Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Disagea: Hour of Darkness
Forum PSX Extreme > Kąciki > Kącik RPG
Stron: 1, 2, 3
Wujek
Właśnie przeczytałem recke tego tytułu na Game Rankings, i musze powiedzieć, że wygląda to ciekawie. Szczególnie pozytywny wydaje sie byc system gry.
http://www.gamerankings.com/itemrankings/l...reviewid=276387
Trzcina
Okej jak ktos ma to juz niech mi wysle PM, musze sie zgadac w pewnej kwestii, obiecuje jakas big reward ;)
Odyn
Okej jak ktos ma to juz niech mi wysle PM, musze sie zgadac w pewnej kwestii, obiecuje jakas big reward wink.gif

Pamietaj ze moesz rozmawiac tylko o Oryginalnych grach smile.gif
Zreszta po co ci to jak wychodzi (pipi) unlimited Saga?
Trzcina
Bo disgaea to strategy RPG a unlimited saga to crap? ;)
Watari
Czy to bedzie prawdziwa madafak konkurencja dla Tactica .....zacieram roczki i czekam na jakies sugestie rpzemyslenia jak ktos pyknol se w szpila juz icon_twisted.gif
Pablo
Jak dobrze pójdzie to sobie dzisiaj sprawdzę tą gierke a jutro może zdam raport z placu boju.
szczurek
US to nie crap Trzcina, ty się nie znash hyh.gif
Konkurencja dla Tactica? Dla którego bo nie widzę żadnego na jakiejś konsoli NG hyh.gif ale może być "fajnie"
BTW: Trzcina fajny masz wierszyk o Safferonach, ajajaj ajaja hyh.gif
Wujek
Jak dobrze pójdzie to sobie dzisiaj sprawdzę tą gierke a jutro może zdam raport z placu boju.

Czekam z niecierpliwością. Z tego co przeczytałem na zachodnich serwisach wygląda to bardzo dobrze...
Trzcina
Szczurek widac nei wyczules ironii... Anyway nvm

Okej pierwsze wrazenia, po obudzeniu sie wszedlem do zamku gdzie staly mojeslugi jeden z nich mial lv 365 i 33 000 HP O_O sporo ;>
Systemowo ciezko cos powiedziec ale walki sa ciekawe jest kilak elementow ktorych nie widzialem nigdzie indziej (geo effect) i takie tam. Pole walki mozna obracac jak w FFT i jest tez oddalenie kamerki jak w FFT, graficznie jest bardoz milo, aczkolwiek widac zabki, co w sumei nei przeszkadza, za to gra jest hmm zabawna :DDDD Tyc dialogow trzeba posluchac ;) Aha no i jest podkladana mowa :) Oka to tyle na razie ide grac ;)
szczurek
że ile miał? o_O ciekawe ile jest max lvl. 999? o fak, ja tak chcem w nowym Finalu hyh.gif
Trzcina: aha ironia, fajne to chyba tongue.gif
Watari
a ten szpil trafil juz do europy czy nie...jak nie to kiedy to nastapi "ktokolwiek slyszal ktokolwiek wie ;p"
Trzcina
Okej wiec teraz troche dluzsza recka tej cudownej gry :D (i juz wiecei wszystko :D )

Okej wiec budzisz sie po dwoch latach jako mlody ksiaze krolestwa demonow, twoj stary zdechl wlasnie jakos dwa lata temu, a ty wkurzony obrotem spraw polegajacym na tym ze roznego rodzaju demony nizszej klasy probuja przejac tron, wyruszam skopac im dupe. Tak po krotce gdyz na wiecej neistety nie pozwolil mi ani czas ani inne elementy gry (ha! :D )

Jak pisalem w jakims tam poscie, na samym poczatku mozemy chodzic po swoim zamku, i wlasciwie to chyab jedyna lokacja po ktorej mozemy swobodnei chodzic. Jest tam pewna brama dzieki ktorej mozemy sie przenosic w inne krainy Netherealm, ale wyglada to na takiej zasadzie ze jest po prostu spis krain (Tutorial, Vyerns Castle itd ), po wejsci np do Vyerns Castle, pojawia nam sie pierwsza misja, po jej przejsciu nasteona (w spiscie tresci wszystko) itd. Tak ze na koncu gdy przejdziemy dana kraine, tomamy dostep do wszystkich misji i mozemy je w nieskonczonosc powtarzac (co wierzcie mi JEST bardzo przydatne) ja tak tez zrobilem i podrasowalem swojego chlopka z 4 lv do 9 :D Okej macie mniejwiecej pojecie o tym jak wyglada rozgrywka, przynajmniej na poczatku (mam okolo 4 godzin gry z 1h to czytanie tutoriala ;) co serdecznie polecam, chociaz postaramsie wszystko wyjasnic tutaj :) )

Walki: jesli ktos czytal recke wie juz jak to wyglada, walki sa turowe oczywiscie, ale nei systemem z FFT, tylko bardziej Vandal Hearts (ogolnei gra bardziej przypomina wlasnie VH niz FFT :D ) czyli najpierw ruszamy sie wszystkimi swoimi postaciami (max 10 mozna wladowac na mapke) a potem przeciwnik. Wszystkie postacie zaczynaja z jednego miejsca (Panelu ;) ) tzn klikasz na panelu wybierasz postac ktora chcesz sie poruszyc i jazda. Dopoki nie zrobisz jakiegos Action, mozesz dowolnie cofac swoj ruch, czyli mozesz sprawdzic na wielu przeciwnikach wiele akcji. Co wiecej gdy wybierzesz dana akcje nie wykonuje sie ona od razu. Oprocz normalnego menu z wyobrem Move, Action itd, jest jeszcze menu dodatkowe, tam mamy Execute, End Turn, Bonus, Settings Quit i kilak innych rzeczy. Najwazniejsze jest Exexute i End Turn (bonus tez ale mniej ;) ) Jak mozna sie domyslec, kiedy kazesz komus zrobic jakas akcje, to jak juz pisalem nie wykonuje on jej od razu tylko dopiero jak dasz execute, mozesz wszystkim zrobic jakas akcje i dac wtedy jedno execute ktore sie bedzie tyczylo wszystkich, lub mozesz robic to po kolei, ale gra nalicza combosy z hitow (kiedy dwie lub wiecej potaci uderzy w tego samego przeciwnika) i za do jest wiecej punktow do Bonusa, wiec trzeba uwaznie planowac co sie robi. End Turn konczy ture, jak mozna sie bylo domyslec ;) Jesli sa jakies akcje ktore zaznaczyles wykonaja sie, jesli nie jest tura przeciwnika. Bonus, bonus to specjalny pasek ktory laduje sie kiedy wykonujesz jakies akcje, im 'fajniejsze' 9czyli combo team attacks itd) tym wiecej sie naladuje i lepsze przedmioty dostaniesz po walce. Przed daniem End Turn warto ustawic pistac twarza do przeciwnika (od przodu laduje w nas mniej damage niz od tylu, lub boku, z tylu najwiecej) robimy to poprzez najazd na dana postac ktora chcemy ustawic i Kwadrat + Kierunek w ktorym ma sie obrocic.

Okej tyle Basic. Sam system jak juz pisalem bardziej przypomina VH przejawia sie to chociazby tym zabitej w walce postaci NIE mozna wskrzesic (a przynajmniej ja nie moglem, ale znika ona z mapki, nie ma zadnego ciala wiec na 99% nie mozna tego zrobic) co czyni rogrywke troche ciekawsza, gdyz nie mozesz dopuscic do tego zeby ktos ci zginal w nadzieji ze pozniej go wskrzesisz. Jest podzial na wyskosc, ktor polegana tym ze postac stojaca wyzej ma przewage (pakuje wiecej dmg i bierze na klate mneij dmg) wiec trzeba to wykorzystywac. Oczywiscie sa tez bronie ktore maja zasieg wiekszy niz jedno pole. Broni ogolnie jest chyba 9 rodzajow, 7 melee i dwie na odleglosc (gun i bow). Kazda z nich daje specjalne techniki, w zaleznosci od broni roznia sie one, dodatkowo postac moze miec swoje wlasne specjale, kazdy specjal ma swoj wlasny pasek Exp, ktory sie laduje wraz z uzywaniem, ataki sa coraz skuteczniejsze. Procz tego waznym elementem jest tzw Lift & Throw, jak nazwa wskazuje, pozwala to podniesc obiekt stojacay na mapce, czy to jednego z allies, czy tez enemy, lub inne obiekty (pozniej o tym) i rzucic nimi :D dzieki czemu np nasz zawodnik ktoremu skonczyl sie ruch, moze pokonac dodatkowe pola. Nie traci przy rzucani HP, wiec nie ma sie o co bac. Jezeli jednak nei rzucimi danym przedmiotem (postacia) i damy end turn to postac ktora dzwiga ciezar oberwie po HP. Do walki mozna zaliczyc jeszcze tzw Geo Panels. Sa to specjalne 'pola' na mapce, innego koloru (zielony, czerwony, zolty, niebieski, takie spotkalem) moze ich byc od groma (nawet 100) a moze nie byc zadnego, w komplecie z nimi ida Geo Effects, sa to specjalne przedmioty z roznymi charakterystykami (np Defense+50%, Attack+1 (jeden raz wiecej postac atakuje)) jesli jakis Geo Effect jest na Geo Panelu to wszystkie pola o danym kolorze przejmuja wlasciwosc tego GEo Effect, przyklad: Mamy Geo Effect +50% exp, i geo panel czerwony na ktorym stoi przeciwnik. Jesli zabijemy go gdy stoi na panelu, to zyskamy za niego +50% exp. Proste? No ba! :D Sa tez oczywiscie GEo Effects negatywne (Enemy Boost + 3 itp) jesli nie chcemy zeby dany Geo Effect bral udzial w walce to po prostu niszczymy go, jednak z tym wiaze sie to ze wszystkie panele z koloru na ktorym stal Effect, 'wybuchna' (daja minimalny damage jesli ktos stoi tam) oraz zmienia na kolor Effectu ktory rozwalilscie. Uff mam nadzieje ze jest to zrozumiale ;)))

Sama gra: generalnie gra jest ziorem najwiekszej ilosci lv, statystyk i roznego rodzaju 'pakowania'. Wychodzac z zamku pierwsza postac jaka spotkalem miala lv 365 i 33 000 HP... Duzo co nie? No coz jak bylo wiadomo wczesniej liczba lv zamyka sie albo w 1000 albo nawet w 10 000 O_O (ale to watpliwe), ale lv ma takze sklep (im wiecej kupujesz tym wyzsza ranga) maja je specjalne techniki, postacie maja lv uzywania broni (moj chlopek ma lv 7 miecz) maja tez lv apfinity (tak apfinity) jest to w ogole wyjatkowo ciekawa sprawa, jest to wskaznik procentowy, ile punktow z danego itema sie dostanie. Juz tlumacze. Jesli postac ma dajmy na to 100% apfinity (gowny hero ma WSZYSTKIE na 100% :D ) jesli chodzi o ATK i ma miecz ktory dodaje 10 pkt ATK, to dostanie cale dziesiec pkt. Jesli ten sam miecz dalibysmy postaci ktora ma ATK apfinity 50% to dodalby on tylko 5 pkt. Jasne? Mam nadzieje ze tak, tak samo odporonosci na statusy maja swoj level (statusow jest chyba 5 rodzajow) oraz na zywioly (zywioly procentowy moze tez byc ujemny np -50%). To nie wszystko swoj lv maja takze dane itemy... Ogolnie istnieje w Disgaea takie cos co sie nazywa Item World, wybierasz sobei dany item i wchodzisz do niego do srodka :D Dzieki temu mozesz podniesc jego statystyki, uczynic go legendarnym oraz ogolnie cutomize, jednak nie jest to takie proste wszystko odbywa sie na zasadzie walk, BARDZO ciezkich walk (tak stalo napisane w grze, nei probowalem osobiscie ;) ) ale po przejsciu ich mozesz, zwiekszyc statsy przedmioty. Dodatkowo kazdy przedmiot ma swoja wlasna range Rarity, czyli jak rzadki jest. Im nizsza ta liczba tym lepiej, takie same przedmioty moga miec zupelnie inne wlasciwiosci, bo jeden ma rarity 250 a drugi 5, przy najnizjszych wskaznikach rarity przedmiot miga nam w inventory oraz ma range 'rare' lub lepiej 'legend' (ja mam legend gume mietowa ;) ) anyway item world to naprawde ogromne zagadnienie, ale najwazniejsze z tego jest to ze w srodku walczysz niczym w Deep Dungeon (trzeba miec specjalny item zeby uciec, bo wyjscie jest co 10 pieter O_O ) i ze dzieki temyu mozesz polepszac statsy danego itema.

Jeszcze osobnym zagadnieniem jest Dark Assembly, generalnie jest to miejsce w ktorym tworzysz nowe postacie, ktore z kolei staja sie twoimi alliesami. sam wybierasz zawod a ptoem statsy. Kazdy ze 'wzorcow' (jest mnostwo zawodow a maksowanie jednego moze odslonic inne, ponoc jest tego MASA) i tworzysz, ale potrzebujesz do tego specjalnych punktow, zwanych Mana (hyhy normalna mana nazywa sie SP - Special Points i jest wykorzystwana do technik specjalnych ;) ) Lepsze postacie kosztuja wiecej many, dodatkowo mozesz pozniej dac im pewna range od ktorej zalezy ile specjali beda przenosili do nowego zawodu (jesli bedziesz im chcial go zmienic) its itp, assembly to naprade ogromna sprawa, gdyz mozesz tam robic duzo wiecej rzeczy, mozesz podwyzszyc swoja range, sa to najtrudniejsze walki jak na razie ktore toczylem, walczysz sam z jakas tam liczba potworow o DUZYM (relatywnie oczywiscie ;) ) poziomie, zeby wejsc na rank 3 musialem pokonac 3 zombie lv 9 i jednego ghoula lv 12, 5 razy probowalem :P Anyway jest tam tez sprawa z senatorami, ale wlasciwie ma wiekszy sens tlumaczenei jej dopiero jak ktos juz bedzie gral, ale powiem wam ze to konkretna sprawa :D

Kilka slow na koniec, postacie posiadaja po 6 statsow, oczywiscie maja wskaznik Move i Jump (jak juz mowilem chyba ;) ) moga zalozyc 4 itemy, bron oraz trzy akcesoria (kazdy item z grupy ETC) nie jestem pewien czy mozna zalozyc np 3 armory. Nie wiem tez ile mozna miec max postaci w druzynie, ale wiem ze save zajmuje 340 KB :PPP Wiec pewnie sporo ;) (jeden save chcesz miec dwa musisz miec 680 KB ;) Wiem jedno ta gra jest WIELKA. Walki sa chyab nawet miodniejse niz w FFT sa troche szybsze, tzn szybciej sie tocza, a ich mnogosc i liczba mozliwych jest wrecz rozwalajaca, dodatkowo system jet niezwykle przyjazny i przyjemny :D Tak wiec moim zdaniem, marsz do sklepu, na gielde, gdziekolwiek i zakupic te gre dla fanow strategy RPG pojawil sie smakowity kasek :DDD To tyle z placu boju beda dalsze relacje ;)

Aha jakiekolwiek pytania czy kwestie ktore sa niezrozumiale, pytajcie z checia odpowiem :)
Wujek
Niezłe info Trzcina .Pablo, a czy ty juz możesz o Disagei coś powiedzieć?
Jakim
Czy ta gra wyjdzie w Europie?
_Tidus
O bardzo milo Trzcinko wink.gif chcialem sie spytac skad masz Disgae'e i czy masz na dvd czy cd ?? z gory dzieki
Trzcina
Z katowni ;) Na necie mozna znalezc duzo rzeczy ;) Gre mam na CD.

btw znalazlem pierwszego buga, ale nie chce mi sie teraz pisac pozniej to zrobie ;)
Watari
a ten bug wplywa ujemnie na gre czy idzie go wykorzystac do niecnych celow tongue.gif icon_twisted.gif
Trzcina
Hyhy jak sie okazalo nei jet to bug mozna sobei z tym dac rade ;) Juz pisze o co chodzilo :D

Generalnie jak pisalem sa tzw Geo Panel, bylemw Item World, tam trzeba przejsc 10 pieter nie wzialem itema ktory pozwala mi uciec. No i pech chcial ze koles ktory stal na wyjsciu (nie rusza sie NIGDY) stal na polu ktore dawalo Invicibility oraz No lift, czyli jednym slowem nie moglem ani zabic kolesia, ani przeniesc Geo Effect ktory invicibility dawal. Ale mozna sobie z tym poradzic wystarcyz miec na skladzie Scout'a :) Ktory ma skilla rearrange geo panels & effects, no ale o tym wtedy nie wiedzialem i wkurzony musialem zresetowac gre po godzinie grania :/ Myslalem ze nie mozna sobie z tym poradzic ale jak widac sposob jest ;) Wiec bug zniknal ;)
rekin
Po przeczytaniu recenzji Trzciny mam pstro w glowie biggrin.gif . Kiedyś myślalem, że to FF8 jest skomplikowane. Trzeba pewnie dużo wolnego czasu, aby sensownie w to pograć.
_Tidus
Erpeg na ktory nie poświęca sie duzo czasu to crap a nie erpeg
Pablo
Heh giera jest fajna a moja recka jest zbedna bo w sumie nic nowego czego Trzciniak nie ujał nie napisze a poza tym ja recek pisac jeszcze nie umiem icon_twisted.gif
Trzcina
Mhmmm kazdy MUSI zobaczyc 5 rozdzial ;> Po prostu rozwalil mnie ;> Jeszcze chyba nigdy nie brechtalem tak jak z tego tekstu ktory tam glowne hero walnal ;D

Co do progressu 42 poziom, tak akutalnie wygladja statsy mojego hero 950 HP i cos kolo 650 ATK ;) okolo 9 stworonych pree mnie postaci kazda w innym, coraz to nowszym zawodzie :D Wlasnie bawie sie roniniem ;) Ktory juz za chwilke zmieni sie w samuraja :D A moj Henryk Kwinto super zlodziej kazdemu przeciwnikowi kradnie z szansa 75% i wyzsza :D Jesli dodac do tego Kapitana Zbika ktory potrafi zmienic ustawienie Geo Panels mamy pelen wizerunek moje mega fakin kul party ;DDDDD

btw wlasciwie to miast fabuly robie walki poboczne, gdyz sa po prostu tak miodne ze nie mgoe sie oderwac :D Naprawde goraco polecam kazdemu zagranie w ten tytul :D
rekin
Zainteresowaleś mnie tymi rasami. Czy możesz wymienić te najciekawsze i jakie mają oryginalne techniki ?
Trzcina
Alez oczywiscie ze moge :D

Generalnie sprawy maja sie tak, calosc dzieli sie na Joby, np Brawler, Warrior, Ronin, Ninja, Cleric itd itp, ale one z kolei dziela sie na klasy, np Centurion jest wyzsza klasa Warriora, roznica w klasach jest dosc znaczna, nie tylko zwieksza sie Apfinity, ale takze przyswojenie danej broni (czyli z jaka kalsa oblusguje jaka bron np miecz - S miast A ) oraz wyjsciowe statystyki. Jak duzo jest zawodow? Tego nie wiem wiem ze jest ich sporo i zdobywam coraz to nowsze, mi sie najabrdziej podoba, Ronin i Ninja, ale nie sa najmocniejszymi postaciami u mnie w druzynie. Nowe joby zdobywasz gdy osiagniesz pewien lv exp w innym, czasami sa porzebne kombinacje dwoch zawodow (np cleric lv 12 i red mage lv 12) zeby pojawil sie nowy, ale jak tylko bedzie jakis nowy od razu tworzcie go zeby zdobywal exp, na pewno sie pozniej to przyda. Tak mniejwicej wygladaja sprawy jobow, oczywiscie w wielkim skrocie, bo pominalem bardzo wazna sprawe transmigrate, bez ktorej niezwykle ciezko byloby przejsc te gre (NAPRAWDE ciezko).

Z nowych rzeczy ktore znalazlem, to sa 4!!! dodatkowe dunegony, w skali trudnosci od 1 do 4 (tzn na razie cztery) pierwszy kosztowal mnie 400, drugi 700, trzeci 3000, a czwarty 5000, tzn kosztowal, na razie tylko pierwszy bom za slaby na reszte ;) Ale na 3 poziomie pierwszego mnie bija :P Jak znam te gre to pewnie jest 99 lv, ale moge sie mylic i moze ich byc mniej ;) W kazdym badz razie jesli na 3 lv pierwszego mnie tluka, to nie wyobrazam sobie poki co ostatneigo...

Item world. Item world do REWELACYJNA sprawa. Mozna sobie taki customize itemow zrobic ze zwykly armor za 5 tysiecy bedzie lepszy niz taki za 3 miliony :PPP Tylko trzeba miec mocna druzyne ;) Ja poki co nizej niz na 10 lv nie zszedlem, ale pewno zdanie w ktorym pojawilo sie bottomless, oraz Item world, zdecydowanie wprowadzilo mnie w stan furii tudziez, szalu porownywalnego z orgazmem ;) Jesli bedzie to prawda to chyba postawie posazeg programistom ;)

I ostatnia juz sprawa. Dubbing! Po prostu rzadzi, jest chyab najlepszym dubbingiem jaki slyszalem, dodatkowo kwestie wypowiadane (i pisane) sa naprawde smieszne :D Ja momentami wymiekam, a jak juz zobaczycie Capitana Gordona w akcji to jest po prostu zgon ;)
deph // 0Z0
trzcina -> tlen -> m-disga.016 ... panial ? :>
szlag mnie trafia od dwoch dni, juz bym sobie zagral, ale "slotow ni ma" XD
Trzcina
Ihaha, normalnie ta gra mnie zabija na kazdym kroku :D Swoimi rozwiazaniami, fabula oraz mnogoascia elementow skladowych systemu :DD

Poki co widzialem 3 z 7 zakonczen, a co jedno to lepsze :D Odkrylem wszystkie dostepne mi poki co dodatkowe dungeony (niezle sie trzeba namachac) ale w jednym z nich nie moge ruszyc nawet 1 poziomu. Moj main hero ma lv 757 a ja wymiekam walczac w item world na 20 pietrze ;] (gdzie max jest ponoc 99 ;) ) Na liczniku liczba 80 godzin, jednym slowem zyc nie umierac :DDD
Józef Smelcerz
No to już wiem, w jakim celu zastawię nerkę smile.gif

A i jeśli gierka jest tak dobra jak myślę, to stara pogibało, że nie wstrzelił jej chdźby 10-, bo z tego co dotąd słyszałemm, to ta gra podchodzi pod tę notę.
Trzcina
Ok, myslalem ze ta gra jest latwa, to bylo dopoki nie zobaczylem Lord of Terrer... Anyway jak ktos go puknie, na najwyzszym poziomie "enemies stronger' stawiam mu piwo :) Zreszta co ja plote, jak ktos go puknie na normalnym poziomie :) Nie wiem czy chcecie zebym podal jego statsy jak tak to napiszcie, w kazdym badz razie Ruby Weapon sie chowa ;) Bo w Disga nie ma Kotr'a ;)
rekin
na najwyzszym poziomie \"enemies stronger' stawiam mu piwo smile.gif Zreszta co ja plote, jak ktos go puknie na normalnym poziomie smile.gif

Tam są poziomy trudności ?
Nie wiem czy chcecie zebym podal jego statsy jak tak to napiszcie

Pewnie, że chcemy biggrin.gif .
w kazdym badz razie Ruby Weapon sie chowa wink.gif

W FF7 też się chowal, w piasku :wink: .
Trzcina
Nie tyle poziomy trudnosci, co po prostu mozesz w pewnym miejscu zrobic opcje 'makes enemies stronger' i tak okolo 10 razy mozesz zrobic ;) Co sprawia ze przeciwcy rosna w sile nawet do 4x. z 250 lv do 1000 lv.

Co do Panna Terrotu ;) Jego statsy to: (kto nie chce niech nie czyta ;) )

Lv 4000
HP 3 000 000 (okolo)
MV 9
JMP 60
ATK 200 000 (okolo)
DEF 100 000 (okolo ale tutaj moglem zrobic najwiekszy blad ;)

kolo ma mega wypasny przedmiot na sobie, pewien armor, ktory swieci sie na ultra unikatowy zielonkawy kolor (do tej pory moglo sie swiecic na srebrno i zloto) nie wiem co to daje, ale nie mam najmniejszej szansy zeby mu to ukras ;) Jednym szlagiem zadaje 134 K damage, technika specjalna okolo 390 K, dla porownania moj hero ma 134 K ;) (akurat na jednego szlaga) jedyna postac to wlasnie moj glowny Hero zadaje mu okolo 5 000 hp, przy liczbie okolo 70 000 ATK ;) Tak wiec jak widzicie jest ciezko, a przy 'enemies stronger' juz sobie nei wyobrazam ;)
Józef Smelcerz
Wie ktoś kiedy Pojawi się tu disagea, a kiedy BOF5? Bo ślinię się na obie i planuję szturm na BOF5 - jak wyjdzie, ale jeśli obie wyjdą jednocześnie...to sorry Ryu, Demons first smile.gif
rekin
Jakie są korzyści z 'makes enemies stronger' oprócz satysfakcji. Jeśli tylko więcej punktów doświadczenia i kasy, to nie będę sobie zawracal glowy tym bajerem.
Z Twoich slów wynika, że jest to diabelnie trudny eRPeG. Ja za takimi grami nie przepadam. Powiedz, czy po solidnym podpakowaniu gra nie sprawia większych trudności (chociaż drugiego FF nie chcę) ? Powiedz prawdę, bo i tak wszystko wyjdzie na jaw biggrin.gif . W jaki sposób odbywa się pakowanie, przez wykonywanie tych samych misji ? Ile trwa przeciętnie walka ze zwyklymi przeciwnikami ? Czy można "sejfować" podczas potyczki ?
Pytań sporo, więc i ja postaram się w czymś pomóc.
pewien armor, ktory swieci sie na ultra unikatowy zielonkawy kolor (do tej pory moglo sie swiecic na srebrno i zloto) nie wiem co to daje

Przecież to aluzja do X-BOX'a ! Przekazem podprogowym (?) stara namówić Cię na kupno tej konsoli. Odmówilem w Twojej intencji 3 "zdrowaśki". :wink:
Trzcina
Lepsze bonusy wiecej exp, wiecej exp jest wrecz konieczne, bo pozniej juz bardzo ciezko jest awansowac, poza tym transmigrate to koneicznosc, ale sprawia to ze LV sie zeruje ;>> (zrobilem tak 3 razy :P ) wiec jak widac trzeba z tego korzystac.

Jeszcze jedna sprawa, ta gra nie jest TRUDNA, jest srednia, tzn inaczej, jak w kazdym RPG jesli podpakujesz postacie to jest ona prostsza, jesli nie to stanowi wyzwanie, nawieksz ajednak trudnsoc stanowi to ze nie mozesz raz straconej postaci ozywic w trakcie walki oraz ze HP sie nie odnawia po walce, co jest niezwykle wazne w przypadku Item World. ALe gra ma 7 zakoncen, a ja czuje w kosciach ze jedyne wlasciwe to bedzie wlasnie po pokonaniu tego bossa, bo w koncu chcemy rzadzic wszystkimi i wszedzie prawda? ;) A tak poza tym to GRAC :D
Anonymous
Siema ja jutro będę miał Disege.Podziele się z wami moimi wrażeniami
(rymuje się) i jakby co to poprosze o pomoc... Życze miłego grania i apropo pokonałeś tego bossa Terra of coś tam??Zobaczymy jak mi później pójdzie z tym delikwentem.Narka
TaiCat
BUAAAAA!!!!Disgaea!!!Ja sce to mieć!Laharl jest taki słodki...Kumpel uznał że Laharl to taki Magus-opanowany ale ja po jego minkach chyba ja tak nie twierdzę...na stronce developera www.atlus.com/dis jest trailer i dwa filmiki (Dialog i multi-(pipi) szczególnie to 2gie)a trailer z Tsunami Bomb rzadzi...Zawsze puszczam głośniki fa full ale w ogule akcje jakie tam są powalają!Najbardziej mi się spodobał motyw "Pseudo kibica"...Ja w FFT grałam 2 godziny z czego 1,5 godziny to było wgrywanie stanu gry no więc w Disgaea chcę zagrac z powodu tego że nie miałam jako takiej okazji zagrać w FFT a drugi powód to mangowy design...A Star uznał to za minus:P
TaKeShiX
Hyhy jak sie okazalo nei jet to bug mozna sobei z tym dac rade wink.gif Juz pisze o co chodzilo biggrin.gif 

Generalnie jak pisalem sa tzw Geo Panel, bylemw Item World, tam trzeba przejsc 10 pieter nie wzialem itema ktory pozwala mi uciec. No i pech chcial ze koles ktory stal na wyjsciu (nie rusza sie NIGDY) stal na polu ktore dawalo Invicibility oraz No lift, czyli jednym slowem nie moglem ani zabic kolesia, ani przeniesc Geo Effect ktory invicibility dawal. Ale mozna sobie z tym poradzic wystarcyz miec na skladzie Scout'a smile.gif Ktory ma skilla rearrange geo panels & effects, no ale o tym wtedy nie wiedzialem i wkurzony musialem zresetowac gre po godzinie grania confused.gif Myslalem ze nie mozna sobie z tym poradzic ale jak widac sposob jest wink.gif Wiec bug zniknal wink.gif

Spotkałem się z czymś podobnym tzn. gościu stał na wyjściu i się nie ruszał, na polu Invicibility [nie było No lift, ale gościa nie można było przerzucić :? question.gif ]. Natomiast Geo Effect był nie dostępny tzn. był na polach które były oddzielone od głownego pola "pustką" - na takiej osobnej wysepce- tzn że można się tam było dostać tylko przerzucając jakąś postać.
Pech chciał że "wysepka' była tak usawiona że wydawało się że nie można było na nią NORMALNIE rzucić postacią tzn jak łapiemy gościa to możemy go rzucić co 90 stopni. Okazało się jednak że można rzucać "pod kątem
"
Złapałem gościa na w samym narożniku pola [np. prawym górnym-do góry i w prawo była pustka-wysepka pomiędzy tymi kierunkami] teraz ustawiając kierunek rzutu do góry na max odległość obruciłem sie w prawo. Podczas obrotu na ekranie wyskoczyła ikonka Geo Panelu z "wysepki" gdzie chciałem się dostać. Teraz szybko naciskając góra-prawo na zmianę, rzuciłem gościem - naciśnełem X w odpowiednim momencie [czyt. gdy na ekranie była ikonka Geo Panelu z "wysepki" gdzie chciałem się dostać]. W ten oto sposób rzuciłem gościem "pod kątem" , dostałem się do Geo Effect [na szczęście na wysepce było pole bez Geo Panelu ] , rozwaliłem i wszystko skończyło się happy endem :wink:
TaKeShiX
:roll: ups.. dwa razy się klikneło [do wycięcia]
Anonymous
Ta gra rządzi.Gram już chyba 40 godzin i nadal otkrywam coś nowego. Apropos tej gry co trzeba zrobić aby dostać następnę (wyższą rangą) postać ninji?Mam ninje, adept ninje i nie moge zdobyć następnego (ninja rulez).Jeszcze jedno pytanko czy pakujecie całą ekipę czy tylko jedną postać?Ja mam dopakowanego Lahara do 65lv (narazie) i praktycznie tylko nim jednym walcze, a reszta dróżyny odpoczywa.Są jeszcze jakieś fajne profesj, które można dostać przez transmigate?I pytanko dla tych co grają macie jakąś wypasioną postać w swojej dróżynie?Jak tak to podajcie statystyki i uzbrojenie.PS:Udało się rozwalić Legend of terror (czy jakoś tak)? biggrin.gif
Trzcina
Pokonalem Lord of Terror, co za to jest, nei bede mowil, nie chc popsuc niespodzianki (ale przygotujcie sie na szok ;).

Najlepszym zawodem jest Maijin.

Przez transmigrate nie da sie zdobyc zawodow.

Moj Laharl ma 4500 lv, jakies 400 000 ataku, polowe z tego defensa, i jakies 450 tysiecy HP :)
Józef Smelcerz
Mam nadzieję, że gra ukaże się tu nim ludzkość wyginie.....
No mniejsza o to..na razie mam Dark Chronicle i cieszę się zeń jak uczeń podstawówki z czystego klopa icon_twisted.gif
TaiCat
A ja powiem tylko...HAhaHa....(yyy...cechy recesywne?)...Oprócz GTA3 i FF7 nic nie mam do grania(chyba że do soboty Eye toy,TTT,Hulk,SD:Just bring it)....Square było trafne z tym "Puki FF7 chodzi na PS2 to nie ma co wydawać remake'u"ponieważ Weapona załatwiłam na PS2:>...Nie wiecie kiedy u nas premiera Disgaea bo ja nie kożystam z kopii zapasowych(za rok może dwa....)
Józef Smelcerz
ja też nie korzystam z "oczaszkowanych" płytek. Sumienie czyste, gierki się nie haczą a i konsola wesoła i nie zacina się....niestety oznacza to też czeeekaaaaaanie na wydanie twojej wyśnionej gierki - no ale za to masz kopę czasu by się zastanowić, czy rzeczywiście jej chcesz.
Bądź cierpliwa - wkrótce wejdziemy do unii i poza tym , że pieniądze z funduszy unijnych zasilą kasy dealerów Mercedesa benza i BMW (Audi też zarobi) to Polska awansuje z czwartej do trzeciej ligi growej - np. pojawi się Wild Arms 3 którego ma już mały Hose, Jonathan, Hans i tylko Jasio może się co najwyżej poprzytulać do swego jaśka...
TaiCat
No ale ja mam o tyle komfortowa sytuację że mam dostep do niemców ale jak tam jest 3/4 tego co nie mamy to 90% jest po niemiecku...A potem skarżą się że niemcy nie umią szprechać po angielsku...Gdyby nie RPG to kiepsko byłoby z moja angierszczyzną
Owiec
Ludzie skad macie ta gre (pirata of course) mogl by mi ja ktos zalatwic question.gif Zaplace oczywiscie za przesylke i gre wink.gif Ta gra to na CD czy DVD ktos pisal ,ze CD napewno question.gif
Józef Smelcerz
Aha - Tai, hmm...ja się muszę niemiecki poduczyć "nieco" - angol już mi jeRPeeGi należycie wyszlifowały - czas posiedziedź teraz z nosem w zeszyczie..Fajnie, że masz gierki z krainy Gerhardem i piwem płynącej.

Masło, może to tylko ja, ale coś mi się zdaje, że tu nie wolno se nakręcać handelku piratami - zaraz się tu pewnie wetnie Pablo lub Trzcina - sam zobaczysz..
Anonymous
Dzięki za odpowiedź.Na to wygląda że jeszcze długo będę grał aby mieć tak wypasionego Lahara jak Twój...Szkoda tylko że Lahar nie może używać transmigate.A ile godzin masz już na liczniku(oczywiście godzin grania)?Ja równorzędnie gram w Romance of Three Kingdom.Ta gra daje nieskończoną ilość zabawy.Naprawde uwieżcie.Polecam.Nara.Za niedługo tu znowu zawitam:)
Trzcina
Kto powiedizal ze nie mozna robic Transmigrate Laharlem? Wrecz trzeba, ja pozbylem sie w ten sposob jakichs 5000 lv, jesli sie tego nie robi to Laharl jest slaby jak dziecko.
TaiCat
..Fajnie, że masz gierki z krainy Gerhardem i piwem płynącej.

Hmmm...Tam opłaca się kupować tylko konsole-nawet SC2 podobno jest tam za 60 euro...Jednak polska ma swojskie uroki a w empolu PS2 drastycznie spadło do 850 zł...A ja w to kiedys nie wierzyłam...dobra,SC2 mam więc teraz będe spiewać nowa arię...Ja sce Disgaea!!!
Astus
fajna gierka, ale mnie na początku nie przyciągneła. W sumie dopiero miesiąc później przeczytałem recke stara i wygrzebałem tą małąsrebrną płyteczkę z "niepowiem gdzie". No i na samym początku rozwalił mnie chumor, ja pirdole co za teksty tam lecą. Potem system, w końcu coś nowego w trpg. No i tyle, na pakowanie nie mam czasu, a inaczej tej gry nie da się normalnie przejść.
Watsu
No właśnie, wychodzi to w ogóle w PAL'u czy znów trzeba się zdać na DVD_R? :?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.