Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Survival , czyli jak przeżyć w Japoni
Forum PSX Extreme > Inne > Japonia > Japonia
Anonymous
Chciałbym aby tutaj umieszczane były: ceny towarów, miejsca warte do odwiedzenia i takie tam smile.gif. Jak macie jakieś informacje to śmaiało piszcie. Pozdrowienia.
Yohko
a powyzsze zostalo napisane przez PiT3ra wink.gif

spoko, w najblizszym czasie podam pierwsze pare cen smile.gif kupilam sobie nowy przewodnik po Japonii biggrin.gif
Rikimaru___
zeby przetrfac w japoni wystarczy miec duuuuuuuzo kasy i wszystko bedzie gut smile.gif btw ceny w japoni sa okolo 4 krotnie wyzsze niz w polsce o ile dobrze pamietam :wink:
PiT3r
Yohko: nadal czekam na cennik:)
POzdrowienia dla ciebie.
Yohko
cennik robi sie smile.gif dziekuje za pozdrowienia i nawzajem smile.gif
Qraq
icon_idea.gif Na to pytanie po czesci odpowiedzial Loki w opisie swojej wycieczki do Japonii w ktorymstam numerze PE.
Antares
zeby przetrfac w japoni wystarczy miec duuuuuuuzo kasy i wszystko bedzie gut smile.gif  btw ceny w japoni sa okolo 4 krotnie wyzsze niz w polsce o ile dobrze pamietam :wink:

Może, ale ceny gier i sprzętu elektronicznego są zdecydowanie tańsze.
Roki
Ja mam takie pytania:
1. Ile czeba zaplacic za wyjazd do Tokio. Chodzi mi o ceny przelotu/przejazdu. Napewno czesc z Was byla w Japoni wiec napiszcie jakie jet tam polaczenie.
2. Ile kosztuje nocleg w Japoni (najlepiej by bylo najtaniej).
Yohko
Ja mam takie pytania: 
1. Ile czeba zaplacic za wyjazd do Tokio. Chodzi mi o ceny przelotu/przejazdu. Napewno czesc z Was byla w Japoni wiec napiszcie jakie jet tam polaczenie.
2. Ile kosztuje nocleg w Japoni (najlepiej by bylo najtaniej).

co do pierwszego - okolo 4 tys. w jedna strone.

co do drugiego - nic nie bedzie wystarczajaco tanie, uwierz mi smile.gif Japonia jest dla nas droga smile.gif
Loki
co prawda juz mnie tu nie ma ale musze zdementowac jedna informacje :)

a wiec za podroz do Tokyo zaplacimy okolo 4 tys zl ale w obie strony

greets
Sobou Orafu :)
Yohko
ufff, to mi kamien spadl z serca biggrin.gif ale i tak zaplacimy podwojnie :|
Kamui
Jak wygram w totka to wam zasponsoruje wyjazd do Japonii, ale ja zostanę na stałe laugh.gif
Elessar
No moim marzeniem byłoby się przelecieć do japonii choćby po to by popatrzeć jak tam wawedashują. No Yohko orientujesz sie może ile salonów gier przypada na jednego mieszkańca??
Walker
Salonów gier.....ekhem.....az tyle tego tam nie jest albo to ja sie zle rozgladalem....sam nie wiem ale mialem okazje byc przez tydzien w Tokio i co do jedego sie zgadzam....wszytsko jest chole**nie drogie a nawet i wiecej :wink: <ile ja sie dodatkowo natrudzilem zeby porozumiec sie odpowiednio....ech...>
ale i tak niezle bylo i moge z czystym sumieniem wszytskim Japonie polecic <wszytski z kasa of koz icon_twisted.gif >
a tera ide siem upic sake i do wyrka z kotem....tongue.gif
Roki
Ile srednio kosztuje pobyt przez jedna dobe w Japoni - nocleg(najlepiej schronisko mlodziezowe; jesli takowe jest), jedzenie itp. Mozesz podac kilka przykladowych cen w przeliczeniu na zlotowki question.gif
Adam First
skoro wszystko jest drozsze 4 razy to z pewnoscia ludzie zarabiaja tam 4 razy wiecej niz u nas w polsce (wow!smile.gif)
nareszcie sobie znalazlem cel w zyciu: osiedlenie sie w japonii z moja laska! (wow!smile.gif) ale najpierw sie chem troche ustawic w anglii...........
Kamiru
Nie stac mnie na bilet lotniczy.Pozostaje kolej transsyberyjska 8O
Roki

A ile kosztuje bilet na ta podroz koleja question.gif Ile dni trwa podroz question.gif Z kad startuje i dokad dojezdza pociag question.gif
Yaxa
W japoni wcale niejest drogo, jest chyba nawte porownywalnie do nas.
kusy_x

A ile kosztuje bilet na ta podroz koleja question.gif Ile dni trwa podroz question.gif Z kad startuje i dokad dojezdza pociag question.gif

Zaczne skad odjezdza i dokad. Odjezdza z Moskwy a najdalej zajedziesz nim do Pekinu. Moze to nie Japonia, ale z tamtad juz blizej niz od nas wink.gif
Podroz trwa 7-8 dni (z Moskwy do Pekinu) jak cos nawali to pewnie i ze 20 icon_twisted.gif
Co do cen biletow to za pierwsza klase zaplacisz okolo 500 dolarow (to jest cena przyblizona) a za druga 300

A wiec milej podrozy icon_twisted.gif
Roki
Hmm..szczerze mowiac wolal bym juz slono zabolic i leciec samolotem niz tluc sie tydzin pociagiem.
kusy_x
Hmm.... W sumie moze i tak, ale taka podroz pociagiem ma o wiele wiecej walorow turystycznych, i zawsze mozesz sie pochwalic ze w Japoni byles trzy tygodnie a nie tydzien :wink:
villain

Czy cennik juz skonczony ??:-) (jezeli jest winnym topicu to sorry)
Yohko

Czy cennik juz skonczony ??:-) (jezeli jest winnym topicu to sorry)

nie ma. z powodu nagminnego braku czesu musialam to na razie odlozyc.
villain
Soryy, ze wywlekam stary topic ale mysle, ze zakladanie nowego mijaloby sie z celem :-) A teraz do sedna sprawy ;-)
Zblizaja sie wakacje w zwiazku z czym mam pare pytanek do osob, ktore byly w Japonii lub duzo wiedza na temat wyjazdow do tego kraju.(wyglada to jak zestaw pytan do biura podrozy ale moze ktos z doswiadczenia bedzie lepiej wiedzial jak odpowiedziec)
Jaki bedzie orientacyjny koszt wyjazdu do Jap - 15 max 20 dni - pobyt w hotelu o znosnych warunkach ze sniadaniem, przelot, wystawy i inne atrakcje turystyczne.
Do jakiego miasta najlepiej sie wybrac (preferowalby Tokio ale pewnie bedzie za drogo ;-) )?
Czy sa jakies studenckie biura podrozy, ktore umozliwilyby tanszy przelot i pobyt w jakis budynkach tychze organizacji (schroniska itp)?
Czy ktos z was wybiera sie w wakacje do japonii ?:-) bo jak narazie nie mam z kim jechac smile.gif tzn osoby by sie znalazly ale nie wiadomo jak z funduszami - w moim przypadku oczywiscie tez dobrze by bylo gdyby wszystko wyszlo jak najtaniej i w miarte do przezycia sad.gif
I wszyskie inne ezeczy, o ktore zapomnialem zapytac a powinienem wiedziec ;-)
Z gory dzieki za odpowiedzi.
Aem
Yokho jak ogólne wrazenia z pobytu w Japonii?(zakładam ze już tam byłaś biggrin.gif )
Kac_r
Soryy, ze wywlekam stary topic ale mysle, ze zakladanie nowego mijaloby sie z celem :-) A teraz do sedna sprawy ;-)
Zblizaja sie wakacje w zwiazku z czym mam pare pytanek do osob, ktore byly w Japonii lub duzo wiedza na temat wyjazdow do tego kraju.(wyglada to jak zestaw pytan do biura podrozy ale moze ktos z doswiadczenia bedzie lepiej wiedzial jak odpowiedziec)
Jaki bedzie orientacyjny koszt wyjazdu do Jap - 15 max 20 dni - pobyt w hotelu o znosnych warunkach ze sniadaniem, przelot, wystawy i inne atrakcje turystyczne.
Do jakiego miasta najlepiej sie wybrac (preferowalby Tokio ale pewnie bedzie za drogo ;-) )?
Czy sa jakies studenckie biura podrozy, ktore umozliwilyby tanszy przelot i pobyt w jakis budynkach tychze organizacji (schroniska itp)?
Czy ktos z was wybiera sie w wakacje do japonii ?:-) bo jak narazie nie mam z kim jechac smile.gif tzn osoby by sie znalazly ale nie wiadomo jak z funduszami - w moim przypadku oczywiscie tez dobrze by bylo gdyby wszystko wyszlo jak najtaniej i w miarte do przezycia sad.gif
I wszyskie inne ezeczy, o ktore zapomnialem zapytac a powinienem wiedziec ;-)
Z gory dzieki za odpowiedzi.

ja robie plany wyjazdu w przyszlym sezonie ... wszystko jest w topicu 'autostopem' .... milo by bylo nie jechac samemu
DJ_JASZCZUR
Yokho jak ogólne wrazenia z pobytu w Japonii?(zakładam ze już tam byłaś biggrin.gif  )
hehe nie tyle co była tylko nawet mieszkała z tego co sie orientuje cool.gif a co do wrażeń z pobytu w Japoni mnie to też interesuje jak odebrałaś pierwszy dzień w Japonii napewno nie tylko mnie...podziel sie z nami swoimi wrażeniami :wink:
Zeratul
Ceny w Jenach:

- Nocleg w guest-housie to ok. 2000-3000 za noc. Hotel tani w miescie
4000-6000 za noc.

- hamburger = 100, zestaw w MCDonaldzie 400-600, pizza 1100. Tego typu
jedzienie jest stosunkowo drogie w Japonii, najtaniej wychodzi zywienie
sie japonskim jedzeniem (500-800 za zdrowy lunch).
- Paczka Marlboro 300, najtansze 260.
- Piwo w barze 600-900, w sklepie 200-300.
- Wodka najtansza (1/2l zobrowki) 650 drozsza jakas to 900.

Najprawdopodobniej lece na poczatku lipca na 2 tygodnie... ma ktos w planach wybrac sie w tym czasie? Shinji?
ping
prawdopodobnie będe siedział w roppongi (tokyo) przez 1 lub 3 miesiące od wakacji do października więc się w razie czego możemy znaleźć tongue.gif
Shinji-kun
Zera uzbieram $$$ lece !
Zeratul
czyli jak kazdy wink.gif Trzeba bedzie zmienic miejsce, rozmow niedlugo, bo tu na dniach bana zbiore... Anyway wstepne prawie 100% deklaracje trzeba zebrac w marcu, bo jak do marca nie bedzie sie wiedzialo, to sie juz nie bedzie wiedzialo...
Zeratul
taki update... Shinji sie nie odezwal... tylko z pingiem mialem kontakt... ja nie lece... odechcialo mi sie... a poza tym nie kreci mnie lot tam samemu. najprawdopodobniej biore cruise na alaske ;p to tak zeby zainteresowani wiedzieli, zem sie rozmyslil
Flow_Machow
a nie lepiej namiot wziąć i rozbić się w jakimś parku albo w jakimś innym miejscu ? wystarczająco ciepło i przestępczość znikoma zresztą kto by okradał jakichś włóczykijów-gajdzinów laugh.gif
pomysł może nienormalny na pierwszy rzut oka ale zastanówcie się nad tym dłużej..........ja właśnie w taki sposób mam zamiar tam przekimać smile.gif
mario87
Myślisz że tam policja nie zamyka za włóczęgostwo? Pewnie większości krajów za coś takiego dostałbyś mandacik, co innego spanie w różnych miejscach publicznych w japonni, takich jak ławka, krawężnik, schody, fryzjer, macdonald czy coś podbnego, ponoć tam to norma ;p Ale rozbijanie obozu w środku miasta napewno nie przejdzie
Flow_Machow
to zobacz tu http://tokyobynight.pl/2007/04/techno-piknik.html

nawet jakby tam byl spokój i tylko moj namiot to watpie ze ktos by sie przyczepil a jak by cos to bym mowil ze rezerwuje dobre miejsce na zblizajaca sie impre happy.gif albo bym znalazl jakies jeziorko i mowil ze lowie ryby zreszta i tak to by potrwalo gora tydzien bo na tyle planuje pierwszy wyjazd
Watsu
Osobiscie tez planuje wesprzec sie namiotem.
Nie bede mial kasy na noclegi 'platne' a u znajomych nie moge przebimbac miesiaca.
Poza tym trzeba pokazac, ze Polak chce to potrafi ね? ;d
ping
namiotem? :| extrema biggrin.gif
nie lepiej wynając mieszkanie? te wszystkie guest housy i hostele to o kant (pipi) rozbić bo w takim czymś masz zero prywatności, musisz wracać o określonej porze do domu i inne takie. Ja osobiście wynajmuje na dwa miechy mieszkanko, jak się człowiek dobrze zakręci i ma drugą osobę z którą wynajmie chałupe to można mówić o kwotach rzędu 1200-1500 zł/mc
Watsu
W moim przypadku jak bede mial te 1500 na miecha w ogole to bedzie dobrze;d
Dlatego o takim szastaniu nie moze byc mowy. Wystarczajacy wydatek to juz sam bilet.
Bynajmniej jesli ma sie kase to faktycznie warto pomyslec o innej formie noclegu xD
ping
stary, pracuj wink.gif na czarno, załatw sobie jakąś robote, jak masz robote to żyjesz jak król. no przyynajmniej na polskie warunki biggrin.gif
Watsu
Niestety, z tym chyba nie jest tak łatwo xD
Pracy jako hostess (tak to jest w męskim wydaniu?) nie biorę pod uwagę, a i z tym są problemy jeśli sie jedzie na tak krótko. Chcę się wyrobić w miecha. Kapusta nado tez mnie bawi bo będę uziemiony i nie poszaleje unsure.gif
Zobaczymy, może wypad na dziko da radę, na pewno będzie ciekawie crazy.gif
ping
a tam uziemiony, zapieprzasz na nocną zmiane od powiedzmy 22 do 6 rano, drzemka, jakieś wyjście, i znowu praca. Na odpoczynek jest czas po zdobyciu odpowiednich środków finansowych wink.gif jak masz znajomych to się z nimi odpowiednio zgadaj.
Watsu
Eeee, za leniwy jestem i do tego za duzo miejsc i ludzi musze odwiedzic.
A Ty ping kiedy sie wybierasz? Zawsze milo byloby na "wrogim" gruncie spotkac jakiegos czlowieka "z branzy";d
ping
2 lipca wylot więc technicznie rzecz biorąc jestem w tokyo od 3 lipca do 5 września, jak coś to pisz - urwe się z pracy i pójdziemy na piwo.
greah
@ping
robotę załatwiałeś sobie przez znajomych (na odległość) czy jedziesz w ciemno?

osobiście wybieram się za jakiś czas tyle, że z rodzimych oszczędności nie wydolę zbyt długo (szykuję podróż, która będzie zsynchronizowana z kilkoma eventami m.in dwa koncerty i jeden 祭り) więc też rozglądam się za pracą jednakowoż 'siłowa' jakoś mi nie leży a nauczyciel języka z Europy raczej nie przejdzie (ta ich mentalność jakoby tylko Amerykanie i Australijczycy znali angielski) i w pewnym sensie jestem w przysłowiowej kropce. znajomych wykorzystywać nie chcę, bo żyję z nimi w zbyt dobrej komitywie aby na nich żerować
ping
przez znajomych znajomych że tak powiem wink.gif chociaż nie wiadomo co mnie zaskoczy na miejscu, narazie jestem dobrej myśli, martwić się będe jak już dolecę.
Ölschmitz
trzeba miec ludzi na miescie bo inaczej japonczycy moga byc nie dobrzy
hipcio
Bedzie ktos w Tokyo w pazdzierniku ??. Lece na 5 tygodni na kurs jezykowy.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.