i tyle a jeśli chcesz się sprawdzić czy jesteś superman polecam DMD cool.gif
Dark Serge
Szkoda, że nie mogę dawać warnów bo właśnie każdy z Was właściwie powinien dostać Warna. Ale już się o to postaram.
Nie offtopować !
Hide999
CYTAT(Moralio @ 18 07 2007, 10:02) *
CYTAT(Hide999 @ 17 07 2007, 23:19) *
Witam
pozdro

W menu masz napisaną nazwę lokacji, a i broń z ability Sensor też pewnie jakąś masz. Jak chcesz pomocy to minimum wysiłku trzeba włożyć.

Boss to Sinspawn Gui, który ma irytującą właściwość "zasłaniania" się ramionami. Zacznij walke używając Nul-Tide który zablokuje atak "głowy", której najlepiej pozbyć się jak najszybciej(Wakka i ktoś używający Black Magic). Gdy łeb padnie(ma około 3500-4000 hp) zajmujemy się bossem właściwym, który od tej pory zaczyna używać czarów z grupy Demi. Można strzelić Overdrive Ifritem, dzięki czemu pozbędziemy się obu ramion od razu. Gdy te padną, wywołujemy postacie z wysokim Str(prawdopodobnie Auron i Tidus) i atakujemy samego bossa. "Ręce" regenerują się po 3 turach, także albo znowu sępimy na Hellfire Ifrita(boss może nam go sprzątnąć), albo używamy kogoś z bronią o zdolności piercing(prawdopodobnie Auron) i klepiemy łapy. Acha, ramiona nie mogą zablokować magii, także Lulu i/lub Yuna mogą swobodnie walić w bossa jakąś black magic.

JA GO NIE MOGE PRZEJSC A CHCE SOBIE POGRAC CZY MOZLIWE ZE MAM ZA CIENKI LEVEL, STOSUJE SIE DO TWOICH WSKAZOWEK,JAKI LVL POSZCZEGOLNYMI POSTACIAMI JEST ODPOWIEDNI?(I CHYBA NIE MAM CZEGOS TAKIEGO JAK NUL TIDE);/ PLS POMOCY JESTEM NAPRAWDE ZDESPEROWANY JA PROBOWALEM I KOLEGA WIELOKROTNIE
Strife
Grał ktoś może w Magna Carta tears of blood? Jeśli tak to niech poda plusy i minusy tej gry jeśli łaska, z góry dziekuje.
wendiego
W Kingdom Hearts (PS2) w Wonderlandzie różowe kwiatki krzyczą "Shock Me" co trzeba z nimi zrobić? Jeśli użyć Tunder to gdzie, go można kupić ?
Iron
CYTAT
Grał ktoś może w Magna Carta tears of blood? Jeśli tak to niech poda plusy i minusy tej gry jeśli łaska, z góry dziekuje.

Grałem w Magna Carte jeśli interesują Cię same szczegóły to przechodzę do rzeczy.
Plusy: Dobra grafika, ciekawe postacie(pod względem wizualnym oczywiście ), nawet znośna fabuła, fajny patent podczas walki z wklepywaniem określonych guzików w celu wykonania super technik, jest jakiś nacisk na strategię w walce, jakieś sub questy
Minusy: Liniowość, brak ruchomej kamery, potworki wyglądają słabo, ograniczone pole widzenia podczas eksploatacji mapy co często kończy się wpadaniem na niewidzialnych przeciwników, nudne bieganie bez celu, system walki po pewnym czasie nudzi , podłożone głosy są słabe, mało i nudne sub questy.

Nie jest to najgorszy erpeg w jakiego grałem, ale jeśli chcesz go łyknąć nastaw się na frustracje po kilku godzinach grania, a co najgorsze nudzi, powinni wsadzić jakąś dobrą minigierkę. Jeśli jesteś super fanem mangi & anime i potrafisz przymknąć oko hmm na system i żyć fabułą i piersiami jednej z bohaterek to można zaryzykować.
Moja ocena to 6
Moralio
CYTAT(Hide999 @ 17 08 2007, 13:32) *
JA GO NIE MOGE PRZEJSC A CHCE SOBIE POGRAC CZY MOZLIWE ZE MAM ZA CIENKI LEVEL, STOSUJE SIE DO TWOICH WSKAZOWEK,JAKI LVL POSZCZEGOLNYMI POSTACIAMI JEST ODPOWIEDNI?(I CHYBA NIE MAM CZEGOS TAKIEGO JAK NUL TIDE);/ PLS POMOCY JESTEM NAPRAWDE ZDESPEROWANY JA PROBOWALEM I KOLEGA WIELOKROTNIE

NO TO NIE MA RADY I TRZEBA PODPAKOWAĆ POSTACI!!!!11!
Strife
Dzięki, mam narazie 8h i jak dotąd gra nie nudzi, boli tylko to że jest do bólu liniowa, ale to można jakos przełknąć, a system walki ma całkiem fajny.
dameron
Małe pytanko na temat Xenogears. Niedawno zacząłem po raz kolejny w to grać (tym razem mam już obie płyty:) i mam problem. Jestem w Shevat i próbuję dostać się do ukrytego pokoju starszych. Znalazłem już dwa z trzech potrzebnych kamieni (Dusk Rock i Dawn Rock) i za nic nie mogę znaleźć Dark Rock. W FAQ napisane jest, że trzeba wyłowić czerwoną rybę z fontanny w Plaza po kupieniu od staruszka Spider Web. Spędziłem tam ok. godzinę i nadal nie mam tego kamienia (cały czas wyławiam czerwono żółte ryby). Dostaję już nerwicy. Może ktoś mi powie czy coś robię źle?

Już nieaktualne: okazało się, że poprostu nie porozmawiałem przed połowem z Chu Chu siedzącej na lampie w pomieszczeniu z którego wchodzi się do Plaza.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.