Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Mecze polskiej reprezentacji
Forum PSX Extreme > Kąciki > Kącik Sportowy
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76
Bartek
Ja nie twierdzę, że nie wygramy z Azerbejdżanem. Wręcz przeciwnie, też uważam, że powinniśmy zdobyć 6 pkt w dwóch meczach z Azerami.
Chodziło mi tylko o to, że granie sparingów ze słabeuszami takimi, jak Armenia ma sens...

Angole moga sie potknac-vide remis z Austria...mamy jeszcze szanse ich wyeliminowac,tylko trzeba grac rozsadnie i ...miec szczescie-zawodnicy w formie i w pelni zdrowia...

No fakt, mogą np zremisować z Walią, grają na wyjeździe w końcu...Kilkadziesiąt tysięcy Walijczyków na stadionie może pospuć krwi Angolom.
Grać rozsądnie, czyli zdobyć 9 pkt w pierwszych trzech meczach w 2005...To by było coś, i dało by naszym dobry start do późniejszych gier z Walią, Austrią i Anglią...
A szczęście sprzyja lepszym, więc może może...
_ARO__
dokładnie to piłka...może nasza gwiazda rasiak po tych dobrych miesiącach w Anglii wreszcie złapał formę i pokaże na co go stać...
Rasiak poka poka tongue.gif
Bartek
No i stało się :wink: Armenia się nas przestraszyła i odwołała mecze w lutym. Zamiast z Ormianami zagramy dwa mecze w lutym z Białorusią. Chyba wyjdzie na to samo, więc nie ma się czym martwić, że nie zobaczymy w POlsce Armenii :wink:
Natomiast ciekawszą informacją jest to, że w sierpniu mamy ponoć zagrać w turnieju im. Łobanowskiego w Kijowie, a rywalami kadry mają być gospodarz Ukraina oraz Słowenia i Grecja. Ciekawe jak tym razem nasi zagrają z Grekami. Myślę, że teraz mistrzowie Europy już nie wyręczą naszych napadziorów i nie wbiją sobie samobója :wink:
rafi
No i stało się :wink: Armenia się nas przestraszyła i odwołała mecze w lutym. Zamiast z Ormianami zagramy dwa mecze w lutym z Białorusią. Chyba wyjdzie na to samo, więc nie ma się czym martwić, że nie zobaczymy w POlsce Armenii :wink: 
Natomiast ciekawszą informacją jest to, że w sierpniu mamy ponoć zagrać w turnieju im. Łobanowskiego w Kijowie, a rywalami kadry mają być gospodarz Ukraina oraz Słowenia i Grecja. Ciekawe jak tym razem nasi zagrają z Grekami. Myślę, że teraz mistrzowie Europy już nie wyręczą naszych napadziorów i nie wbiją sobie samobója :wink:

Nie zgadzam sie - jesli chodzi o sportowy poziom, to Białorusini stoją o klasę wyżej, niż Ormianie. Armenia zaslynela raczej z kopania po nogach i pozasportowymi "wyczynami". :wink: Natomiast Białoruś calkiem niezle sobie poczyna chocby w el. MŚ: remis w Norwegii i dobre spotkanie (choc przegrane) w Italii.

A co do Greków... mysle, ze do czasu turnieju na Ukrainie, moga juz byc w zupelnym odwrocie... Choć to moje prywatne zdanie. :wink:
Bartek
Pisząc, że wyjdzie na to samo, miałem na myśli to, że rozegramy mecze z drużynami nie z górnej półki europejskiej piłki. No bo mimo wszystko nie da się chyba zaliczyć Białorusi do elity futbolu w Europie, nawet jeśli grają lepiej niż Armenia. :wink:
No chyba, że klasa lepiej znaczy, że spuszczają nam łomot 4:1 :wink:

A Grecy pozostaną mistrzem Europy, co najmniej do 2008, nawet jeśli ich drużyna już nigdy nawet nie zbliży się do podobnego wyczynu. I nawet mimo tego, że w grupie eliminacyjnej wyprzedzają ich Albańczycy, to trzeba bedzie się z Grekami liczyć.
rafi

A Grecy pozostaną mistrzem Europy, co najmniej do 2008, nawet jeśli ich drużyna już nigdy nawet nie zbliży się do podobnego wyczynu. I nawet mimo tego, że w grupie eliminacyjnej wyprzedzają ich Albańczycy, to trzeba bedzie się z Grekami liczyć.

Zgadza sięwink.gif Ale jak myslisz: kogo wolalaby mieć za rywala przecietna druzyna europejska w eliminacjach do ME: Holandię, Czechów, ewentualnie chocby Szwecję, czy Greków...? :wink:

To takie przekomarzanie sie, ale jednak odpowiedź jest chyba jasna... :wink:
Odin91

Zgadza sięwink.gif Ale jak myslisz: kogo wolalaby mieć za rywala przecietna druzyna europejska w eliminacjach do ME: Holandię, Czechów, ewentualnie chocby Szwecję, czy Greków...? :wink:

...że Czesi wink.gif
A na poważnie : z Grekami zapewne bedzie ciężko bo Janasowa kadra bedzie za leniwa :roll: a Grecy sie postarają tongue.gif
Mam nadzieje tylko że Dudi nie bedzie mieć jednego z tych swoich "złych dni" bo klapa bedzie... zobaczymy czy też dobrze zaklimatyzuje się znacząca część kadry - z Wisły Kraków w której jest sporo zamieszania (z Kasperczakiem, Cupiałem, Żurawskim...)
Białoruś - lol normalnie wink.gif
jak z nimi przegramy to sie wyrzekne swoich polskich pochodzeń laugh.gif
duuuup no... naprawde nie ma co gadać - przecież Białoruś porównywać do Polski to jak porównywać Argentyne do USA laugh.gif

Pozdro 4 all wink.gif
Bartek
No na pewno nie będzie łatwo z Grecją, mimo że mogą już nie prezentować takiego poziomu, jak na Euro, gdzie w końcu pokonali drużyny lepsze niż Polska...

A co do Białorusi - Odin, już powinieneś się wyrzec polskiego pochodzenia w 2001, jak dostaliśmy od nich w Mińsku 4:1 :wink: A tak na serio, to nasi już wtedy grali praktycznie o nic. Teraz, mimo że będzie to mecz towarzyski, to powinniśmy sobie z nimi poradzić. A pomóc nam powinien dobry doping na stadionie w Grodzisku chyba :wink: 2000 chłopa to w końcu mnóstwo :wink:

przecież Białoruś porównywać do Polski to jak porównywać Argentyne do USA

USA w końcu wyszło z grupy na WC2002, nie? :wink:
Odin91

USA w końcu wyszło z grupy na WC2002, nie? :wink:

Porównaj mi jednego zawodnika z USA który dorasta do pięt (nie, nie chodzi o wzrost laugh.gif ) któremuś z Argentyńczyków wink.gif
taaa...a Polska za czasów Laty i Deyny była Potęgą tongue.gif teraz już nie... i jednemu USA sie zdarzyło nie ? wink.gif
rafi

...że Czesi wink.gif
A na poważnie : z Grekami zapewne bedzie ciężko bo Janasowa kadra bedzie za leniwa :roll: a Grecy sie postarają tongue.gif
Mam nadzieje tylko że Dudi nie bedzie mieć jednego z tych swoich \"złych dni\" bo klapa bedzie... zobaczymy czy też dobrze zaklimatyzuje się znacząca część kadry - z Wisły Kraków w której jest sporo zamieszania (z Kasperczakiem, Cupiałem, Żurawskim...)
Białoruś - lol normalnie wink.gif
jak z nimi przegramy to sie wyrzekne swoich polskich pochodzeń laugh.gif
duuuup no... naprawde nie ma co gadać - przecież Białoruś porównywać do Polski to jak porównywać Argentyne do USA laugh.gif

Pozdro 4 all wink.gif

Serio? :wink: A na jakiej płaszczyźnie mam Ci porownac Argentynę do USA?wink.gif Oczywiscie, ze indywidualne umiejetnosci poszczegolnych graczy, wypadaja korzystnie dla Argentyny... ale jak slusznie Ci podpowiedzial kolega - USA doszło na ostatnich MŚ do ćwierćfinału (Argentyna zaś - odpadla w grupie;). Ba, Niemcy nie wygrali meczu z ekipą Stanów Zjednoczonych. Wygral go Oliver Kahn. Pamietam, jak przecierałem oczy ze zdziwienia: przewaga USA byla momentami MIAŻDŻĄCA. Sędzia nie zauwazyl tez celowego zatrzymania pilki ręką przez Thorstena Fringsa, zmierzajacej nieuchronnie do bramki.
Troche takie niecelne to Twoje porownanie... :wink: USA robi nieustanne postępy, podobnie zreszta, jak... Białoruś. :wink: Nie wiem tylko, po co ta cała dyskusja o towarzyskie sprawdziany. smile.gif

O Grekach juz pisalem wczesniej. MOIM ZDANIEM - nie maja zadnych szans na awans do MŚ. No, ale przed Euro duzych szans tez im nie dawano, heh. :wink:

A w kwestii Wisły. Faktycznie - zamieszanie jest wrecz śmieszne. Dopiero teraz wyszla na jaw kompletna nieudolność dzialaczy Wisły. Po błazeńskiej polityce transferowej, teraz mamy jeszcze lepszy cyrk. laugh.gif
Pozwole sobie przytoczyc fragmencik textu, ktorego autorem jest Koso (tej! tylko kawałek;):

"Wydarzenia ostatnich miesięcy dobitnie pokazują, że Wisła może i nie ma równych sobie w kraju, ale w skali Europy stanowi absolutny zaścianek. Zarząd, który nie umie zwolnić trenera, więc podaje się do dymisji; prezes, który nie chce zwolnić trenera, bo boi się wziąć odpowiedzialność za podpisaną umowę, a tym samym wypłacić mu potężne odszkodowanie; trener, który jest zbyt łasy na pieniądze, by pogodzić się z kolejnymi porażkami; i znów prezes, sprawiający kibicom prezent pod choinkę, grożąc odejściem i zakręceniem kurka z pieniędzmi... Smutne? Żałosne. A piłkarze przegrywają z potęgami pokroju Valerengi czy Dynamo Tbilisi, nie potrafiąc nawiązać walki nawet z rozpadającym się Realem Madryt. Zaangażowanie wiślaków widać było jedynie w końcówce meczu z Galacticos, gdy każdy zajmował strategiczną pozycję w pobliżu swego piłkarskiego idola. Wszystko po to, by móc wymienić się z nim koszulką... Doskonałym symbolem zaściankowości jest zwłaszcza głowa Mirosława Szymkowiaka, któremu jeszcze nie udało znaleźć się fryzury, w której nie wyglądałby jak kretyn."

laugh.gif

Od siebie dodam, nawiazujac do Twojej wypowiedzi, ze faktycznie - Kasperczak sie lekko ośmiesza. Ale juz Żurawski to profesjonalista; on trenuje solidnie, zeby byc w formie. W (pipi)e, za przeproszeniem, ma błazenade dzialaczy. I chwała mu za to;)

Pozdrawiam równieżsmile.gif
Odin91

Serio?  :wink:  A na jakiej płaszczyźnie mam Ci porownac Argentynę do USA?;)Oczywiscie, ze indywidualne umiejetnosci poszczegolnych graczy, wypadaja korzystnie dla Argentyny... ale jak slusznie Ci podpowiedzial kolega - USA doszło na ostatnich MŚ do ćwierćfinału (Argentyna zaś - odpadla w grupie;). Ba, Niemcy nie wygrali meczu z ekipą Stanów Zjednoczonych. Wygral go Oliver Kahn. Pamietam, jak przecierałem oczy ze zdziwienia: przewaga USA byla momentami MIAŻDŻĄCA. Sędzia nie zauwazyl tez celowego zatrzymania pilki ręką przez Thorstena Fringsa, zmierzajacej nieuchronnie do bramki.  
Troche takie niecelne to Twoje porownanie... :wink:  USA robi nieustanne postępy, podobnie zreszta, jak... Białoruś. :wink:  Nie wiem tylko, po co ta cała dyskusja o towarzyskie sprawdziany. smile.gif  

Może to tylko moje \"zdawanie sie\" ale nie powiesz mi że Polska repra sie cofa lub stoi w miejscu co ? wink.gif
A przynajmniej od czasu MŚ bo przed tym była katastrofa (Boniek, wczesny Janas) - w końcu 5:1 z Danią to mało że nędzny wynik- żałosny.
Teraz bynajmniej wygrywamy z tymi słabszymi drużynami strzelając po 3 bramki (Irlandia płn, Austria, Walia) wink.gif - czyniąc nas tym samym grupowym liderem co do strzelania goli - chyba strzeliliśmy ich aż 10 ! (1 z Anglią i po 3 z \"resztą\" tongue.gif )
No dobra - Białoruś to może i sie nie cofa ale jest raczej \"troche\" w tyle za Polską i co najwyżej możemy mieć niespodziankę w postaci remisu (początki sezonu wink.gif )

O Grekach juz pisalem wczesniej. MOIM ZDANIEM - nie maja zadnych szans na awans do MŚ. No, ale przed Euro duzych szans tez im nie dawano, heh. :wink:  

Nie dziwie sie wink.gif - Grecja w końcu w grupie jest za Albanią laugh.gif
Mistrzowie Europy heh wink.gif

A w kwestii Wisły. Faktycznie - zamieszanie jest wrecz śmieszne. Dopiero teraz wyszla na jaw kompletna nieudolność dzialaczy Wisły. Po błazeńskiej polityce transferowej, teraz mamy jeszcze lepszy cyrk. laugh.gif  
Pozwole sobie przytoczyc fragmencik textu, ktorego autorem jest Koso (tej! tylko kawałek;):  

\"Wydarzenia ostatnich miesięcy dobitnie pokazują, że Wisła może i nie ma równych sobie w kraju, ale w skali Europy stanowi absolutny zaścianek. Zarząd, który nie umie zwolnić trenera, więc podaje się do dymisji; prezes, który nie chce zwolnić trenera, bo boi się wziąć odpowiedzialność za podpisaną umowę, a tym samym wypłacić mu potężne odszkodowanie; trener, który jest zbyt łasy na pieniądze, by pogodzić się z kolejnymi porażkami; i znów prezes, sprawiający kibicom prezent pod choinkę, grożąc odejściem i zakręceniem kurka z pieniędzmi... Smutne? Żałosne. A piłkarze przegrywają z potęgami pokroju Valerengi czy Dynamo Tbilisi, nie potrafiąc nawiązać walki nawet z rozpadającym się Realem Madryt. Zaangażowanie wiślaków widać było jedynie w końcówce meczu z Galacticos, gdy każdy zajmował strategiczną pozycję w pobliżu swego piłkarskiego idola. Wszystko po to, by móc wymienić się z nim koszulką... Doskonałym symbolem zaściankowości jest zwłaszcza głowa Mirosława Szymkowiaka, któremu jeszcze nie udało znaleźć się fryzury, w której nie wyglądałby jak kretyn.\"

laugh.gif  

Co do zarządu to sie zgadzam wink.gif
Valerenga i Tbilisi to pech i zlekceważenie przeciwnika...ale jednak porażki :?
No nie wiem czy nie było nawiązywania walki z Realem- było chyba w pierwszym meczu do połowy 0:0 nie ? wink.gif Ciekawe że Koso sie śmieje ale Legia czy Groclin by wtopili z 6:0 tongue.gif - moje zdanie wink.gif
Co ty Koso chcesz od Szymkowiaka ? smile.gif może i robi eee \"show\" wokół swojego łba wink.gif no ale jednak gra b. dobrze...choć jest troche wolny :?
za to dobre ma kopyto a i też sobie radzi z podkręcaniem biggrin.gif
Jeśli o tak nie lubi potęgi polskiego futbolu (nie patrząc jednak to Wisła jest nadal najśilniejsza jeśli chodzi o zawodników) to ja sobie wyobrażam jego zdanie o naszej ekstraklasie ehehe wink.gif
Pozdro 4 Koso wink.gif

Od siebie dodam, nawiazujac do Twojej wypowiedzi, ze faktycznie - Kasperczak sie lekko ośmiesza. Ale juz Żurawski to profesjonalista; on trenuje solidnie, zeby byc w formie. W (pipi)e, za przeproszeniem, ma błazenade dzialaczy. I chwała mu za to;)

Pozdrawiam równieżsmile.gif

Źle mnie zrozumiałeś co do Żurawia - czytałem na onecie pewien wałek. Miał on jechać z bodajże... Cantoro na operacje ...mieli mu wszczepić jakąć "super-lekką" siatke tytanową ...chyba w okolicach klatki piersiowej czy cóś. No nieważne gdzie. Ale po ok. tygodniu dziennikarze zapytali sie go jak się czuje po badaniach : odpowiedział że nie był na żadnej operacji i że wypoczywa z Kosowskim w Kajserlautern ... :|
Chyba nie wyjaśniono tej sprawy na łamach Onet.Sport.pl :|
A ostatnio sie wkurzył i powiedział że jego meneger mu szuka klubu do którego może przejść i że zostanie w Wiśle jest niemożliwe...no to pewnie Polskie kluby sie żegnają z Żurawiem na nieszczęście (choć dla przeciwników wisły raczej na szczęście).
Szymkowiak też dostał opierdziel( i karę) za wypowiadanie sie w prasie że wolałby przejść do Legii :? Dorwali sie do władzy i już cwaniakują... ciekawe czy bedą dalej cwaniakować jak Wisła zacznie przegrywać...cóż - jak chcą sie pozbyć najbardziej wartościowych zawodników to powodzenia wink.gif

Pozdro wink.gif
rafi
Koso sie w zadnym wypadku nie naśmiewa z realiów polskiej ligi. laugh.gif :wink:

Otwórz oczy - jest żenująca... pare lat wstecz tez byla słaba, ale czasem - ciekawa. Teraz nie ma ani poziomu, ani nie jest ciekawa... W opublikowanym ostatnio rankingu lig światowych Międzynarodowej Federacji Statystyków - zajmuje 60-ktoreś miejsce. I choc traktuje ten ranking, jak kazdy powazny czlowiek - z duzym dystansem... sam widzisz, jak nas widzą. :wink:

Grecja jest na 5.miejscu, za Albanią, ale sytuacja w tej grupie spowodowala, ze do 2. w tabeli Danii tracą tylko punkt. laugh.gif Ale karty rozdziela Dania, Ukraina i Turcja (w kryzysie widocznym ostatnio).
Mój typ: 1. Ukraina, 2. Dania :wink:
Odin91
Co do naszej ekstraklasy :
Chyba wiemy że jest to zpowodowane tym że państwo jest dość biedne i to wpływa na rozwój młodych polskich piłkarzy. Jak to gdzieś powiedział Żurawski : Żal mi tych młodych dzieciaków które zapewne do niczego niedojdą grając na czymś co mizernie przypomina boiska (czy jakoś tak napisał[powiedział] wink.gif ). Jakby była kasa-byłby boiska-ekstraklasa byłaby ciekawa laugh.gif coś w tym jest wink.gif
Nie jest aż tak źle... można czasem popatrzeć na mecze Wisły, Legii i Groclinu którzy należą do ścisłej czołówki. Gdyby nie kryzyse Wisły które bądź co bądź mogą źle wpłynąć na gre zawodników pewnie byłoby dalej nudno i bardziej byłaby ciekawa walka o 2 miejsce wink.gif
Nasze drużyny potrzebują sponsorów a ci ot tak sobie nie przychodzą...
Partyzant
Chyba wiemy że jest to zpowodowane tym że państwo jest dość biedne i to wpływa na rozwój młodych polskich piłkarzy. Jak to gdzieś powiedział Żurawski : Żal mi tych młodych dzieciaków które zapewne do niczego niedojdą grając na czymś co mizernie przypomina boiska (czy jakoś tak napisał[powiedział] wink.gif ). Jakby była kasa-byłby boiska-ekstraklasa byłaby ciekawa laugh.gif coś w tym jest wink.gif
.

Odin!! Mylisz sie! Popatrz na Argentyne lub Brazylię - to państwa o raczej nieporównywalnym pozomie ubóstwa w stosunku do Polski. A teraz porównaj poziom sportowy naszego kraju i tych dwóch ww. :roll:

W Brazylii tez nie ma za wiele dobrych boisk - tam się często gra na plaży lub na podwórkach czymś co tylko kształtem przypomina futbolówkę (taka szmacianka)... Ale są też i plusy - jak ktos opanuje granie i żonglowanie taką "piłka" to z przestawieniem sie na skórzana kulę nie będzie miał problemu...

Problem leży gdzie indziej... :roll:
Il Capitano
"Gdyby w pilce pieniadze odgrywaly najwiekszą role mistrzem swiata bylby Kuwejt czy Arabia Saudyjska, znaczylyby wiecej niz teraz..." - slowa Kazimierza Gorskiego. Czlowieka daze ogromna sympatia i zrozumieniem...Z drugiej strony spojrzcie na naszych zachodnich sasiadow!!!

Ale spojrzecie na Niemcow! Nie tylko sport ale i gospodaryka, przemysl, wysoko rozwinieta infrastruktura...Co oni maja takiego ze ich pilka i liga stoi na znacznie wyzszym poziomie niz nasza!? Przeciez nie ma tam takich talentow jak w Brazylii czy Argentynie! Tamtejsi ludzie wcale nie odbiegaja niczym od nas! ! Mimo wszystko ,dzieki budzetowi wykladanemu na sport sa sukcesy Niemcow na olimpiadach, pilce noznej, skokach, formule one i wielu wielu innych dyscyplinach!
Dzieki wspanialym obektom nie tylko pilkarskim, wielu szkolek wykfalifikowanym kadrom trenerskim, wspanialych koncernow samochodowych...itd! Niemcy sa znaczacą potegą w Europie! To nasi sąsiedzi europejczycy! Poprostu panstwo wyklada tam na WSZYSTKO!!!
U nas zlodziejstwo, korupcja, kazdy patrzy i liczy ile ma w swojej kieszeni, afera goni afere...
Niemcy a Polska to dwa inne swiaty...Przykro mi to stwierdzac!

Najlepsze powiedzenie: Jakie rzady w panstwie taki kraj! Moglbym sie rozwodzic i rozwodzic ale nie chce mi sie...
Odin91
.

Odin!! Mylisz sie! Popatrz na Argentyne lub Brazylię - to państwa o raczej nieporównywalnym pozomie ubóstwa w stosunku do Polski. A teraz porównaj poziom sportowy naszego kraju i tych dwóch ww. :roll:

W Brazylii tez nie ma za wiele dobrych boisk - tam się często gra na plaży lub na podwórkach czymś co tylko kształtem przypomina futbolówkę (taka szmacianka)... Ale są też i plusy - jak ktos opanuje granie i żonglowanie taką \"piłka\" to z przestawieniem sie na skórzana kulę nie będzie miał problemu...

Problem leży gdzie indziej... :roll:

Ale pomyśl że Argentyna i Brazylia mają b. dobrych trenerów a u nas w Polsce to co... taki Boniek sie wziął za kadre i jeszcze troche to byśmy byli postrzegani na poziomie Białorusi laugh.gif
Teraz mi nie mów że nie przydałyby sie nowe, dobre boiska. Jeżdże po Gliwicach i nie moge nic znaleźć na czym dałoby sie pożądnie grać (bo to co niektórzy nazywają obok mojej budy raczej nie przypomina boiska - co najwyżej pole + wzgórki i doły laugh.gif i teraz dzieciaki mają sie na tym uczyć grać w noge ? Najbliższy stadion piłkarski też pozostwia wiele do życzenia. A i nasza młodzież też najgorsza nie jest... ale poczekamy zobaczymy.

\"Gdyby w pilce pieniadze odgrywaly najwiekszą role mistrzem swiata bylby Kuwejt czy Arabia Saudyjska, znaczylyby wiecej niz teraz...\" - slowa Kazimierza Gorskiego. Czlowieka daze ogromna sympatia i zrozumieniem...Z drugiej strony spojrzcie na naszych zachodnich sasiadow!!!

Tylko popatrz na rozmiary tych państw - Kuwejt i Arabia Saudyjska duże nie są... nie wiem też jak wyglądają u nich stadiony bo sie nie interesuje wink.gif
Też warto zobaczyć rozmiary Brazylii bo ta mała nie jest.
Ech...pieniądze jednak są potrzebne do chodźby stadionów czy sponsoringu (więcej sponsorów miało by kase to zapewne inwestowaliby w kluby)
Bartek
Teraz mi nie mów że nie przydałyby sie nowe, dobre boiska. Jeżdże po Gliwicach i nie moge nic znaleźć na czym dałoby sie pożądnie grać (bo to co niektórzy nazywają obok mojej budy raczej nie przypomina boiska - co najwyżej pole + wzgórki i doły  i teraz dzieciaki mają sie na tym uczyć grać w noge ? Najbliższy stadion piłkarski też pozostwia wiele do życzenia. A i nasza młodzież też najgorsza nie jest... ale poczekamy zobaczymy.

Na Śląsku sprawa boisk o odpowiednim standardzie i klubów, które by te boiska utrzymywały jest dosyć szczególna. Ojciec mi mówił, że za komuny to w każdej dzielnicy mojego miasta był klub piłkarski, może nie grający na poziomie światowym, ale jakiś tam poziom trzymający. Ale to było za czasów, jak duże pieniądze na piłkę dawały kopalnie...No, teraz to się "trochę" zmieniło i już nie ma pieniędzy ze wspólnej kieszeni podatników, więc w całym moim mieście został może jeden klub, którego szczytem marzeń jest awans do drugiej ligi.
A boiska, jak nie były utrzymywane na odpowiednim poziomie, to oczywiste jest, że upadły, trawa je porosła i w ogóle...Ciężko wyszkolić dobrego piłkarza na górkach i dołkach...

Pewnie, że pieniądze są potrzebne, to jest oczywiste. Dlatego trochę śmieszy mnie wczorajsza wypowiedź Listkiewicza, który znowu zapowiedział, że się bedzie starał o współorganizację Euro w 2012 roku razem z Ukrainą...Wymogi UEFA są takie, że każdy organizator powinien dysponować 5-6 stadionami na co najmniej 35 tys widzów, zadaszenie i inne pierdoły. Nie wiem, może się nie orientuję, ale takich to nam chyba w Polsce brakuje..A o budowie stadionu narodowego słychać już chyba od 10 lat...
rafi
No faktycznie - Arabia Saudyjska jest maleńka. Ma "tylko" ponad 2.200.000 kilometrów kwadratowych. :wink:
Odin91
No faktycznie - Arabia Saudyjska jest maleńka. Ma \"tylko\" ponad 2.200.000 kilometrów kwadratowych.  :wink:

a tak tongue.gif sory - z innym państwem ją pomyliłem wink.gif
Ale mi nie mów że Brazylia jest mała tongue.gif
Pozdro
rafi
No faktycznie - Arabia Saudyjska jest maleńka. Ma \"tylko\" ponad 2.200.000 kilometrów kwadratowych.  :wink:

Pozdro

Nie mialem zamiaru mowic, ze Brazylia jest mała. Skad takie przypuszczenie...? :wink:

Pozdro :wink:
Słoik
Jest jeszcze jeden, dość istotny element, który ma kardynalny wpływ na poziom polskiego futbolu. Pogoda - oraz jej konsekwencje, w postaci długiej przerwy zimowej. W Ameryce Południowej, krajach M.Śródziemnego, młodzi ludzie kopią 'szmatkę' przez okrągły rok. W Polsce, ów problem, powinien być rozwiązany odgórnie. Poprzez budowe obiektów spotrowych, ze sztuczną nawierzchnią oraz krytych stadionów pilkarskich o podgrzewanej murawie. Niestety, obecnie - jak oczywiście wiecie - szybkie zmiany w tej materii, są zadaniem nie do zrealizowania.
Bartek
Jest jeszcze jeden, dość istotny element, który ma kardynalny wpływ na poziom polskiego futbolu. Pogoda - oraz jej konsekwencje, w postaci długiej przerwy zimowej. W Ameryce Południowej, krajach M.Śródziemnego, młodzi ludzie kopią 'szmatkę' przez okrągły rok. W Polsce, ów problem, powinien być rozwiązany odgórnie. Poprzez budowe obiektów spotrowych, ze sztuczną nawierzchnią oraz krytych stadionów pilkarskich o podgrzewanej murawie. Niestety, obecnie - jak oczywiście wiecie - szybkie zmiany w tej materii, są zadaniem nie do zrealizowania.

No ja nie wiem, bo na przykład w takich Czechach czy Niemczech pogoda jest mniej więcej taka sama, jak u nas, a jednak poziomu piłkarskiego nie da się za bardzo porównywać...Pewnie, że mają lepsze boiska, ale nie jest chyba tak, że są one wszystkie zadaszone...
A poza tym, w Brazylii też maja zimę, może nie ze śniegami, ale jednak.
Odin91

Pozdro

Nie mialem zamiaru mowic, ze Brazylia jest mała. Skad takie przypuszczenie...? :wink:

Pozdro :wink:

Ot taki raczej mało śmieszny żart - i ten kraj i tamten jest tzw. "czarny" choć położone od siebie daleko :roll: no nie ważne...
trzeba po prostu inwestować w stadiony gdyż te co my tutaj mamy pozostawiają wiele do życzenia... dobrze że chociaż mają przebudowywać stadion Wisły wink.gif (tiaa...Cupiał ma odejść a oni chcą stadion przebudowywać laugh.gif - bedzie jeszcze Abramowicz wink.gif )
Pozdro wink.gif
rafi

Wydaje mi sie, ze troche przesadziles z wpływem polozenia geograficznego na postawe polskich futbolistów. :wink:
W 1974 roku Polska byla umiejscowiona na mapie w tym samym miejscu, co obecnie. A wywalczylismy 3 miejsce. :wink:
Poza tym, wielu pilkarzy kopie piłkę zagranica. No i nie badzmy pesymistami - nie mamy tak zle, jak Grenlandia... laugh.gif
Odin91
Już nic nie mówiąc o Angli ("kraj deszczy" laugh.gif ) wink.gif
Nam potrzeba murawy i trenerów bo te dwa czynniki nam najbardziej kuleją....
Słoik
Nie zgadzam się :]
Spójrzcię na tabelkę obrazującą, wszystkich [prawie:] dotychczasowych Mistrzów Świata.
- Brazylia
- Argentyna
- Włochy
- Urugwaj
- Francja

Poza tym sądziłem, iż podejdziecie do problemu szerzej. Przeanalizujmy fakty:
- Fatalny stan boisk, kiepskie warunki szkolenia młodzieży. Mało istotne, że większość reprezentantów gra w ligach europejskich, skoro nabywają umiejętności w kraju.
- Bardzo długa przerwa zimowa.

Niemcy, charakteryzują się z lekka innym klimatem - polecam nie wkuwać na gegrę, z mapy Gumisiów. Obszar Rzeczpospolitej, jest pod głębokim wpływem mas powietrza polarno - kontynentalnych i polarno morskich. Zresztą, sąsiad zza Odry, pod względem ekonomiczno - infrastrukturalnym jest konkurentem, właściwie nieprawdopodobnym do doścignięcia.
Czesi, w chwili obecnej przeżywają rozkwit, o bardzo zbliżonym wymierze, do Polski z lat 74 - 82. Jednak, podobne sytuację dotknęły również Szwedów, Duńczyków, Bułgarów, Chorwatów oraz Turków. Włosi, Brazylijczycy, Argentyńczycy, Francuzi, Hiszpanie lub Holendrzy nigdy nie schodzą, poniżej bardzo wysokiego poziomu.

Jestem ciekaw, jakie macie wyobrażenie, na temat gry w piłke na ubłoconym boisku, z wybrzuszeniami wielkości Próbnika Huygens?
Z pewnościa, młodzi zawodnicy z Polski, nauczą się więcej, niż ich koledzy zamieszkujący Kraj Kawy.
Słoik
Nam potrzeba murawy i trenerów bo te dwa czynniki nam najbardziej kuleją....

A o czym ja napisałem? ;]

P.S Wbrew pozorom, Anglia ma warunki, wyjątkowo sprzyjające do rozwoju futbolu. Regułą jest raczej duże zachmurzenie, niż ulewny deszcz. Nie zapominaj również, o świetnej bazie szkoleniowej.
rafi
Nie zgadzam się hyh.gif 
Spójrzcię na tabelkę obrazującą, wszystkich [prawie:] dotychczasowych Mistrzów Świata. 
- Brazylia
- Argentyna
- Włochy 
- Urugwaj
- Francja

Poza tym sądziłem, iż podejdziecie do problemu szerzej. Przeanalizujmy fakty: 
- Fatalny stan boisk, kiepskie warunki szkolenia młodzieży. Mało istotne, że większość reprezentantów gra w ligach europejskich, skoro nabywają umiejętności w kraju. 
- Bardzo długa przerwa zimowa. 

Niemcy, charakteryzują się z lekka innym klimatem - polecam nie wkuwać na gegrę, z mapy Gumisiów. Obszar Rzeczpospolitej, jest pod głębokim wpływem mas powietrza polarno - kontynentalnych i polarno morskich. Zresztą, sąsiad zza Odry, pod względem ekonomiczno - infrastrukturalnym jest konkurentem, właściwie nieprawdopodobnym do doścignięcia.
Czesi, w chwili obecnej przeżywają rozkwit, o bardzo zbliżonym wymierze, do Polski z lat 74 - 82. Jednak, podobne sytuację dotknęły również Szwedów, Duńczyków, Bułgarów, Chorwatów oraz Turków. Włosi, Brazylijczycy, Argentyńczycy, Francuzi, Hiszpanie lub Holendrzy nigdy nie schodzą, poniżej bardzo wysokiego poziomu.

Jestem ciekaw, jakie macie wyobrażenie, na temat gry w piłke na ubłoconym boisku, z wybrzuszeniami wielkości Próbnika Huygens? 
Z pewnościa, młodzi zawodnicy z Polski, nauczą się więcej, niż ich koledzy zamieszkujący Kraj Kawy.

To wszystko prawda, ale uwazam, ze wyolbrzymiasz te czynniki. :wink:

Gdy z Twojej listy mistrzów świata odejmiesz Argentynę i Brazylię, troche sie ona skroci. A chyba nie napiszesz mi, ze kraje te sa i były futbolowymi potęgami, bo maja taki, a nie inny klimat...? :wink: Zreszta na przykladzie ME juz ta teza troche poupada; tytuly ZSRR, Niemców, Czechosłowacji, czy też Danii conajmniej rownowaza sie z tymi zdobytymi przez kraje południowe.
Te masy polarno - powietrzne są niesamowite. laugh.gif Tylko nie pisz tego na jakims innym forum pilkarskim, bo jak to przeczyta ktorys z polskich trenerow, bedzie mial dożywotni pretekst w razie niepowodzen jego drużyn. laugh.gif :wink:

Co do rozkwitów / kryzysów... Mysle, ze kazdy kraj przezywal pilkarskie kryzysy. Tylko, ze u jednych (jak np Polska) przejawia sie to 16 - letnią przerwa w udziale w MŚ, u innych (jak np Argentyna) - nieudanym startem podczas jednego turnieju, a u jeszcze innych (Brazylia) - tytuł wicemistrza świata bedzie odebrany jak porazke, a na trenerach i zawodnikach zacznie sie wieszać psy. :wink:
Przeciez Francuzi przed swoim "królewskim" okresem tez nie grali dobrze. Ba, nie kwalifikowali sie nieraz do Finałow MŚ, czy ME... Podobna sprawa dotyczy Hiszpanów - niby nie schodza ponizej pewnego poziomu, maja swietnych graczy, a wiadomo, jak graja podczas finałow wielkich imprez...

W kwestii fatalnych boisk masz oczywiscie racje, ale to sprawa finansowo - infrastrukturalna, a nie geograficzna. :wink:

A bardzo dluga przerwa zimowa jest dla mnie do dzis calkowicie niezrozumiala... Po prostu w PZPN zasiadaja niekompetentni ludzie na niewlasciwych stanowiskach. Prze 2 tygodnie w styczniu bylo srednio po kilka stopni ciepła, a wiekszosc druzyn nawet nie zaczela treningow! laugh.gif
I te narzekania... za dużo meczy, przeciazenie fizyczne, za duzo treningow, zgrupowan, puchary, reprezentacja... No comments laugh.gif

Sposrod lepszych i przecietnych europejskich lig - mamy najmniej meczów ligowych w sezonie. Nie chce mi sie sprawdzac danych z lig najslabszych krajów, zrzeszanych przez UEFA, bo az sie boje, czy aby druzyny naszej ligi nie gra NAJMNIEJ meczów w Europie... :wink:

Puchar Polski wiekszosc klubów od lat olewa z góry na dół, z reguły jest to kolejny odpoczynek dla "przemęczonych gwiazd" poszczegolnych druzyn. W pucharach europejskich zaś, nasilenie rozgrywanych spotkan jest siłą rzeczy zerowe, bo ich liczba oscyluje przewaznie wokol 4 (z czego dwa mecze z druzynami pokroju Cementarnicy Skopje, tudzież Bohemians Dublin;). Na wiosne za to jest spokój - ptaki ćwierkają, przyroda budzi sie do zycia... a na mecze po Europie nie trzeba jezdzic, bo wyeliminowalo nas Dynamo Tbilisi, czy Czernomorec Odessa. :wink: Mozna sie skupic na obronie mistrza kraju, a w ostatnich latach pilkarze Wisły kilka kolejek przed koncem mogli juz planowac kolejne wakacje... Te z druzyn, ktore bronia sie przed spadkiem - bardziej licza na umiejetnosci ekonomiczno - pertraktacyjne swoich dzialaczy i korzystny układ kalendarza, niz swoje pilkarskie umiejetnosci. Najszczesliwsi sa pilkarze druzyn srodka tabeli - czasem tam kopną pilke, przy okazji moze cos wpadnie z kasy tych walczacych o utrzymanie. Naturalnie, jesli te kase mają, w przeciwnym razie - mozna by z nimi nawet wygrac, ale po co? sezon byl ciezki, a nogi trzeba oszczedza juz na nastepny, wiec kibice zmuszeni sa ogladac kolejne "hity" pokroju Polkowice - Wodzisław, czy Górnik Z. - Polonia... smile.gif

Moje ostateczne zdanie: jesli szukamy powodow... nie zaczynajmy od przejrzenia atlasu geograficznego... :wink: Bo co bedzie, jesli podczas rozmowy o futbolu z jakims powiedzmy Afrykaninem, on wysunie Wam tezę, ze jego kraj bylby z pewnoscia najlepszy na swiecie tylko... jest zdecydowanie za gorąco, wilgotność powietrza jest zbyt wysoka, a na dodatek nad murawą lataja muchy tse-tse, a trawa nie chce urosnac, bo gleba jest za malo żyzna...? laugh.gif
Słoik
Chciałem tylko zwrócić uwagę na fakt, iż nasze warunki klimatyczne, w większym stopniu powinny derminować budowę stadionów i hal sportowych, niż ma to miejsce w Argentynie :]
Nie rozdrabniajmy się, ponieważ problem jest złożony.
Bartek
Te masy polarno - powietrzne są niesamowite.  laugh.gif  Tylko nie pisz tego na jakims innym forum pilkarskim, bo jak to przeczyta ktorys z polskich trenerow, bedzie mial dożywotni pretekst w razie niepowodzen jego drużyn.    laugh.gif  :wink:

No fakt, to tłumaczenie dobre dla trenerów Małysza conajmniej :wink: A zresztą nasi trenerzy są specjalistami w wymyślaniu rozmaitych wymówek, jak drużyna przegra mecz, więc nie ma się chyba co martwić, że zaczną za niedługo mówić o masach powietrza :wink:

A bardzo dluga przerwa zimowa jest dla mnie do dzis calkowicie niezrozumiala...

No to chyba po części jest spowodowane niezbyt dobrym stanem boisk w Polsce. Do tej pory mieliśmy w Polsce prawdziwą zimę, a jak klub nie ma podgrzewanej płyty boiska, albo zasuwanego dachu, no to jasne jest, że śnieg napada na murawę i nie da się grać w trakcie zimy tak, żeby mecze jako tako wyglądały.
Ale faktem jest, że mamy długą przerwę zimową...Nie ma co się porównywać do takiej Anglii, gdzie grają prawie non stop. Po części jest to na pewno spowodowane tym, że mają w lidze więcej drużyn niż my. Ale jak taki piłkarz lata po boisku przez cały okrągły rok, to może wtedy się pochwalić znacznie większa wytrzymałością fizyczną niż nasz chłopek-roztropek, który przez kilka miesięcy w roku w ogóle pewnie piłki na oczy nie widzi :wink:
No i tacy Anglicy mają z pewnością większe powody do narzekania na zbyt dużą ilość meczy w ciągu roku.
hwang
Co do naszej reprezentacji to narazie mamy szanse na gre w barazach,nic poza tym ciekawe czy runda wiosena tez bedzie taka udana dla naszych orlow,a moze nawet lepsza laugh.gif
Partyzant
Skład na jutrzejszy mecz z Białorusią:

Jerzy Dudek- Michał Żewłakow, Tomasz Kłos, Dariusz Żuraw, Tomasz Rząsa - Kamil Kosowski, Arkadiusz Radomski, Radosław Kałużny, Jacek Krzynówek - Tomasz Frankowski , Maciej Żurawski.
Odin91
Hmm...Radomski-wolałbym Szymkowiaka wink.gif Pewno go wprowadzą po przerwie.
Obstawaim wynik na dzisiaj - 3:1 dla Polski icon_twisted.gif
Pablo_el
Szymka zasypalo w Turcji wink.gif

Jabym wolal Mile albo Burkhardta albo moze kogos nowego (Kwiek??)
rafi
Janas zaczyna coraz bardziej myslec - zrezygnowal z Hajty w podstawowym skladzie, bo ten po przerwie w grze zagrał ostatnio fatalnie. Żuraw tez sie nie popisal, ale zobaczymy, czy wykorzysta swojš szansę w kadrze. Ciekawe też, jak zagra na prawej stronie Żewłakow, chyba, że Rzšsa zagra z prawej. :wink: Radomskiego warto proboac, on ma serce do walki, a defensywnych pomocnikow, grajacych stle w zachodnich ligach nie mamy na pęczki. Kałużny zapewne przejdzie obok meczu;) ale gdyby nie jego kartka, to wystepy w Aue byly raczej pozytywne, oby tak dalej. Choc moze zrobi nam niespodzianke - lubi strzelac gole Białorusinom. laugh.gif W ataku szanse powinien dostac też Rasiak. Szkoda, ze wypadlo kilku pilkarzy, ale akurat dobrze sie sklada, ze Szymkowiak zostal na razie w Turcji. :wink:

Gdybym znalazl sie dzis na miejscu Janasa, zagralbym podobnie, ale ciut bardziej ofensywnie:

Dudek - Michał Żewłakow, Kłos, Żuraw, Baszczyński (?) - Krzynówek, Radomski, Kałużny (?), Żurawski [jako OMF, bardziej z prawej strony, ale blisko napastników, zresztš Maciek jest zawsze wszędzie i tak:] (Zajšc, Kosowski)- Frankowski, Rasiak.

Po zejsciu Frankowskiego (lub Rasiaka) - Żurawski przesunięty do linii ataku, a na prawš pomoc Zajšc lub Kosowski. Ewentualnie pozniej zdjac "Żurawia", wstawic w jego miejsce Zajšca, a Kosowskiego nadal na skrzydle. Dalsze zmiany w zaleznosci od rozwuju sytuacji na boisku (nie wiem tez, w jakiej formie sa niektorzy kadrowicze, nie widzialem przygotowan podczas zgrupowania;)
_Globus_
Ja stawiam patriotycznie smile.gif - 3:0 dla Orełów "abo lepi" biggrin.gif.
Odin91
Jak to mój znajomy mówi : "Rozje*iemy ich Ku*wa :!: " laugh.gif
Bedzie dobrze ... wink.gif biggrin.gif
iaikO
2-0, bramki: Krzynówek, Rasiak
Lipa

Nie ma szans, żeby Rasiak strzelił.
iaikO

Nie ma szans, żeby Rasiak strzelił.

No co ty, drewno zawsze ma szczęście ;/
GOPA
w Grodzisku sa krety to moze cos Rasialdinho pyknie laugh.gif
Szkoda ino ze Pacynki nie ma bo by bylo ulubione nasze trio.
Ja stawiam na remis ale cos mi mowi ze ich pocisnymy 2-1
Pacynka
czesc kochani !! <buzi> <buzi>

nie przejmujta sie ze mnie nie ma dzisiaj , poprostu jestem za dobry do reprezentacji , tak mi Janosik powiedziec.Bede trzymac lapki za naszych chlopakow !!! szkoda tylko ze z Grzesiem sie pod prysznicem nie zobacze :cry:
Grzesiu Rasiak
Kochany ty mój!! Z kim ja się pod prysznicem będę głaskał?? Levandinho też nie będzie... sad.gif Ale nie ma tego złego... podobno Barca po ostatniej wtopie szuka dpbrego stopera dla Puyola... Levandinho juz siedzi z pociągu z Odessy do BArcelony cool.gif Specjalnie dla niego przedłuzono okienko transferowe w Hiszpanii!! Mariuszku !! Zobaczymy się w lecie, bo wiadomo kto jest celem numer jeden na liście transferowej na nowy sezon... biggrin.gif
Topek
Bedzie ten mecz gdzies w TV?
Andrzej Strejlau
Widzę że wierni kibice znaja się na piłce nożnej... tongue.gif My z JAcusiem oczywiście wybieramy sie na ten mecz i przewidujemy :

-bardzo dobre widowisko
-bardzo dużo walki
-śliczne akcje oskrzydlające
- śliczne bramki
- wspaniałe robinsonady jakie ćwiczy się na treningach polskiej reprezentacji od wieków

Kończę bo idę kupicse spodnie - podobno niektórzy mówią że mam zawsze w studio za krótkie nogawki :!: icon_twisted.gif
Jacek Gmoch
Andrzej ty laciu masz za krótkie nogawki bo ci się na starość wapno lasuje tongue.gif hehe

Hehe, a nie byłbym taki optymistyczny przed tym meczem - myslę że po ewentualnej porażce z tyki "kelnerami" temat zmiany selekcjonera powinien powrócić...hehe tongue.gif
GOPA
Bedzie ten mecz gdzies w TV?

niestety Topek musisz sledzic wynik na www.ksiadzrydzyk.sport.pl ......................... chlopie blagam wez gazete do reki i zobacz co leci o 20:00 na TVP2 laugh.gif
Topek
Ej nie gadaj mi tutaj bo jak patrzylem na wp okolo 13:00 to pisalo ze idzie panorama czy co tam a ta stacja co dales to tam pewnie wystpujesz jako prowadzacy, i nawracasz zbrukane owieczki
Kubaa__
Ahahahaha, toż to jakaś ku rwa kpina. To co wyczyniają nasze "orły" to jakaś farsa. Szkoda, słów, żenada.
GOPA
uuuuuuuuuuuuuuuuu no to jademy ich az iskry ida laugh.gif
Mila out , Kosowski out , dawac Rasialdinho bo jak tak dalej pojdzie to se wlacze telewizja niepokalanow laugh.gif

Topek to WP jeszcze istenieje laugh.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.