QUOTE(ogqozo @ 12 07 2006, 12:33)

To byś się zdziwił jak cholera gdybyś pojechał np. do Monako - też małe państewko, a połowa ludzi jeździ tam Ferrari... albo czymś lepszym:).
Luksemburg to też niezły luksus w porównaniu z Polską.
po 1 Monako to nie panstwo tylko ksiestwo na czele ktorego stoi ksiaze Grimaldi czy jakos tak.Taka mala ciekawostka , jesli umrze ostatni potomek Grimaldow to Monako przejdzie pod wladanie Francji !!
Slyszeliscie o czyms takim jak Monte Carlo ?? Tak naprawde Monakijczykow jest bardzo malo , tam maja wille najbogatsi ludzie z Europy wiec nie dziw sie czemu tam tylko Porszaki i Ferari jezdza
Luksemburg hmmmm banki itp.
Co do T&T to podejzewam ze z glodu padlo 1000 osob ale mieli trenera Leo
QUOTE(Di_ @ 12 07 2006, 16:08)

QUOTE(ogqozo @ 12 07 2006, 16:01)

btw, zaktualizowano ranking FIFA i jesteśmy na 30. miejscu
No tak, bo gorsi na Mundialu byli tylko piłkarze Kostaryki oraz Serbii i Czarnogóry

No nie wiem, dziwny ten ranking. Na przykład po mundialu Portugalia spadła z 7. miejsca na 8., a Argentyna awansowała z 9. na 3. Może coś im się źle policzyło. Przynajmniej Włochy awansowały na drugie miejsce aż. A Serbia i Czarnogóra jest chyba 34...
Luksemburg jest obecnie, najbogarszym państwem Europy, biorąc pod uwagę PKB/ph. Nakłady na sport, wynoszą w Polsce 0,07%, w kontekście wydatków z budzetu panstwa. Pzpn, ma raczej formule stowarzyszenia, wiec dokladnie nie wiadomo, jakie pieniadze sa przeznaczane na polski futbol. Zreszta, trzeba jeszcze zwrocic uwage na dofinansowania od samorzadow miejskich, ktore czesto pokrywaja koszty budowy plywalni, hali, etc.
po 1 Monako to nie panstwo tylko ksiestwo
Twierdzisz, że skoro Monako jest księstwem, to nie jest państwem?! Forma rządów nie decyduje o państwowości. Monako jest państwem, drugim najmniejszym, po Watykanie, pod względem powierzchni ale jednak państwem, ma wszystkie atrybuty państwowości
Taka mala ciekawostka , jesli umrze ostatni potomek Grimaldow to Monako przejdzie pod wladanie Francji !!
Ród ten faktycznie wygasł w XVIII wieku. Kolejni władcy przyjmowali jednak nazwisko Grimaldii. Obecnie panujący jest zatem z innego rodu ale nosi nazwisko historycznej dynastii.
Tyle w kwestii wyjaśnienia
Olafelum delfin Um
12 07 2006, 18:49
A co to ma wspolnego z meczami polskiej reprezentacji ?
Ölschmitz
12 07 2006, 19:06
jak to co?
mamy trenera, ktory wczesniej pracowal w trynidadzie i tobago, panstwie podobnym do monako gdzie panuje ksiaze.
Janol czepiasz sie (pipi) ktore faktycznie nie maja nic wspolnego z tematem
w T&T rzadzi szaman !!
QUOTE(GOPA @ 12 07 2006, 20:11)

Janol czepiasz sie (pipi) ktore faktycznie nie maja nic wspolnego z tematem :)
Sam poruszyłeś temat ;)
Co do tematu: hurraoptymizmu Leo u mnie nie wywołał. Bez zmiany systemu szkolenia młodzieży, nowych baz treningowych itd daleko nie zajedziemy. Sam trener z "nazwiskiem" nie wystarczy
http://sport.onet.pl/0,1248770,1357583,wiadomosc.htmlwstydze sie ze mieszkam w tym kraju.Co za pajace !! co te skur*wysyny zrobily przez te 30 lat !!!!!!!!!!! przyszedl chop ktory chce dobrze zoorganizowac nam repre , znajacy sie na rzeczy a te pe*daly beda pier*dolic takie farmazony

Zobaczycie Leo sie wkurzy i odejdzie bo z ciu*lami nie mozna pracowac
[..]W akcie desperacji Listkiewicz, który wcześniej złożył obietnicę Bońkowi, zaproponował: "To może zróbmy Majewskiego dyrektorem do spraw szkolenia przy reprezentacji?". Beenkhakker był jednak nieugięty.[..]
te dwa ped*aly powinny odejsc z PZPENU bo to najwieksze zakaly zwiazku !!! Boniek ryza dzi*wko malo juz zes nabruzdzil
Ryo-San
18 07 2006, 11:02
Polska może stracić kolejny piłkarski talent
Daniel Sikorski, tak jak Łukasz Podolski, gra w Bayernie Monachium. Na razie w drugiej drużynie, ale kto wie, czy to nie talent na miarę Poldiego. Na dodatek 2 lata młodszy od Podolskiego.
Jest synem byłego piłkarza Legii Witolda Sikorskiego, Polskę opuścił mając zaledwie rok. - Mimo to wciąż bardziej czuje się Polakiem niż Austriakiem - mówi Daniel. - Dziadków i kuzynów odwiedzałem bardzo często. W domu też mówiliśmy po polsku, od małego oglądałem polską telewizję.
Nikomu z grona działaczy PZPN-u nie przyszło do głowy, żeby wybrać się do Austrii i zobaczyć chłopaka. A warto by było, bo chłopak wykazywał wyjątkową smykałkę do strzelania bramek (w jednym sezonie w St. Poelten strzelił 40 bramek).
Półtora roku temu Austriacy zaproponowali mu przyjęcie ich obywatelstwa. - Nikt z Polski się do mnie nie zgłosił, to powiedziałem Austriakom OK - opowiada szczerze Daniel.
Daniel dzisiaj zagra w meczu przeciwko... Polsce, w mistrzostwach Europy juniorów U-19. - Chciałbym dobrze zaprezentować się w tej imprezie. Jak nie zagram dobrze, to nie będzie mnie chciała żadna z reprezentacji - mówi skromnie.
koorwa piepszone buraki z PZPNu - zadnych, ZADNYCH wnioskow nie wyciagneli w sprawie Klosego i Podolskiego - naprawde to co robi ten zwiazek to kpina z polskiej pilki noznej
Co do nietolerancji polskich trenerów wobec Leo, to cóż: taki mamy naród, w końcu wybory wygrał u nas PiS. Naród ksenofobów, bojących się nie wiadmo czego, wyznający motto "może być źle, byle było jak jest".
Leo od razu wpadł na to, żeby dwóch gości badało Niemcy i Holandię, aby nie dopuścić do sytuacji a la Klose i Podolski. Ale z Sikorskim nie zdążył, a spokój jego pracy jest raz po raz zakłócany przez polskich kolesiów.
Ölschmitz
18 07 2006, 12:16
mam juz tego (pipi) dosyc! typek strzela mnostwo bramek, gra w klasowym zespole, ale do tych idotow to chyba nie dociera i zwina nam go austriaki! pochlastac sie mozna.
ALe sei (pipi) w(pipi)iłęm normalnie....kolejny o ktorym za kilka lat beda mowic ze skzoda ze u nas nie gra......
ostatnio na stronie gazety wyborczej(czyli pewnie w gazecie tez bylo:)) jakis redaktor napsiasał jacy wg niego zawodnicy beda brani pod uwage przy ustalaniu skladu na MŚ w 2010 roku i tam sporo bylo jeszcze 16-18letnich chlopakow grajcych zagranicą i sie dziwnie nazwyajcych...tak niepolsko:)..i mam nadzieje ze ich nie stracimy!!1
Za te kilka lat może i tak za dobrze nie być, Bo ja wczoraj widziałem tą młodzieżówke to sam nie wiem
Grali podobnie jak pierwsza reprezentacja,czyli cztery podania w orbonie i długi wykop pod bramkę przeciwnika. Może z dwa podania były celne
A sytuajce zalczliśmy sobie stwarzać gdy było już 0-1...
Zle się dzieje...
Olafelum delfin Um
19 07 2006, 11:52
No wlasnie a grali przeciez przed liczna polska publicznoscia,powinni miec motywacje tym bardziej ,ze mecz obserwowal selekcjoner reprezentacji Polski legendarny Leo Benhakker :excl:Naprawde cos zlego dzieje sie w ostatnich latach z nasza pilka.Rodza sie pokoloenia,ktore mentalnie nie sa przygotowane do tego ,ze kazdy mecz to walka o zycie.Ktos musi nimi wstrzasnac
Nie tyle w osatnich latach, co od dobrych dwudziestu lat...
dr_hakenbusz
19 07 2006, 22:31
"Gdy Listkiewicz powiedział, że Beenhakker "na pewno zostanie selekcjonerem i od tego nie ma już odwrotu", Henryk Apostel wstał i trzaskając drzwiami opuścił spotkanie."
WTF ? Co to ma k@#&a znaczyć ? Cymbał apostel jest niezadowolony z tego, że mamy selekcjonera światowej klasy ? To o co tu chodzi ? Bo ja nie wiem. A jak nie wiadomo o co chodzi to... wiadomo o co chodzi... Sku.rwy.syny je.bane, ale tam jest sitwa! Janas dostawał 135 tyś. Euro rocznie. Majeski dostałby może ze 100 tyś., ale że to pionek, to czaby się było podzielić z darmozjadami. A Leo dostanie ponad 500 tyś. i zamknie ryje złodziejom, bo nie dość, że wara od kasy, to jeszcze nie będą mogli swoich przydupasów ustawiać wokół - jak i w samej reprezentacji..
Oby tylko Leo wytrzymał to dziadostwo wokół siebie i się nie zniechęcił.
Jak tak czytam, to kurczę, normalnie Listkiewicz na tle tych gości zachowuje się najprzyzwoiciej.
Trudno to nazwać komplementem.
Olafelum delfin Um
20 07 2006, 20:04
Wlasnie ogladam mlodziezowe ME Polska-Belgia 2:0 do przerwy.2 brameczki Janczyka,ale jakie :excl:Paluszki lizac,technika,polot w grze wyobraznia

Ten chlopak moze byc objawieniem na miare Kowalczyka.A jak sie zastawia !
dr_hakenbusz
20 07 2006, 20:06
Hehe, no bo on jest 'na świeczniku' i jak podejmie jakąś kontrowersyjną decyzję, to przy najbliższej okazji dziennikarze mu tego nie odpuszczą. Reszta złodzieji kisi się głęboko we własnej pazerności, niezważając na elementarną przyzwoitość, o dobru polskiej piłki nie wspominając.
panowie stanowisko selekcjonera to niezla kapucha , i po swiecie za darmo mozna podrozowac.Myslicie dlaczego Boniek zostal trenerem ?? to wszystko sa UKLADY !! Apostel sie wkurzyl bo wie ze ominela go kasa.Leo nie bedzie sluchal tych darmozjadow co mysla ze sa mega dup*nymi wyjadaczami pilkarskimi.Modle sie o to zeby dal rade i zamknol mordy tym jelopom !! wieze w niego !!! bo jak da ciala to nasza pilka polegnie juz totalnie.Odrodzenie moze nastapic jak te stare ciu*le pojda do piachu !!!
No i Dawid Jańczyk strzelił 3 bramki

Oby tak dalej w lidze, w Legii. A wtedy Żurawskiemu będzie można podziękować : )
Szkoda że tak z Austriom nie błyszczał

.Moim zdaniem wieksze wrazenie po sobie zostawił niejaki Mariusz Sacha chłopak gra naprawde świetnie ja go widze w Wisełce!!
A gdzie gra polski Saha:)??
i czy mecze ME są gdzies pokazywane??
Meczyk fajny, ale i tak najlepszym momentem była ósma minuta, gdy do studia wbił się spóźniony z powodu korków komentator
KADRA NA MECZ Z DANIJĄ:
Bramkarze:
Jerzy Dudek (Liverpool FC, Anglia),
Wojciech Kowalewski (Spartak Moskwa, Rosja).
Obrońcy:
Michał Żewłakow (Olympiakós SFP, Grecja),
Mariusz Jop (FK Moskwa, Rosja),
Jacek Bąk (Al-Rayyan, Katar),
Seweryn Gancarczyk (Metalist Charków, Ukraina).
Pomocnicy:
Radosław Sobolewski (Wisła Kraków),
Mariusz Lewandowski (Szachtar Donieck, Ukraina),
Mirosław Szymkowiak (Trabzonspor Kulübü, Turcja),
Arkadiusz Radomski, Sebastian Mila (obaj FK Austria Wiedeń, Austria),
Damian Gorawski (FK Moskwa, Rosja),
Ireneusz Jeleń (AJ Auxerre, Francja),
Euzebiusz Smolarek (BV Borussia 1909, Niemcy),
Jacek Krzynówek (VfL Wolfsburg, Niemcy).
Napastnicy:
Tomasz Frankowski (Wolverhampton Wanderers FC, Anglia),
Maciej Żurawski (Celtic FC, Szkocja),
Marek Saganowski (ES Troyes Aube Champagne, Francja).
1. Beenhakker pewny Boruca, czy go skreśla?
2. Janas wynalazł mu Gancarczyka.
3. Nie ma Rasiaka??
4. Co prawda ani Sportingowi, ani Porto i Benfice 'nie udało sie' pozyskać Sagana, ale obok Niedzielana to nasz najlepszy napadzior nieobecny na WM06.
Dziwi mnie powołanie Kowalewskiego. Po co?
Mam nadzieję, że Leo da szansę Gancarczykowi, bo w swoich dotychczasowych występach w reprezentacji pokazał się z bardzo dobrej strony.
No i Saganowski...
Olafelum delfin Um
2 08 2006, 12:39
Brawo za powolanie Kowalewskiego,bardzo dobry bramkarz,lepszy od Boruca,ktory delikatnie mowiac jest przereklamowany.Wreszcie wszystko wrocilo do normalnosci ,Dudek i Frankowski w kadrze

Zywe legendy polskiego futbolu
Boniek- żywa legenda polskiego futbolu.
Ktos napisal ze trener powołał takich a nie innych zawodników,aby zobaczyc czy sie JESZCZE NADAJA DO GRY W KADRZE, dlatego nie powolal min.boruca czy kuszczakowskiego, i powołał franka co to do bramki nie strzela
Olafelum delfin Um
2 08 2006, 13:06
Wiem kto to napisal ! Grzesiu,lat 10 na WP

Marna prowokacja
"1. Beenhakker pewny Boruca, czy go skreśla?"
Dudek kumpluje sie z De Zeeuwem z czasów gry w Feyenordzie. Przed mundialem doszlo do potwornego konfliktu na lini Dudek - Boruc / Janas przez ktory Dudzio nie pojechal na WM
Myslicie ze Janas dawal grac Dudkowi ktory IMO sie korzystnie prezentowal w sparach ot tak?
Dla picu?
Bullshit. Ot za Janasa mielismy Rasiaka teraz bedziem miec Dudka kosztem Boruca.
Proste.
A ten jak zwykle swoje teorie spiskowe snuje ;]
Po tych powołaniach widać, że póki co, to chyba bardziej Dziekanowski jest naszym kołczem niż Beenhaker.
QUOTE(Tokar_Sama @ 2 08 2006, 21:47)

No ba
-Surme do kadry !!
tia, Majdana

ciekawe czy pod wodzą Beenhakkera nasze orełki chociaż zremisują z Duńczykami ;> po przegranej z nimi 5:1 mogliby sie zrehabilitować
Olafelum delfin Um
2 08 2006, 23:56
Dunczycy maja lysego agresywnego Gravesena,ktory spral na treningu Realu Madryt malego Robinho
_Globus_
3 08 2006, 00:09
QUOTE(Tokar_Sama @ 2 08 2006, 21:47)

Ma racje, to sama prawda! Na układy nie ma rady...
Nie wiem po co Leo wraca do czasów Engela. Jop, co go Bosacki przyćmił? Dudek, co w sparingach gra, jeśli Reina zechce dla relaksu grać w polu? Franek, co gola w tym roku nie strzelił? Kowalewski, co miejsce w rosyjskim klubie traci? Żadnej nowej twarzy? I to ma być skład na jedyny sprawdzian przed decydującymi meczami? Do (pipi).
Skończy się jak zawsze - odpadniemy, tyle że tym razem więcej pójdzie na to kasy. Oj, już chyba nie wiem po co nam ten Leo... Kibice się cieszą, że Frankowski wrócił, ale jak przegramy mecz czy dwa to im przejdzie. Cóż, zobaczymy jaka będzie jedenastka, na razie nie widzę w tym żadnej wizji.
QUOTE(Odin91 @ 2 08 2006, 23:46)

tia, Majdana

ciekawe czy pod wodzą Beenhakkera nasze orełki chociaż zremisują z Duńczykami ;> po przegranej z nimi 5:1 mogliby sie zrehabilitować

Z takim składem

?
Chory

?
Po najbliższej kolejce Leo powoła paru ligowców (jak byście nie wiedzieli).
QUOTE(ogqozo @ 3 08 2006, 01:40)

Nie wiem po co Leo wraca do czasów Engela. Jop, co go Bosacki przyćmił? Dudek, co w sparingach gra, jeśli Reina zechce dla relaksu grać w polu? Franek, co gola w tym roku nie strzelił? Kowalewski, co miejsce w rosyjskim klubie traci? Żadnej nowej twarzy? I to ma być skład na jedyny sprawdzian przed decydującymi meczami? Do (pipi).
Skończy się jak zawsze - odpadniemy, tyle że tym razem więcej pójdzie na to kasy. Oj, już chyba nie wiem po co nam ten Leo... Kibice się cieszą, że Frankowski wrócił, ale jak przegramy mecz czy dwa to im przejdzie. Cóż, zobaczymy jaka będzie jedenastka, na razie nie widzę w tym żadnej wizji.
Kowaleski traci miejsce w klubie ? O__o
człowieku - to jest SPARING. W sparingu się T E S T U J E zawodników, czy sie nadają do kadry, czy wogóle jeszcze coś grają. Nie wziął Boruca bo to pewniak - Dudi i Kowal zagrają po połowie i sie okaże czy któryś popełni jakąś ftope czy bedzie dobrze grać.
QUOTE(Maiden @ 3 08 2006, 09:26)

QUOTE(Odin91 @ 2 08 2006, 23:46)

tia, Majdana

Z takim składem

?
Chory

?
Jeśli on poprowadził T&T do finałów MŚ to nawet w to uwierze
Z T&T wystarczyło zrobić taką tam drużynę, rywalizacja nie była zbyt ostra. Podobnie Arabia Saudyjska. W Europie za półdarmo nie awansujesz.
I kurde, wiem, że to sparing, pytanie tylko, czy to jest czas na testy, skoro gramy najważniejsze mecze, z najpoważniejszymi rywalami u siebie, musimy po prostu wygrać bo inaczej już będzie po ME. Chyba postawienie na silne osatnio punkty (ostatnio - czyli na Mundialu) dałoby lepsze skutki. Wiem, teoretycznie ci piłkarze powinni mieć motywację, ale... Żuraw już chyba nie będzie nigdy miał motywacji do niczego, Dudek i Frankowski w każdym wywiadzie potwierdzają swoją ignorancję ("jak to, taki żem dobry i mnie Janas nie powołał? Ale on głupi!"), i generalnie nie widzę sensu w przekonywaniu ich, że znowu wszystko jest wporzo i będą grać, choćby nie wiem co. Leo nie mówi "dam im ostatnią szansę", tylko "to dobrzy zawodnicy", jakby mieli choć jeden dobry mecz w bieżącym roku.
sparing sparingiem,ale to jest JEDYNY mecz przed eliminacjami,wiec nie ma co testować,sprawdzac starych wyjadaczy,tylko powołac takich graczy co bedą tam grać!! Moze poza bramkarzami,bo dalej licze ze na eliminacje wroci do bramki boruc,a moze kuszczak
Już dajcie spokój z tym Dudkiem i Borucem. Obsada bramki to jest nasz najmniejszy problem. Nawet gdyby dać polskie obywatelstwo Buffonowi, to on i tak sam nic nie zdziała mając przed sobą 10 paralityków.
Wiesz, ale np. w zasadzie zremisować z Niemcami to co innego, niż przegrać z nimi 0-4... brakło sekund, by na MŚ właśnie Boruc nam jeden punkt podarował. Ze słabszymi rywalami bramkarz może dać zwycięstwo 1-0:). Ale bramkarz, który gra tylko w reprezentacji, raczej go nie da... I czemu gra Mila? Leo niezwykle mądrze rzucił, że rozmawiał z trenerem Austrii i on go przekonał. Ciekawe jak... Przecież ten trener z tego co wiem zawsze zapytany o Milę odpowiada, że cienko gra, dużo bierze i nie chce odejść z klubu... Mila mógłby grać w jakiejś słabej lidze, są zespoły które chcą go kupić, ale nie mogą mu za taką grę dać tyle co Austria Wiedeń. A on w nagrodę dostanie okazję, żeby sobie pobiegać. Naprawdę, taniej byłoby zatrudnić Engela, a kadra byłaby ta sama. I jeszcze świetny tekst z wywiadu: "Ronaldinho też słabiej zagrał na mistrzostwach", albo "Na eksperymenty przyjdzie czas później". Albo jeszcze: "powołałbym młodszych graczy, gdybym budował kadrę na MŚ 2010. Mój kontrakt jest krótszy i bliższy cel".
"Boruc rozczarowany brakiem powołania
Niespodzianką, choć nie dla wszystkich, było powołanie przez Leo Beenhakkera do kadry na mecz z Danią Jerzego Dudka. Niespodzianką dlatego, że Dudek w ciągu ostatnich czternastu miesięcy wystąpił tylko w kilku poważnych meczach, a teraz szuka nowego klubu. Z drugiej strony takiej decyzji można było się spodziewać, ponieważ nowy selekcjoner jest Holendrem, więc doskonale kojarzy 33-letniego bramkarza, który właśnie na boiskach Holandii zapracował na swoje nazwisko (pan Leo był jednym z trenerów Dudka w Feyenoordzie). Dodatkowo asystentem Beenhakkera jest Bogusław Kaczmarek, przyjaciel Dudka, były trener Sokoła Tychy, skąd Dudek powędrował w wielki świat. 'Bobo' to człowiek, któremu nasz bramkarz zawdzięcza być może obecny dobrobyt. Menedżerem reprezentacji jest z kolei Jan de Zueew, który w cywilu reprezentuje interesy... Dudka. Czy w tej sytuacji Beenhakker mógł nie powołać bramkarza Liverpoolu? Zwłaszcza, że w sierpniu Dudek musi znaleźć nowego pracodawcę?
Radość Dudka oznacza smutek Artura Boruca, który powołania nie dostał, mimo że po mundialu jako jeden z nielicznych polskich piłkarzy mógł chodzić z podniesioną głową. Ulubieniec kibiców Legii jest podłamany decyzją Beenhakkera. W rozmowie z red. Cezarym Kowalskim z Dziennika Boruc opowiada: - Zadzwonił do mnie pan Dziekanowski. Powiedział, że nie jestem powołany i właściwie tyle. Będę musiał poczekać na swoją szansę. Nie dał zbyt wielkich nadziei na następny mecz. Nawet nie chce mi się teraz rozmawiać na ten temat. Jest mi strasznie przykro. W ogóle nie przyszło mi do głowy, że mogę nie zostać powołany - mówi Boruc, który obecnie przygotowuje się z Celtikiem do występów w Lidze Mistrzów."
Leo: "Kto wie, być może przed następnym meczem Boruc zastąpi Kowalewskiego".
Olafelum delfin Um
4 08 2006, 18:59
A tam sie przejmujecie bramakarzami,akurat na tej pozycji jest w czym wybierac,tragedia,ze Mila znowu dostal powolanie,jezeli on ma byc zmiennikiem wielkiej niewiadomej Szymkowiaka,to moze byc krucho,tym bardziej ,ze Bury i Surma znow nie znalezli uznania w oczach selekcjonera. Brakuje swiezej krwi,kilku mlodych moglby powolac,np.Blaszczykowskiego,Janczyka,Iwanskiego,Lobodzinskiego
dr_hakenbusz
4 08 2006, 20:35
Miejmy nadzieję, że Loe w mig połapie się, w sprawie Mili o pogoni to byle dalej od reprezentacji.