szikago
30 01 2005, 16:26
ej ale jak kupie ps2 z ameryki czyli w ntscie to czy kpoie zapasowe gier bedzie czytalo?
szikago
30 01 2005, 16:27
ej ale jak jakupie ps2 z ameryki, czyli w ntsc to czy ebdzie czytala ona kopie zaposowy gier?
szikago
30 01 2005, 16:27
ej ale jak jakupie ps2 z ameryki, czyli w ntsc to czbeebdzie czytala ona kopie zaposowe gier?
ej no ba ja neidawno kupiel ps2. jest przerobiony. i jak wlaczam niektore gry kopie zapasowe:) to obraz jest czarnobialy, czy jak kupie ten kabel rgb to wszystko ebdzie dobrze?
ej no ba ja neidawno kupiel ps2. jest przerobiony. i jak wlaczam niektore gry kopie zapasowe:) to obraz jest czarnobialy, czy jak kupie ten kabel rgb to wszystko ebdzie dobrze?
tak, wszystko powinno byc dobrze.
Uzywasz polaczenia przez same chinche ?
Jaki chip siedzi w konsolce ?
Czemu gry w PAL'u są wolniejsze od tych w NTSC ??
To zmien z 50Hz na 60Hz jak cie nie pasi.
gosc mowil ze ripper 3 mam chip, a kabel kupilem i jest zielony obraz. jak to zmienic?
A.Z.BEST
8 02 2005, 20:19
Zielony obraz kupiłeś? Podczas oglądania DVD?
a idz ty fenix. kupilem kabel rgb i na moim starym tv jest zielony obraz ciagle.
A.Z.BEST
8 02 2005, 20:29
No to wymieniaj TV. Twój TV po prostu nie obsługuje kabla RGB. Zielony obraz może co najwyżej występować w filmach DVD, gdy chip nie jest z "tych najlepszych". Albo graj na chinchach.
A Fenix to zupełnie inna osoba

.
ej, sory za pomylke z fenixem, ale jak dostalem miala do pisalo ze fenix odpowiedzila i stad moje bledy. wybacz azbescie. ale zielony kolor jest ciagle jak podlaczony jest kabel w grach, filmach i da sie grac, trlyko ze jest troche zielono
alienator
9 02 2005, 19:02
W ustawieniach konsolki chyba trzeba zmienić z chinch'a na RGB jak jest zielony obraz na kablu rgb
A.Z.BEST
9 02 2005, 19:56
W ustawieniach konsolki chyba trzeba zmienić z chinch'a na RGB jak jest zielony obraz na kablu rgb
Głupi jestem. Oczywiście alienator ma 100% rację

. O tym już było pisane parę razy, a ja zapominam... po prostu nie mam PS2...
ej a w ustawieniach konsoli czyli gdzie? moze ktos napisac krok po kroku mniej wiecej jak i co?
szikago
10 02 2005, 14:58
je mam juz. udalo sie.
Czesc. Mam taki problem. Otoz zamowilem sobie gran turismo 4 z usa. Gierke mam juz oryginal oczywiscie to jest, wkladam do konsoli odpalam, pokazuje sie logo Playstation 2 po nim info o grze i na tym koniec. Nic nie idzie.
Co do konsoli to mam ja przerobiona chipem ripper 2 wiec myslalem ze nie bedize z oryignalnymi grami ntsc problemu. Jest jakas na to solucja ?
Van Dall
22 03 2005, 19:30
Mam telewizor Triluxa (8 lat jak w morde strzelił albo i lepiej) i mam problem:
1. Game Cube podłączony kablem RGB - gry PAL w trybie 60Hz działają w kolorze.
2. PSTwo (nieprzerobiona) podłączone kablem RGB - gry PAL w trybie 60Hz działają w kolorze.
3. PS2 (model 50004 - nieprzerobiona) podłączony kablem RGB - gry PAL w trybie 60Hz są CZARNO-BIAŁE!!!
Swoją PSTwo i kumpla PS2 podłączam tymi samymi kablami. Niewiem dlaczego tak się dzieje. Chcę zmienić konsole na zwykły model i zamontować chipa ale skoro mam mieć czarno-białe gry w 60Hz to ja wysiadam

HELP!!!
A.Z.BEST
22 03 2005, 21:18
A próbowałeś ustawiać rodzaj używanego kabla w menu konsoli?
Van Dall
22 03 2005, 21:26
Właśnie ze wstydu i rozpaczy nad własną głupotą zapadłem się pod ziemie :oops:
Jestem tu nowy i mam jedno pytanie.
Otoz wszedzie mowicie o grach NTSC i o tym jak zrobic by gry mialy kolor.
A ja mam pytanie odnosnie czytania filmow DVD przez ps2.
Mam film na plycie dvd-r jest to film NTSC ( sciagnalem z netu i nagralem ) i problem jest taki ze na jednym tv obraz jest czarno-bialy a na drugim kolory sa z(pipi)ane np czerwony podchodzi pod rozowy

.
I mam pytanie co potrzeba by obraz byl normalny ??
Czy rzeczywiscie wystarczy ten kabel rgb ??
Majkel_pro
17 04 2005, 11:58
Mam problem. Mam PS2 i pare gier NTSC ale mam je czarno-białe. Kupiłem kabel. Na jednym TV (u moci rodziców) robi to co do niego nalezy i daje kolor ale ja chce grać u siebie a u mnie zonk dalej brak koloru.
Siemka, mam malutki problemik.
Mianowicie mam stary TV w pokoju(już kiedyś pisałem o moich przygodach z nim). Nie odbiera on wszystkich kanałów, nie ma euro, tylko same chinchiny. Oczywiście gry w NTSC mam czarno-białe, konsole mam przerobioną (PS2) I właśnie
teraz wpadłem na genialny pomysł, wziąłem magnetowid (video jak kto woli) i podłączyłem go poprzez chinchiny do mojego TV. Oprócz tego podłączyłem też do magnetowidu antene. I teraz mam wszystkie kanały wciskając w TV na "AV" i bawiąc sie pilotem z magnetowidu.
No i teraz podłączyłem przez kabel RGB konsole do magnetowidu i dalej mam czarno biały obraz. Na magnetowidzie(GRUNDIG - nowszy od TV ) pisze coś NTSC nawet w ustawieniach można zmienić na NTSC z PAL ale to nic nie daje. Jest jakaś w ogóle szansa że będe miał kolor na tym TV??
Czy na przerobionym Xboxie (PAL) podłączonym do TV przez euro, który obsługuje tylko PAL i SECAM, będe miał gry NTSC w kolorze?
elvisso77
14 11 2005, 13:06
witam!
przedstawię krótko mój problem, moze ktoś zetknął się z podobnym i zna jego rozwiązanie...mam małą PS2, nieprzerobioną ale korzystam ze SwapMagica 3.6, kiedy odpalam gry (kopie) w wersjch PAL wszystko jest elegancko, natomiast przy odpalaniu gier NTSC i wybraniu w menu Swapa PAL Mode gra uruchamia się, jest w kolorze ale obraz zostaje spłaszczony i przesunięty ku górze (u dołu ekranu mam czarny, nieaktywny pas o wysokości ok 1/6 ekranu)...czy to jest nieuniknione? czy można w jakiś sposób wyświetlać gry NTSC w PAL Mode na pełnej wysokości ekranu? czy może spowodowane jest to inna specyfikacją obu systemów kodowania i tak już musi być (inna ilość linii wyświetlanego obrazu itd)?
pozdro
koniol21
14 11 2005, 13:13
QUOTE(ico @ 22 03 2005, 19:32)

Czesc. Mam taki problem. Otoz zamowilem sobie gran turismo 4 z usa. Gierke mam juz oryginal oczywiscie to jest, wkladam do konsoli odpalam, pokazuje sie logo Playstation 2 po nim info o grze i na tym koniec. Nic nie idzie.
Co do konsoli to mam ja przerobiona chipem ripper 2 wiec myslalem ze nie bedize z oryignalnymi grami ntsc problemu. Jest jakas na to solucja ?
Zdaje sie ze ripper 2 nie obsługuje płyt 2-warstwowych, u mnie nie chodzi orginalny God Of War na tym samym chipie.
A ja mam pytanie inne, nie odnośnie sprzętu O_O
czemu pudełka NTSC mają z tyłu normalne logo a PAL białe tło i zwykłą czcionke? wiem pytanie beznadziejne ale czemu europa zawsze ma gorzej?
QUOTE(elvisso77 @ 14 11 2005, 13:06)

....czy to jest nieuniknione?...
Nie! jesli masz telewizor porządny to nie powinieneś mieć takiego problemu
Ja jestem ciemny w tym temacie i mam pytanko do was. Mam telewizor odpalający NTSC. Żeby odpalić grę NTSC na konsoli PAL muszę wstawić chip ripper? Ile to mniej więcej kosztuje, czy sam dam radę wstawić i ostanie czy PS2 nie pójdzie mi z dymem ? Dzięki z góry za odpowiedź.
P.s. Plz nie kasujcie tego posta.
Mam problem dość lamerski. Otóż zakupiłem Pal-NTSC Konwerter i potrzebuję porady.
Wtykam go w tył konsoli, ale nie wiem jakim kabel połączyć konwerter z TV (z tym wejściem okrągłym, to się chyba nazywa chinczowe?

)
Prosze o pomoc, bo sie potnę zaraz. Zupełnie zielony w tych tematach jestem - o jaki kabel mam prosić w sklepie?
Qba1500
28 12 2005, 19:11
Mam w tv 3 tryby PAL,SECAMi N4.43 czy ten ostatni to jakis rodzaj NTSC.w ogole co to jest ? i cyz bedzie mi smiagc natym tekken 5 NTSC?
Ten ostatni to chyba NTSC 4.43, powinno działać
Czytałem cały temat i wszystko cały czas jest mi nie zrozumiałe.
1.Mam Sony'ego CRT 29cali
2.Potrzebna mi przeróbka PS2 żeby zagrać w NTSC
3.Musze też posiadać kabel RGB
???????
zoimyslaw2
6 02 2006, 13:55
Siema!
Mam problemik,mam Swapa 3.6 i jak włączam gry NTSC przez niego,to mam na dole obraz ucięty gdzieś w 1/4(kolor mam,po przestawieniu na PAL w ustawieniach) i czasem ścina się dzwięk(najczęściej w filmikach)...Czy to jest normlane czy moge coś na to poradzić??Dzieki i pooozdro
Marcin (Chester)
2 03 2006, 17:18
Na wstępie chciałbym zaznaczyć, że jestem ZUPEŁNIE ZIELONY w temacie NTSC/PAL i nie czytałem całego topicu.
Ponieważ nie zanosi się na premierę Devil May Cry 3: Dante's Awakening Special Edition w Europie, zastanawiam się nad sprowadzeniem jej sobie ze Stanów. Nie wiem czy mój TV jest multisystemowy i nie sprawdzę tego gdyż był kupowany dobre parę lat temu i nie mam do niego żadnych papierów. Ale jak uruchamiam palową wersję DMC 3, to jest tam możliwość zmiany na NTSC i wtedy mam wszystko w kolorze. Wcześniej gdy miałem taki stary i malutki 14 calowy TV to obraz był czarno biały. Czy to wystarczy i nie muszę kupować kabla RGB? Czy jest jeszcze inny sposób na odpalenie giery w NTSC?
alienator
2 03 2006, 18:02
Jak po odpaleniu DMC3 w ntsc masz wszystko w kolorze, to nie będzie problemów. Oczywiście żeby odpalić gry z USA, musisz mieć konsole w wersji ntsc lub przeróbkę.
Marcin (Chester)
2 03 2006, 18:05
No to lipa. Dla jednej gierki nie będe przerabiał konsoli. A jest jakieś inne wyjście?
Tak.
Sprowadzić konsole ze stanów razem z grą

Najlepiej jest przerobić albo kupic swap'a (tylko niewiem czy na nim chodzi - pytaj się osób co go używają)
Mam telewizor Royal-lux a w instrukcj nic niepisze
na temat "RGB" a niechce wydaci kasy na marne.
W dziale OPIS ELEMENTÓW jest notatka
Złącze SCART 1 -pełne Złącze SCART
Złącze SCART 2 -złącze AV-SCART (wej.AV)
Może to Pierwsze Złącze opsługuje ??????
Witam mam problem
Mam tv z ntsc 4.4 czyli gierki 60Hz chodza w B&W:]
Z ps2 sobie poradzilem bo podlaczylem ja przez kabel RGB i jest fajnie wszystko w kolorze(uwaga na kable mam 3 kable rgb i tylko jeden jest "prawdziwy")
Problem mam jednak z gackiem ktory jest w wersji NTSC i w zaden sposob nie potrafi generowac sygnalu w systemie PAL w kolorze:[
Wersja ntsc wymaga rowniez specialnego kabla RGB ktory jest nie do dostania (chyba ze sie myle ale z tego co wiem to jest on inny od kabla dla wersji PAL)
Natomiast w przeciwienstwie do wersji PAL mozna bez zadnych kombinacji podlaczyc kabel s-video (tez specjalny ale juz bez zadnych zewnetrznych chipow w kablu takich jak w kablu RGB dla konsol NTSC)
Tylko nie wiem czy kabel s-video pozwoli na gre w kolorze:[
Co innego moge zrobic w gacku zeby miec kolor? moze da sie jakos przerobic ntsc->pal converter z ps2?
Hej!
CZy ktos moze mi powiedziec czego moge sie spodziewac po konsoli ps2 kupionej w USA i przywiezionej do Polski. Tak sie sklada ze akurat jestem w USA a cena nowej konsoli to tylko 120$. Jakby na to nie patrzec taka cena w porownaniu do cen w Polsce jest bardzo zachecajaca do zakupu.
Czy bede mogl uruchamiac na niej jedynie gry w systemie NTSC? Jak na niej zachowywac sie beda gry w PAL-u.? Rozumiem rowniez ze musze miec tez w Polsce TV ktory obsluguje system NTSC.
Jesli prawda jest ze poprawnie dzialac na tej konsoli w Polsce beda jedynie gry NTSC co zrobic by uruchomic na niej gry w PAL-u. Nie wystarczy tu jakis kabel czy przerobka? Jaki jest tego przyblizony koszt?
Dzieki za odpowiedz!!
Witka.. Mam pytanie odnośnie 60Hz. Z góry prosze by nikt mnie nie bił, bo pytanie jest debilne, a ja jestem w tym zielony Mianowicie cały czas grałem na 60Hz telewizorze, takze RGB, itp mi nie były potrzebne. Jednak teraz mam 50Hz tv i by miec kolory zakupiłem RGB. (Dokładnie ten:
http://www.allegro.pl/item144970971_markow..._out_od_ss.html ). Niestety kolorów nie ma Tzn. Nie wiem co zrobic by były.. Probowałem juz wszystkiego. Możliwe tez, że kabel jest uszkodzony.. Moje pytanie: Co musze zrobic by grac na 60Hz w kolorze (na 50Hz tv) i co zrobiłem źle ? Proszę o pomoc
alienator
4 12 2006, 22:29
przełącz w ustawieniach konsoli z chinchow na rgb.
QUOTE(alienator @ 5 12 2006, 00:29)

przełącz w ustawieniach konsoli z chinchow na rgb.
Jest przełączone

I dalej to samo.. Może coś źle podłączyłem ?

Ale próbowałem już wszystkiego..
EDIT: Pozwoliłem sobie zrobic mały schemat. Tak właśnie to u mnie wygląda:
http://img162.imageshack.us/my.php?image=rgbqi9.jpg BTW. Powtarzam nie znam sie na kablach
Wejścia EURO w telewizorach są przystosowane do przyjęcia sygnału RGB LUB S-video. Nigdy jedno wejście nie obsługuje obu. Ja np. w swoim TV mam jedno wejście EURO, które obsługuje RGB, a drugie S-Video. Być może wejście EURO w twoim TV obsługuje właśnie S-video i stąd wynika brak koloru.
kupilem org xenosaga ep I (NTSC), jak wiemy gra jest na dvd9 i nie chce odpalic mi przez swapa 3.3:/
czy jedyny sposob to zalozenie chipa czy moze ktos wiem czy na swapie 3.6 bedzie chodzic?
Mam Xboxa przerobionego EvoXem, wszystkie gierki pal mi chodzą normalnie a jak chce odpalic jakiś tytuł ntsc to ekran miga i konsola sie resetuje, Szukałem w menu jakiegoś przełącznika ale są tylko pal 4:3 i pal 16:9!!!
Pomocy!!!
twiggy696
10 02 2007, 20:09
Witam!
Jest możliwość przerobienia PSOne NTSC żeby działały gry PAL na telewizorach PAL? Szukałem informacji na ten temat ale jedyne co znajduje to jak uruchomicć gry NTSC na konsoli PAL.
Pozdr.
Posiadam Tv który jest multisystemowy(mam obraz normalny w grach NTSC) no prawie normalny tzn. na dole jest czarny pasek( i w PAL i NTSC ale on musi być) za to w grach NTSC pojawia się jeszcze jeden granatowy a na nim mała wypustka czerni. TO winna telewizora czy przeróbki konsoli?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.