Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: >>> NTSC/PAL FAQ
Forum PSX Extreme > Inne > Pomoc
Stron: 1, 2, 3, 4
Koki
Odpalanie gier w systemie NTSC na TV PAL, v1.1

-=O co chodzi, czyli techniczne bablanie=-

Systemy Telewizyjne - systemy określające zasady i metody wytwarzania oraz przesyłania sygnałów telewizyjnych, a także parametry tychże sygnałów. Istnieje pełno systemów czarno-białych, i trzy kolorowe. Nas oczywiście obchodzą tylko te kolorowe. Systemy wytwarzania obrazu telewizji kolorowej: PAL, SECAM, NTSC. System SECAM też nas nie obchodzi, bo praktycznie nie jest on już stosowany(?). Czyli zostają nam...

System NTSC (z angielskiego National Television System Committee), pierwszy system telewizji kolorowej opracowany w USA w 1953 przez zrzeszenie amerykańskich firm telewizyjnych. Polega na przekształcaniu sygnałów barw podstawowych na trzy inne sygnały. Wszystkie przesyłane są równocześnie w paśmie częstotliwości odpowiadającym telewizji czarno-białej. Wadą tego systemu jest trudność utrzymania stałych kolorów, gdyż jest on bardzo wrażliwy na zmiany przesunięcia fazowego sygnału chrominancji(Ja tez nic nie rozumiem). Zmodyfikowanymi wersjami systemu NTSC są: system PAL i system SECAM.

I...

System PAL (z angielskiego Phase Alternation Line), system telewizji kolorowej, udoskonalona wersja amerykańskiego systemu NTSC, przystosowana do europejskich norm telewizji czarno-białej. W systemie PAL zmniejszono wrażliwość na zniekształcenia fazowe, będące powodem nieprawidłowego odtwarzania kolorów w systemie NTSC, przez przełączanie co jedną linię fazy sygnału różnicowego. System PAL został opracowany w Niemczech w 1963.

-=Dobra, ale ja chcę grać!=-

W USA i Japonii stosowane są systemy NTSC, w Europie głównie PAL. Jeżeli chcesz sprowadzić grę z Mandżurii i nie wiesz jaki tam jest system, dowiesz się stąd. Nie ma międzynarodowych standardów ISO, niestety ;) Nasz(Graczy) problem tkwi w tym, że gry pisane pod NTSC w systemie PAL będą czarno-białe. Czyli sprowadzasz sobie nowiuteńką grę z USA(Bo nie ma premiery w Europie, albo jesteś niecierpliwy) i... zonk! Ale jest na szczęście sposób, żeby sprawić, że gra będzie wyświetlana w kolorze.

1) Upewniamy się, czy nasz TV jest multisystemowy, tzn. czy obsługuje system NTSC(Bo PAL pewnie tak, w końcu jesteś w Europie, prawda?). Jeżeli obsługuje(Najlepiej sprawdzić w instrukcji), trzeba przełączyć go na system NTSC(Instrukcja). Gotowe. Większość starych telewizorów jest multisysytemowa, natomiast większość nowych nie. Uwaga: Telewizory firm japońskich - dokładnie Sony, JVC, Panasonic - obsługują wszystkie systemy, łącznie z zanikającym już SECAMem! Czyli wiecie, o jakiej marki musi być wasz nowy TV :]

2) Jeżeli nasz TV nie jest multisystemowy, wciąż możemy sobie pograć - należy zaopatrzyć się w sklepie w kabel RGB(Dobrej firmy - z reguły im droższy tym lepszy, szczególnie w dużych sklepach takich jak np. Mediamarkt). Jeżeli posiadamy sprzęt grający w wejściami chinch(wtyczki), możemy rozważyć kupno kabla RGB z wejściem chinch po środku - w celu podłączenia PS2 do wieży/wzmacniacza. I jeszcze jedno - jeżeli nasz telewizor nie ma wejścia Euro(Wejście Euro wygląda podobnie do portu drukarki w kompie), to możemy zapomnieć o kablu RGB - kup sobie nowy telewizor, bo nie ma przejściówki z Euro na Chinche.

3) Jeżeli tak bardzo lubicie się babrać w przerabianie konsoli, macie tu link do strony ze schematami: www.synitops.pl

4) Dobra, kolor jak kolor. Ale czy gra z Japonii wogle pójdzie na europejskiej, nieprzerobionej konsoli? Otóż niestety nie! Dopiero chip Origa zdejmował strefy. Nie odpalisz gier NTSC na chipie Neo lub starszym... A oczywiście nowe chipy też działają :). Wszystkie dzisiejsze chipy zdejmują owe zabezpieczenie. Nie wiem jak wygląda sprawa ze slide tool i innymi podobnymi zabawkami. Trzeba zapytać googla...

5) Jeżeli masz pytanie, wal je tutaj.

Brught to you thx to: A.Z.BEST, WSM, Akuma, killua. Thx dla Yohko za przyklejenie tematu.
A.Z.BEST
1) Pierwszym czynnościa powinno być upewnienie się, że nasz TV nie jest multisystemowy.
2) Jeśli TV nie jest multisystemowy należy kupić kabel RGB dobrej firmy, żeby potem nie było wtopy, że kupiliśmy zwykłego Euro wtyka tongue.gif.
3) Cieszymy się obrazem.

Ktoś coś doda? wink.gif
wsm
jak posiada sie sprzet grajacy z wejsciami chinch, to przydalaby sie kostka z wyjsciami (teraz juz wiekszosc kabli ma to, ale nie wszystkie) w celu podlaczenia PS2 do wiezy/wzmacniacza (no chyba ze ma sie amplituner z wejsciem optycznym to wtedy kabelek optyczny;> )
Koki
No to wersja 1.0 gotowa, trochę to trwało, ale na śmierć o tym zapomniałem... Jak widać, jest tego dużo więcej, niż podali A.Z.BEST i WSM, bo trochę ściemniałem i lałem wodę, ale co mi tam - jak FAQ, to FAQ. Śmiało napiszcie, gdzie popełniłem straszne bzdury(Szczególnie tam, gdzie wstawiłem (?)), no i piszcie pytanka/porady, np. co z tym chipem do PS2, po którym można czytać NTSC.
A.Z.BEST
Riskept Koki!! Tylko te creditsy nie są mi potrzebne tak do końca biggrin.gif. Ja bym uznał to za wersję 0.1 raczej biggrin.gif wink.gif. Aha, jeśli nie mamy TV z wejściem euro, proponuję zaopatrzyć się w PAL Converter, ale to pogorszy znacznie jakość obrazu. Może ktoś za to wie, czy kabel S - Video się nada do tego? tongue.gif

That topic shuold be pinned!!
wsm
PAL jest w Australii, a czy w Azji.... no idea tongue.gif
Koki
A.Z.BEST - creditsy były obiecane, ale mogę je zdjąć, jak tak bardzo wam zależy na anonimowości ;)

Te screeny zapisz i wyślij mi na maila najlepiej, ja jw wrzucę na FTP i stamtąd zlinkuję, bo jak widać Piwko nie lubi linkowania. Jak je dostanę to zrobie update, może do tego czasu ktoś jeszcze coś skrobnie...
Akuma
Małe info dla beginerów. Nie ma czegoś takiego jak przejściówka z Euro na chinch - jesli nie masz w TV wejscia Euro zmień televizor :wink:
wsm
a wiec tak:
http://www.blackstar.co.uk/help/help_formats - mapka przedstawiajaca formaty video na swiecie
http://www.tenlab.com/worldtv.htm - zestawienie w tabeli uzywanych systemow n a swiecie
http://www.videoproduction.nu/imageV2Q.JPG - regiony DVD (to tak BTW.) <;
Yohko
przykleilam i wyroznilam Wam ten temat. mysle, ze dobrze by bylo, gdyby wszyscy odsylali wlasnie tutaj z ewentualnymi pytaniami i wyjasnieniami smile.gif
A.Z.BEST
Nazwa topicu powinna brzmieć raczej "Czarno - biały obraz, NTSC/PAL FAQ". Bo każdy nowy topic o tym temacie brzmi właśnie "Czarno - biały obraz" smile.gif.
kokosowy murzyn
a ja mam takie problem: kiedy gram na ps2 w gry dzialajace w 60fps (np, tekken 4, vf4 i na importach w ntsc) na moim telewizorze to animacja od czasu do czasu gubi klatki (traci plynnosc) ale nie zwalnia (telewizor nowy, philips 100hz czy jakos tak - nie znam sie biggrin.gif ) dlaczego tak sie dzieje? w 50fps wszystko normalnie chodzi.. sprawdzalem tez inne telewizory - wszystko ok. a tak wogole ten przelacznik w t4/vf4 to przelacznik pal/ntsc czy po prostu jakas sztuczka programistow z szybkoscia animacji?
mleqolaq
a ja mam inny problem; kupilem sobie dwie gierki w usa [ntsc], ale nie moge ich odpalic ;O mam przerobke neo + ar2 i ani normalnie, ani przez AR2 nie moge ich odpalic. plyty nie sa porysowane, pisze to zeby uprzedzic wasze pytania
Anonymous
Dopiero chip origa zdejmował strefy. Na Neo tego nie odpalisz.
wsm
a ja mam takie problem: kiedy gram na ps2 w gry dzialajace w 60fps (np, tekken 4, vf4 i na importach w ntsc) na moim telewizorze to animacja od czasu do czasu gubi klatki (traci plynnosc) ale nie zwalnia (telewizor nowy, philips 100hz czy jakos tak - nie znam sie biggrin.gif ) dlaczego tak sie dzieje? w 50fps wszystko normalnie chodzi.. sprawdzalem tez inne telewizory - wszystko ok.  a tak wogole ten przelacznik w t4/vf4 to przelacznik pal/ntsc czy po prostu jakas sztuczka programistow z szybkoscia animacji?

skoro wszystko jest ok na innych tv to sedno w Twoim tv - poszperaj w opcjach
a co do przelacznika - to nie jest sztuczka ;D
Anonymous
a ja mam inny problem; kupilem sobie dwie gierki w usa [ntsc], ale nie moge ich odpalic ;O mam przerobke neo + ar2 i ani normalnie, ani przez AR2 nie moge ich odpalic. plyty nie sa porysowane, pisze to zeby uprzedzic wasze pytania

Dopiero chip origa zdejmował strefy. Na Neo tego nie odpalisz.

kojarze cos, ze byla taka plytka [kojarzy mi sie, ze miala X w nazwie], za pomoca ktorej mozna bylo odpalac filmy z innych regionow. jaka jest jej nazwa i czy mozna odpalic nia gierki ntsc?
mleqolaq
to napisalem ja... :roll:
Koki
Jesus Christ Maria and Joseph, ale się was pojawiło - wolniej! wink.gif Dostanę te screeny od A.Z.BESTa(u?) i postaram się to poskładać do kupy.

Tylko piszcie DOKŁADNE i WYCZERPUJĄCE infa - ja to tylko składam do kupy, wiem mniej niż wy.
Erymin
Wiec przez kabel RGB uzyskam lepszy obraz niz przez konwerter NTSC/PAL ?? bo jak narazie stosowalem do konsoli NTSC z USA konwerter .
A.Z.BEST
Wiec przez kabel RGB uzyskam lepszy obraz niz przez konwerter NTSC/PAL ?? bo jak narazie stosowalem do konsoli NTSC z USA konwerter .

Sprawdź w dokumentacji, czy Twój TV rzeczywiście obsługuje RGB (albo kup ten kabel i spróbuj, przecież to nie majątek). Przy okazji dasz nam dobre info tongue.gif. A teoretycznie to kabel RGB zapewne najlepszą jakość obrazu możliwą do uzyskania na telewizorze, więc jeśli Twój TV to obsługuje, to na pewno będziesz miał lepszą jakosć obrazu.

Koki: A.Z.BESTa... hehehehe wink.gif))).
Erymin
Kupilem kabel RGB i jakos jakosc brazu jest o wiele lepsza niz z konwertera ktory mialem wczesniej
red2000
eee chwileczke.moze bede nie w temacie ale...
jesli chce sobie kupic gierki ze usa to musze miec przerobiona konsole?
jesli nie to musze kupic kabel rgb lub pal conventer tak?
a jesli trzeba przerobic to czy jest jakis inny sposob?
dajmy na to ze nie trzeba przerabiac....gdzie moge kupic te "zabaweczki"?
ps:prosze nie banujcie mnie ani na mnie nie bluzgajcie i prosze odpowiedzcie smile.gif
Koki
eee chwileczke.moze bede nie w temacie ale...
jesli chce sobie kupic gierki ze usa to musze miec przerobiona konsole?

Nie, możesz kupowac gry nawet jak nie masz konsoli hyh.gif

jesli nie to musze kupic kabel rgb lub pal conventer tak?

Gry z USA są w systemie telewizoryjnym(heh) NTSC, u nas jest PAL. Możesz grać w gry, ale będą one miały czarno - biały obraz. RGB i Pal Converter zmieniają go na kolorowy, ale Pal Converter daje słabą jakość, więdz wal po RGB. Oczywiście, twój TV może wogóle nie obsługiwać NTSC, wtedy to sobie możesz pograć na harmonijce tongue.gif

a jesli trzeba przerobic to czy jest jakis inny sposob?

Lepiej nie przerabiaj. Don't do it.

dajmy na to ze nie trzeba przerabiac....gdzie moge kupic te \"zabaweczki\"?

RGB widziałem w Mediamarkcie w Opolu, możesz skoczyć i kupić... tongue.gif Poważnie, to powinny być w większości sklepów elektronicznych, nawet nie związanych z konsolami.

ps:prosze nie banujcie mnie ani na mnie nie bluzgajcie i prosze odpowiedzcie smile.gif

Spoko, po to jest ten temat(Od odpowiadania, nie od banowania :mrgreen: ) hyh.gif
red2000
thanks,jeszcze kilka pytanek.
1. ok,widzialem kabel rgb od manty za 20 zeta,czy on jest dobry bo od kogos uslyszalem tak"tym wieksza cena kabla tym lepszy"(?)
2.rozwaliles mnie jedna odpowiedzia ta ze moj tv moze w ogole nie odpalic gry w systemie ntsc.dlaczego?jak to sprawdzic?
3.dajmy na to ze gram sobie juz w gry ntsc smile.gif czy wlanczajac gre w Palu beda one czarno-biale czy tez kolorowe ?
4.odpowiedz bo niewiem czy brata mam katowac zeby kupil mi gry smile.gif smile.gif smile.gif
Koki
thanks,jeszcze kilka pytanek.
1. ok,widzialem kabel rgb od manty za 20 zeta,czy on jest dobry bo od kogos uslyszalem tak\"tym wieksza cena kabla tym lepszy\"(?)

To ja napisałem, ale sprawdza to się tylko w kapitaliźmie w dużych sklepach(MM) :mrgreen: Oryginalnego Sony nigdzie nie widziałem, a sam mam jakiś za koło 30...

2.rozwaliles mnie jedna odpowiedzia ta ze moj tv moze  w ogole nie odpalic gry w systemie ntsc.dlaczego?jak to sprawdzic?

Nie wiem. hyh.gif Myślę, że w instrukcji - to brzmi logicznie... ja się przekonałem w dość brutalny sposób - po prostu po zakupie kabla obraz był dalej czarno-biały :mrgreen:

3.dajmy na to ze gram sobie juz w gry ntsc smile.gif czy wlanczajac gre w Palu beda one czarno-biale czy tez kolorowe ?

Kolorowe.

4.odpowiedz bo niewiem czy brata mam katowac zeby kupil mi gry smile.gif smile.gif smile.gif

hyh.gif
red2000
dobra teraz przyzekam ze juz nie zadam pytan smile.gif
1.powiedziales ze kupiles se kabel rgb i dalej miales gry czarno-biale . no no no chyba wiesz o co mi teraz biego nie?nie?juz mowie.dlaczego?i co z tym zrobiles?
2.mam ddr konamix na psx.nie chodzi mi w ogole na ps2 i jest w ntsc.dlaczego mi nie chodzi w ogole ta gra(gra jest w stanie idealnym).sprawdzalem na dwoch konsolach ale na jednym tv.czy to cos ma do rzeczy?
3.aha bylbym zapomnial.jesli mam kabel rgb i dzialaja gry w kolorze w palu i ntsc to czemu sony takiego kabla nie dodajhe do konsoli he?
Koki
1.powiedziales ze kupiles se kabel rgb i dalej miales gry czarno-biale . no no no chyba wiesz o co mi teraz biego nie?nie?juz mowie.dlaczego?i co z tym zrobiles?

TV dostałem od dziadka, bez żadnej dokumentacji, poza tym wtedy nie wiedziałem jeszcze, że TV może po prostu NTSC olać. Mała poprawka - gry są kolorowe, jeśli włączę telegazetę. Nikt jeszcze nie zdołał mi odpowiedzieć, dlaczego tak jest hyh.gif TV nie ruski jakiś, tylko Samsung.Co z tym zrobiłem... a co mogę zrobić? Mam 4 TV w domu: Jeden jest i tak czarno-biały, jeden nie ma wogóle wejścia ani Euro ani chinchy, tylko na antenę, 'główny' który nie obsługuje NTSC i ten mój. Mam kabel, ale przecież nie będę grał na telegazecie... czekam na cud.

2.mam ddr konamix na psx.nie chodzi mi w ogole na ps2 i jest w ntsc.dlaczego mi nie chodzi w ogole ta gra(gra jest w stanie idealnym).sprawdzalem na dwoch konsolach ale na jednym tv.czy to cos ma do rzeczy?

Co prawda nie wiem co to jest DDR, ale Sony ostrzega, że nie wszystkie gry z PSOne są supportowane przez PS2(Czytaj: PS2 moze nie uruchomić niektórych gier z PSX). Pisze na pudełku. Lista tych nie-supportowanych gier znajduje się na www.playstation.com, jeżeli uda ci się ją znaleźć...

3.aha bylbym zapomnial.jesli mam kabel rgb i dzialaja gry w kolorze w palu i ntsc to czemu sony takiego kabla nie dodajhe do konsoli he?

Nie mam pojęcia. Ale jeżeli nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze, reszty się domysl hyh.gif
red2000
moglbys dokladniej powiedziec gdzie tam sie wchodzi na tej stronie playstation.com ?daj linka ok?
A.Z.BEST

Nie mam pojęcia. Ale jeżeli nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze, reszty się domysl hyh.gif

Kasa - owszem. Poza tym: nie każdy w TV ma wejście Euro. Często są spotykane chinche (Sony i M$ dają chinche z przejściówką na Euro). Po drugie: nie wszystkie TV obsługują RGB. Jedni byliby szczęśliwsi, a drudzy by płakali - trzeba było dogodzić tym "nie na czasie", no i taki mamy consensus tongue.gif.
kotlet_schabowy
Mam pytanie: czy w końcu jak mam kabel RGB, konsolę PAL, i dostanę grę NTSC, to mogę ją odpalić, działa w kolorze, bez przeróbki i płyt bootujących tudzież Action Repley'a ?
Koki
Tak, jeżeli masz telewizor obsługujący NTSC hyh.gif
red2000
i znow sie zaczyna smile.gif .... (...)
widzialem w sklepie wysylkowym (ten umieszczony na tylniej okladce psx extreme) kable rgb dvd do ps2 i kabel rgb do psx .oczywiscie roznia one sie cena ale czy tylko? czy jesli kupie se ten kabel rgb do psxa a bede chcial go uzyc na ps2 to bedzie dzialal czy nie?
2.a jesli kupie ten kabel do ps2 ,napisane tam bylo "kabel rgb dvd" to bedzie tylko odpalal gry w kolorze dvd czy tylko filmy dvd a moze to i to?

mam nadzieje ze nie zasneliscie smile.gif
kotlet_schabowy
A więc:
Kabel RGB do PSX'a działa z PS2- sam kupiłem ze 4 lata temu i dziś używam go w obu konsolach(lepsza jakość obrazu)
Kabel PS2 RGB DVD - domyślam się, że po prostu można oglądać filmy DVD na kablu RGB bez zielonego koloru ( tak jak jest w przypadku zwykłych kabli RGB )- ale to tylko moje przypuszczenie.
red2000
dzieki za porade juz bym kupil ten drugi drozszy kabelek smile.gif
ps:jesli na psxie chodzily mi org. gry ntsc w kolorze to na ps2 tez nie bedzie problemu.ale na psxie mialem przerobke i nie uzywalem kabla rgb,jednak sadze ze bez przerobki ps2 z kablem rgb beda w kolorze gry ntsc .
kotlet_schabowy
Coś mi tu nie pasuje: przeczytałem w tum temacie, że wystarczy kabel RGB, telewizor obsługujący NTSC i gra NTSC działa. No to w takim razie o co chodzi z blokadami regionalnymi ? Gdzieś jeszcze słyszałem, że kolesie przrobili konsole tylko po to, żeby pograć w orginalnego NBA 2K3, którego nie było/ nie ma w PAL'u . Więc jednak trzeba coś zrobić, bo czemu niby by się tak trudzili, skoro można by sobie tak łatwo w te gry grać. O ćo chodzi ?
A.Z.BEST
Te wszystkie bajery (kabel i telewizor) są tylko do wyświetlenia obrazu NTSC, a przeróbki konsoli są po to by łamać blokady regionów itd.
red2000
czyli jak se kupie gre ntsc i bede mial kabel rgb to i tak se nie za gram dopoty ,dopoki nie przerobie sobie konsoli ta?
A.Z.BEST
Tak, to znaczy nie. Tzn. nie zagrasz tongue.gif.
red2000
to te wszystkie kable nie pomoga nawet jesli nie mam przeroby?jak to?przeciez caly czas tu trabimy ze da sie a zaraz ty wyskakujesz i mowisz nie? he?
A.Z.BEST
No tak... Wszystko zostało wyjaśnione, a najważniejsze założenie nie zostało podane. Chociaż... w sumie. W topicu była mowa wyłącznie o odpalaniu sygnału NTSC na europejskich telewizorach. Dotyczyć to może konsol nieprzerobionych, ale NTSC (przywiezionych z Japonii, bądź USA np.) i konsol przerobionych. Tylko przeróbki (wszelakie) zdejmują zabezpieczenia stref w konsolach. Xbox'a można przerobić nawet bez otwierania konsoli - podobnie PSOne i Dreamcast (boot disc). PS2 i inne konsole wymagają przeróbki. Aha.... GCN jest nieprzerabialny, ale gry z innych stref można używać po zabootowaniu odpowiedniej płytki: tzw. Freeloadera.

Koki: auktualizować biggrin.gif!
Koki
Co? Wszystkie pytania Red2000 są... chyba. A co do przeróbki zdejmującej zabezpieczenia, jest. Nie ma tylko o GCN i XBoxie. Zaraz się wezmę hyh.gif
red2000
hej koki...ty grasz na nie przerobionej konsoli w gry ntsc wiec ty masz...nie no...masz konsole ntsc tak? plis nie mowq mi tego smile.gif
Koki
hej koki...ty grasz na nie przerobionej konsoli w gry ntsc wiec ty masz...nie no...masz konsole ntsc tak? plis nie mowq mi tego smile.gif

Nie. Mam konsolę PAL. Nieprzerabiana. I nie gram w gry w system ie NTSC - mam kabel RGB, ale jego przyłączenie nic nie daje(Obraz dalej jest czarno-biały) - czyli jest to wina telewizora. Takie życie. Obraz jest kolorowy po włączeniu telegazety, ale te liczby na ekranie trochę mnie denerwują. Czyli - O grach w systemie NTSC mogę zapomnieć - dopóki nie kupię nowego TV. Mam nadzieję, że teraz jest juz wsio jasne hyh.gif
A.Z.BEST
Koki: sprawdź inny kabel RGB i jak testowałeś gry NTSC na konsoli nieprzerobionej konsoli PAL?
Koki
Czyli mam jeszcze jeden kupić? hyh.gif A testowałem przy pomocy ICO - tam na początku wybierasz, czy chcesz grać w PAL czy w NTSC(Oto porządna gra :mrgreen:).
red2000
aha to tylko masz jedna gra gre ntsc-ico tak? i tylko ja sprawdzales?
ja uslyszalem ze nie kazda gra ntsc bedzie chodzic na palowskich konsolach(czyli nie ktore chodza a niektore nie)
ps:koki znasz jakies www co maja takie cos jak wlasnie ico,ze pytaja w jakim systemie maja odpalic?
ps2:dalej mi nie odpowiedziales ,masz przerobke?
Koki
aha to tylko masz jedna gra gre ntsc-ico tak? i tylko ja sprawdzales?
ja uslyszalem ze nie kazda gra ntsc  bedzie chodzic na palowskich konsolach(czyli nie ktore chodza a niektore nie)

Czyli jest jezcze dla mnie nadzieja hyh.gif

ps:koki znasz jakies www co maja takie cos jak wlasnie ico,ze pytaja w jakim systemie maja odpalic?

Nie.

ps2:dalej mi nie odpowiedziales ,masz przerobke?

Mam konsolę PAL. Nieprzerabiana
:roll:
red2000
to co ja uslyszalem to tylko plotki a wiesz jakie sa plotki smile.gif
hmmm kurde zastanawiam sie czy zalatwic sobie jakos gre ntsc czy nie.(a raczej to niech mi brat zalatwi smile.gif )
niewiem czy bede tego pozniej zalowal ze ja dostalem a niedziala. question.gif
A.Z.BEST
Na pewno na konsoli PAL nie zadziała gra z innego regionu. Konsola musi być przerobiona.
Koki
Na pewno na konsoli PAL nie zadziała gra z innego regionu. Konsola musi być przerobiona.

To ja już nic nie rozumiem.

*Koki umiera*
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.