Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: SCENY FILMOWE ZAPADAJĄCE W PAMIĘĆ
Forum PSX Extreme > Inne > Region Filmowy
Stron: 1, 2, 3, 4
rockatansky
...jakie sceny filmowe spodobały wam się szczególnie lub z jakiegoś powodu zapadły w pamięć... proszę o krótkie uzasadnienie (długie też może być)...
...z własnego doświadczenia wiem, że scen takich jest sporo...
...moje typy poznacie jutro...
Odyn
Smierc Mufasy z Krola Lwa icon_twisted.gif
Burzasty
Smierc Mufasy z Krola Lwa icon_twisted.gif

buehehe laugh.gif

emmm W sumie to pare scen z Truman Show. ( od tamtego czasu mam wrazenie ze mnie obserwuja ( usmiecham sie do loodzi ))
Hanzo
Nie bede zbyt oryginalny, ale to nie moja wina, ze akurat ta scena mi zapadla w pamiec... ;]

Rozmowa w filmie Fight Club, pod koniec filmu, narratora z Tylerem, kiedy to wlasnie wyjasnilo sie kim tak naprawde Tyler jest. Co ciekawe, jesli ktos chcialby spytac co konkretnego najbardziej w tej scenie zapadlo w pamiec, to powiedzialbym, ze to logiczne i co gorsza, bardzo trafne wytlumaczenie Tylera na to, co spotkalo narratora. Nie natomiast to, ze scena ta odwrocila caly film do gory nogami, choc nie przecze, ze zapadlo w pamiec takze - jednak to by wygralo w kategorii "co zrobilo najwieksze wrazenie", a nie "co najbardziej zapadlo w pamiec". Jest jednak roznica, przynajmniej dla mnie.

Jest wiele innych scen, ale pisac posta na 20kb... Nie ma sensu, kto to potem bedzie czytal, heh :]
Ölschmitz
jak Termiantor robi zkupy broni w jedynce...
jak Wailliam Wallace ginie w Braveheart
jak Forrest Gump wynosi zlonierzy z lasu
takich scen jest bardzo duzo
JJJ
Gdy Conan pcha mly w kolo i podnosi w pewnym momencie glowe
Gdy Conan po nieudanym zamachu na tulsa dooma cwiczy ciecia mieczem
Gdy Conan szykujac sie do bitwy,modli sie do Croma.."Cromie.
Nigdy się do ciebie nie modliłem.Nie potrafię.
Nikt, nawet ty,nie będzie pamiętał...
czy byliśmy dobrzy, czy źli.
O co walczyliśmy i za co ginęliśmy.
Ale liczy się to, że dwóch stanęło przeciw wielu.
I to jest ważne.
Cenisz męstwo Cromiewięc spełnij moją prośbę.
Daj mi zemstę.
A jeśli nie posłuchasz...to do diabła z tobą!"
Gdy Arnold walczy z Predatorem i ten uruchamia auto destrukcje...ten smiech :> i pikanie
W filmie City Hunter z Jackiem Chanem gdy Jackie walczy w kinie i instruuje go Bruce lee a gdy pozniej walczy jeszcze jako postacie z Street Fighter'a
-ogolnie walki Jackiego Chana-
Walka Gohana z Cellem
Walka Goku z Ultimate Bobu
Ostatni odcinek Dragon Ball gdzie wnuczkowie wnuczkow Goku walcza na arenie a,mala,ale juz stara Pam widzi jak Goku idzie wsrod tlumu (ryczalem wtedy jak bobr)
Gdy Ash w Evil Dead2 smieje sie wraz z urzadzeniami domowymi :-)
Gdy Terminator w T2 wskakuje do surowki..i widac tylko zaciesniety kciuk
Gdy w T3 <SPOJLER> po Ataku nuklearnym lampka w T850 gasnie <SPOJLER>
....wiecej grzechow narazie prosze ksiedza sobie nieprzypominam
Splender
Jest wiele takich scen, ale jedna szczególnie zapadła mi w pamięć:
Śmierć Sgt. Elias'a (Willem Dafoe) w "Plutonie" Olivera Stone'a.
Cegla
za szybcy za wscieki wiekszasc poscigow

LOTR : TT koncowa bitwa

jest ich od cholery na razie te dwie
mab3
2001 odyseja kosmiczna Kubrick'a- początek filmu gdy małpy dotykają z niepokojem monolitu i "kawałek czasu" dalej, gdy już ludzie dotykają a jakiejś tam planecie(nie pamiętam) monolitu w ten sam sposób. Kto widział ten wie o co chodzi.
Greg
Przekręt - gdy plonie przyczepa matki Mickeya (razem z matka w srodku...)
Ojciec Chrzestny - fragment gdy Michael trzyma dziecko Connie do chrztu a w tym samym momencie jego ludzie wykonuja wyroki smierci na glowach przeciwnych rodzin
Ojciec Chrzestny - koniec filmu gdy Clemenza mowi do Michaela "Don Corleone"... wogole Ojciec Chrzestny sklada sie z samych takich momentow... wielki wielki film...
Przeminęło z Wiatrem - przysięga Scarlett na ziemi Tary
American Pie - scena z ciachem icon_twisted.gif myslalem ze umre ze smiechu icon_twisted.gif ... z tego samego filmu scena gdy tatus tlumaczy synowi sprawy sexu icon_twisted.gif (wogole fajny jest ten ojciec biggrin.gif )

takich scen jest naprawde mnostwo, wymienilem te o ktorych pamietam najbardziej
ds
w Szóstym Zmysle jak okazuje sie, ze Wilis jest duchem...
w Nieniszczalnym, jak okazuje sie, ze Jackson powodowal katastrofy, zeby znalesc 'bohatera'...
Memento - kiedy okazuje sie, ze teddy (czy jak mu tam:), jest juz koleina ofiara i ze to sie bedzie dalej toczyc(ci co ogladali wiedza o czym prawie;))
zakonczenie terminatora 3
a, i jeszcze Porachunki, jak babka strzela z wieeelkoego karabinu w zwolnionym tepie:D
Mendrek
Co wy sie tego Mufasy czepiacie. Mnie chyba jako jedynemu lzy
nie plynely w kinie.

Niech bedzie:

1. Martwe zlo 2: smiejacy sie pokoj (los rula!)
2. Martwe zlo 3: Wrzatek smile.gif
3. Konajacy czlowiek i psychopatyczny fotograf w "Droga do zatracenia"
4. Poscig na autostradzie w "Matrix: Reaktywacja".
5. Chinskie duchy seria: wszystkie walki wywolaly karpia na gebie...
6. Koniec filmu "Ucieczka z Los Angeles".
7. Ostatni mecz w Shaolin Soccer (ogolnie caly film jest "dziwny smile.gif
8. Walka Ken vs. Sagat w "Ulicznym Wojowniku" (rozwalenie "gruszki" biggrin.gif )
9. Ostatnia bitwa w "Bitwa na koncu gwiazd" (czy nazwa podobna)
10. Smierc Boby Fetta w "Gwiezdnych Wojnach" (ale dyshonor smile.gif
11. Niezniszczalny: Spadek kaleki ze schodow...
12. Spadek Ripley do gniazda w "Obcy: Przebudzenie"

I masa innych...
rockatansky
...Matrix: strzelanina w budynku (szczególnie scena w kturej Trinity biegnie po ścianie); -"Only human", -"Dodge this"...
...Braveheart: scena kiedy Wallace zrywa hełm Brucowi; scena końcowa, kiedy Bruce decyduje się walczyć z Anglikami; scena śmierci Wallaca (cała z ujęciami płaczącej Sophie Marceau i umierającego króla)...
...Alien: kiedy ludzie znajdują statek z jajkami obcych...
...Aliens: kiedy dźwięki sonaru (? jak to się zwało) przybierają na sile i obcy atakują marines; kiedy obcy wyłania się z wody i porywa Newt; kiedy marines strzelają do Newt przebiegającej korytarzem; kiedy Ripley z Newt na rękach stoi na tle wybuchów...
...Alien 3: kiedy obcy zbliża się do głowy Ripley; Ripley popełniająca samobójstwo;
...Gladiator: Maximus odsłaniający twarz; rozmowa Maximusa i Comodusa(?) przed finałowym starciem; Comodus rozmawiający o pszczółkach z synem swojej siostry...
...Mad Max 2: kiedy mordują Maxowi psa ( icon_evil.gif )...
..."Szósty zmysł": kiedy dowiadujemy się, że Willis jest duchem...
..."Koszmar z Ulicy Wiązów": Freddy wciąga do łóżka...
..."Dwie Wieże": Saruman spoglądający na swoją armię;
..."Drużyna Pierścienia": początek - Garadiell przedstawia historię Pierścienia (ta scena świetnie oddaje mroczny i poważny klimat, który został gdzieś częściowo zgubiony w drugiej części i zapewne powróci w trzeciej)...
Diabeu
icon_twisted.gif

28 days later - początek filmu, chłopak idzie przez pusty Londyn kompletnie nie rozumiejąc zastałej sytuacji, w połączeniu z muzą Godspeed You Black Emperor! to jest potęga

Jason X - śpiwory!!!!!! (pipi) (pipi) (pipi) (pipi) (pipi) (pipi) (pipi) TRACH! <-- przekomiczne

Session 9 - "a teraz obudź się i pamiętaj" wypowiedziane przez Simona i scena po tym <-- coś (pipi) pięknego, zakochałem się w tym

HellRaiser - ostania scena w domu, "WHAT IS YOUR PLEASURE TODAY????" <--- nie wiem czemu ją pamietam

God's Army - Archanioł Gabriel ze swoim "zombiakiem" na cmentarzu <--- gra aktorska

Indiana Jones & The Last Crusade - zadyma na/w czołgu <--- komedia i akcja w 1

Armia Ciemności - akcja z lustrem i czajnikiem, oraz atak armii szkieletów (PALIĆ!!! MORDOWAĆ!!!! GWAŁCIĆ GWAŁCIĆ!!!!) <--- rotfl

Piątek 13go (seriaaaa) - każda scena śmierci jakiegoś debila.debilki <--- po to to oglądam

Koszmar z Ulicy Wiązów - ta po(pipi)ona wyliczanka dzieci bawiących się skakanką <---- robi klimat

Lśnienie (1sza wersja) - HERE COMES JOHNNY!!!!!!!, dialog w czerwonej łazience z "lokajem" <--- podkręcają ciśnienie

Lśnienie (remake) - jak bahor się bawi śniegiem z ogrodzie z tymi żywopłotami w kształcie zwierząt, Johnny odśnieżający teren obok miniaturki hotelu <--- powoli się DOM budzi

icon_twisted.gif

...jest tego trochę ale nie wpiszę wszystkiego bo po co? tyle styknie...
fagg
cassablanca -pozegnanie na lotnisku,nie musze chyba tlumaczyc
szeregowiec ryan -ladowanie wojsk na plazy w normandii, tak chorej sceny chyba nie bylo,czuje sie jakby tam bylo,atak na umysl normalnie
ojciec chrzestny -glowa konia w lozku
no i moze psychoza -scena pod prysznicem yhmn nie wiem zrobilo to wrazenie na malym dziecieciu jakim bylem
z polskich filmow:
ofkozz mis -bar mleczny ,ta scene zna chyba kazdy polak buhuehuhah
popiół i diament - chelmicki[cebulski] zapala spirytus w szkalnkach ,bryy chlodna scena ,
rejs- wypowiedz mamonia na temat marnej kondycji kina polskiego [klasyka i jaaaa]
psy -odwiedziny w pudle ,kolejna chlodnA scena
teraz tak sobie mysle ze juz nie robia takich filmow , sa rodzyny i tyle ....
fagg
zapomnialbym o moim ulubionym filmia jakim jest taxi driver...cholera scena przed lustrem ,tez chyba klasyka,dla mnie na pewno
YETI
Szeregowiec Ryhan.........lądowananie w Normandi na plaży Omaha
Terminator2.....gdy dzielny Arni na samym koncu filmów opuszcza sie do lawy(muzyka rulez!)
JJJ
Yeti Yeti do surowki a nie do lawy tongue.gif
rockatansky
zapomnialbym o moim ulubionym filmia jakim jest taxi driver...cholera scena przed lustrem ,tez chyba klasyka,dla mnie na pewno

...i dla mnie też...
...dodam jeszcze świetną scenę z Mulholland Drive, kiedy Adam przesłuchuje kobiety do musicalu (tak to się skrobie?) i kiedy przychodzi blondyna... w kinie robi piorunujące wrażenie... no i oczywiście silencio...
Agent_Man
Szeregowiec Ryhan.........lądowananie w Normandi na plaży Omaha
Terminator2.....gdy dzielny Arni na samym koncu filmów opuszcza sie do lawy(muzyka rulez!)

Heh Yeti czy ty czytasz w moich myślach ?? smile.gif

A motyw "gdzie moja ręka" podczas lądowania na plaży rozwala mnie do dziś
WooKIE
Scena rozwalania Ziemi, na końcu nowego Terminatora... cool.gif
YETI
Yeti Yeti do surowki a nie do lawy tongue.gif

a no tak ;P, ale to podobne do lawy jest ;P
Mała wpadka

A i jeszcze przypomniała mi sie scena z filmu The Crow ,gdy T. Lee, ginie NAPRAWDE na stole obo którego siedzi pełno gangolów(w jednym z pistoletów były prawdziwe kule)
ghost.
Bitwa na polach Dargoladu z "intro" do pierwszej części LotR... Sauron ładnie... wymiata icon_twisted.gif
rockatansky
Bitwa na polach Dargoladu z \"intro\" do pierwszej części LotR... Sauron ładnie... wymiata

...zgadzam się z tobą - świetna scena... dla mnie ta krótka scena (wraz z niezwykle klimatycznym, mrocznym początkiem) jest lepsza niż scena bitewna z "Dwóch wież", gdzie realizm został zabity trochę tandetnym humorem (patrz zjazd Legolasa na tarczy)... a ja chciałbym zobaczyć "Szeregowca Ryana" w wersji fantasy... icon_twisted.gif
River
Ostatnie 5 minut Requiem dla snu
Jakuza
Ostatnie 5 minut Requiem dla snu

ten fragment nadal siedzi gdzieś w mojej głowie , no i ta muzyka - niezapomniane 5 minut
McB_san
a nikt chiba nie powiedzial o jednej scenie... ja do konca zycia zapamietam rozrobe w hallu w 1 matrixie (rozwalanie tynku + super ewolucje + duzo strzelania + genialna muzyka) - to mnie wymiotlo i wymiata do dzisiaj;)
JJJ
McB san nawet nieta scena gdzie walcza ale 5-10 sekund gdy wchodzi do pomieszcenia i widac tylko jego buty i ta muzyczka..tu tu -tu tu tu-tu smile.gif
No i gdy Neo sie budzi z ak smierci i wydaje sie ze on jest "The one"
rockatansky
McB san nawet nieta scena gdzie walcza ale 5-10 sekund gdy wchodzi do pomieszcenia i widac tylko jego buty i ta muzyczka..tu tu -tu tu tu-tu

...dokładnie... scena jest świetnie zmontowana i świetnie rozplanowana... ale i tak "dodge this" rozwala...
Marlon
Terminator - większość biggrin.gif to film z mojego dzieciństwa (miałem kilka latek i byłem tym tak zafascynowany że oglądałem go co kilka dni przez BARDZO długi okres czasu)

Terminator 2 - przenikanie T - 1000 przez kraty, ucieczka Sary Connor z zakładu, zrywanie skóry z ręki, demolka "obrotówą" itd (pamiętam prawie cały film)

Obcy 3 - śmierć Ripley

Predator - oddział obdarty ze skóry

Jest ich jeszcze masa i większość z nich to filmy jakie widziałem jako dziecko (pamięć wtenczas jest najbardziej chłonna i najtrwalsza)
McB_san
Ogolnie mozna powiedziec ze caly matrix jest na tyle genialny ze kazdy moment zapada nam w pamiec biggrin.gif:D
ghost.
Ostatnio oglądałem "Dzieci z dworca Zoo" Scena odwyku na bank zapada w pamięć...
Poza tym, prawie każda scena w Forrest Gump, no i "I'm your father, Luke" ze Star Wars
fagg
oj przypomnial mi sie "helikopter w ogniu"...
tam jest pare scen m.in :
czolg i pan ktory hmmm ....no gore po prostu gore
no i wyrwanie sobie kciuka...
fajnie to sie ogladalo...po za tym ...no nie wazne icon_twisted.gif icon_twisted.gif
ds
jak Arni wyrywa sobie oko w 'Termonatorze'...
Akuma
Kilka scen z mojego ulubionego filmu biggrin.gif - Święci z Bostonu

Scena z kiblem spadającym z dachu biggrin.gif
Scena zabójstwa ruskich w hotelu
Finałowa scena egzekucji w sądzie

Zresztą ten film do dzis robi na mnie ogromne wrażenie i każda scena jest wyjatkowa.
fagg
dotego scena z juz klasycznego filmu trainspotting ...rano jak spud budzi sie i orientuje sie ze sie yhmn w lozko ,bierze to przesdzieradlo i chce wsadezic do pralki ale w kuchni matka jego dziewczyny chce mu to zabrac i sama wsadzic, hehehe szarpia sie ,przesdzieradlo sie otwiera i wszystko leci na kuchie ,na sniadanie ,na rodzinke...hehheh fajna scena
safferon
bloody sunday - wszytskie sceny podczas ktorych to wspaniali bohaterscy brytyjscy komandosi uspokajali niezwykle grozny tlum bezbronnych uciekacych przed nimi ludzi ostra amunicja [ za co zostali jak najabrdziej slusznie odznaczeni ]
rockatansky
...rano jak spud budzi sie i orientuje sie ze sie yhmn w lozko ,bierze to przesdzieradlo i chce wsadezic do pralki ale...

...niezła jest też scena rozmowy kwalifikacyjnej Spuda... oraz zadyma w barze, że niby ktoś kuflem rzucił w kobietę... icon_twisted.gif
Cegla
oj przypomnial mi sie \"helikopter w ogniu\"...
tam jest pare scen m.in :
czolg i pan ktory hmmm ....no gore po prostu gore
no i wyrwanie sobie kciuka...
fajnie to sie ogladalo...po za tym ...no nie wazne icon_twisted.gif  :twisted:

zaje,bisty film a akcja z kciukiem rzadzi. Fajnie bylo nakrecone, koles nawet sie nie przeja i pobiegl dalej
Woojas
Koniec Terminatora 2 i ucieczka motorem przed ciezarowka
ds
trainspotting...jak koles wszedl do kibla i plywal miedzy minami...
Diabeu
bloody sunday - wszytskie sceny podczas ktorych to wspaniali bohaterscy brytyjscy komandosi uspokajali niezwykle grozny tlum bezbronnych uciekacych przed nimi ludzi ostra amunicja [ za co zostali jak najabrdziej slusznie odznaczeni ]

icon_twisted.gif oooo brudas wróciłhyh.gif wczoraj przypomniała mi się jeszcze jedna wyj.ebana scena, mianowicie zabawa w Corsing w "Snatch" - kapitalna muza (brzmi jak Orbital) i montaż scen psy-gangole, zając-Tyron icon_twisted.gif
ghost.
Motyw z Equilibrium, jak Preston bierze na ręce psa...
JJJ
niewiem czy moge to tu zaliczyc ale coz....trailler do MGS3..caly filmik mnie wbil w fotel i niedal odetchnac! filmik zrobil na mnie tak pioronujace wrazenie ta muzyka,te dramatyczne sceny,jak snake(?) biegnie przez rzeke i ucieka przed psami i skacz z wodospadu....boshe siwety...takie sceny ZAPADAJA w pamieci!!!
kotlet_schabowy
Dużo ich jest. ale wymienię kilka:
Aliens- wszystkie walki z obcymi, zjazd Ripley po Newt
Terminator 2 - utopienie się Arniego w lawie
Król Lew- śmierć Mufasy ( już ktoś wspomniał) :cry: naprawdę smutna scena :wink:
LOTR:TT - sceny ataku drzewaczy.
Matrix- scena z helikopterem pod koniec filmu (każda)
Matrix 2 - Sceny z "bliźniakami"

aha i jeszcze wiele scen z filmu Skrawki
ds
wyscig miedzy drzewami z zawiazanymi oczami i rekoma w 'Intacto'.
Pavlus
Scena w ktorej kleryk lapie malego szczeniaka w rece, film Equilibrium ofkoz.
CYSIO
Naruto - walka teamu Kakashiego z Zabuza i jego "podopiecznym":)))
JJJ
ogolnie caly film "Shrek",mozna by powiedziec ze caly film jest jedna wielka scena ktora zapada w pamieci hyh.gif
yab
Pierwsza walka(początek filmu) z Gangów nowego jorku. To akurat b. mocno utkwiło mi w pamięci.

nara
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.