Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Xenogears = najlepszy RPG na PSX?
Forum PSX Extreme > Kąciki > Kącik RPG
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6
Anonymous
Oka, nie ma bata, Xenogears jest najlepszym RPGiem na szaraka. Fabuła i muzyka są mistrzostwem Świata! Każdy kto ma ochotę podyskutować ( o Xeno ofkoz) jest mile widziany......
ds
jestem w stanie sie z toba zgodzic icon_twisted.gif
Pablo
Wszystko by było fajne gdyby nie pewien denerwujący motyw jaki był w Xeno. Godzina telenoweli (gadka, gadka, gadka, dowiadujemy sie coraz wiekszych rewelacji...) a później walka z bossem. Tak od razu, bez save pointu, bez niczego. Przegraliśmy, co za pech trzeba przeklikać całą gadkę (schodzi TYLKO 10 minut) i znów walka z bossem. Przegraliśmy...

To jedyny mankament jaki znalazłem w grze, całe reszta jest miodzio. Czepiam się szczegułów ale tak to już jest.
ds
i dala ciala 2 plytka...
-Sora-
Co wy gadacie jesli ktos lubi takie klimaty to cos dla niego ta gra mnie urzekła nie ma tam olewania sprawy fabuły i klimatu "fabryka przetwórcza obcych na paszteciki" ciekaw jestem co wtedy zescie mysleli smile.gif
drk
Zgodzę się z Pablem że brak save pointu zaraz przed walką z bossem to mankament .
Zresztą niektóre dialogi są troche przydługawe i idzie przy nich usnąć .
Gra sama w sobie jest pozycją godną polecenia . Chociaż mogłaby być troche trudniejsza.
Trzcina
Mhmmm 2 CD to jakas pomylka, jakmozna bylo tak z(pipi)ac takiego RPG'a ... Co w Xeno rzadzi to postacie, takiej charyzmy i imagu jak ID nie ma chyba nikt ;] i nikt nie bedzie mial ;] No i ten power ;] Prawie taki jak ja ;D

btw czy tematu o Xeno juz czasem nie bylo? :P Ale mam kaca i nie chce mi sie patrzec na dalsze strony ;D
Guts
Xenogears to genialna,cudowna gra.Do tego posiada piekny(niekiedy wzruszajacy)Soundtrack.Co do długich gadek to tylko raz sie wkurzałem jak trzeba było stoczyc ze 4 srednio trudne(zle napakowane postacie) walki z bossami bez save(To był moment co Billy zwalił strzał w Babel o ile pamietam).Co do walk z Bossami to tylko batalia z Shakhanem była
drazniaca(niewiedziałem o system ID u Feia i reszty ekipy confused.gif).
KRELIAN
Z tego co slyszalem kiedys taka a nie inna tresc drugiej plytki spowodowana byla ... wypuszczenem finala 7 . Podobno Xeno mialo byc dokonczone ( jak chocby przygody Elly i Emeraldy gdzie motyw ten wspomniany jest "na fotelu" zaledwie przez kilka minut).
M.in dlatego szefowie byli niezadowoleni ze sprzedazy w Japonii. Musieli jednak wybierac ... nie powiem ze to zly wybor ale dla mnie Xeno zawsze bedzie no.1 ...
Trzcina
Co nie zmienia faktu ze druga plytka jest fatalna jak neiszczescie, a raczej forma w jaki zostala przedstawiona.
Mazzi
Shuddup smile.gif

Nie pozwalam zle pisac o XENOGEARS smile.gif Piszcie tylko w samych superlatywach, bo inaczej poprzepisuje wszystkie posty, zeby glosily jedyne sluszne tresci smile.gif Kangoo smile.gif
wsm
poki co jest to dla mnie RPG z najlepsza fabula.
Z wad - czasem walki stawaly sie nuzace (ale tylko momentami ;p)
Trzcina
Shuddup

Nie pozwalam zle pisac o XENOGEARS  Piszcie tylko w samych superlatywach, bo inaczej poprzepisuje wszystkie posty, zeby glosily jedyne sluszne tresci  Kangoo

You just CANT handle the truth!!! :>
Wujek
Xenogears to bez wątpienia gra wielka, ale ten drugi CD był troche dziwny, i szkoda, że nie zrobili tego lepiej. Jest jeszcze coś, Xenogears to gra, po której zacząłem kupować oryginały... zawiesiło mi sie outro.
minimog
I ten ID!
white-zombie
Jak narazie dla mnie eRPeG z najlepszą fabułą i muzyką, co do przydługawych dialogów dla mnie się nie nudziły ponieważ wszystkie rozumiałem.Walki samymi postaciami Rulezz!!,ta animacja postaci choć wg. mnie skopali walki mechami.
PS.SUORE FURYAA!!!
Anonymous
Ludzie, druga płytaka wcale nie jest beznadziejna, o co Wam chodzi :? Nie dałoby się po prostu zrobić jej w stylu pierwszej bo gra by miała 5 płyt i przechodziło by się ją w 500 godzin icon_evil.gif
Watsu
To byłem ja :roll:
white-zombie
Ludzie, druga płytaka wcale nie jest beznadziejna, o co Wam chodzi :? Nie dałoby się po prostu zrobić jej w stylu pierwszej bo gra by miała 5 płyt i przechodziło by się ją w 500 godzin icon_evil.gif

Druga płyta nie jest beznadziejna w pierwszą i tak się długo gra. Jak dla mnie to wolałbym żeby ta gra właśnie miała 10 płyt i grało się w nią w nieskończoność. :wink:
You_kai
Xeno jest grą lepszą niż FF7 przede wszystkim pod względem fabularnym. Pełno niedomówień, niejasności... Czyli to, co lubię wink.gif Poza tym muza, jeden z najlepszych OSTów do gier RPG. No i animacje.
Watsu
Ot co biggrin.gif Zgadzam się w zupełności cool.gif
Ryo-San
Xeno jest grą lepszą niż FF7 przede wszystkim pod względem fabularnym. Pełno niedomówień, niejasności... Czyli to, co lubię wink.gif Poza tym muza, jeden z najlepszych OSTów do gier RPG. No i animacje.

You_kai wspaniale powiedziane, zgadzam sie z Tobą w 100%.
Józef Smelcerz
I może bym coś powiedział w tym temacie, gdyby do japończyków dotarło, że oprócz Ameryk i Azji istnieją jeszcze inne kontynenty...np.Europa..
You_kai
No cóż, skoro z powodów poglądów religijnych nie trafił do nas FFT, to na Xenogears, który bardzo specyficznie 'podchodzi' do niektórych tematów tym bardziej nie było co liczyć wink.gif
Kamiru
No cóż, skoro z powodów poglądów religijnych nie trafił do nas FFT, to na Xenogears, który bardzo specyficznie 'podchodzi' do niektórych tematów tym bardziej nie było co liczyć wink.gif

Wierne sluchaczki Radia Maryja wjechalyby w samochodach pulapkach do siedziby Sony Europe laugh.gif
Ryo-San
Dokładnie FFT I Xenogears nie wyszły ze względów religijnych( Rydzyk zrobił swoje), podobnie jest z Xenosagą, tu daje linka do petycj pisanej do Namco, wiem że takie petycje gów... dają ale warto spróbować, jak możecie panowie to skrobnijcie zdanko.
pozdro

oto link -----> http://www.petitiononline.com/Xenosaga/petition.html
You_kai
Masz rację, takie petycje nic nie dają wink.gif Tak samo było z Suikodenem 3...
A Xenosaga i tak jest niczym, NICZYM w porównaniu z Xenogears.
Ryo-San

PS.SUORE FURYAA!!!

Niestety ale musze Cie poprawić, w grze było SORE URYA icon_twisted.gif
Watsu
Ja nie rozumiem jednego. Jak można nie wydać takiego tytułu ze względów religijnych icon_evil.gif Że niby co?! Babcie siedzą w kościele i w nie nie grają więc o co chodzi jakby??? :?
A jeśli ktoś nie jest katolikiem? Ja rozumiem poszanowanie dla religii ale to już przesada!!!
You_kai
Hm... Ja oczywiście też do końca nie rozumiem, ale zwróć uwagę, że Europa jako 'punkt wydawniczy' jest traktowana dosyć specyficznie. Chociaż może inaczej - Europa specyficznie traktuje niektóre gry. I tak, jak wprowadzanie dziwnej cenzury w niektórych grach (pamiętna animacja z Soul Edge, gdzie komuś przeszkadzało pokazane przez ułamki sekund nagie ciało Sophitii), tak, jak kretyńskie za przeproszeniem zastanawianie się, czy owa gra na pewno nie wywoła zgorszczenia (tak było z Suikodenem 2; ponoć sceny z Lucą Blightem znęcającym się nad ludźmi wzbudziły wśród wydawców niemałe kontrowersje), tak właśnie w wypadku Xenogears wystarczyło słowo o stwarzaniu swojego boga, czy w FFT o sporze religii, żeby te tytuły zostały natychmiast skreślone z list wydawniczych. A to, że pozbawili przy tym Europejczyków dwóch NAJWSPANIALSZYCH rpg na PSXa? Tylko taki mały szczegół.
Jakim
Dajcie spokój. I tak graliście na piratach(jak nie to sorki). Ciekawą mnie kolejne części. Chronologiczna pierwsza część podobno nie dorównuje Xeno, ale mam nadzieje że kolejne bedą równie wspaniałe co wersja psxowa. Niech nawet zrobią ją w tym samym stylu co Xenogears: 2d chłopki( ale wys. rozdzielczość) I ładne ,baśniowe trójwymiarowe otoczenie. Bohaterem niech będzie jakiś niezły psych jak Fei i będzie miodzio!!!!!!
You_kai
Hehe, gościu, a co to ma do rzeczy? icon_twisted.gif Uważaj, bo jeszcze zarobisz wink.gif Amerykański oryginał NTSC laugh.gif I proszę bez takich tutaj smile.gif
Xenosaga nie dorasta Xenogearsowi do pięt. Grafika nie ma tu aż tak dużego znaczenia. Niech zmieniają, byleby nie skupili się na niej za bardzo, bo znów schrzanią fabułę. Ale jakoś za różowo to ja kolejnych części nie widzę wink.gif
KRELIAN
Grajac w Xenogearsa pamietam akcje z ogniskiem (m.in z udzialem sophii) lat wstecz . Po przejsciu gry i wiadomosci ze wychodzi prequel mialem nadzieje ze akcja zostanie wlasnie wtedy osadzona . Ciekawe czy jest jeszcze na to szansa ... Z drugiej strony gdyby tak mialo sie stac to gra musiala by wygladac tak samo , gdyz 3d byloby pomylka (nie ta wczuwka :wink: )
Teraz z kolei slychac o nadchodzej kontynuacji przygod Shion (?) wiec troche mi to nie pasuje do THE PERFECT WORK ...
You_kai
Eh, dokładnie. Xenogears i Xenosaga to praktycznie dwie różne gry. Inna tematyka, inne postaci... Mimo wszystko Xenogears odniósł ogromny sukces, fakt, że niektórzy (np. ja) stawiają tę grę wyżej niż FF7 chyba o czymś świadczy, więc nie widzę sensu tego posunięcia :roll: Robi się z tego kolejny Fajnal. Gra, która poza tytułem i twórcami nie ma z poprzednikiem nic wspólnego... Czyżby jakieś zatargi nowo utworzonego teamu ze Square? laugh.gif
Watsu
Ot co. Chłopaki się odłączyli i chcą wszystko zrobić po swojemu icon_evil.gif Ja bym im srobił icon_puk.gif SORE!
white-zombie

PS.SUORE FURYAA!!!

Niestety ale musze Cie poprawić, w grze było SORE URYA icon_twisted.gif

A skąd ja miałem wiedzieć,zgadywałem to na słuch biggrin.gif
You_kai
Ot co. Chłopaki się odłączyli i chcą wszystko zrobić po swojemu icon_evil.gif Ja bym im srobił icon_puk.gif SORE!

No niestety trzeba przyznać, że na dobre im to nie wychodzi :roll:
Watsu
Może nie na temat, ale to tak jak naszym wykonawcom solowym laugh.gif Przykład? Chociażby Varius Manx i A. Lipnicka laugh.gif Dwi różne bajki...
You_kai
Może nie na temat, ale to tak jak naszym wykonawcom solowym laugh.gif Przykład? Chociażby Varius Manx i A. Lipnicka laugh.gif Dwi różne bajki...

E... Anita Lipnicka była w Varius Manx? :roll:
A nie Kasia Stankiewicz? icon_twisted.gif
Nie wiem, ja się na tej muzyce nie znam wink.gif

Ale w sumie całkiem trafne porównanie... Tylko, że chyba popularność tytułu i to, że stał się on hitem powinien dać jakieś wskazówki twórcom, które pomogłyby uczynić prequel tak samo wielkim (jak nie większym) hitem. A tu jak mówiłem, całkiem inna gra. Podstawą Xenogears była genialna fabuła. Przecież to po prostu mistrzostwo świata. Gdyby Xeno był filmem, dostałby Oskara za scenariusz (i muzykę, ale to tak BTW). A Xenosaga... No cóż, nie twierdzę, że gra jest zła (chociaż mi się kompletnie nie podoba), no ale... Zresztą, kto grał w obie pozycje wie, o czym mówię :roll:
AS..
Może dla niektórych Xenogears jest nejelpszy, ale nie dla mnie. U mnie na 1 miejscach jest Suikoden2,FF7 i Valkyrie Prifile. Każdy z nas ma inny gust i inna gra mu pasuje, Xeno nie jest najlepszy pod wszystkimi względami napewno gorszy jest od Suikodena w ilości dopracowanych postaciach w Suikodenie mamy ich 108( podstawowych) i każda ma swoja nie powtarzalna fabułę. Każda gra jest odmienna i ma swoje zalety i wady, nie można oceniać gry po tym jak się jej nie poznało i sadzi, ze gra jest najlepsza i niema żadnych błędów, zawsze znajda się jakieś niedopracowania, które komuś tak będą przeszkadzać, że go zniechęca do gry a zaś drugiemu nie będzie mu to ani trochę przeszkadzać, wiec nie piszcie, ze jakąś gra jest najlepsza dopisz, ze dla ciebie a nie dla wszystkich ja tam wole Suikodena 2 i VP.
You_kai
Kolejny temat, w którym się dopisałeś i znów wychodzi ten sam problem wink.gif Chyba wiadomo, że każdy wypowiadając się ma na myśli swoją prywatną opinię. Czy za każdym razem trzeba to zaznaczać? Osoba zakładająca ten topic uważała, że to właśnie Xenogears jest najlepszym RPG, a pozostałe, które się tutaj wpisały wyraziły swoje zdanie na ten temat zgadzając się z tym mianem bądź też nie. Skąd od razu oskarżenia, że w inne RPG nie graliśmy? Ja miałem okazje zapoznać się z wieloma tytułami w tym wspomnianym przez Ciebie Suikodenem 2 (FF7 i VP oczywiście też). Zresztą, Suiko 2 jest właśnie moim ulubionym RPG (stawiam go na równi z Xeno), a mimo to nie uważam, żeby postaci w Suiko przerastały aż tak bardzo te z Xenogears. W S2 postaci było wiele, co sprawiało, że tak naprawdę nie dało się dobrze oddać ich głębszych osobowości (przynajmniej nie wszystkich). A przyglądając się takiemu Feiowi (wszystkim jego osobowościom) czy Krelianowi... Toż to po prostu arcydzieła. Postaci są bardzo głębokie, co zresztą potwierdzi każdy, nawet ten, który za Xeno nie przepada.

A jakbyś jeszcze się nie zorientował, że piszę w swoim imieniu, to WSZYSTKO CO NAPISAŁEM POWYŻEJ JEST TYLKO I WYŁĄCZNIE MOIM ZDANIEM wink.gif Amen.
AS..
Oka, nie ma bata, Xenogears jest najlepszym RPGiem na szaraka. Fabuła i muzyka są mistrzostwem Świata! Każdy kto ma ochotę podyskutować ( o Xeno ofkoz) jest mile widziany......

You_kai:
Czy widzisz gdzieś tutaj zdanie np.: "wg mnie"??? Niema!! A jeśli ktoś pisze oczymś, ze jest najlepsze to musi się znać na tym i porównać do wszystkiego z czym konkuruje. Nie można powiedzieć, ze cos jest najlepsze tylko z tego powodu, ze się w to zagrało. Nie grał napewno we wszystkie RGP to skąd ma wiedzieć, ze jest najlepszy? Pierwsze poznaj potem oceniaj.

Jak to kolejny temat i kolejny problem? Niech uściśla swoje myśli przynajmniej w stepie do tematu, a nie od razu: "ale ten Xeno jest zarabczasty, żadna gra nie jest mu równa nie ma bata na nią"
Niech napisze np.: "Sadze, ze Xeno ma dobrą predyspozycje żeby zostać najlepszą grą na szaraka" i niech zacznie wymieniać jego zalety. Koleś pewnie pograł 60h przeszedł raz grę, a od razu się podnieca.

You_kai: skąd ja ma wiedzieć, ze to w jego imieniu? Co mu szkodzi dodać 1 wyraz. Jeśli nie napisze go to można pomyśleć sobie, że przeprowadzaj jakąś ankietę i wyszło mu to co wyszło. Mówie, że napisał by to przynajmniej we wstępie.

You_kai
I teraz ty robisz problemy ja go tylko pouczam! Widze, że ciebie też będę musiał, ale to przy innej okazji : )
Watsu
You_kai, właśnie chciałem napisać to samo. To chyba oczywiste, że każdy post jest subiektywny. Jak można by powiedzieć, że coś jest najlepsze :? nie znając innych rzeczy z tej samej półki. Chyba, że Ty ASS.. przeszedłeś juz wszystkie RPG jakie wyszły :wink:
You_kai
Boże, AS, bez obrazy, ale czytając Twoje posty mam wrażenie, jakbyś był jakimś kilkunastoletnim (góra) bachorem nie rozumiącym zasad działania forum.

Czy widzisz gdzieś tutaj zdanie np.: \"wg mnie\"??? Niema!!

Nie widzę, ale to chyba jasne, że tutaj każdy pisze w swoim imieniu! W takiej sytuacji powinieneś teraz oblecieć WSZYSTKIE tematy na forum Extrima i zarzucić wszystkim, że nie wypowiadają się tylko za siebie. Wiadomo przecież, że gościu nie pisze za wszystkich. Nie przesadzaj, bo to jest śmieszne po prostu laugh.gif

A jeśli ktoś pisze oczymś, ze jest najlepsze to musi się znać na tym i porównać do wszystkiego z czym konkuruje. Nie można powiedzieć, ze cos jest najlepsze tylko z tego powodu, ze się w to zagrało. Nie grał napewno we wszystkie RGP to skąd ma wiedzieć, ze jest najlepszy? Pierwsze poznaj potem oceniaj.

Ty za to z pewnością grałeś we wszystkie icon_twisted.gif Sorki, ale jeśli ktoś ocenia grę ze swojego punktu widzenia, to ocenia ją pod pryzmatem tych gier, w które miał okazję grać. To chyba jasne, w końcu nie ma człowieka, który przeszedłby wszystkie gry, które się ukazały. Dlatego ocena nigdy nie będzie obiektywna. A to kolejne potwierdzenie tego, że jasnym powinno być, iż to, co każdy pisze jest tylko i wyłącznie jego zdaniem.

Co mu szkodzi dodać 1 wyraz. Jeśli nie napisze go to można pomyśleć sobie, że przeprowadzaj jakąś ankietę i wyszło mu to co wyszło. Mówie, że napisał by to przynajmniej we wstępie.

A co Tobie zaszkodzi trochę logiczniej pomyśleć i zastanowić się, czym jest forum? Miejsce gdzie możemy wyrazić swoje opinie i podyskutować na różne tematy. Czy nie jest dla Ciebie jasne, że przykładowo to wszystko, co piszę w tym momencie jest moim zdaniem? Jeśli nie, to może odpowiadając nie zwracaj się tylko do mnie, ale do wszystkich użytkowników wink.gif

I teraz ty robisz problemy ja go tylko pouczam! Widze, że ciebie też będę musiał, ale to przy innej okazji : )

Nie, nie robię problemów, jedynie staram Ci się wytłumaczyć, że chyba trochę nie rozumiesz sensu istnienia czegoś takiego, jak forum. I uwierz mi, nie jesteś osobą, która mogłaby mnie czegokolwiek nauczyć laugh.gif
Ryo-San
Może dla niektórych Xenogears jest nejelpszy, ale nie dla mnie. U mnie na 1 miejscach jest Suikoden2,FF7 i Valkyrie Prifile. Każdy z nas ma inny gust i inna gra mu pasuje, Xeno nie jest najlepszy pod wszystkimi względami napewno gorszy jest od Suikodena w ilości dopracowanych postaciach w Suikodenie mamy ich 108( podstawowych) i każda ma swoja nie powtarzalna fabułę. Każda gra jest odmienna i ma swoje zalety i wady, nie można oceniać gry po tym jak się jej nie poznało i sadzi, ze gra jest najlepsza i niema żadnych błędów, zawsze znajda się jakieś niedopracowania, które komuś tak będą przeszkadzać, że go zniechęca do gry a zaś drugiemu nie będzie mu to ani trochę przeszkadzać, wiec nie piszcie, ze jakąś gra jest najlepsza dopisz, ze dla ciebie a nie dla wszystkich ja tam wole Suikodena 2 i VP.

Weź sie kolego nie ośmieszaj. Suikoden 2 lepszy od Xenogearsa LOL, albo nie jeszcze lepiej ROTFL. icon_twisted.gif jesli chcesz rozmawiać o fabule to moze najpierw naucz sie porządnie języka angielskiego, przejdź Xenogerasa i potem twórz swoje nieprawdopodobne teorie o tym ze Suikoden 2 jest lepszy od Xenogearsa icon_twisted.gif
Watsu
Ja przeszedłem Xeno już kila razy i wciąż zachwyca mnie fabułą. Suiko lepszy jest na pewno w innych aspektach. To by było na tyle cool.gif
AS..
Nie chce mi się już z wami kłucić. 2107025 macie mój nr GG, ten temat ne jest do sprzeczania się jeśli macie jakieś wonty to na GG a nie w tym temacie w tej chwili pokazuje wam, że nie jestem jakimś tam 12-latkiem i rozumiem dzialania forum jestem tu juz od ponad roku wiec sie orjętuje.

You_kai:
Jeśli chcesz mi cos jeszcze wytłumaczyc(twoim sposobem myślenia nikomu nie zrozumianym : P ) to chętnie zaprasza smile.gif

Chyba, że Ty ASS.. przeszedłeś juz wszystkie RPG jakie wyszły

Te Homo jeszcze jedna taka aluzja a pożałujesz!!

A co do tego w ile RPG grałem, to PSX'a mam juz od 6/7 lat i gram tylko w RPG a przynajmniej w większości
Watsu
Człowieku, o co Ci chodzi? Nie rozumiesz najprostszych argumentów a się kłócisz. Takim językiem to faktycznie możesz rozmawiać tylko przez GG, przynajmniej nie będą ludzie musieli tego oglądać :? Nara cool.gif
Jakim
Panowie wyluzujcie.
Xeno i tak RZĄDZI NA CAŁEJ LINII!!! I ZJADA CAŁĄ RESZTĘ NA ŚNIADANIE.
Watari
Panowie wyluzujcie.
Xeno i tak RZĄDZI NA CAŁEJ LINII!!! I ZJADA CAŁĄ RESZTĘ NA ŚNIADANIE.

tak sobie to tlumacz....ta twoja linia moze byc fabula? nie bo suikoden ma lepsza....jedynie pewnego rodzaju nie liniowosc ....nara
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.