Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Mecze polskiej reprezentacji
Forum PSX Extreme > Kąciki > Kącik Sportowy
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76
Olafelum delfin Um
Czy nie lepiej juz teraz budowac mlody,perspektywiczny zespol nawet kosztem Euro 2008,na MS 2010 ?Juz wiecej nie wycisnie przeciez z tych grajkow po 30 !
ogqozo
Leo argumentował to tak, że jego taktyka wymaga trzech zawodników lewonożnych w kadrze, i poza Krzynówkiem i Gancarczykiem nie za bardzo miał kogo znaleźć (w zasadzie to Kaczmarek to mówił chyba, bo Been. z polskim nadal nie najlepiej [nienajlepiej?]).

A propos bramkarzy, małe porównanie: Dudek może odejść z klubu, już go nie chcą, byłby i tak trzecim bramkarzem. "Puszczą go za 1,5; może 2 miliony funtów jak się uda" - mówi analityk związany z klubem. Tyle, że... nikt go nie chce. Feyenoord zamiast niego wolałby kasę. Tymczasem Manchester Utd złożył za Kuszczaka nową ofertę - 2,5 mln funtów, ale jest on dla klubu zbyt cenny, by go za tyle puścić.
Wniosek selekcjonera przed jedynym sprawdzianem: dajmy pograć Dudkowi.
Brawo.
Tytek
z Kuszczakiem jest inaczej,oni nie potrzebuja za niego kasy,bo im jej nie brakuje,zwłaszcza że nie jest to jakaś wysoka kwota. Tylko robson potrzebuje jakiegos dobrego napastnika a takiego posiada manU-Rossi i na nim im najbardziej zalezy,a diably nie chcą sie go pozbywać bo stracili ruuda
dr_hakenbusz
QUOTE(Olafelum delfin Um @ 4 08 2006, 21:43) *

Czy nie lepiej juz teraz budowac mlody,perspektywiczny zespol nawet kosztem Euro 2008,na MS 2010 ?Juz wiecej nie wycisnie przeciez z tych grajkow po 30 !

No u nas jest w modzie myślenie krótkoterminowe i Leo także poleci, jeśli się nie zakwalifikuje do ME. Póki co ni e ma chyba co liczyć na poważniejsze plany na przyszłość, bo PZPN potzrbuje nowego zamieszania przy każdej dużej imprezie, żeby odwrócić uwagę od własnego nieudacznictwa i złodziejstwa...

EDIT: http://sport.onet.pl/0,1248713,1366791,wiadomosc.html wtf.gif
Ryo-San
Największy talent w Niemczech chce grać w reprezentacji Polski

Sebastian Tyrała, piłkarz Borussii Dortmund, uznawany jest w Niemczech za prawdziwy diament, który nie jest jeszcze oszlifowany. Piłkarz ma 18 lat i chce grać w reprezentacji Polski - pisze "Przegląd Sportowy".
Sylwetką i sposobem poruszania się na boisku Tyrała przypomina Argentyńczyka Lionela Messiego. Tyrała liczy na no, że wkrótce "wskoczy" do składu Borussii Dortmund.

Z Polski wyjechał, gdy miał dwa lata. Z powodzeniem występował też w reprezentacji Niemiec do lat 16 i 17, ale to nie wyklucza jego gry w polskiej kadrze. Piłkarz ma nadzieję, że ktoś w PZPN zauważy go i zaproponuje grę w biało-czerwonych barwach.

onet.pl

Leo dajesz
jay jay
tak samo jak 2 lata temu w reprezntacji miał grać Johnson czy Podolski kilka lat temu .Zejdzmy na ziemie panowie , kto przy zdrowych chciałby grac w Polsce podczas gdy na Zachodzie ma kase , ktorej u nas nie zarobi grając 10 lat . Patriotyzm już dawno wyszedł z mody laugh.gif
Ryo-San
skoro koles chce grac dla Polski i PZPN jak najszybciej sie ta sprawa zainteresuje nie widze problemu - z Podoslkim sie poprostu spoznili - bo Woller powolal go w trybie expresowym do reprezentacji faszystow;]
Jezeli koles jest tak dobry jak o nim pisza - to niech wystapi nawet w meczu towarzyskim przez minute i juz go mamy.
jay jay
PZPN jak najszybciej sie ta sprawa zainteresuje nie widze problemu

Jeśli się zainteresuje , bo na dzień dzisiejszy to maja problemy z wytłumaczeniem się z kontraktu Benhakera(dziadek gra na 2 frontach ).
przema
johnson nie miał polskiego obywatelstwa a z podolskim się może nie spóźniliśmy ale pewnie chodziło o kase. trza wziąć jak najszybciej tego łebka do młodzieżówki choćby się okazał największą lebiodą żeby był spokój. polacy popłyną z Danią około 4 bramkami różnicy- niestety. benhaker powołał kadre którą kibice w mniejszym lub większym stopniu sobie życzyli poza borucem, burym i surmą, więc o co wam chodzi
dr_hakenbusz
QUOTE(jay jay @ 8 08 2006, 13:12) *

PZPN jak najszybciej sie ta sprawa zainteresuje nie widze problemu

Jeśli się zainteresuje , bo na dzień dzisiejszy to maja problemy z wytłumaczeniem się z kontraktu Benhakera(dziadek gra na 2 frontach ).

No i 'malutką' aferą z pewnym fryzjerem w pierwszej linii...

Coś mi się zdaje, że najpier się zajmą ratowaniem własnych tyłków, a później będzie za późno...
jay jay
http://sport.onet.pl/0,1248770,1369536,wiadomosc.html

jak to miło ze strony Blattera ,że się nami przejmuje ohmy.gif
ogqozo
"Dziś prezydent FIFA Joseph Blatter spotka się z posłami Samoobrony Januszem Wójcikiem (szef parlamentarnej komisji sportu), Ryszardem Czarneckim..."
... ja (pipi)ę. To chyba jakiś błąd w druku. Wysłali Wójcika i Czarneckiego do poważnej rozmowy? Odwaliło im do reszty? Nienawidźmy PiSu za to, że los naszego sportu zostawił w rękach Samoobrony!
Di_
To niestety nie jest błąd. Wczoraj w TVN24 dzwonili do Wójcika.
Eh... co się dzieje... nie mam pytań.
jay jay
Eh... co się dzieje... nie mam pytań.

a ja mam . Jak Leo wyobraża sobie nas ,Polaków w Mistrzostwach Europy . Sorry , ale dobieranie do repry zawodników , ktorym dawno juz stukneła 30 dobrze nie wróży na przyszłość .Może to zasłona dymna przed tymi ważnym spotkaniami w eliminacjach , bo inaczej jakos nie potrafie tego zjawiska wytlumaczyc .Nie ma sie co zasłaniać niewiedza o polskich futbolistach bo kazdy profesjonalista po 3 tygodniach od objecia funkcji selekcjonera powinien miec juz przynajmniej zarys ''11'' na najblizsze 2 lata . Gdzie jest Blaszczykowski , Rzezniczak , Janczyk ?
Panowie mają po 20 lat i już dawno powinni zaliczyc debiut w reprezentacji .Potem sie dziwimy skad to u nas tylu staruszkow . Bez perspektyw .
Maiden
Rzezniczak , Janczyk ?

Nie w tej formie. Ani jeden ani drugi.
Kubaa__
QUOTE(jay jay @ 11 08 2006, 09:27) *

powinni nas wykluczyc z wszelkich mozliwych rozgrywek, w pi,zdu, i tak niepotrzebnie zajmujemy tam miejsce, a przynajmniej przepelnionemu ambicjami zwiazkowi moze otworzylyby sie oczy i w koncu zaczetoby jakies konkretniejsze dzialania.
ogqozo
Na Gazecie Wyborczej ukazał się bardzo ciekawy wywiad z Leo. Machnę kilka cytatów:
"Większość moich piłkarzy z Trynidadu i Tobago grała na Wyspach w drugiej i trzeciej lidze. Oglądałem ich, widziałem wiele niezłych meczów, ale i wiele okropnych. (...) Jestem trenerem reprezentacji i muszę oglądać wszystkich, którzy mają polski paszport (...) W Wiśle Kraków widziałem kilku młodych utalentowanych piłkarzy. Nie są jeszcze na poziomie reprezentacyjnym, ale mają wystarczająco dużo talentu, by go osiągnąć."

"Trenerzy? To byłoby zbyt proste. Uważam, że macie nie mniej utalentowanych piłkarzy niż Portugalia, Francja i Holandia. Różnica polega na tym, jak ich traktujecie. Mówicie o szkoleniowcach, a ja zapytam o infrastrukturę."

"Lubię grać po to, żeby wygrywać (...) Wiem, w jakim ustawieniu i z jaką taktyką zagramy z Danią, przez 50 godzin oglądałem na DVD występy polskich piłkarzy. Nie skrywam też niczego przed rywalami, bo dziś w futbolu nie ma już tajemnic."

"Wszędzie tematem numer jeden był futbol, tylko tu stały się nim sprawy zupełnie inne. Personalia i mnóstwo prywatnych interesów. To wielka różnica, to mnie zaskoczyło. Dlatego sam początek pracy nie był dla mnie najszczęśliwszy. Nie chcę jednak do tego wracać"

(o rzekomym kontrakcie z T&T): "Kiedy przeczytałem te bzdury, zapytałem rzecznika prasowego, jak brzmi polski odpowiednik słowa "bullshit". Bo ten artykuł to (pipi) prawda."
"Jak się uda awansować do ME, chętnie popracuję w Polsce dłużej"
"zobaczycie, jak wiele można osiągnąć z zawodowcami w 24 godziny. Choć rzeczywiście, ciężko będzie przygotować drużynę w tak krótkim czasie."

"Futbol to był zawsze festiwal błędów (...) Tymczasem na Mundialu grało kilka tak znakomitych drużyn, że nie popełniały ani jednego błędu! Jak w tenisie, w którym grając dziesięć razy przeciwko Rogerowi Federerowi, przegralibyście wszystkie dziesięć meczów. W piłce było inaczej - zawsze mogło się zdarzyć, że słabsza drużyna wygra z mocniejszą. Dziś piłkarze doszli do takiej perfekcji, że właściwie nie popełniają błędów. Jak na korcie, to niesamowite! (...) Pamiętacie półfinał Francja - Portugalia? Kibicom na trybunach wydawał się nudny, narzekali, że prawie nic się nie działo. Ja siedziałem podekscytowany: co za mecz, nikt nie popełnia błędów! (...) To było jak tenisowy mecz Federera z Nadalem! Obaj bezbłędni, ale ktoś musi wygrać... (...) Popatrzcie na Zidane'a, (...) on podaje do Henryego tylko wtedy, kiedy ma pewność, że piłka do niego dotrze. Jeśli tamten jest w złej sytuacji, oddaje piłkę Vieirze albo Makelele. Nie wykonuje długiego podania dla samego podania, jak większość piłkarzy. To perfekcjonizm, a nie strach przed ryzykiem"

"Dwa treningi przed meczem z Duńczykami nie sprawią, że zagramy holenderski "futbol totalny", ale swoją filozofię gry będę starał się zaszczepić piłkarzom od samego początku."

"Czy piłkarze, którzy w klubach grzeją ławę, będą grali w kadrze? Jeśli uznam, że są w dobrej formie, tak. (...) Frankowski to świetny piłkarz. Gdzie leży jego problem - w nogach, w sercu, w głowie? Jasne, że w głowie, a umysł też można wytrenować. Zmierzę się z tym problemem. Nie bądźcie takimi pesymistami!"

"(...) w Polsce jest czterech, a nawet pięciu równorzędnych bramkarzy. Gdybym powołał Kuszczaka, pewnie podniósłby się taki sam raban."

"Zdarzało mi się wyrzucać ze składu wielkich piłkarzy i nie ulegać naciskom tych, którzy się za nimi wstawiali. Jeśli uznałem, że nie nadają się do drużyny, nie grali i koniec. Moim jedynym celem zawsze był sukces drużyny. Teraz moim celem jest awans do Euro 2008 (...) Dudek mnie zna i świetnie wie, że jeśli uznam, że numerem jeden z kadrze jest Dudek, to on nim będzie, a jeśli Boruc, to Boruc (...)"

"Nigdy, przenigdy nie bawiłem się w żadne gierki, lewe interesy itp. Próbowano mnie naciskać, ale nigdy nie ulegałem. Dwa razy namawiano mnie, żebym z pewnych względów wystawiał jakiegoś piłkarza i dwa razy złożyłem z tego powodu dymisję. Raz w Ajaksie Amsterdam i raz w Meksyku."
jay jay
"Futbol to był zawsze festiwal błędów (...) Tymczasem na Mundialu grało kilka tak znakomitych drużyn, że nie popełniały ani jednego błędu! Jak w tenisie, w którym grając dziesięć razy przeciwko Rogerowi Federerowi, przegralibyście wszystkie dziesięć meczów. W piłce było inaczej - zawsze mogło się zdarzyć, że słabsza drużyna wygra z mocniejszą. Dziś piłkarze doszli do takiej perfekcji, że właściwie nie popełniają błędów. Jak na korcie, to niesamowite! (...) Pamiętacie półfinał Francja - Portugalia? Kibicom na trybunach wydawał się nudny, narzekali, że prawie nic się nie działo. Ja siedziałem podekscytowany: co za mecz, nikt nie popełnia błędów! (...) To było jak tenisowy mecz Federera z Nadalem! Obaj bezbłędni, ale ktoś musi wygrać... (...) Popatrzcie na Zidane'a, (...) on podaje do Henryego tylko wtedy, kiedy ma pewność, że piłka do niego dotrze. Jeśli tamten jest w złej sytuacji, oddaje piłkę Vieirze albo Makelele. Nie wykonuje długiego podania dla samego podania, jak większość piłkarzy. To perfekcjonizm, a nie strach przed ryzykiem"

teraz na meczach o najwyższa stawke błędy popełniają z reguły sedziowie .Przypomne tylko 3 żółte kartki Simunica , wystep(ek) Walentyja Iwanow i mocno dyskusyjne karne w meczach Ukraina -Tunezja , Włochy -Portugalia i Francja Portugalia wypaczające wynik spotkania .I niech mi Leos nie pie*rzy o perfekcjonizmie Włochów bo mogli odpaść już w 1/8 , zelaznej obronie Niemców , która posypała się w ostatnich sekundach półfinału czy bajecznej taktyce opracowanej przez Luisa Felipe Scolariego .W futbolu były , są i będą popełniane błedy bowiem czlowiek to tylko czlowiek i każdemu zdarza się słabszy .To że Włosi zagrali koncertowo z Niemcami nie znaczy ,że na Mundialu mielismy do czynienia z futbolem bezblednym .
Di_
Krzynówek ma jutro grać na lewej obronie o_O Ciekawe ile w tym prawdy...
Odin91
QUOTE(Di_ @ 15 08 2006, 21:19) *

wiesz, ale tak szczerze powiedziawszy on by się nadawał tongue.gif on jest taki 'byczek', dobrze się przepycha, dobrze podaje - why not ?
Bog2e
QUOTE(Odin91 @ 16 08 2006, 12:51) *

QUOTE(Di_ @ 15 08 2006, 21:19) *

wiesz, ale tak szczerze powiedziawszy on by się nadawał tongue.gif on jest taki 'byczek', dobrze się przepycha, dobrze podaje - why not ?

wedlug mnie bardziej chodzi o to zeby gral ofensywnie, to co zawsze bylo w holenderskim i ogolem nowoczesnym futbolu a czego brakowalo u nas na mundialu to stwarzanie przewagi przez bocznych obroncow, Krzynowek by sie nadawal, bo dysponuje jeszce swietnym strzalem, tylko ze on sie nie bedzie wracal smile.gif

zobaczymy jak to bedzie, juz nie moge sie doczekac excl.gif
Tytek
1-Jerzy Dudek - 14-Michał Żewłakow, 6-Jacek Bąk, 2-Mariusz Jop, 3-Seweryn Gancarczyk - 7-Euzebiusz Smolarek, 10-Mirosław Szymkowiak, 16-Arkadiusz Radomski, 8-Jacek Krzynówek - 9-Maciej Żurawski (kapitan), 20-Tomasz Frankowski.

moze krzynio w durgiej polowce zagra na obronie...
zurawski kapitanem??dziwne
Tokar
No i albo Leo jest geniuszem trenerskim, albo znowu będziemy ogladali znane stadko mniejszych lub większych kalek.
W ogóle zasady kontraktu z Beenhakerem są jakieś chore. Powinni podpisać z nim długoterminowy kontrakt w celu stworzenia teamu na MŚ 2010.
A tak Leo ma dokonać cudu i zawodnkami, którzy jeszcze miesiąc temu przewracali się o własne nogi, ma wywalczyć historyczny awans do Euro z bardzo silnej grupy. Raczej nie wywalczy i Listkiewicz będzie miał pretekst żeby nie przedłużać umowy i wymądrzać się "A nie mówiłem ? Trener z zagranicy niczego nie zmieni". I będzie mógł spokojnie obsadzić posadkę jednym ze swoich znajomych :f
Słoik
Słyszałem, ze powolania na dzisiejszy mecz, maja zadecydowac definitywnie o losie niektorych pilkarzy. Stad, brak powolania dla Boruca, Kuszczaka, ktorzy nie tylko regularnie grają w silnych klubach, ale także stanowią przyszłość Naszej piłki. Zreszta, wydaje mi sie, iz wspominal o tym dosc jasno Tomek Frankowski (cytując: 'Jesli w meczu z Dania nie pokaze sie z dobrej strony, czuje, ze bedzie to moj ostatni wystep w kadrze').
ogqozo
I dobrze czuje. Niedługo minie rok od jego ostatniego gola w kadrze, a potem rok od jego ostatniego gola w ogóle. Ja już nie wierzę w tego gościa, każdy w pewnym wieku przestaje dobrze grać, a czas Frankowskiego chyba już minął. Nic z tego nie będzie.
Jedenastka jak sprzed dwóch lat, tyle że Żewłak na prawą przeszedł i Gancarczyk na lewej jest. Żuraw jako kapitan, cóż, jest chyba najbardziej doświadczony poza Jackiem Bąkiem, który zrzekł się tytułu. Zapowiedź Krzynówka na obronie to wielki strach, bo kto wszedłby w takim wypadku na pomoc? Kochany Mila. A tego bym nie chciał. No, ale to może być jego ostatnie 45 minut w kadrze.
Boję się, że Dudek dobrze zagra, bo nie będzie miał okazji do błędu, i Leo da mu szansę w eliminacjach Euro, mimo iż przez kolejny sezon będzie teraz siedział na ławce Liverpoolu. A to się może Polsce w pewnym momencie nie opłacić - nie ma szans po prostu, by bramkarz, który przez 2 lata zagrał kilkanaście meczów, mógł być w pełni gotowy i skoncentrowany.
Maiden
Noooo zwolenicy talentu Dudka, gdzie jesteście?

OOOOOOO Saunter xD
Odin91
oggozo - za krzynowka na lewą nie wszedł by kaleka-mila tylko Jeleń lub Smoli
DaKcTs
Jak widziałem pierwsze 8 min to myślałem, że naprawde coś się zmieniło... Chlopaki biegali i troche pressingiem pograli. Ale z czasem wszystko wróciło na " po staremu" mad.gif
Po pierwszej bym Franka zdjął i ten Garncarczyk troche kuleje
alienator
Dudek wrocił... i to widać xD

ale "spokojnie, zaraz się rozkręci"
Bog2e
pierwsze 15 minut drugiej polowy mielismy naprawde dobre, no ale jedna akcja dunczykow i znowu zalamka naszych, szkoda... nasi to maja z psycha problemy chyba wacko.gif
DaKcTs
Powiem tak.
Pierwsze 10 pierwszej i 15 drugiej ok ale mecz trwa 90.
Widać, że jak walecznie piłki odbierali i nie wywalali na hama na przód to jakoś szło. Ten na prawej obronie z Korony dobrze zagrał. A jak na koniec Gravesen polskiego asa Mile ośmieszył to szkoda gadać biggrin.gif biggrin.gif
przema
dudek tragedia, defensywa tragedia, rozgrywanie piłki komedia, oddawanie strzałów kosmiczny brak celności, ale w 24 godziny nawet jezus by nie zbawił naszej piłki
_Globus_
Obudziłem się rano po 13-stu godzinach snu...A zasnąłem po 20 minutach meczu...To chyba wystarczający komentarz?
dr_hakenbusz
Chyba pora aby Dudek definitywnie pożegnał się z reprezentacją. Nie można go winić za te bramki, ale geniuszu też nie pokazał. Skoro mamy bramkarzy światowej klasy, to nie powinniśmy tracić bramek z pierwszej lepszej sytuacji. Na dodatek (jak ktoś już tu wspomniał) Jurek będzie siedział cały sezon na ławie i próżno oczekiwać od niego super formy. Nie mam nic do Dudka, jego losy potoczyły się nieszczęśliwie, ale to nie powód by go pocieszać powołaniami. Mamy Boruca, który jest świetny, a poza tym ma mocną psychikę, co przy naszej obronie może mieć spore znaczenie.
sir_ryszard
No to Leo Beenhakker ma już ogólny wgląd na predyspozycje jakie prezentują ze sobą obecni piłkarze. Jeżeli ma zamiar radować się zwycięstwami reprezentacji Polski musi natychmiast przemeblować skład. Wywalić praktycznie wszystkich graczy. Zostawić dosłownie ze trzech i do nich koptować samą polską ligę <-> cudów te posunięcie nam nie przyniesie ale co zrobić? Nic innego już nam chyba nie pozostaje jak odważne posunięcia. Pora na ogromne zmiany w kadrze. Pokolenie które obecnie trwa, nie jest w stanie już więcej z siebie wykrzesać. Pierwsza połowa to zupełne nieporozumienie. Przecież oni wogóle nie grali. Była jedna dogodna sytuacja Tomasza Frankowskiego po zagraniu z prawej flanki Euzebiusza Smolarka. Co najgorsza, nie było w tym zajściu strzału, co za tym idzie w całej pierwszej połowie! Sytuacja od czasów Welmeisterschaft 06' nie uległa zmianie. Nadal nie potrafimy konstruować akcji, mamy ogromne problemy z liczbą wykonywanych strzałów na bramkę przeciwnika. Druga połowa zaczęła się obiecująco. Rzeczywiście słowa holenderskiego szkoleniowca mogły brzmieć w sposób jaki powiedział Dariusz Szpakowski: "dla części(ja bym powiedział dla każdego z Was, a nie części) jest to ostatnie 90 minut w kadrze narodowej jeżeli się nie poprawicie"/ Chłopcy swoją inicjatywą na początku drugiej połowy myśleli, że wzięli sobie do serca reakcję Beenhakkera, lecz nic takiego nie miało miejsca. Nasi próbują i nic z tego nie wychodzi, Duńczycy robią jedną kontrę która w końcu im wychodzi i kończy się bramką. Przecież to jest gorzej niż śmieszne i żałosne zarazem. Nie wiem co o tym myśleć. Powtórzę to co pisałem na początku. TUTAJ TRZEBA WYRZUCIĆ DOTYCHCZASOWYCH PIŁKARZY I POWOŁAĆ INNYCH W ICH MIEJSCE. To nie jest wina trenerów. To nie błędy w ustawieniu\formacji. Błędy takie popełniają sami piłkarze. Dziury w bloku defensywnym, gra dwóch stoperów, oni sami są jedną wielką taktyczną pomyłką. To nie błędy Janasa doprowadziły nas do tak kiepskiej postawy na mundialu. Jak widzimy, dzisiaj kadra była praktycznie ta sama, a i tak (pipi) pokazała. Dla tych co płakali na brak Dudka i Frankowskiego przesyłam pozdrowienia. Przecież nawet z nimi w składzie w Niemczech nic byśmy nie osiągneli. Po co się było oburzać na powołania poprzedniego selekcjonera że nie wziął tego czy tego. W zamkniętym pokoju wiatr nie zawieje.
Z drugiej strony mogliśmy podziwiać klasę takich zawodników jak Gravesen, Rommedahl, Jorgensen, Bendtner(18 latek Aresnalu Londyn), Niclaus i Claus Jensenowie. Umiejętności piłkarskie w Danii a Polsce to jak na razie ogromna przepaść, przy której nie pomaga nawet położenie kilometrowej kładki. Nasza piłka reprezentacyjna i klubowa stacza się na psy(powody są wszelakie, włącznie z PZPN na czele). Sprawę trzeba stawiać jasno i klarownie. Już nie jestem niepoprawnym optymistą. Mam tego dosyć, po dziurki w nosie tej piłkarskiej karuzeli. Tego polskiego piłkarskiego cyrku! Sic!
Tokar
No proszę, okazuje się, że nasi potrafią cisnąć. Szkoda, że przez 20 minut, ale to już coś. Tylko, że nawet, gdyby coś w końcu wycisnęli, to i tak wszystko zniweczy przyćpana defensywa, która nie potrafi utrzymać linii.
Za to akcja Mili w starciu z Gravesenem zdecydowaie poprawiła mi humor. Gravesen zresztą też się uśmiał z wojowniczego dziecka we mgle. Zastanawiam się, ile jeszcze szans otrzyma upośledzona psychoruchowo gwiazda Austrii Wiedeń.
jay jay
dziwna sprawa , bo zmiast kibicować naszym w pewnych sytuacjach dopingowałem Duńczyków mellow.gif

Mecz jak mecz , nie różniący się zbytnio od tego z Łotwą , Litwą czy Ekwadorem . Nie po raz pierwszy nasi nie tylko odstawali pod wzgledem wyszkolenia ,ale i także kondycji .Chłopaki rozpoczynają sezon , a sprawiają wrażenie jakby byli 60-letnimi emerytami (wypowiedz Zurawskiego po meczu z Hearts : Stracilem swieżość po pierwszym meczu -no comments ).
Szkoda jeno ,że nie wytypowałem trafnie wyniku meczu (miało być 3-1 dla Danii ).Kumpel wierzył w naszych kopaczy i ... przeliczył się ;p
ogqozo
Tak źle nie było moim zdaniem. Pierwsza połowa to defensywny styl s(pipi)y przez Gancarczyka (przepuścił podanie pod samą bramkę - no cóż...), początek drugiej to ofensywny styl, bardzo dobra gra s(pipi)a przez obronę (Bąk powinien wyjść wcześniej, albo cała obrona i zrobić offsajda, albo Radomski powinien gościa zablokować, a tu nic, zero po prostu, cała nasza obrona stanęła), a po stracie gola to był już żaden styl.
Generalnie Dudek musi odejść. Miał dwie trudne sytuacje i w żadnej nie błysnął. Boruc zaś błysnął ostatnimi miesiącami nieraz, świetnie i odważnie wychodził do napastników, myślę, że gdyby to on stał w bramce to mielibyśmy najwyżej 0-1. Gancarczyk nie stanowi konkurencji dla Żewłaka, który mylił się z defensywy najrzadziej, szkoda też, że nie wszedł Bosacki, bo Jop to za mało dla poważnej reprezentacji. Golański po prawej, Żewłakow po lewej to dwójka porządnych bocznych obrońców.
Szymkowiak RAZ pokazał dobre zagranie, Smolarek to samo (no dobra, dwa razy), Radomski ani razu - nie wygląda to rewelacyjnie. Cieszę się, że Krzynówek wraca do gry w klubie, już po nim widać że chce grać.
Żurawski chyba się starzeje, Frankowski na pewno już się zestarzał - strzał kilkadziesiąt cm. nad bramką z przewrotki to za mało, by grać w kadrze. Prawdę mówiąc to atak naszej młodzieżówki nie prezentuje się gorzej od reprezentacji seniorskiej.
Finlandia jest słaba, zobaczymy jak z nią nam pójdzie:).
Kubaa__
przy drugim golu Dudek nie mial NAJMNIEJSZYCH szans, takie cos łatwiej wykonczyc niz strzelic karnego. błąd popełnił najwyzej przy pierwszej bramce.
Tytek
zwróc uwage na powtórkach ze piłke miał juz na ręku,bo ja nawet,nieudolnie,dotknął i lekko,za lekko zmienil jej kierunek...
Mysle ze brakuje dudkowi juz gibkosci,a w oblizu tego ze bramkarzy mamy mlodszych i lepszych nalezy na nich stawiac.
jay jay
zwróc uwage na powtórkach ze piłke miał juz na ręku,bo ja nawet,nieudolnie,dotknął i lekko,za lekko zmienil jej kierunek...Mysle ze brakuje dudkowi juz gibkosci,a w oblizu tego ze bramkarzy mamy mlodszych i lepszych nalezy na nich stawiac.

Dudek na łamach Dziennika zglasza gotowość bojowa i chęć do grania jeszczeprzez conajmniej 5 lat huh.gif
Tokar
No i znowu pier/dolenie o bramkarzach. To jest naprawdę nasz najmniejszy problem. Trza szybko znaturalizować kilku Włochów, bo w Polsce obrońców nie ma.
jay jay
No i znowu pier/dolenie o bramkarzach. To jest naprawdę nasz najmniejszy problem. Trza szybko znaturalizować kilku Włochów, bo w Polsce obrońców nie ma.

żeby jeszcze z baniaka dostał biggrin.gif
Odin91
no to ja sie troche pobawie w poocenianie naszych piłkarzy ;P

- Dudek - raz świetnie obronił strzał, raz puścił szmate. Puścił też gola przy którym nie miał najmniejszych szans... sądze że kuszczak lepiej by się sprawdził pomiędzy słupkami. Sorry Dudi, no bonus.

- Żewłakow - Całkiem całkiem w obronie, w ofensywie po prostu nie istniał bo go nie było. Mimo wszystko to nasz najlepszy boczny obrońca..

- Jop - kilka udanych interwencji ale miał kilka błędów...; niewidoczny.

- Bąk - nieprzypominam go sobie w meczu. grał wogóle ? ;> tongue.gif

- Gancarczyk - niezbyt dobry występ w reprezentacji ;/

- Smolarek - kilka razy dryblował, rwał skrzydłem i robił troche szumu. Jeden z nielicznych w tym meczu in plus.

- Szymkowiak - tutaj widać ewidentny brak formy... kilka razy próbował zagrywać do przodu, udało mu się podanie do smolarka i chwała mu za to. Nie miał też zbyt często piłki a i musiał asekurować pajaca który sie zwie...

- Radomski - omg ;/ parodia, walił wszystko co mógł, szymek musiał raz po raz latać i naprawiać jego błędy. Mam nadzieje że Sobolewski złapie formę na el. ME bo jak nie to bedzie krucho..

- Krzynówek - widać postęp od mundialu. Na szczęście krzynek wraca do formy, szkoda że nie wyszedł mu strzał z daleka bo mogło być groźnie. Sądze że na eliminacjach sporo namiesza ;>

- Żurawski - W pierwszej połowie jako tako grał, biegał troche, wracał się po piłki... w drugiej już powietrze z niego zeszło i zbyt wiele nie zdziałał. Nie sądze żeby to było złe przygotowanie fizyczne ale chyba mu się grać nie chciało ;/

- Frankowski - nie jest w formie, ale widać było jego chęć gry i zaangażowanie. Był widoczny, miał kilka akcji i coprawda jedną zwalił(nie zdążył..) ale lepsze to niż patrzeć na magic'a który nie potrafi się znaleźć w polu karnym :| jeśli popracuje nad psychiką, Franek będzie gotów do gry ;]

- Golański - całkiem nieźle się zaprezentował, na pewno lepiej od Gancarczyka. Do żewłakowa i baszcza jeszcze mu troche brakuje no ale sądze że i tak się nieźle zaprezentował ;]

- Jeleń - niestety, bardzo słabo. Kompletnie niewidoczny, niecelne podania...

- Mila - po pierwszych dwóch minutach sądziłem że się poprawił - biegał, kopał, nieprzewracał się... a po chwili wszystko wróciło 'do normy'... ;]

Ogółem - to co zwykle. Z Duńczykami nigdy nie potrafilismy grać, ostatnia wygrana z nimi była 29 lat temu i na zmianę się nie zanosi. Na szczęście przed nami Finlandia i z nimi powinniśmy sobie poradzić tongue.gif
jay jay
porażka porażką ,ale nadawanie sparingowi jakiegoś szczególnego znaczenia
jest głupotą . Trener oglądal zawodników TYLKO z kaset i TYLKO na takiej podstawie mial rozeznanie co sie dzieje w naszym polskim piekielku . Dziennikarze i kibice spodziewali zupelnie innej nowej odmlodzonej a tu taki zonk .Napomkne tylko ze taka Italia na spotkanie towarzyskie z Chorwacja nie miala ani jednego pilkarza , ktory znajdowal sie w mundialowej kadrze .Nie zdziwilbym sie gdyby na mecz z Finlandia wystawil zupelnie inna wyjsciowa jedenastke .Wiekszosc to juz wypaleni emeryci , ktorzyna sama wiesc o zmianach buntuja sie (Bak oddajac opaske kapitana Zurawskiemu).Wynik 0-2 jest najmniejszym wymiarem kary ,a najmniej winnym jest Benhaker , ktory podobnie jak Solomon z pustego nie naleje .

Mimo nieprzychylnych komentarzy Leos twardo broni pilkarzy i wierzy w osiagniecie celu .
ogqozo
Belgia - Kazachstan 0:0 smile.gif
Odin91
QUOTE(ogqozo @ 18 08 2006, 15:13) *

Belgia - Kazachstan 0:0 smile.gif

teraz, czy to oznacza że belgia jest tak słaba czy kazachstan tak mocny ? ;>
rafi
QUOTE(dr_hakenbusz @ 16 08 2006, 22:47) *

Chyba pora aby Dudek definitywnie pożegnał się z reprezentacją. Nie można go winić za te bramki, ale geniuszu też nie pokazał. Skoro mamy bramkarzy światowej klasy, to nie powinniśmy tracić bramek z pierwszej lepszej sytuacji. Na dodatek (jak ktoś już tu wspomniał) Jurek będzie siedział cały sezon na ławie i próżno oczekiwać od niego super formy. Nie mam nic do Dudka, jego losy potoczyły się nieszczęśliwie, ale to nie powód by go pocieszać powołaniami. Mamy Boruca, który jest świetny, a poza tym ma mocną psychikę, co przy naszej obronie może mieć spore znaczenie.

trafny komentarz.
mowi sie od dawna, ze "nie mamy problemow z bramkarzami", ale akurat ja uwazam odwrotnie.

Dudek moze i nie zawalił gola (przy pierwszym pilka odbiła sie bardzo pechowo, poza tym srodkowi obroncy oczywiscie ustawili sie jakby krecili kolejny odcinek serialu: "jak nie powinna sie ustawiac para stoperów?" [wyst. M.Jop, J.Bąk], tak byc nie moza) ale oczywistym jest, ze nie grajac w klubie, jego forma bedzie zawsze niepewna, daleka od stabilizacji, a "czucie gry" o wiele gorsze, niz u bramkarzy grajacych regularnie.

Boruc zagrał swietnie z Niemcami, tego mu nikt nie odbierze. niemniej jednak, czy prezentuje on formę "świetną"? bede polemizował. wiele puszczonych bramek w nienajmocniejszej lidze szkockiej, w dodatku z zespolami, ktore grajac przeciwko "Celtom" atakuja niezwykle rzadko; gole stracone po rzutach wolnych (z kolumbią i kostaryką), gdzie zawodziły koncentracja, refleks, czasem tez brak komunikacji z partnerami.
uwazam,ze artur powinien miec jednak miejsce w kadrze (chocby jako nr 3), a okazje do wykazania sie bedzie mial juz niebawem w Champion's League smile.gif

Kowalewski zbiera swietne noty w coraz silniejszej lidze rosyjskiej (o wiele silniejszej, niz np. szkocka).
jednakze, w naszym kraju patrzy sie na ww ligę z lekkim sceptycyzmem, i Kowalewski niby to jest zauwazany, ale przewaznie nie dostaje swojej szansy, pozostajac zmiennikiem swoich kolegow. kiedy dostaje swoja szanse (chocby w Turnieju Łobanowskiego) - broni pewnie i bez zarzutow. powinien byc na dzien dzisiejszym pewnym numerem 2 w kadrze.

Kuszczak mial w zeszlym sezonie najwiecej kapitalnych meczow sposrod polskich bramkarzy. polacy, jak to maja w zwyczaju, beda mu wiecznie wypominac gola-kuriozum w meczu przeciwko Kolumbii. skoro jednak sir Ferguson i dzialacze MU postanowili postawic na Kuszczaka, my tez powinnismy - choc jeszcze nie teraz, Tomasz bedzie zbieral nauki w MU, dobrze zrobia mu treningi u boku Van der Sara. za 2-3 lata (jesli nie spotka go jakas przykra kontuzja, odpukac;) ) powinien byc gwiazda Premiership i filarem naszej druzyny narodowej.

Na koniec, choc tylko dlatego, ze reprezentuje polska lige i wielu bedzie sie do tego przyczepiac - Fabiański. od przeszlo roku w znakomitej formie, wiele swietnych spotkan, w ktorych ratowal punkty Legii (chocby w meczu decydujacym o tytule w zeszlym sezonie - przeciwko Górnikowi w Zabrzu). mowi sie, ze Legia wygrywala mecze dzieki "żelaznej defensywie" - wg mnie jest to o tyle prawda, o ile wezmie sie pod uwage takze Fabiańskiego. byly przynajmniej 3-4 mecze, w ktorych postawa duetu Choto-Ouattara pozostawiala sporo do zyczenia, a po ich kiksach druzyne czestokroc ratowal Fabiański. takze w meczu z silnym Szachtarem kilkukrotnie uchronił Legię od wyzszej porazki. jest młody, ale uwazam, ze talentem bramkarskim przewyzsza nawet Dudka z lat świetnosci. swietny refleks, instynkt, odwazne decyzje, dobra ocena sytuacji w grze na przedpolu, silna psychika. nic dziwnego,ze juz od jakiegos czasu znajduje sie na celowniku silnych zachodnich klubow. M.Trzeciak w wywiadzie dla 'GW' po meczu z Szachtarem powiedzial, ze "jesli Legia naprawde mysli powaznie o awansie do LM, powinna juz dzis przedluzyc umowy z Fabiańskim i Choto conajmniej na 5 lat". to naprawde brylant i jak najszybciej powinien znalezc sie przynajmniej w szerokiej kadrze "biało-czerwonych". zaś moim zdaniem - juz od poczatku eliminacji powinien być numerem 1.

Zwrocilbym jeszcze uwage na pilkarza, czyniacego stale postepy, i bardzo wyrozniajacego sie w ostatnich miesiacach - ten, ktorego mam na mysli to Robert Gubiec. za wczesnie mowic o aspiracjach do kadry, lecz sadze ze przyszlosc bedzie nalezala takze i do niego.
Tytek
gubiec ma chyba ze 25 lat..wiec na kadre juz sie nie nada bo kuszczak ma tyle samo lat,a fabian jest mlodszy
Tytek
22 piłkarzy powołał trener piłkarskiej reprezentacji Polski Leo Beenhakker na mecze z Finlandią i Serbią w eliminacjach mistrzostw Europy. Szansę na debiut mają pomocnik Łukasz Garguła i napastnik Radosław Matusiak z GKS Bełchatów.

Rzecznik reprezentacji Kazimierz Oleszek poinformował, że zgrupowanie przed tymi spotkaniami (2 września z Finlandią na stadionie Zawiszy Bydgoszcz i 6 września z Serbią na stadionie Legii Warszawa, początek obu o 20.30) rozpocznie się 28 sierpnia. Kadrowicze będą się do nich przygotowywali we Wronkach.

Kadra Polski na mecz z Finlandią i Serbią:

bramkarze:
Jerzy Dudek (Liverpool FC), Wojciech Kowalewski (Spartak Moskwa), Artur Boruc (Celtic Glasgow);

obrońcy:
Michał Żewłakow (Olympiakos Pireus), Mariusz Jop (FK Moskwa), Jacek Bąk (Al-Ryyan), Paweł Golański (Korona Kielce), Arkadiusz Głowacki (Wisła Kraków), Marcin Wasilewski (Lech Poznań);

pomocnicy:
Radosław Sobolewski (Wisła Kraków), Mariusz Lewandowski (Szachtar Donieck), Mirosław Szymkowiak (Trabzonspor), Arkadiusz Radomski (FK Austria Wiedeń), Sebastian Mila (FK Austria Wiedeń), Euzebiusz Smolarek (Borussia Dortmund), Jacek Krzynówek (VfL Wolfsburg), Jakub Błaszczykowski (Wisła Kraków), Łukasz Garguła (GKS Bełchatów);

napastnicy:
Tomasz Frankowski (Wolverhampton Wanderers FC), Maciej Żurawski (Celtic Glasgow), Ireneusz Jeleń (AJ Auxerre), Radosław Matusiak (GKS Bełchatów).
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.