Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Pomoc w RPG
Forum PSX Extreme > Kąciki > Kącik RPG
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26
Geno21
Wie ktos gdzie jest miejsce w Dragon Quest'ie VIII gdzie moge za pomoca elevating shoes nabijac level do woli bez potrzeby walki z przeciwnikami????
Killabien
Powiedz jakbyś chciał zdobyć level bez walki? chyba zaczełes dopiero grac w rpg bo widać, że nie wiesz na czym polega pakowanie postaci
Geno21
CYTAT(Killabien @ 31 08 2007, 15:06) *
Powiedz jakbyś chciał zdobyć level bez walki? chyba zaczełes dopiero grac w rpg bo widać, że nie wiesz na czym polega pakowanie postaci

to nie jest odpowiedz na moje pytanie.
TY NAJWIDOCZNIEJ NIEGRALES W DQ VIII
Elevating Shoes nabijają level gdy chodzisz po World Map lub podziemiach, jeden krok - jeden punkt exp
wiec jak znajde miejsce gdzie nikt w tych miejscach mnie nie za atakuje i zablokuje pada by postac biegala w kolko to level bedzie rosł i rósl. Proste

RPG'ów to przeszedlem juz ponad 15 wiec "kolego" licz sie ze słowami. ZŻARTY biggrin.gif
Killabien
Majonez grałem w DQ VIII ale nie miałem tego itemu wiec nie wiedziałem co robi. No i grałem ponad rok temu.
Shadow of Nobody
CYTAT(Geno21 @ 31 08 2007, 13:28) *
Wie ktos gdzie jest miejsce w Dragon Quest'ie VIII gdzie moge za pomoca elevating shoes nabijac level do woli bez potrzeby walki z przeciwnikami????

Może podczas wizyt w zamkach/osadach, tam przeciwnicy się nie pojawiają (inna sprawa że nie wiem czy w tych miejscach będzie podliczane exp).
Geno21
Gdzie jest to cholerne Dragovian Trails w Dragon Quest'cie 8??????!!!!!!!!!!!!!!
Shadow of Nobody
Do DT można się dostać dopiero po ukończeniu gry, zapisujesz wtedy save'a po czym wczytujesz go i zaczynasz przygode zaraz przed pokonaniem ostatniego bossa - żeby dostać się do DT musisz znaleźć latającą platformę która znajduje się...gdzieś tam. Dokładnie nie pamiętam gdzie ale przy użyciu ptaka nie powinieneś mieć problemów ze zlokalizowaniem tejże platformy, po prostu lataj po całej mapie a wkońcu ją znajdziesz (jest dość sporej wielkości).
Iron
Właściwie po odegraniu sejwu końcowego możemy się dostać do bonusowej lokalizacji do której się przenosimy dotykając tablicę na Mysterious Tablet. Przechodzimy Dragovian Sanctuary później Heavenly Dais i na końcu zabijamy Bossa czyli Lord of Dragovians teraz możemy uzyskać lepsze drugie zakończenie. Jeśli zagadamy typa innym razem będziemy mogli walczyć z jego silniejszymi smoczymi formami i to właśnie jest Dragovian Trials.
gianbuffon
nieznalazlem tematu z ta gra...
czym sie rozni FF X-2 od X-2 international??
Dante
International ma chyba razem z sama grą lost mission czy jako tak no i international ma tekst pisany po japońsku a głosy po angielsku
gianbuffon
a czy w FF X-2 kontynuuje sie gre ( save) z FF X, czy gra sie od nowa? i czy jesli mozna kontynuowac gre z FF X, to trzeba miec X-2 w tej samej wersji? tzn jesli mam FF X w wersji NTSC to X-2 tez musze, czy moge kupic w PAL?

a w ogole czy FF X-2 jest obowiazkowe, jesli sie ukonczy FF X? bo slyszalem, ze jest slabe, a mnie troche goni czas, jeszcze mam wiele tytulow do przejscia przed zakupem PS3 ( styczen).
Dante
Nie ma kontynuacji gry z zapisanej wcześniej bo tutaj grasz Rikku Yuną i Paine no i chyba nie jest to obowiązkowa pozycja do zaliczenia zwłaszcza jeśli się spieszysz
Shadow of Nobody
CYTAT(gianbuffon @ 7 09 2007, 15:21) *
a w ogole czy FF X-2 jest obowiazkowe, jesli sie ukonczy FF X? bo slyszalem, ze jest slabe, a mnie troche goni czas, jeszcze mam wiele tytulow do przejscia przed zakupem PS3 ( styczen).

FFX-2 zdecydowanie nie jest obowiązkowe jeżeli ukończyłeś FFX, powiedziałbym nawet że jest to kompletnie inna - warto dodać - gorsza gra niż "pierwsza dziesiątka" z totalnie zwaloną fabułą. Jezeli nie chcesz psuć sobie dobrego wrażenia po FFX to nawet nie zaczynaj w to grać.
Killabien
A wg mnie to powinieneś sam spróbowac w to zagrać, bo jak wiadomo każdemu sie inna gra podoba. Mi się np. FFX-2 podobało a jak widzisz koledze wyzej nie, wiece sprawdź sam
gianbuffon
to w takim razie bardzo bym prosil, abyscie napisali jakies roznice pomiedzy tymi grami, w czym X-2 ustepyje X, ogolnie wady i zalety tez jak sa wink.gif tylko bez spoilerow. z groy dzieki!
Shadow of Nobody
Wady: słaby scenariusz (kiepskie postacie, mało zaskakujących zwrotów akcji, kicz i tandeta, totalnie lamerskie zakończenie/a), niski poziom trudności (ale i tak wyższy niż w przypadku FFX), nijaki klimat, beznadziejna strona audio
Plusy: dynamiczne walki, system (podział na klasy postaci), względna nieliniowość rozgrywki, świetna grafika, mnóstwo mini-gier, żywotność

Jak widzisz gra ma całkiem sporo pozytywnych cech, dla mnie jednak każdy Final to przede wszystkim fabuła a ta w FFX-2 rozwala gre jako całość.
gianbuffon
w takim razie chyba odpuszcze i zabiore sie po X za XII. mam jeszcze zamiar przejsc valkyrie profile 2, tylko napiszcie czy lepiej w to zagrac przed finalami, czy po. bo podobno jest to najlepszy rpg ( chociaz pewnie zalezy tez od gustu) i nie wiem, czy jesli zaczne od niej, to z FF nie bede czerpal tyle radosci...
Shadow of Nobody
Tak jak piszesz - kwestia gustu, nie powiedziane przecież że VP II tak bardzo ci sie spodoba. Jednak niektóre erpegi (nie tylko z serii FF) faktycznie mogą stracić nieco na wartości, dotyczy to głównie rpg'ów które dzieli przepaść pomiędzy poziomem jaki prezentuje sobą druga Valkyria (do których bez wątpienia zalicza się FFX-2) lub tych starszych, mocno archaicznych (np. psx'owe odsłony Finali). Oczywiście takie madafaki jak FF12, Dq8 czy Suikoden5 wyjdą z tego bez szwanku.
Orson
Mam pytanie odnośnie Final Fantasy 7-jak pewnie wiecie GRA wymiata tongue.gif , dlatego ukończyłem ją kilka razy. Chciałbym aby zagrała w nią moja ciocia (lubi grać, szczególnie rpg) ale...potrzebuję spolszczenia do wersjii PC-szukałem na sieci ale nie mogę znaleść (może jestem ślepy?) Proszę o link do strony ze spolszczeniem
SaiMon
Mam kuna problem-w których rejonach Stilshrine of Miriam występują Oilingi?? Bo tylko ich brakuje mi w bestiariuszu zwykłych potworków i za cholerę nie mogę ich spotkać!! Czy trzeba spełnić jakieś warunki, żeby się pojawiły? HELP!!
estel
No109 Oiling 8

Observations

Being an amorph found in the ruins of arctic lands. The uncanny ichor of which
it is composed is resistant to the cold, yet the slightest lick of flame will
set it ablaze.
Some effort has been made in the past to utilize this substance as a weapon,
but a viable method of collection has yet to be devised.
Quite recently, a similar substance was found in the Ogir-Yensa Sandsea and
research is under way to find a connection between the two.

Aletap Rumors

Oil is fuel for fires and explosion, right? Well, I've heard of a bomb, called
the oil bomb, that puts two and two together, dousing your target with oil and
setting it aflame!
They say the method of its construction came from the Book of Orgain...
I guess sometimes fact really is stranger than fiction.
Githon, Dark Knight

No109 Oiling G: Amorph C: Flan
aggressive ---------------------- STATISTICS ---------------------- Flying: no
V | LVL | HP | MP | STR | MAG | VIT | SPD
a | 27-28 | 2818-2923 | 990-999 | 29-30 | 19-21 | 36-37 | 15
b | 27-28 | 2818-2923 | 990-999 | 29-30 | 19-21 | 36-37 | 15
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Movement: GR
V | ATT | DEF | MDEF | EVA | EXP.PTS | LP | CPT | GIL
a | 36-38 | 31-34 | 17-19 | 0 | 1456-1565 | 1 | 198-292 | 0
b | 36-38 | 31-34 | 17-19 | 0 | 1456-1565 | 1 | 198-292 | 0
---------------------------- ELEMENTAL AFFINITIES ------- Element bonus: none
FIRE | THUNDER | ICE | EARTH | WATER | WIND | HOLY | DARK
absorbs | - | - | - | weak | - | - | -
------------------------------ STATUS AFFINITIES ------------------------------
DEA | PET | STP | DOO | CON | SLE | DIE | REV | SLO | DIA | IMM | SIL | BLI
yes | yes |imm*1| yes | yes | yes | yes | yes |imm*1|imm*1|imm*1| imm | yes
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
POI | OIL | SAP | LUR | REF | PRO | SHL | HAS | BRA | FAI | INV | REG | BER
yes | yes | imm | imm | yes | yes | yes | yes | yes | yes | yes | yes | yes
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
WAR | POA | %DM | SIG | REN | SYP | NUM | CHA | ACH | WIT | ADD | SHR | EXP
yes | yes | yes | yes | yes | yes | yes | yes | yes | yes | yes | yes | yes
-------------------------- BEGINS BATTLE WITH STATUS --------------------------
none
------------------------------ PASSIVE ABILITIES ------------------------------
Start: Resist G&M
Gain : none
Lose : none
------------------------------ TARGET PREFERENCE ------------------------------
------------------------------------ NOTES ------------------------------------
*1 Version (b) is immune to Stop and Disable, and is not always immune to Slow
and Immobilize.
Version (a) is susceptible to Stop, Disable, Immobilize and Slow.
------------------------------------ ITEMS ------------------------------------
DROP: c - Yellow Liquid
u - Handkerchief
r - Teleport Stone
vr - Golden Staff
STEAL: c - Fire Magicite
u - Yellow Liquid
r - Sagittarius Gem
POACH: c - Yellow Liquid
r - Silver Liquid
SP.IT: mn - Pebble - 30%
cj - Arcana - 11%
--------------------------------- ATTACK LIST ---------------------------------
01. RA - Attack - up to 3hits (10% chance), 4% chance to Oil
02. MA - Fire
03. MA - Silence
04. SA - Phantasmal Gaze
05. SA - Lunge
06. SA - Divide
----------------------------- PLACE OF ENCOUNTER ------------------------------
Subject to change.
-------------------------------------------------------------------------------

One tam sa. Jezeli Matriarch Bomb ci wyskakuje to wyrzuc Ashe z druzyny (Matriarch Bomb ma 20% na zastapienie Oilonga jak Ashe wraca z skadstam i jest w party).
Orson
CYTAT(Shadow of Nobody @ 7 09 2007, 16:59) *
CYTAT(gianbuffon @ 7 09 2007, 15:21) *

FFX-2 zdecydowanie nie jest obowiązkowe jeżeli ukończyłeś FFX, powiedziałbym nawet że jest to kompletnie inna - warto dodać - gorsza gra niż "pierwsza dziesiątka" z totalnie zwaloną fabułą. Jezeli nie chcesz psuć sobie dobrego wrażenia po FFX to nawet nie zaczynaj w to grać.

FFX-2? Nie polecam, ba zdecydowanie odradzam...No chyba, że jesteś nastolatka/ masz podobny gust laugh.gif Pełno tam kiczu...jakies pannice które szukają...tak właściwie nie wiadomo czego laugh.gif Powiedzmy tak-można zagrać ale pod warunkiem, że zaliczyłeś czołówke RPG....
Des
CYTAT
FFX-2? Nie polecam, ba zdecydowanie odradzam...No chyba, że jesteś nastolatka/ masz podobny gust Pełno tam kiczu...jakies pannice które szukają...tak właściwie nie wiadomo czego Powiedzmy tak-można zagrać ale pod warunkiem, że zaliczyłeś czołówke RPG....

Oj tam! Dramatyzujesz ^^ Nawet fajnie się gra, a te pannice są całkiem całkiem wink.gif
zyn360
CYTAT(Trzcina @ 9 07 2003, 10:09) *
No coz ja nie potrzebuje zadnej pomocy w zadnym RPG wink.gif Ale tutaj ladowac pytanka a propo WSZYSTKICH RPG czyli i na PC i na konsole i nawet na X'boxa wink.gif (taki maly zarcik tongue.gif) A wiec ladowac pytanie, czekac na odpowiedz, jesli ktos da inne pytanie to czekac dalej i szukac odpowiedzi wink.gif Ale sadze ze mamy na tyle milych userow forum ze jesli tylko beda mogli pomoc to zrobia to od razu wink.gif Aha i prosze tutaj nie pisac NIC wiecej jak pytania, lub tez odpowiedz na nie smile.gif

Cześć...jestem w potrzebie..gram w BLUE DRAGON i utknąłem w jednym miejscu...w Mural Town po zdobyciu Shabby book oddałem ją właścicielowi za ściany i.........i tu właśnie gleba...nie wiem gdzie iść co zrobić...już od dłuższego czasu prosze o pomoc ale nikt nie odpowiada a niektórzy tak się przechwalają swoimi osiągnięciami....wiesz,że będę Ci bardzo wdzięczny.....dzięki...czekam.A....to mój meil...zynx360@wp.pl
huhu?
Ekhem, no wiec od paru dni jestem posiadaczką Valkyrie Profile 2 Silmeria. Aktualnie jestem na 3 rozdziale, i mam tutaj pewien problem...W Serdberg Mountain Ruins (dobrze napisałam?) nie wiem jak dojść do save i przejść dalej. Proszę o pomoc bo już trochę sie z tym męczę. Z góry dzięki.

PS: Jak nadal nie rozumiecie o co chodzi to mogę bardziej rozpisać mój problem.
Moralio
Przydałoby się więcej informacji, bo ten dunegon jest liniowy i raczej zgubić sie w nim nie sposób.
huhu?
CYTAT(Moralio @ 17 11 2007, 20:10) *
Przydałoby się więcej informacji, bo ten dunegon jest liniowy i raczej zgubić sie w nim nie sposób.

Trudno mi to zdeka opisać, poprostu chodzi mi miejsce gdzie można rozwalić jedną ze ścian i gdy się do końca dojdzie jest miecz i po wciśnięciu "x" (nie wiem jak tą czynność nazwać) Tyrith dołącza do drużyny. Na mapie widać, że u góry znajduje się save oraz przejście dalej.

No chyba, że coś pokićkałam i to wcale nie jest konieczne. Byłabym wdzięczna za odpowiedz, bo nie chce utknąć w tym miejscu na dobre ;\.
Moralio
No to zdobywasz einherjeara po czym się cofasz i wskakujesz takimi platformami(w tym samym pomieszczeniu) na samą górę(jak można było je przeoczyć?). Na szczycie znajdziesz takiego orba na stojaku, którego sprowadzasz na ziemie (najlepiej fotonami) a potem przesuwasz na wyróżniony punkt na podłodze. Dzięki temu podniosą się bloki i utworzą schody. sorcerer.gif
huhu?
Kurczę, właśnie o ten moment mi chodziło, wskakiwałam na te platformy i nie wiedziałam co dalej z tym orbem zrobić ^^, thx wielkie.
Sowaa
Huhu jak masz jakieś problemy z VP2, to zapraszam do tematu o VP2, aktualnie kilka osób gra w VP2 i czynnie uczestniczymy w dyskusjach.
huhu?
Okey. Co prawda zaglądałam do tamtego tematu, ale opisałam tutaj mój problem, żeby potem nie było, że tam bym nie została przekierowana do tego tematu <;.
Des
CYTAT
Huhu jak masz jakieś problemy z VP2, to zapraszam do tematu o VP2, aktualnie kilka osób gra w VP2 i czynnie uczestniczymy w dyskusjach.

Ten temat (Pomoc w RPG) należy właśnie do zadawania/odpowiadania na pytania związane z RPG. Tamte tematy służą raczej do komentowania danej gry. Jeśli będziemy zadawać pytania w tematach z komentarzami userów (np. ten z VP2) to sie zrobi niepotrzebny burdel.

Huhu, pytaj śmiało wink.gif
huhu?
No dobra, to kolejne pytanie, gdzie powinnam się udać po pokonaniu bossa w Audoula Temple on the Lake? Pojawiła się co prawda wioska Kalstad ale potem już nie mam pojęcia gdzie iść...
Sowaa
Z wioski Kalstad udaj się na pustynię, a dalej będziesz miała jaskinię.
huhu?
Chodzi o Turgen Mine? Byłam już tam.
Sowaa
niet, niet jak wejdziesz do Kalstad, to w którymś namiocie odpali Ci się scenka (chyba w Inn) po której na mapie świata pojawi się przejście (pustynia) na kolejny kontynent, gdzie będzie nowa lokacja - jaskinia (jakaś tam z lawą)
huhu?
Będę musiała zobaczyć, chociaż w sumie już byłam we wszystkich namiotach, muszę jeszcze raz sprawdzić x,x...

EDIT: Dobra mam tą lokacje. Ekhem, jaka tam scenka? To były zaledwie dwa dialogi dwóch mieszkańców wioski ^^, ale wielkie dzięki za pomoc.
huhu?
Wybaczcie, że pisze post pod postem, ale gdybym edytowała to by nikt nie zajrzał tutaj ^^'.

Otóż, mam znowu problem ^^' teraz w Clawsus forest ruins, kompletnie nie mam pojęcia co tam zrobić ^^'. Nie wiem czemu mi tak gra cienko idzie ^__^'.
Sowaa
Akurat w tej lokacji Ci się nie dziwię, bo też miałem z tym problem. Więc, w całym lesie pewnie już zauważyłaś, że są trzy postumenty (dias), w które możesz wkładać kulki (sealstony) i cała zabawa polega na tym, że aby otworzyło się przejście do bossa, musisz na każdy z postumentów położyć jakąś kulę, z tym, że ważne jest też jaka to będzie kula - jeśli położysz kulkę o właściwościach elektrycznych to w lokacji będą bić pioruny i koło pod postumentem zaświeci się na zółto, jeśli położysz kulę obniżającą statsytyki przeciwników to krąg zaświeci się na biało, a jeśli położysz kulę zwiększającą statsytyki przeciwników, to krąg zaświeci się na fioletowo i wtedy w całej lokacji (nawet w walkach, na szczęście nie w walce z bossem) woda będzie zatruta. Obojętne jest jakie kulki włożysz, przejście do bossa (w tej lokacji gdzie jest save point) stanie otworem smile.gif
huhu?
Wielkie dzięki ^^

Mam jeszcze takie małe zapytanie dotyczące posągów w palace of the venerated dragon otóż czy da się je wszystkie rozwalić ^^'? Jeśli tak to jak, bo mnie się udało rozwalić tylko te na środkowej platformie.
Sowaa
Nie, nie da się, rozwalać możesz tylko te, które się na Ciebie nie gapią biggrin.gif
huhu?
Uhu, a ile jest tych całych stone ^^? Bo ja mam 3, halo i jakieś na s i na e, niestety nie pamiętam ich nazw. Wydaje mi się, że jest ich więcej bo mapki mam odkrytej tylko 44% i niebardzo wiem co mam zrobić i gdzie iść. Błąkam się po tej placówce bez żadnego skutku.
Ficuś
Jeśli mnie pamięć nie myli to właśnie jeden z tych rycerzyków po rozwaleniu ma skrzynkę ,w której jest następny stone do teleportu.Konsola mi padła wiec nie sprawdzę ale to jest zdajsie ten w komnacie gdzie rycerzyki są na kilku poziomach -na prawo na podwyższeniu
huhu?
Tak, po jego rozwaleniu dostaje się halo stone ^^. Czy coś w tym rodzaju.
huhu?
Ekhm, ponawiam pytanie. Jest więcej tych stone? I od razu się pytam jak otworzyć przejście do bossa xD.
Ficuś
JA myślałem ,że to co napisałem było odpowiedzią na Twoje pytanie tongue.gif Napisz dokładnie gdzie jesteś.Nowy stone otwiera dostęp do nowego fragmentu lokacji ,w której zawsze jest nowy stone.Może jesteś w tym fragmencie gdzie w jednej z plansz są wrota ,których nie da się otworzyć(są na środku planszy)-jeśli tak to w tej okolicy są trzy stony(każdy z negatywnym działaniem) i obojętnie ,który musisz podczepić pod diais (wybierz taki który najmniej będzie ci szkodził) i wrota się otworzą.Jeśli też to nie ten fragment lub masz to za sobą napisz dokładnie gdzie jesteś
huhu?
Wsumie to było moim problem, ale już go sama rozwiązałam i teraz jestem na 5 rozdziale, placówka "forest of spirits" ^^.
lookash
CYTAT
Cześć...jestem w potrzebie..gram w BLUE DRAGON i utknąłem w jednym miejscu...w Mural Town po zdobyciu Shabby book oddałem ją właścicielowi za ściany i.........i tu właśnie gleba...nie wiem gdzie iść co zrobić...już od dłuższego czasu prosze o pomoc ale nikt nie odpowiada a niektórzy tak się przechwalają swoimi osiągnięciami....wiesz,że będę Ci bardzo wdzięczny.....dzięki...czekam.A....to mój meil...zynx360@wp.pl

Już założyłeś taki temat w rozmowach o Blue Dragon, tam ciebie zapytałem już o twój problem. Nie odpisałeś, o co ci chodzi- więc piszę tutaj.

Musisz dojść do końca doliny. (tam, gdzie niby jest ślepy zaułek) Przebiegnij się po dwóch ostatnich mostach i któryś w końcu odpadnie. Następnie przebiegasz do końcówki urwanego mostu i używasz jako drabiny schodząc na dół. smile.gif Proste i przyjemne.
Dark Millenia
Hej,
mam pytanie dotyczące Xeno Ep. I. Chodzi mi jednak o aspekt techniczny - czy oryginalna wersja ntsc odpali na modelu SCPH- 30003 x_X? Proszę o pomoc xD.
Sowaa
A czy to jest wersja Europejska konsoli? Bo jeśli tak to niestety nie odpalisz confused.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.