QUOTE(Kalinho @ 29 08 2006, 16:07)

Bylo zdobyc ten bajer wczesniej teraz to masz, delikatnie mowiac, przes@#ne

ani nie gadaj , jak mi prz

al to nie wiedzialem czy sie smiac czy plakac
QUOTE(mefi100 @ 29 08 2006, 16:20)

niuom, niestety, bo jak juz sie pokonalo Yanalesce, to trza sie bylo pokrecic po tej okolicy (wejsc schodami-chyba-na najwyzszy poziom czy cos takiego) a jesli teraz jest Tam Bahamut, no to najpierw musisz prejsc przez niego, nie miej jednak, nie trac glowy, bo Caladbolg (celestial Tidusa) wcale nie jest taki dobry, jako ze jego zdolnascia jest zadawanie max obrazen tylko kiedy koles ma max HP. Powalcz troche na Monster Arena i zrob sobie swoja wersje (celestiala) i bedzie o wiele lepsza niz ta prawdziwa (ja mialem Caladbolga, ale mnie wlasnie frustrowalo to ze jak walcze z kims silniejszym i Tidus obrywa to jest coraz gorsz, wiec zrobilem sobie "zasteczy mieczyk" dla niego

zastapczy mieczyk mowisz?? sprobuje
dzieki.
QUOTE(Bog2e @ 29 08 2006, 16:02)

witam, gdzie dokladnie jest Sun Crest do Celestial Weapon Tidusa bo wyczytalem gdzies ze w miejscu gdzie zginala Yunalesca? wszystko piknie ladnie tylko ze tam jest Dark Behemoth ?? chyba cos nie tak nie?

E tam nie straszcie go aż tak-wystarczy Yojimbo i Dark Bahamuth nie ma szans(one hit K.O)ja go tak rozwalilem,bo potrzebowalem szybko broni dla Tidusa.Zrob save przed walka z Bahamutem i daj Yojimbowi kasiurki troche a odpali on swoj najsilniejszy atak i bedzie po Bahamucie
mefi100
30 08 2006, 20:40
Wiesz Ader, ale Yoji nie zawsze wali Zanmato (zazwyczaj nigdy, kiedy trzeba) a poza tym jaka to przyjemnosc z pokonania kogos tak silnego "tanim" zagraniem- prawdziwy fan nie bedzie mial zadnej satysfakcji

Mnie ta walka z Bahamutem zajela ponad godzine, ale jak juz wygralem, to naprawde czulem to zwyciestwo i bylem tez niezle zmeczony
Ten Dover to jeden z opcjonalnych bossow pod koniec gry?
Co do kradziezy, to piwoem tak: u mnie kradla zawsze "ta niebieska" (zapomnialem imienia) miala dodatek w zbroi i po prostu zawsze jakos wrogowie sie na nia rzucali, wiec problemu nie bylo zeby ich oskubac (bo i ile pamietam to do kradziezy glownie dochodzilo kiedy wrog atakowal, a nie byl atakowany) Coz mozna, najpierw napewno walnij kolesiowi "inspecta" no a pozniej to juz wytrwalosc i szczescie (Nina, niech leczy, Ryu-opcjonalnie leczy party/glanuje wroga, a "niebieska" niech sie nadstawia, po prostu, moze wreszcie sie uda) AAAAA juz sobie przypomnialem LIN, wlasnie niebieska Lin

A tak poza tym to po co Ci te Dragon Tears, bo ja nie pamietam czy mialem cos takiego?
dobra, nie wytrzymam i muszę się pochwalić.
Właśnie przed chwilą ukończylem finala X ze wszystkim co dało się zdobyć!!!!!! i nikogo nie pokonałem zanmato:D:D.
Ale niestety nie zgadzam się z Mefi100. bez problemu da się zrobić, żeby tidus mial caly czas max życia, a jak nie walczysz caladbolgiem z penancem, to mimo sily na 255 i 5 razy rzuconego cheera zadajesz góra 23 tys damage`u. a caladbolgiem walisz maxa (99 999)

.
G R A T U L A C J E!!! ja musze kiedys zebrac sie do smierdzacej kupy i nabic wreszcie postacie by przyatakowac Pena. One day or another
GRATULUJE sROCKen

wiesz, poddajac ten pomysl z mieczykiem nie myslelem o Penance, bo on jest traktowany poza skala

u mnie jeszcze fruwa po Calm Lands

nie ubilem cwoka. Kim go pokonales??
No więc rozwaliłem go Rikku (mix trio of 9999), Wakka, z tym że Wakke to chyba każdy zastąpić może w tej walce i Tidusem, który też niezastąpiony tu nie jest. Najdziwniejsze jest to że nie oplaca się tutaj ( a czasem nawet nie można) używać overdrive`ów, ponieważ masz po nich bardzo duże opóźnienie i narażasz się na ataki od ramion. Lepiej używać quick hita.
A tak z innej paki czy anima ma jakikolwiek ogranicznik do obrażeń? Ostatnio w jenego bossa z monster areny (chyba ze species conquest ale nie pamiętam kto) walnęła półtora miliona...
A tak z innej paki czy anima ma jakikolwiek ogranicznik do obrażeń? Ostatnio w jenego bossa z monster areny (chyba ze species conquest ale nie pamiętam kto) walnęła półtora miliona...
tak to zalezy mimo wszystko od defa oponenta, nie wiem czy zauwazyles podczas wlaki z np. Bahamutem, anima zadaje znacznie mniej, ale tez i wiele ma do gadanie Yuna, bo podobno jest tak ze pakujac postaci nawet jesli przekroczymy limit 255 to punkty nadal sie sumuja, a co za tym idzie postaci sa silniejsze, ale nie wiem ile w tym prawdy...
Mam nadzieję, że pytania o RPG na PSP też można tu zadawać

Otóż skończyłem Tales of Eternia, dostałem save'a New Game. Zabieram się do przechodzenia gry jeszcze raz, bo wyczytałem, że będę mógł od samego początku rozumieć słowa wypowiadane w języku Melnics, dochodzę do pierwszych dialogów i ... grzyb, ni ma, takie same krzaki jak były. Przeczytałem w innym źródle i tam pisze, że w New Game nie ma takiego bonusu. No więc wie ktoś jak to w końcu jest ??
Dark Serge
14 09 2006, 21:00
NIe ma i nie było

Za to masz dostęp do dodatkowego poziomu trudności(o ile mnie pamięć nie myli to "Hardcore" -do włączenia w menu).
Poza tym masz dodatkowy labirynt

z dodatkowym bossem

O Ile się nie myle jest na tej "orbicie" na której jest ostatnia lokacja.
Ale to moje wrażenia z wersji PSX'owej i wątpie aby zokolwiek się zmieniło w wersji PSP.
Dzięki. O pozostałych bonusach wiedziałem ino mnie to info o dekrzaczacji języka Melnics dręczyło... Zresztą napisałem sobie translator, więc już doszedłem co mówi Meredy
Mam kilka pytan o ff7
gdzie znajde ostatnia bron dla cida i barreta ?
od czego zaleza obrazenia zadawane przez ostatnia bron tify ? 300 to troche malo
jak zabic emeralda na ok 70 lv kazda postacia ?

nie chce mi sie nabijac leveli a jedno uderzenie kotr'a zabiera tylko 7000
Mazur13
17 09 2006, 22:41
7-emkę skończyłem dosyć dawno,ale cos tam pamiętam

.W ostateczne bronie musisz władować wymasterowane materie.Powinny zadawać max damage (przepis na obrażenia jest chyba dla każdej inny,ale jak umieściłem w slotach wymasterowane kuleczki to oręż zadawał 9999 obrażeń).Przepis na Emeralda - level nie jest ważny,ważne są materie.Przede wszystkim Final Attack (do zdobycia na wyścigach kurczaków) Kotor i Phoenix.Podpinasz pod 2 Finale oba summony...aha prawie zapomniałem Hp<=>MP,żeby nie zabrakło Mpków:).I jeszcze materia do oddychania pod wodą (trzeba zmorfować charakterystyczny statek w przejsciu podwodnym - nie pamietam gdzie - a wynik morfingu - książkę dać dziadkowi w bodajże Calm(?).W ten sposób limit czasowy przebywania pod wodą zniesiony

)Atakujesz KOTRem (nie mylić z całkiem niezłym RPG w świecie Star Wars

) Emeralda,on cię zabija, ty się wskrzeszasz (phoenix) + automatycznie atakujesz rycerzykami,Emerald znowu Cię killuje i tak aż do smierci Weapona - praktycznie nie musisz dotykać pada...Klasyczny łańcuch materii

Aha,żeby zwiększyć obrażenia jakiejkolwiek magii potrzebna jest kuleczka MP Turbo

Co do broni Cida i Baretta to niestety znowu nie pamietam (starość nie radość

),ale na
Gamefaqs powinieneś znaleźć wszytko...
nie wiedzialem o tym myku z final atakiem

jak gralem po raz pierwszy to zabilem go troche inaczej

(wsummon-kotr, mime, mime i na koncu odpalilem omnislasha). a czasem te wszystkie materie nie musza byc na poziomie master ? bo jesli tak to i tak bede musial SPORO poexpic w craterze

a materie final atak jesli dobrze pamietam dostaje sie w battle arenie za walki z bossami a nie na wyscigach.
Mariusz Saint
18 09 2006, 08:56
Ostatnia broń Barreta, Missing Score, jest na drodze do Hojo, gdy już wspinasz się na Sister Ray (działo) po tym rusztowaniu. Jeśli masz Barreta w drużynie, będzie tam zielona skrzynka

Venus Gospel Cida - poleć do Rocket Town (po tym, gdy rakieta już poleciała) i gadaj z dziadem parę razy, w końcu da potrzebną broń

Obrażenia zadawane przez Premium Heart Tify zależą, jak doczytałem, od tego, ile razy wylosuje ona "miss" na swoim limicie

Weapony: Final Attack + Life2 i nikt nie przyfika, jeśli tylko będziesz dbał o magię

Big Guard + White Wind jako pomoc, i tradycyjnie - walić limitami (Omnislash Clouda, Highwind Cida oraz napakować Barretowi materii do Missing Score i użyć Catastrophe

), można też KOTRami i mime'ować.
Help mam problem z baldurs gate 2.... mianowicie npc nie chca ze mna rozmawiac "Nie mozesz rozmawiac z tol postacia Zenek Benek Z krainy Kredek robi cos innego" .
Jest jakis pacz cheat czy cokolwiek zeby sie tego pozbyc bo to naprawde gra mi na nerwach (zalatwieni jakiej kolwiek sprawy z jakims npc trwa niewiadomo ile....)
Dobra nieaktualne po prostu zainstalowalem pacha do ToB
Mazur13
19 09 2006, 19:43
Mały offtop - zainstaluj sobie Tactics z WeiDU...Gra nabierze nowego wymiaru - już nikt nie będzie mówił,że walki sa łatwe:) BTW - osobiście na postać głowną polecam W/M/Z ze zdjętym ogranicznikiem EXPa...Timestop + ulepszona niewidzialność (schowanie się w cieniu) + Backstab (można katanami - Furia Niebios

) załatwią każdego z małymi wyjątkami (Smoki,Demogorgon,etc...),więc od biedy można grać tylko jedną postacią
chudy1986
22 09 2006, 14:26
A ma ktoś może jakieś porady (co warto robić/używać a czego nie, gdzie najlepiej pakować postacie itp.) do FF:X bo dopiero co zacząłem z opisu nie korzystam i nie mam a w RPG zazwyczaj nie gram (przeszedlem FF:IX i BOF:III) tylko mnie nie bijcie mocno

Z góry dzięki.
mefi100
22 09 2006, 16:31
Zależy gdzie aktualnie w grze się znajdujesz, ale powiem tak, narazie idąc drogą fabuły EXPa za napotkane moby powinno Ci wystarczyć (ew. możesz ogólnie się pokręcić w dowolnej lokacji) Później w grze będziesz miał mozliwość powalczyć na Monster Arena, albo wewnatrz Sin'a (co chyba jest najlepszym miejscem na podpakowanie). Kolejna lokacja z niezłymi mobkami i EXPem to Ruiny, zapomniałem jak się nazywają (chyba OMEGA Ruins) tam też wlaczysz z dodatkowym bossem, mianowicie flagową dla serii istotą z rodzaju WEAPON
chudy1986
22 09 2006, 18:06
No jak narazie to jeszcze nawet save'a nie mam, więc jestem na samym początku.A jakieś porady co do systemu np. w co warto "pakować" tzn. jakie umiejętności rozwijać etc.Jakieś przedmity, które można zdobyć raz na grę, bo nie chcę patrzeć do opisu, żeby nie psuć sobie przyjemności z grania...z góry dzięki
Mariusz Saint
22 09 2006, 19:51
FFX to moim zdaniem bardzo prosta gra, nawet jak na Finale. Wybierz przed rozpoczęciem gry Basic Sphere Grid, gdy będziesz miał okazję coś kupić w sklepie, to kupuj potiony i Phoenix Downy, systematycznie zaglądaj na Sphere Grid i aktywuj kolejne pola (na Basic Sphere Grid droga przez długi czas jest tylko jedna), pakować postaci też nie trzeba... jeszcze przez długi czas od rozpoczęcia gry nie będzie w FFX czegoś szczególnie trudnego, jeśli sobie dobrze przypominam
Kalinho
22 09 2006, 19:57
bankowo sie zetnie przy "sieznym" Seymour'ku...sesesesese
mefi100
22 09 2006, 22:10
Dla mnie żaden z Seymourów jakoś nie był straszny, może dlatego że mam już w nawyku RPGowym aby zawsze mieć większy lvl niż wymagany na daną sytuację

Mariusz Saint ma rację, warto jest tak zrobić gdyż poznasz ogólnie zadsady i charakterystykę każdej z postaci (wybierając Basic SG) Ja przyznam się szczerze iż od razu wziąłem Advanced i skończyło się na tym żę kilka postaci bylo do niczego, natomiast inne miały wszystko. Finala i tak przechodzić się powinno conajmniej 2 razy, więc weź poprawkę że skoro tym razem chcesz bez opisu to nie zdobędziesz wszystkiego... Ewentualnie możesz zrobić save w momencie kiedy masz już skompletowaną całą drużynę i od tego momentu spróbować grać ponownie (nawet z opisem, jeśli chcesz mieć wszystko). Już wypowiadałem się na temat przechodzenia RPGow, zwłaszcza Finali (kilka stron wcześniej), a pytanie na forum to nic innego jak kożystanie z pomocy, którą oferuje także opis... Najpierw przejdź grę na tyle ile będziesz potrafił, przy drugim podejsciu staraj się zrobić wszystko, wówczas lepiej zasmakujesz w fabule i nie będziesz miał wrażenia że się pogubiłeś (bo tak niestety bywa jeśli chcesz zrobić wszystko naraz, a FF10 ma tego naprawdę sporo). Pozdrawiam i powodzenia
Mariusz Saint
23 09 2006, 09:56
QUOTE(Kalinho @ 22 09 2006, 20:57)

bankowo sie zetnie przy "sieznym" Seymour'ku...sesesesese
Słuszna uwaga

Więc jeszcze tak: sejwuj w każdym możliwym miejscu (przy okazji dotknięcie save sphere odnawia HP/MP), jeśli polegniesz przy jakimś bossie - napakuj każdej postaci i wszystkim Aeonom pasek overdrive, może to zająć parę minut, ale z napakowanymi limitami Aeonów nawet wcielenia Seymoura nie są straszne

(no, może poza ostatnim, ale na niego z kolei jest inny sposób

ale to już i tak pod koniec gry będzie)
Co zrobic abym modl grac w FF VII na moim Pc gdy ten nie (a raczej ta -karta) nie obsługuje opcji jakosci kolorów 8 bit : / help me please...
Trzcina
23 09 2006, 11:36
Kazda karta obsluguje te liczbe kolorow, tylko nie wszyscy wiedza jak to uruchomic

Zakladam ze masz windowsa XP, z tego co wiem to patch naprawia problemy z gra, ale jesli masz patcha i potrzebujesz tych 256 kolorow to polecam zrobic tak :
kliknij prawym w exe startujacy gre i daj wlasciwosci, a potem druga zakladka (zgdności) i tam zaznacz 'Uruchom w 256 kolorach'. Powinno pomoc.
FF9
do czego sluzy miecz ''save the queen'' ktory mozna kupic w sklepie sytnezy u hadesa ? nikomu nie moge go zalozyc (pamietam ze beatrix taki nosila tylko po co mi on ?)
edit: tylko nie mowcie ze do rzucania

kosztowal mnie 50 k
mefi100
25 09 2006, 12:43
O ile mi wiadomo, będząc w posiadoaniu owego oręrza możesz spodziewać się dodatkowej scenki po zakończeniu gry (podobnie sytuacja ma się z młotkiem Cinny)- tak mi się obiło o uszy, ale nie daję gwarancji w 100%
CODE
Save the Queen
Yes, that's right, folks -- it's Save the Queen, the sword that Beatrix uses. Unfortunately, only Beatrix can use it. Synthing this item will do you no good other than to have something rare, but it can be Thrown by Amarant (although it doesn't do a whole lot of damage).
CODE
This appears to be the only extra ending scene that exists. Contrary to many claims, we have found that having Beatrix's Save the Queen sword does not give an extra ending scene.
Jeśli trzeba przetłumaczyć to powiedz.
mam prosbe w sprawie gry Sudeki , a mianowi cie :: jestem w miescie portowym po raz 2 juz i mam qyest żeby sie dostaćdo ilumia castle ,ale jak ide sciezka to Alish muwi coś że nie chce iśc drogą tylko woli statkiem ( muj ang. kuleje) i jak ide do kolesia stukającego coś przy łłudce i gadam z nim to nic sie nie dzieje.... a sztrzałka wskazuje że mam sie udać do niego . pomoże mi ktoś?? jestem juz w mieściee portowym z kompletną drużyna i mam już kraine duchuw za sobą i nie wiem co dalej....Help!!

sry za błędy ale to przez stres spowodowany tą sytuacją...
Czy phantasy star universe już wyszło przynajmniej w jakimś zrozumiałym języku (tzn angielskim)?
Nie, gra ma sie pojawić 24 listopada na naszym kontynencie
Wie ktoś może w jakiego MMORPG zagram sobie na kompie:
Athlon 1GB 256RAM RADEON 9200 łącze 128 kbps
Wie ktoś może w jakiego MMORPG zagram sobie na kompie:
Athlon 1GB 256RAM RADEON 9200 łącze 128 kbps
Maple Story? W sumie to możesz spróbować każdego i minimalnymi ustawieniami graficznymi, ale jeśli chodzi a łącze to nie wiem czy jest sens, bo możesz mieć momentami niezłe lagi.
komp daje rade jedynie lacze Cie ogranicza... nie wiem czy na czyms takim jest sens grania w MMORPG ... a tak to nawet Lineage 2 ci pojdzie ...
Silkroad Online
Lineage 2
Ragnarok Online
Mu Online
Rose Online
Knight Online
te gry Ci powinny pojsc ... ale co do ich dzialania na twoim laczu to nie mam pojecia
Jeszcze raz o Phantasystar. Czy czasami nie ukazuje się 24 października, october to w końcu pażdziernik a anie listopad. Jak teraz wlazłem na www.phantasystaruniwerse.com to tam pisalo, że premiera jest 24 octobera:)
Nie wiem, ja mam info że wychodzi 24 listopada. Pozyjemy, zobaczymy
Dragon Quest VIII
W jaki sposób zdjąć klątwę z przeklętej broni, zbroi czy przeklętego chełmu

Domyslam się, że przedmiotem Saint's Ashes ale nijak niewiem jak go użyć

ps:
Czy opisie do DQ8 w Poradniku Extreme #8 są opisane absolutnie wszystkie subquesty, tajniki, triki, ciekawostki itp
W jaki sposób zdjąć klątwę z przeklętej broni, zbroi czy przeklętego chełmu question.gif
Jeżeli żabol wynalazł już kociołek to zwyczajnie łączysz hełm i popioły w kociołku, a jeśli jeszcze nie wynalazł to poczekaj, aż wynajdzie

.
to znaczy że aby uleczyć jeden przedmiot, potzreba aż dwóch Saint's Ashes ? bo jak je łączyłem pojędyńczo (z trzecim slotem pustym) to niedziałało
zelezy od przedmiotu- jedne potrzebija 1 sztuke SA inne 2
okej, dzieki serdeczne

a jak to jest z tym Poradnikiem Extreme ? Jest w nim absolutnie wszystko do DQ8 ? Jak go kupie to bede miał 100% wszystkich sekretów subquestów smaczków i triczków ?
Killabien
8 10 2006, 09:51
Yo hłopaki mam problema w silmeri. Otóz kraken mnie strasznie niszczy i kurde nie wiem co począć. na gamefaqu jest sposób ale mi jakoś on nie wychodzi. macie jakieś inne sposoby?
tak w poradniku jest chyba wszystko. Bankowo jest tam masa przepisow oraz sposoby na bossow. Brakuje mi taktyki na metal slimy.
Dark Serge
9 10 2006, 18:52
@Killabien - najpierw siekaj te popirdółki za krakenem co by wodę spuścić. Pamiętaj tez żeby mieć dobry ekwipunek(patrz na to ile broń ma ataków i czy ma specjala - specjal jest ważniejszy od siły broni - z nim wlaniesz większego DMGa niż z silniejszą bronią bez specjala).
Załóż Skilla IRON FIST(120%ATK) i tego co daje 150%RDM. do tego dobry ekwipunek(najlepiej cały niebieski i zlinkowane niebieskie kaceosria zwiększające ATK<u magów MAG, np. 4xCopper Coin> lub jedno szare akcesorium dodające 15% do ataku(powinineś juz mieć - wypada z mobów), ew. cztery szare akcesoria zwiększające szanse na Criticala).
PAmietaj tez o Soulstone'ach - nie pamietam jaki tam był, ale na bank musisz nieść ze sobą tego Soulstone'a dającego 120%ATK, a do Dais'a włóż jakiś osłabiający przeciwnika .
Zachodz Krakena od boku i sobie poradzisz
Dobra stronka do obczajki www.phantasystaruniverse.com jest to oficjalna strona gry. Polecam
QUOTE(Kalinho @ 9 10 2006, 10:57)

tak w poradniku jest chyba wszystko. Bankowo jest tam masa przepisow oraz sposoby na bossow. Brakuje mi taktyki na metal slimy.
a jest podane w jakim miejscu świata można znaleźć dany przedmiot

bo same przepisy nic mi niedają skoro niewiem gdzie są składniki

coto metal slime'ów to w Black Citadel można było znaleźć przepis na jakiś specjalny bumerang, który zadaje normalny damage metal slime'om. podobno jeden cios nim zabija slime'a a że bumerang za jednym razem trąca wszystkich to można się nieźle nachapać exp.pointsów

szkoda tylko że przepis jest bardzo ogólnikowy:
Metal wing boomerang = a boomerang + a powerful weaponjakieś pomysły
melkorr
13 10 2006, 09:19
WItam. MAm problem w FF12 . Jestem w swiatyni Stilshrine of Miriam , Way stone jest nieaktywny. Jest para drzwi , jedne sa zamkniete a drugie zostana otwarte gdy... No wlasnie :-( Uruchamiam jakas dzwignie i pojawiaja sie trzy umarlaki. Moze wie ktos co tam trzeba zrobic ?
Kalinho
13 10 2006, 10:09
Mialem ten bumerang i powiem Ci, ze wcale nie zadawal "normalnych" obrazen. Sciagalem po 1 hp kazdemu metalowi ot co. Tak w opisie jest podane dokladnie gdzie masz skarby. Chociaz skarby porozrzucane na swiecie musisz znalezc sam gdyz w opisie podana jest tylko liczba( a nie lokacja) skarbow w danym regionie. Ale to nie stanowi problemu- najlatwiej jest isc po krawedzi kontynetu i bankowo znajdziesz wszystkie skrzynie.
Jezeli chodzi o zrobienie tego boomeranga to chyba trzea zmieszac Metal King Sworda z... ee zapomłem
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.