Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: >>> NTSC/PAL FAQ
Forum PSX Extreme > Inne > Pomoc
Stron: 1, 2, 3, 4
A.Z.BEST
W instrukcji konsoli jest napisane "Use only games with Playstation 2 logo and PAL designation" tongue.gif. To chyba jasne, co tongue.gif? RGB jest zaś do uzyskania koloru na przeciętnym telewizorze smile.gif.
Anonymous
to ja już nic nie czaje, mam tekkena 3 w NTSC, mam najnowszy telewizor Sony i mam przerobioną konsolę (Ps2), a i tak gra uruchamia się w PAL'u. Pomocy ludzie bo ja jestem prosty chop ze wsi.
Anonymous
Zajrzyj na pierwsza strone topicu confused.gif.
red2000
ale mam nadzieje ze pady i karty pamieci dzialaja n a palowskiej konsoli nie przerobionej (pad i karta of course ntsc) smile.gif ?
Koki
W instrukcji konsoli jest napisane \"Use only games with Playstation 2 logo and PAL designation\" tongue.gif. To chyba jasne, co tongue.gif? RGB jest zaś do uzyskania koloru na przeciętnym telewizorze smile.gif.

Czyli choćbym miał TV w NTSC i kabel RGB to i tak nie będę miał koloru, dopóki nie przerobię konsoli?
kobra
Mam problem z nowiotkim TV (Samsung 21 cali,plaski kineskop(Plano))
Chodzi o to ze jak ogladam normlanie Tv wszystko jest ok.Ale jak odpale xboxa to zaczyna ja sie problemy ;( w glownym menu jest jeszcze wszystko dobrze ale gdy wlacze jakas gre (obojetnie czy PAL czy NTSC) pojawiaja sie u gory 3 poziome linie(niebieska,zielona,czerwona) i nie wiem czego to wina sad.gifsad.gifsad.gif X jest podlaczony poprzez Euro (czincze z przejsciowka na euro)(oryginal MS) Prosze o pomoc....................

A.Z.BEST
Sprobuj RGB, kobra.
kobra
wlasnei dzisiaj kupilem i to samo sad.gif

PS.napisalem maila do samsunga :roll: i mi odpowiedzieli

Dzień Dobry
Niestety przedstawione zdjęcia prezentują tzw. powroty spowodowane niestandardowym sygnałem podłączonym do telewizora. Przedstawione zjawisko nie jest spowodowane telewizorem.
Z poważaniem
Jacek Afeltowicz

Najprawdopodobniej jest to spowodowane impulsem wygaszania ( na odchylaniu) , wątpię aby zmiana przewodu rozwiązała problem.
Z poważaniem
...

I co ja biedny mam teraz zrobic sad.gif TV kupilem w RTVEuroAGD i watpie zeby mi wymienili ;(;(;(
Anonymous
To reklamuj TV jak na innym jest ok. Sprawdz jeszcze czy w instrukcji pisza cos o sygnale przez Euro i RGB.
killert
wlasnei dzisiaj kupilem i to samo sad.gif

PS.napisalem maila do samsunga  :roll: i mi odpowiedzieli

Dzień Dobry
Niestety przedstawione zdjęcia prezentują tzw. powroty spowodowane niestandardowym sygnałem podłączonym do telewizora.  Przedstawione zjawisko nie jest spowodowane telewizorem.
Z poważaniem
Jacek Afeltowicz

Najprawdopodobniej jest to spowodowane impulsem wygaszania ( na odchylaniu) , wątpię aby zmiana przewodu rozwiązała problem.
Z poważaniem
...

I co ja biedny mam teraz zrobic sad.gif TV kupilem w RTVEuroAGD i watpie zeby mi wymienili ;(;(;(

Trochę znam się na telewizorach (jestem konsultanten ds sprzedarzy RTV)
i po kilku latach doświadczeń, mogę powiedzieć, że najlepszymi TV do grania na konsolach są japońskie marki SONY, JVC, Panasonic. Po pierwsze każdy z tych modeli, posiada możliwość wyświetlania obrazu w czterech systemach - Pal, NTSC-Jap, NTSC-Usa i prawie nieużywany już dzisiaj Secam. Naprwadę. Mam w ofercie kilkadziesiąt telewizorów, róznych rozmiarów i formatów (14,21,25,28,29" - a także 4:3 i panoramy 16:9) i muszę powiedzieć że tylko TV tych trzech marek są ok. Inne owszem tez działają ale dość często zdarzają się przekłamania i niedoróbki. Ja osobiście od sześciu lat tłuke na leciwym Triluxie made in nie wiadomo gdzie (oficjalnie Polska) i wszystko jest git. W środku najwidoczniej kineskop i elektronika z dobrego modelu bo wyświetla wszystko i zawsze w kolorze. Miałem już 3 konsole (psx, ps3, xbox - obecnie, miałem amigę) i wszystko zawsze git. Co do rady w Polsce obowiązuje obecnie prawo konsumenckie dostosowane juz do wymogóe UE więc masz pełne prawo wymiany tego TV na inny i sprzedawca nie może Ci tego odmówić. Przy wymianie sprawdź po prostu czy dobrze współpracuje z twoją konsolą. W tej samej cenie możesz spokojnie dostać panasonica 21" z płaskim kineskopem Quintrix, lub najlepszy moim zdaniem Sony 21" Vega. (no chyba że kupiłeś Samsunga na hiper promocji w MediaMarkt za 899 zł, wtedy będziesz musiał dołożyć ze 100-150 zł)
pozdro.
(ostattnio na wyprzedaży sprzedałem bratu 28" Panasonic Quintrix za..... 640zł - zupełnie legalnie biggrin.gif)
red2000
a powiec mi jedno. zcy w innych grach tez masz taki problem?
kotlet_schabowy
A mi się tam zepsuło wejście na kabel RGB w telewizorze i muszę odpowiednio naciągać kabel, aby gra była widoczna na ekranie. Jak jest luźno, to ekran jest żółtawy, czerwonawy lub niebieskawy ( jak przy oglądaniu DVD przez RGB ) . I miałbym przekichane, gdyby właśnie nie to, że odkryłem, że trzeba odpowiednio naciągać i zablokowałem kabel między szufladami.
wsm
A mi się tam zepsuło wejście na kabel RGB w telewizorze i muszę odpowiednio naciągać kabel, aby gra była widoczna na ekranie. Jak jest luźno, to ekran jest żółtawy, czerwonawy lub niebieskawy ( jak przy oglądaniu DVD przez RGB ) . I miałbym przekichane, gdyby właśnie nie to, że odkryłem, że trzeba odpowiednio naciągać i zablokowałem kabel między szufladami.

a jestes pewien ze kabel nie jest zwalony?
kotlet_schabowy
Jestem pewien, bo na innych telewizorach ( testowałem jeszcze na dwóch innych ) nie ma takich problemów, a jakby były, to odrazu bym zauważył. Nigdy nie jest tak, że przez przypadek mi się ułoży dobrze, zawsze musiałem jakoś kombinować, albo uderzać pięścią w stół, na którym jest telewizor.
Koki
Uch, trochę mnie nie było, bo ktoś podstępnie zmienił adres forum. Zaraz robię update tekstu w oparciu o wypowiedź killerta - wielkie dzięki za info!
kobra
a powiec mi jedno. zcy w innych grach tez masz taki problem?

Na wszystkich ;( obojetnie czy gra jest w systemie PAL czy NTSC

killert --> TV kupilem w RTVeuroAGD na raty :roll: i co do tej wymiany to 2 tygodnie TV stal w serwisie (niby autoryzowany samsunga) i (pipi) zrobili sad.gif no i powiedzieli mi ze nie wystawia oswiadczenia ze sprzet jest zepsuty bo powiedzieli mi ze sprawdzali jakims tam swoim urzadzeniem i mowia ze sygnal jest poprawny tylko to moze moja konsola generuje jakis niestandartowy. I co ja mam teraz k*** zrobic sad.gif (pipi) mnie obchodzi ze sygnal jest ok skoro sa te paski przy grach na konsole a na innych TV nie ma sad.gif przeciez TV kupilem glownie pod X'a w dodatku na innych telewizorach jest ok wiec nie moze mi wcisnac popmy ze to wina konsoli
killert
Ciężka sprawa. Ale pokolei, bez pośpiechu....
Jeżeli masz możliwość zabrania konsoli ze sobą, to ją weź, popylaj do sklepiku w którym Ci sprzedali ten chłam i powiedz że w ramach wyjaśnienia całego nieporozumienia (tak powiedz), chcesz sprawdzić czy twoja maszyna będzie źle odbierała na innych TV. W myśl prawa konsumenckiego kolesie nie mogą Ci odmówić!!!. Zawsze masz prawo do sprawdzenia sprzętu przed kupnem. (według twoich możliwości finansowych) wybierz coś podpobnego z Sony, Panasonica a nawet jeden z gorszych TV philips czy coś takiego i sprawdź. Na teksty w stylu "tu nie serwis" albo "musimy obsługiwać klientów" zażądaj imienia i nazwiska facia który ci spredał ten szajs i poproś o kontakt z kierownikiem. NIE PĘKAJ. Ten kierownik to zwykły zarobas tak jak inni, tyle że ma głowę na karku. Po pierwsze będzie mu zależało żebyś nie robił rozróby w sklepie. (zawsze mów podniesionym głosem, i używaj porównań do konkurencji) "moja babcia jak kupowała odkurzacz za 200zł w....... to jej nawet pokazali jak się odkurza"), wracając przedstaw kierownikowi swoją sytuację, powiedz o co chodzi ze sprawdzeniem x-boxa (możesz przy okazji zapytać czy sprzedają jakieś konsole) na 80% sprawa potoczy się dalej. PAMIĘTAJ!!! każdy produkt bez wad (kolesie ci mówili że TV jest ok), można zwrócić w ramach rękojmi. Okres serwisowania nie jest wliczany w czas trwania gwarancji czy rękojmi.
PAMIĘTAJ!!! To Ty masz rację, jeżeli te środki nie zdają rezultatu to zacznij normalną awanturę (bez rękoczynów). To zarobasom najniższego szczebla zależy na spławieniu Ciebie (od utargu mają liczoną premię) cała reszta stojąca wyżej wbrew pozorom dba o wizerunek sklepu i klientów. WALCZ - jak coś będzie źle to wal na gg lub priva
pozdro trzymam kciuki Kobra

PS. Pracuję w hipermarkecie większym od RTV EURO coś tam biggrin.gif, na pasażu też mam ich sklep, i naprawdę załatwiałem takie reklamacje na korzyść klientów że pała boli. PAMIETAJ. Jesteśmy prawie w UE i KLIENT ZAWSZE MA RACJĘ, a jak się myli to trzeba go zaspokoić i przyznać mu rację.
Dark Serge
ja mam pzrewalone na niekktoorych grach jak gram na wersji NTSC( mam multisystem) a taki ze jak gram to mam obraz troche w dool siciagniety ...heh wqrza mnie to troche ale gram ... coosh TV lub cas innego jest walniete...
A.Z.BEST
Sprobuj innego kabla RGB. Sprawa spowodowana jest tym ze NTSC ma mniejsza rozdzielczosc, czyli obraz jest bardziej rozciagniety na PALowskim TV.
Koki
Hmmm, wszystkie telewizory i większość gier ma regulację położenia obrazu...
A.Z.BEST
Polemizowalbym, ehehehe smile.gif. Byloby dobrze, gdyby wszystkie TV to mialy, a przynajmniej gry. W menu GCNa mozna zmieniac polozenie obrazu i to jest tam dobre. Reszta ma tyly w tej dziedzinie.
KheeD
nie wiem czy ktos z poprzednikow tu mial taki problem jak ja wiec, mam telewizorek Philipsa juz troche starszy 21" ma z tylu wejscia S-Video i chinche, uzywam kabla S-VHS i takie pytanko moge w jakis sposob miec kolor w NTSC ? wiem ze chyba sie da przez PAL konwerter ale ja niechce go bo podobno obraz jest gorszy niz na czinczach wiec ... poprostu niechce miec straty jakosci obrazu tongue.gif
Sojer
nie wiem czy ktos z poprzednikow tu mial taki problem jak ja wiec, mam telewizorek Philipsa juz troche starszy 21\" ma z tylu wejscia S-Video i chinche, uzywam kabla S-VHS i takie pytanko moge w jakis sposob miec kolor w NTSC ? wiem ze chyba sie da przez PAL konwerter ale ja niechce go bo podobno obraz jest gorszy niz na czinczach wiec ... poprostu niechce miec straty jakosci obrazu tongue.gif

PAL-NTSC Converter
Ja mialem takie cos i rowniez telewizor Philipsa 21'' wiec wiem co czujesz. Obraz nie jest znowu az taki kaprawy, jezeli chodzi o PSXa to nawet lepiej gry sie prezentuja, natomiast jezeli w gre wchodzi PS2 to tu bardziej widac roznice - niestety w gorszym tego slowa znaczeniu. Ale gorszy obraz niz na chinchach? nie zgodze sie z tym.
Tumek
Mam nadzieje że znajde tu kilku fachowców którzy odpowiedzą mi.mam kabel RGB ale w TV nie mam wejścia EURO,więc czy moge połączyć konsole przez magnetowid(video)i czy w ten sposób też będzie poprawnie działał ten kabel question.gif question.gif question.gif
KheeD
lol Sojer przeciez lepszy mam obraz na kablu S-VHS, ten za 39 zela, niz na zwyklych czinczach roznica jest i to duza.
Anonymous
Mam nadzieje że znajde tu kilku fachowców którzy odpowiedzą mi.mam kabel RGB ale w TV nie mam wejścia EURO,więc czy moge połączyć konsole przez magnetowid(video)i czy w ten sposób też będzie poprawnie działał ten kabel question.gif  question.gif  question.gif
'
Bardzo mozliwe.

A.Z.BEST
KheeD
qrfa nie wiem czy kupowac ten pal konverter bo juz mnie (pipi)ica bierze z tym ntsc tongue.gif jeszcze raz sie was spytam jest jakas ina mozliwosc niz PAL konwerter, zeby miec kolor w grach NTSC ? w TV gdzie ma sie ino czincze i s-video ? a jak nie to czy oplaca sie w ogole kupowac ten konwerter ? bo wiem ze obraz jest wtedy bardzo chu*** ;
Koki
Najnowszy Ripper zdejmuje i zabezpieczenia regionalne, i kolory... chyba.
Anonymous
[quote="KheeD"] jeszcze raz sie was spytam jest jakas ina mozliwosc niz PAL konwerter, zeby miec kolor w grach NTSC ? w TV gdzie ma sie ino czincze i s-video ?/quote]
Wczesniej chyba troche o tym gadalismy, ale cos umknelo tongue.gif. PAL60 fix powinien pomoc. Wiem ze ciezko jest wertowac te wszystkie strony - dla mnie tez smile.gif.
Goju
Jest cos, poza przerobka, co pozwala na odpalenie gier NTSC na PAL'owskiej konsoli question.gif Przerabiac nie mam ochoty, ale jakas przystawka czy Freeloader jak w przypadku GCN by mi pasil biggrin.gif

Aaaa, chodzi mi o PS2:>
Anonymous
[quote=\"A.Z.BESTino\"][quote] jeszcze raz sie was spytam jest jakas ina mozliwosc niz PAL konwerter, zeby miec kolor w grach NTSC ? w TV gdzie ma sie ino czincze i s-video ?/quote]
Wczesniej chyba troche o tym gadalismy, ale cos umknelo tongue.gif. PAL60 fix powinien pomoc. Wiem ze ciezko jest wertowac te wszystkie strony - dla mnie tez smile.gif.[/quote]

czytałem wszystkie posty w tym topiku i nic nie znalazłem o "PAL60Fix" sad.gif co to w ogole jest ? ;O
Koki
Wiem ze ciezko jest wertowac te wszystkie strony - dla mnie tez smile.gif.

Jakieś aluzje?! wink.gif

Ok, mógł się zrobić mały bałagan - w piatek uzupełnię FAQ, bo klasa maturalna itp(Czytaj: Lazy Bastard).

[Edit]Albo i nie uzupełnię... sam się zgubiłem :?
KheeD
:cry:
A.Z.BEST
PAL60fix to taka przerobka PS2 powodujaca, ze sygnal NTSC wysylany jest jako sygnal PAL60, czyli ma obnizona rozdziale, zwiekszona liczbe fpsow, ale za to sa kolory na PALowskim telewizorze!! PAL60 ma identyczne wlasciwosci jak NTSC. Takze w google wpisujcie "PS2 PAL60 fix" albo podobne hasla.
jarusiek
u mnie sprawę załatwił zwykły kabel RGB biggrin.gif A tak wogóle to obraz uzyskiwany z PAL convertera jest tragiczny!!
Anonymous
http://forum.psxextreme.pl/viewtopic.php?t...?t=8995&start=0 i tam macie (pipi)e zdjecia PAL60fixow, poradnik o wszystkim i wogle :>. Czego chciec wiecej. Wszystko jest wyjasnione?
KheeD
PAL60fix to taka przerobka PS2 powodujaca, ze sygnal NTSC wysylany jest jako sygnal PAL60,  czyli ma obnizona rozdziale, zwiekszona liczbe fpsow, ale za to sa kolory na PALowskim telewizorze!! PAL60 ma identyczne wlasciwosci jak NTSC. Takze w google wpisujcie \"PS2 PAL60 fix\" albo podobne hasla.

acha tongue.gif wiec to tylko mozna zrobic jak sie ma modchipa confused.gif ? a ja myslalem ze to jakis sprzęt/przystawka etc. ^^ sad.gif jednak pozostaje mi czekac na PALowskie wydania gier bo mamony na new tv ni ma sad.gif
norm
czy przez uzywanie action replay'a bede mial kolor w grach ntsc na kablu rgb ?
rav
witam. mam xboxa, narazie jest podlacony do karty tv w kompie bo tv jest w naprawie (pamiec padla),no ale ten tv wroci z naprawy i bedzie kolejny problem. mam philipsa van gogha 6540.jest to stary tv z czasow jak sie sprowadzalo ladniutkie telewizroki z niemiec no i on nie jest multisystemowy. mimo skaczacego obrazu podlaczylem do niego konsolke i sprawdzilem ze gry w palu chodza (baldurs gate, mgs:s)a gry w ntsc nie sa czarnobiale tylko wystepuje przeplot dziwny.jakby pasy niebieskie sa na ekranie.doslownie tak samo jak ustawie konsole na pal, a karte telewizyjna w kompie na ntsc. pytanie: czy kabel rgb doprowadzi obraz do normalnosci, jesli nie co to moze poprawic. tylko nie piszcie mi zebym kupil sobie nowy telewizor albo przerobil go na multisystem bo nie o takie rozwiazanie mi chodzi. pozdrawiam
Anonymous
czy przez uzywanie action replay'a bede mial kolor w grach ntsc na kablu rgb ?

Nie.

rav: Kabel RGB moze pomoc, ale nie jest to pewne na 100%. Kolory bedziesz mial, ale super jakosci obrazu Ci nie gwarantuje na tak starym odbiorniku.

Do moderatorow: Prosilbym o skasowanie kilku stron tego topicu, bo pytania wciaz sie przewijaja i odpowiedzi na nie wszystkie (praktycznie tak) sa na pierwszej stronie topicu.
Lomez
sprawa troche odbiegajaca od tematu ale co tam smile.gif

chodzi mi mianowicie o jedna rzecz: z tego co znalazlem w necie to TV wyswietla:

NTSC/525

Higher Frame Rate - Use of 30 frames per second (really 29.97)

PAL has a line/frame rate of 625/25, which means that pictures are made up of 625 horizontal lines scanning at 25 frames per second

wiec co z grami 60fps - skoro tv wyswietla tylko 30???
A.Z.BEST
Bo gry wyswietlane sa z 60 polobrazow (czyli na przemian leca piksele z linii parzystej i nieparzystej), co daje 30 pelnych obrazow na sekunde. MyLeM sIeM? A z grami chodzacymi 30fps to nie wiem.. albo kit, albo pelnych klatek jest tak naprawde.... tylko 15 ;(.
Lomez
no wlasnie do tego dotarlem tez sam wczoraj, ale nadal zostaje problem 30fps smile.gif
Koki
To że GRA chodzi z płynnością 30FPS nie znaczy, że obraz jest wyświetlany 30 razy na sekundę. Z reguły im wolniej gra chodzi, tym większe stop-klatki - jak masz np. 4FPS, to masz praktycznie pokaz slajdów - a TV wyświetla dalej swoje 30, tylko że wielokrotnie ten sam obraz - bo procek i karta graficzna 'nie nadążają' z przetważaniem, więc nie wysyłają infa o tym, jak nowy obraz ma wyglądać. Myśl o tym jak o stop-klatce np. w video wink.gif

Chyba biggrin.gif
jarusiek
hmmm, a jak rozpoznać w ilu klatkach jedzie gra ??
Lomez
To że GRA chodzi z płynnością 30FPS nie znaczy, że obraz jest wyświetlany 30 razy na sekundę. Z reguły im wolniej gra chodzi, tym większe stop-klatki - jak masz np. 4FPS, to masz praktycznie pokaz slajdów - a TV wyświetla dalej swoje 30, tylko że wielokrotnie ten sam obraz - bo procek i karta graficzna 'nie nadążają' z przetważaniem, więc nie wysyłają infa o tym, jak nowy obraz ma wyglądać. Myśl o tym jak o stop-klatce np. w video wink.gif

Chyba biggrin.gif

no tak ale powiedz mi skad roznica w plynnosci giery 60fps i 30fps skoro tv max wyswietla 30fps
Anonymous
Moim zdaniem jest wtedy 15 pelnych obrazow na sekunde. Bo telewizory maja 50/60Hz (czyli sa w stanie wyswietlac 50/60 polobrazow na sekunde). 30fps to 30 polobrazow, czyli to samo co na pececie by bylo zaledwie 15fps (straszna haka, ale ze to telewizor, to nie widac tego)!! A gry 60fps smigaja, co logiczne, po prostu 2 razy szybciej.

Dlatego widac, ze konsole technicznie wymagaja polowy mocy obliczeniowej aby gra chodzila plynnie tak jak na pc... a to ze wzgledu na to, ze monitor pc musi wyswietlac 30 pelnych klatek na sekunde (by bylo fajnie), a konsola zaledwie 30 polobrazow.

Aha... ale to tak mi sie tylko wydaje tongue.gif. Nie produkuje niestety telewizorow.
KheeD
moze mi ktos powiedziec co jest nie tak tongue.gif

mam PS2 podlaczona do TV przez RGB kabelek, i w gierach ntsc mam mniejsza rozdzielczosc i o gory 3 poziome paski zielony/niebieski/czerwony choc nie widac prawie ;o no i obraz troszeczke teleepie ;/ czy to znaczy ze moj TV jest cos z(pipi)any ? :? na grach w PALu wszystko ofkors dobrze chodzi ;o acha jeszcze zapomniałem dodać, że nie wyświetla mi OSD jak gram w gierach na NTSC poprostu nie widac paska jak sie glosnosc robi czy kolory ustawia itp. a OSD jest wlaczony w TV tylko tak w NTSC mam ;/ why ?
A.Z.BEST
Rozdzielczosc w NTSC jest mniejsza niz w PALu, dlatego obraz jest po prostu mniejszy, albo bardziej widoczne sa zabki etc. tongue.gif. Co do reszty to Ci nie pomoge... taki TV.
helveg
czy kabel RGB (ten co daje kolor w grach NTSC) moze miec czarny kolor biggrin.gif ??? i czy w ogole sa takie kable RGB co tylko sluza do podlaczenia konsoli do TV bez zadnych innych funkcji (np. kolor w ntsc) ?

bo zamowilem na allegro i sie peniam czy nie wtopilem i nie kupilem zwyklego kabla do podlaczenia ps2 do tv:(

zamowilem to->http://www.allegro.pl/show_item.php?item=27155027
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.