Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: >>> NTSC/PAL FAQ
Forum PSX Extreme > Inne > Pomoc
Stron: 1, 2, 3, 4
wsm
to rgb.
mario87
RGB bo na zdjęciu widać że ma wszystkie piny, zobacz kabel który miałeś odrazu z PS2 i zobaczysz że brakuje tam kilku pinów :wink: banał ok 20zł ale oni zawsze na wszystkim chcą zarobić.....
_Dziadas
witam kojedzy! Mam pytanie odnosnie wyswietlania obrazu[a.z.best ratuj] Mam linuxa dyne bolic 1.2 xbox i jak go zapuszcze to strasznie szybko skacze mi obraz.Co mam robic??? A.Z. Best mowi ze to jakis focus. O co biega, jak zaradzic temu.I jeszcze jedno probowalem juz: 1. zmienic eeppromy na ntsc 2. zmienielem na inny telewizor I D#PA!!!
Koki
Oj ratuj A.Z.Best ratuj, bo ja nie wiem o czym on pisze nawet wink.gif
A.Z.BEST
Dziadas, szukaj na xbox-scene.com w niusach (bedzie tego troche- angielski wymagany) czegokolwiek w stylu "video" i "linux". Chodzi o to, ze Xy od wersji 1.4 maja inny chip dekodujacy grafe i dlatego troche sie pozmienialo. Ale patche juz sa... Patche... no ba wink.gif. Nie wiem. Jakas wersja Linuxa dzialajaca pod Focusem juz jest.

Aaaa... Ty masz 1.2 ;P. Jestes tego pewien ;D? Jak cos to szukaj innego linuxa po prostu...

Chodzi o to, ze objawy masz takie jak na Xach z Focusem przy odpalaniu niespatchowanego Linucha...
puszkin
Czy ktoś może wie czy telewizory TRILUX są multisystemowe ?
2razyjot
Dobra - krotkie pytanie: czy mozna nie kupowac do XBOXa kabla rgb i cieszyc sie kolorowym obrazem w grach ntsc? Mowie od razu, ze w wypadku ps2 musialem miec pal-converter aby gry ntsc dzialaly w kolorze. Slyszalem o jakims "enigmah pal/ntsc video selector" ale nie wiem czy to o to chodzi ...

Pomozcie ludki, starczy mi tylko na konsole a grac w ntsc i na czarno-bialo to lipa jakich malo ... A na kabelek ntsc bedzie mnie stac za miesiac ... :cry:
SIKI
A ja mam pytanko: Mam kabel RGB do PS2 i mam gry NTCS w kolorze, jednak mam "zwężony" obraz w TV... Czy da się to jakoś zmienić, aby obraz był na całym ekranie question.gif
2razyjot
A ja mam pytanko: Mam kabel RGB do PS2 i mam gry NTCS w kolorze, jednak mam \"zwężony\" obraz w TV... Czy da się to jakoś zmienić, aby obraz był na całym ekranie question.gif

Gdzies menusach konsoli masz ustawienia obrazu "4:3" i "16:9". Ja rowniez w TV mialem ustawienia takowe i pomagalo ("vide screen ON/OFF") ...
SIKI
wujek: Mam ustawioną konsole na FULLSCREEN hyh.gif
A mój TV nie ma takowej funkcji... AZ BEST może Ty pomożesz ?? icon_twisted.gif
Hela
A jak wogole nie mam obrazu w grach NTSC, tylko dzwiek? Nieprzerobiona PS2. Nie mam wejscia antenowego.
Elmer
A ja mam pytanko: Mam kabel RGB do PS2 i mam gry NTCS w kolorze, jednak mam \"zwężony\" obraz w TV... Czy da się to jakoś zmienić, aby obraz był na całym ekranie question.gif

Mam tak samo, u mnie każda gra ma te "ramki".
Nie wiem co robić :roll:
Mat666
A tera ja mam takie pytanie, mam gre FF X-2(pirata) NTSC, kolor w grze jest czarno biały, a gdy włoże gre z playstation 1 np.MGS w formacie NTSC gra jest kolorowa. O co tu do cholery chodzi ?
Flik
Dobra - krotkie pytanie: czy mozna nie kupowac do XBOXa kabla rgb i cieszyc sie kolorowym obrazem w grach ntsc? Mowie od razu, ze w wypadku ps2 musialem miec pal-converter aby gry ntsc dzialaly w kolorze. Slyszalem o jakims \"enigmah pal/ntsc video selector\" ale nie wiem czy to o to chodzi ... 

Pomozcie ludki, starczy mi tylko na konsole a grac w ntsc i na czarno-bialo to lipa jakich malo ... A na kabelek ntsc bedzie mnie stac za miesiac ...  :cry:

Mam coś takiego (liczę że bedziesz mial upgrade w konsoli:). Mam Halo NTSC. Konsole ustawioną na PAL. Tyle że gram sobie w 50 klatkach. W każdym razie tak mi sie wydaje bo jak się na lepszy telewizor przerzucę i zmienie na NTSC to jest szybciej.
Suik
Takie male pytanko od poczatkujacego...chcialbym sprowadzic kilka gier w wersji NTSC(oryginalne). Co bede potrzebowal zeby chodzily dobrze na europejskiej konsoli???
Anonymous
Suik: Musisz mieć przerobioną konsolę PAL, bądź nieprzerobioną NTSC (ofkoz tu też jest podział na JAP i USA). Być może działa to na płytkach typu "Magic Swap", ale zajrzyj do działu PS2 i poszukaj czegoś tam o modchipach i swap discach.

*swap znaczy podmiana smile.gif

[quote][qoute=\"SIKI\"]
A ja mam pytanko: Mam kabel RGB do PS2 i mam gry NTCS w kolorze, jednak mam \"zwężony\" obraz w TV... Czy da się to jakoś zmienić, aby obraz był na całym ekranie[/quote]

Mam tak samo, u mnie każda gra ma te \"ramki\".
Nie wiem co robić[/quote]
Nic nie da się zrobić. Jeśli gra ma przy pirackim ekranie startowym opcję odpalania się w PALu lub NTSC to super- tak było w Twisted Metal: Black (RIP), a jeśli takiej opcji nie ma, to jesteście na to skazani ze względu na różnicę rozdzielczości, gdyż PS2 nie rozciąga obrazu tak jak Xbox, a dodaje paski...

Jeśli ktoś nie ma obrazu w grach NTSC, a TV ma tylko wejście antenowe, to polecam zakup nowego TV. Życie bywa okrutne tongue.gif.
mario87
a jeśli ktoś ma ramki przy grach z xboxa i ps2?? :wink:
Flik
Czy aby grać w gry NTSC wystarczy telewizor PAL + kabel RGB? I czy takie coś pociągnie 60hz? Mam Xboxa.
NemoKOF
Panowie, mam z gola inny problem i jezeli ktos jest w stanie mi pomoc, bede bardzo wdzieczny. Otoz mam konsole PS2 przerobiona Ripperem 2, mam tez komputerek, a w nim karte z VIVO (Video-in Video-out). Otoz moja konsola wyswietla obraz z gier NTSC w trybie PAL60 (kolor jest na KAZDYM TV, rowniez przez chinche). I wlasnie tu pojawil sie problem. Chce zgrac replaye z gry NTSC, ale gdy podlaczam konsole do Video in w komputerze i odpalam program do nagrywania - nie mam koloru. W programie mam opcje obrazu wylacznie dla 2x NTSC 5x PAL i 5x SECAM. Niestety w zadnym z tych trybow nie mam koloru (kolor w PAL jest inaczej kodowany niz kolor w NTSC). Czy jest jakis program do nagrywania z obsluga PAL60, lub czy jest na ripperze jakas mozliwosc przestawienia trybu wyswietlania obrazu na prawdziwy NTSC?? Pomocy!!

P.S.Uzywalem programow PowerVCR i WinDVR.
A.Z.BEST
Czy aby grać w gry NTSC wystarczy telewizor PAL + kabel RGB? I czy takie coś pociągnie 60hz? Mam Xboxa.

Zależy. Najkrócej mówiąc tak. A do 60Hz to polecam zajrzeć na tył telewizora i zobaczyć ile ma Hz. 14-28 cali mają zazwyczaj 50Hz.

NemoKOF: Stary, nie mam pojęcia. Wydaję mi się, że sam znasz wskazówkę jak to rozwiązać; znaleźć prog, który nagra PAL60. Popytaj na lepszych forach pecetowych. A tryb wyświetlania obrazu można w konsoli przestawić wylutowując jeden kabelek który powoduje właśnie PAL60 fix smile.gif.
NemoKOF
Hehe, wiesz normalnie gram na TV, wiec pal60 jest jak najbardziej w porzadku, chcialem tylko zgrac te replaye confused.gif Wlasnie nie moge nigdzie takiego programu dorwac niestety bo to niestandardowa hybryda. Moze jeszcze pokusi sie jakas pomoc?
matrigs
przepraszam bardzo ale czy ktos moglby laskawie podsumowac ten topic ?? bo ja tera juz nic nie wiem ??

mam konsole pal, ale chcialbym sobie pograc w guilty gear xx ktorego musze sprowadzic w systemie ntsc (pal nie znalazlem)

tera - co mi jest potrzebne zeby w to zagrac u mnie ?? mam nadzieje ze nie przerobka...

i jaka jest roznica miedzy japanese pal/us pal ?? nie dzialaja miedzy soba ??
A.Z.BEST
Podsumowanie to pierwszy post.

Jako system wyświetlania obrazu jap ntsc i usa ntsc (pal to Europa!) się niczym nie różnią. Jedynie konsole mają zabezpieczenie regionalne.
matrigs
Podsumowanie to pierwszy post.

Jako system wyświetlania obrazu jap ntsc i usa ntsc (pal to Europa!) się niczym nie różnią. Jedynie konsole mają zabezpieczenie regionalne.

znacyz sie ze NIE musze przerabiac konsoli ? bo "pierwszy post" to wieloznaczne
A.Z.BEST
Mały update. Musisz sad.gif. No chyba, że czegoś nie wiem. Ewentualnie może slide tool...
matrigs
za duzo tego.... to se nie pogram... albo znajde palowa wersje !!
kokosowy murzyn
a czy do odpalenia oryginalej gry ntsc na nieprzerobionej konsoli nie wystarczy przypadkiem action replay 2?
A.Z.BEST
Niestety nie. Filmy z innych regionów owszem, ale gry nie. Nawet w najnowszej wersji AR'a.
kokosowy murzyn
a jak jest z grami ntsc z psxa? tzn. czy np. oryginalny Tactics pójdzie na ps2 z AR?
A.Z.BEST
Nie próbowałem, ale wątpię.
wsm
a jak jest z grami ntsc z psxa? tzn. czy np. oryginalny Tactics pójdzie na ps2 z AR?

na golym ar bez neo raczej nie. Afaik ar zdejmuje tylko regiony dvd.
Panek
Dobra, koniec tego... Szybkie pytania, szybkie odpowiedzi wink.gif

Czytałem 7 stron tego tematu i nic nie kumam. Najpierw ktoś mówi że jak masz kabel RGB, to gry NTSC ci pójdą, a na następnej stronie, że już nie. Co się dzieje??? 8O

No więc tak. Czy jeśli zaopatrze się w, dajmy na to, PAL-owskie Nintendo GameCube, kupię kabel RGB oryginalny od Nintendo, telewizor obsługujący NTSC (właśnie taki mam, Sony jakieś małe, tzw. "kuchenny telewizorek") i grę NTSC, hmmm, powiedzmy Papier Mario 2 i podłącze wszystko, NGC przez RGB do Soniaka i "załączę" PM2 to będę mógł w końcu grać czy nie? Najpierw wyczytałem że kolor będzie, grać można, 2 posty dalej -> kolory są, gry nie ma. Co to ma być?
A.Z.BEST
Najogólniej to tak. Zresztą jak masz nowy TV to RGB nie jest konieczny. Aczkolwiek bardzo przydatny smile.gif.
Ölschmitz
Kopiuję tutaj mój problem z innego tematu...

Zawsze jak na moim TV odpalałem grę na Xie w trybie NTSC to kolory były trochę... "nie teges", tzn. czerwony zamieniał się na różowy itp. No, ale ostatnio grałem trochę na TV babci, zapuszczam GTA w trybie ntsc, a kolory sa normalne. Wczesniej tlumaczylem sobie to tym, ze tak musi byc, ale teraz nie wiem. Czy to wina TV (nie obsluguje ntsc), czy trzeba cos ustawic?

Kurde, TV nie jest jakiś stary (ok. 2 lata), jest to Phillips, a ten drugi to Grunding, do tego jakiś biedny (mono itp.), wiec nie wiem... Czytalem troche ten topic i zauwazylem, ze jak TV nie obsluguje ntsc to obraz jest czarno bialy, a u mnie jest kolorowy, tylko... no wlasnie. Czego jest to wina? Czy moj TV jest za slaby, czy co?
A.Z.BEST
Sprawdź na innym, podobnym TV. Jak problem jest ten sam, to masz rzeczywiście problem, a jeśli nie, to może masz jeszcze gwarancję?
Anonymous
Witam a ja mam taki problem. Mam TV Sanyo który ma wejście do tych 3 kabli w kolorze (czerwony, biały i żółty) ale gry z systemie NTSC są czarno-białe. Chciałem kupić kabel RGB ale sprzedawca mi odradził bo ponoć to mi nic nie da sad.gif Więc co musze zrobić żeby gry w NTSC były kolorowe question.gif
kalten
Czołem, mam przerobioną konsolkę PSX - co dziwne przy podłączeniu przez chinche obraz jest czarno-bialy w grach na pal oraz ntsc. Przy podłączanu przez kabel antenowy też są czarno-białe, niezależnie od systemu gry. Kabel rgb mi pomoże czy niebardzo? Przejrzałem cały topic ale nic konkretnego z niego nie wynika - no chyba że wziąść konosle pod pachę i leciec do sklepu po działający TV laugh.gif
A.Z.BEST
Bodzio: nie słuchaj tego sprzedawcy... no chyba, że Twój TV nie ma wejścia euro scart.

kalten: możesz spróbować RGB, ale ten Twój TV jest chyba za stary
Anonymous
Mój TV ma 5 lat maxymalnie. Kupiłem kabelek RGB - dam znać czy coś się zmieniło. Podobno PSX lubi Panasonica ;-)
kalten
To pisałem ja, kalten.
Oziek
Witam, pisaliście na początku, ze nie ma przejściówek z euro na "cincin" (nie wm jak to się pisze). Otóż moja ukochana mama poszła do sklepu i facet pwoiedział jej że są takie przejściówki ( 9 złoty) i są kable RGB gdzie wyjście nie ma wuro tylko właśnie owe "cincin". Facet podobno się zna i gra na PS2 od dluższego czasu
I jeszce jedno znalazłem aukcje na Allegro związana z owym kabelkiem :
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=40434957 co o tym sądzicie??
kalten
Wiatm, mam kabelek, obraz jest kolorowy!! Ale... obraz zmniejszył się na wysokości o jakieś 3 cm u gory i dołu? Tak ma być czy coś jest nie tak z kablem, czy tez TV?
A.Z.BEST
Witam, pisaliście na początku, ze nie ma przejściówek z euro na \"cincin\" (nie wm jak to się pisze). Otóż moja ukochana mama poszła do sklepu i facet pwoiedział jej że są takie przejściówki ( 9 złoty) i są kable RGB gdzie wyjście nie ma wuro tylko właśnie owe \"cincin\". Facet podobno się zna i gra na PS2 od dluższego czasu
I jeszce jedno znalazłem aukcje na Allegro związana z owym kabelkiem :
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=40434957 co o tym sądzicie??

To się nazywa chinche (czincze). A ten koleś Twojej kochanej mamie wciskał kit jakiś, albo mama go nie zrozumiała dokładnie i przekazała Ci co wiedziała... Kabel RGB ma AFAIR 21 pinów. Uwierzysz, że wszystko mogłoby pójść na kablu o 6 pinach z czego 4 są od dźwięku?

A ten owy kabelek co dałeś nam link, to żaden RGB, to PAL/NTSC konwerter, który powoduje sporą stratę jakości obrazu...

kalten: przyczyny mogą być 3 (a może i więcej): masz grę w NTSC i dzięki temu masz pasy, masz trefny kabel (a kabel kablowi nie równy!!*), albo TV coś tam przekłamuje i wychodzą mu paski... Obstawiam na pierwszą opcję.

* A co do jakości kabelków; długi czas jechałem na RGB Big Bena i obraz był spoko i wogle, wydawało się, że jest kryształ... ale podłączyłem oryginalny kabelek M$u (kupiony chyba w wyniku błędu w sklepie biggrin.gif za niecałe 70zł no i na dodatek jest optyczny hub) i nawet między tymi kablami RGB widać różnicę jakości obrazu o_O. Na kablu MSu obraz jest jeszcze bardziej krystaliczny, kolory stały się lepsze, a ja bardziej zadowolony tongue.gif. Wydawało mi się, że chociaż na kablu można oszczędzić i siakieś tam Big Beny to to samo co oryginał. Co prawda stosunek jakość/ cena wypada dla BB naprawdę nieźle, ale jak widać da się lepiej :>. I drożej sad.gif.
Anonymous
Dzisiaj idę do tego sklepu, pogadam z gościem i sie go popytam o przejściówke i kable RGB. Zobaczymy co mi powie..biggrin.gif
Oziek
Ach te mamy. Byłem w sklepie i okazało się, że przejściówek z euro na chinche nie ma, facio ze sklepu pokazywał mojej ukochanej przejściowki z chince na euro, a jej coś się pomyliło.
Natomiast dręczy mnie pewna sprawa:
Facio z owego sklepu powiedail mi że ma kabel RGB ktory po jednej stronie ma wtyczke do Playa z drugiej wtyczke Euro i ma też gniazdko na środku kable z wyjściami na chinche. Na allegro wszystcy sprzedający piszą że to gniazdko służy do podłączenia wierzy a facio ze sklepu powiedział mi że moge też za pomocą kabli (chinche z dwóch stron) podłączyć to do TV i wtedy będzie działać (Euro do niczgo się nie przyda)
Jest to prawda?? bo kabel kosztuje 20 zloty, a nie chce wydawać ich w błoto.
alienator
Te dwa kabelki są do podłączenia dźwięku (np: właśnie wieży)
kalten
Kabelek mi działa - wystarczyła zmiana formatu obrazu w TV z 16:9 na 4:3 ;-) Obraz jest wyraźny i kolorowy ;-) A to wszystko za 15 zł + koszt przesyłki. Dzięki za pomoc!
Oziek
Kupiłem kabel za 15 złoty. RGB wyjście ma chince (a nie na Euro) i co??
A to że dup@, dalej jest czarno-biały. Jutro jadę do tego sklepu z tatą. On tam zrobi pożądek.
alienator
porządek
Poza tym, jak już było napisane - nie ma kabla rgb na chinche (może mieć conajwyżej wejście euro i dodatkowe dwa kabelki żeby dźwięk osobno puścić np: na wieży) :!:
A.Z.BEST
Kupiłem kabel za 15 złoty. RGB wyjście ma chince (a nie na Euro) i co??
A to że dup@, dalej jest czarno-biały. Jutro jadę do tego sklepu z tatą. On tam zrobi pożądek.

Twój telewizor to przeżytek. Chyba jest to napisane na pierwszej stronie FAQu. Tzn. wytłumaczenie dlaczego Twój TV jest przeżytkiem smile.gif.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.