Skocz do zawartości

- - - - -

Kingdom Hearts: Birth by Sleep

75 odpowiedzi w tym temacie

#1 Sogi

• Użytkownicy
  • 136 Postów:
  • SkądPoznań
  • GG1591906

Napisano 13 maj 2010 - 20:04

Grałem dopiero, 10 minut co prawda, za dużo nie napiszę...
Wita nas Efektowny OP z muzyką w tle Utady Hikaru, następnie menu główne (ach ta muzyka!) i wybieramy stopień trudności oraz 1/3 postaci.
Graficznie cóż mogę powiedzieć, gra wygląda prawie jak Kingdom Hearts 2 ;D
W sumie nic nie rozumiem z gry, ale ogólnie gra się świetnie.
Walki są żywe, muzyka kopie zad, czekam za wersją USA.

#2 Pikol

• Użytkownicy
  • 1723 Postów:
  • SkądWrocław
  • PSN idPikol1991/RagePL

Napisano 13 maj 2010 - 20:21

Po zagraniu w 365/2 days stałem się fanem KH, aczkolwiek nie grałem w wersje ps2 (wiedziałem o co chodzi ogólnie) szkoda że nigdy nie zagram w tę część, przynajmniej dopóty nie bedzie emulatora psp, bo nie zamierzam kupować tej konsolki.

#3 Kazuo

• Wyrzutki
  • 1764 Postów:
  • SkądGrand Line

Napisano 13 maj 2010 - 20:44

Nadrabiaj, dwójka to jeden z najlepszych jRPG ever.

#4 Pikol

• Użytkownicy
  • 1723 Postów:
  • SkądWrocław
  • PSN idPikol1991/RagePL

Napisano 13 maj 2010 - 22:18

Wiesz, troche zniechęca mnie latanie pod disneyowskich światach, i pomaganie "miejscowym". Nie zrozum mnie źle, bardzo lubie bajki disneya. Tylko bardziej mnie interesują historie hearlessów, organizacji XIII, nobodies, kingdom hearts itd. Jako plansze, Disneyowskie światy są ok, ale nie mam ochoty pomagać syrence Arielce :( Mam nadzieje że jest to lepsze niż mi sie wydaje.

#5 =PiT=

• www.XTCradio.com
  • 962 Postów:
  • Skądz plaży ;b
  • GG661205
  • PSN idFunky_PiT

Napisano 14 maj 2010 - 11:30

arielka fajna dupa

#6 Kazuo

• Wyrzutki
  • 1764 Postów:
  • SkądGrand Line

Napisano 14 maj 2010 - 11:36

Nie będę mydlił Ci oczu - jedynka to przez jakieś 90% czasu gry właśnie latanie po światach Disney'a i pomaganiu Tarzanowi, Syrence i całej masie innych kreskówkowych dziwolągów. Mimo to klimat zachwyca i zwyczajnie trudno dobrze się nie bawić przy tej gierce. KH:II z kolei to już nieco inna, że tak powiem - bajka. Podział na światy dziadka Walta i wydarzenia związane z głównym wątkiem fabularnym jest tutaj wyraźnie lepiej zbalansowany, także i fabuła mocno rusza z kopyta (pojawia się Organizacja XIII oraz Nobodies, Sora już nie jest takim knypkiem) i pojawiają się ciekawsze lokacje (senne miasteczko Twilight Town, industrialne The World That Never Was) i sam klimat schodzi na mroczniejsze, bardziej poważne tory. Warto od razu zaznaczyć, że tym razem tułanie się po Disney'owych bajkach nie nuży nawet przez chwilę, a momentami wręcz aż szkoda kończyć te wypełnione magią i rewelacyjnymi pomysłami chaptery. Wizyta na Czarnej Perle i walka z piratami u boku Jacka Sparrowa, wyścigi ścigaczy w komputerowym świecie Trona czy quicik time eventsowe epizody odgrywane w rytmie znanych z Małej Syrenki utworów dobitnie Cię o tym przekonają.

W skrócie - oba Kingdomy są świetne i po prostu nie wypada ich nie ukończyć, tym bardziej jeżeli za sprawą 365/2 days zdążyłeś już wsiąknąć w tą opowieść i chcesz się dowiedzieć jak to wszystko się zaczęło (a następnie rozwinęło). O ile faktycznie tak bardzo nie korci Cię do szlajania się po znanych bajkach to jednak i tak mimo wszystko warto przemęczyć tą część pierwszą (przy czym słowo "przemęczyć" jest tutaj użyte mocno na wyrost), żeby następnie przeżyć genialną historię z dwójki. A jest jeszcze przecież umiejscowiony fabularnie między KH1, a KH2 "Chain of Memories" - systemowo najlepszy Kingdom jaki do tej pory powstał (+ wyjaśniający kilka istotnych wątków), z którym też wypadałoby się zaznajomić.

Tak więc marsz do konsoli, cioraj ostro w tą mistrzowską serię, a w dalszej kolejności zacznij się mocno zastanawiać nad ewentualnym zakupem PSP i Birth by Sleep ;]

#7 Pikol

• Użytkownicy
  • 1723 Postów:
  • SkądWrocław
  • PSN idPikol1991/RagePL

Napisano 15 maj 2010 - 01:16

Dobra, więc zagram w jedynkę, jakoś przeboleje, ważne że jestem nakręcony, więc nawet jakby gra była średnia, to i tak się wkręce w te historie, po sesji z 365/2 days. Jestem ciekawy co z Riku, co z Namine, Kairi, jak Sora wpadł w tę całą śpiączke, jak Roxas dokładnie powstał, mam co oczekiwać.

W dwójke troche grałem na emu ps2, jakieś 2 lata temu, doszedłem do Beast's castle, jakoś średnio mnie wkręciło po wydażeniach w Twillight, poczułem niesympatie do Sora, że zabrał mi, co mi się wtedy wydawało, główną postać, Roxasa. Jako że grałem na emu, co było kompletnie niewygodne, darowałem sobie, i dokończe sobie na ps2, starym crt i dzwiękiem z głośników z wieży ;D

Dzięki za zachęcenie.

Szkoda mi tylko świetnego battle systemu z 365/2 days.

I nie, nie kupie nigdy psp, nie ma wystarczająco dla mnie interesujących gier, chyba że gdzieś znajde za 200zł.

Użytkownik Pikol edytował ten post 15 maj 2010 - 01:26

#8 Pan Pieczarka

• Wyrzutki
  • 3976 Postów:

Napisano 17 maj 2010 - 01:52

A to jest już BbS wyszło w dżapanii?

#9 =PiT=

• www.XTCradio.com
  • 962 Postów:
  • Skądz plaży ;b
  • GG661205
  • PSN idFunky_PiT

Napisano 17 maj 2010 - 06:26

ta

#10 Kazuo

• Wyrzutki
  • 1764 Postów:
  • SkądGrand Line

Napisano 17 maj 2010 - 10:28

Yup, brat w ramach "wstępnych testów" pożyczył z interneta i stwierdził, że jest więcej niż zajebicho. Niejapońcom oczywiście przyjdzie jeszcze czekać z pół roku :/

#11 =PiT=

• www.XTCradio.com
  • 962 Postów:
  • Skądz plaży ;b
  • GG661205
  • PSN idFunky_PiT

Napisano 17 maj 2010 - 13:00

jak pozyczyl z interneta i odpalil skoro slyszalem ze to ma te same nowe zabezpieczenia co God Eater i nie dziala na CFW? czy moze zle slyszalem ;s ?

#12 Kazuo

• Wyrzutki
  • 1764 Postów:
  • SkądGrand Line

Napisano 17 maj 2010 - 14:16

A jednak. Najwyraźniej w końcu złamali to zabezpieczenie.

Kurde, z chęcią już bym sobie poszarpał, ale po dżapańsku się nie opłaca :/

#13 Snake.

• Użytkownicy
  • 838 Postów:
  • SkądGdańsk
  • GG9114694
  • PSN idSneju_PL

Napisano 17 maj 2010 - 18:30

Wyświetl postUżytkownik Kazuo dnia 13 maj 2010 - 20:44 napisał

Nadrabiaj, dwójka to jeden z najlepszych jRPG ever.
Jedynka tak samo.

Jedyna zasadnicza przewaga dwójki, która sprawia że stawiam tą część wyżej, to możliwość przewijania filmików. W jedynce można było dostać kur.wicy oglądając po raz dwudziesty ten sam kilkuminutowy filmik przed walką z jakimś bossem. Zwłaszcza, kiedy od razu po traverse town poleciało się do Tarzana i walczyło się z Claytonem mając 7 lvl :F

#14 Kalel

• Użytkownicy
  • 809 Postów:
  • SkądSzczecin
  • Tlenkalel14pl
  • PSN idKalel17pl

Napisano 23 maj 2010 - 10:56

Kurde, ten Kingdom Hearts wygląda naprawdę ciekawie, ale nie wiem czy aby do pełnego zrozumienia fabuły potrzebna jest (oprócz znajomości japońskiego ofc) wiedza an temat poprzednich części. Jedyną grą z uniwersum KH w jaką grałem było Chain of Memories ale nie wiem czy to wystarczająco dużo aby pograć w Birth by Sleep.

#15 Kazuo

• Wyrzutki
  • 1764 Postów:
  • SkądGrand Line

Napisano 24 maj 2010 - 08:33

BbS jest prequelem do jedynki, zatem chronologicznie pod względem fabuły to część pierwsza. Niby w takim wypadku znajomość reszty odsłon nie powinna być wymagana, ale jakieś kluczowe odniesienia też na pewno się znajdą.

#16 =PiT=

• www.XTCradio.com
  • 962 Postów:
  • Skądz plaży ;b
  • GG661205
  • PSN idFunky_PiT

Napisano 24 maj 2010 - 10:21

w sumie jak mi przypasi to moze sie zainteresuje reszta serii ;s

#17 Sogi

• Użytkownicy
  • 136 Postów:
  • SkądPoznań
  • GG1591906

Napisano 04 czerwiec 2010 - 08:59

Premiera U.S dopiero we wrześniu a tymczasem... Gra już jest praktycznie przetłumaczona na język ANGIELSKI!
Menu>Story AQUA przetłumaczone na 100%, teraz tłumaczą Ventusa i Terre... Pod koniec Czerwca-śrdoek Lipca dostaniemy do pobrania
Ver. ENG Kingdom Hearts Birth By Sleep... Nie rozumiem tego co robi Square. Ja już zacieram rączki.

#18 Jakim

• Senior Member
  • 1699 Postów:
  • SkądChorzów
  • GG7925605
  • PSN idJakimPL

Napisano 04 czerwiec 2010 - 12:37

hmmm kwestia tylko tego, że to tylko tłumaczenie kinowe a ja jeśli chodzi o tytuły z tej serii to jednak bym wolał wersje dubbingowe. I pewnie to tyle czasu zajmuje, chociaż nie wiem czemu od początku nie robiono 2 wersji językowych równolegle.

#19 Pikol

• Użytkownicy
  • 1723 Postów:
  • SkądWrocław
  • PSN idPikol1991/RagePL

Napisano 05 czerwiec 2010 - 22:43

Nie rozumiem, to jest prequel do jedynki...ale wydawało mi się że widziałem tam Roxasa o_O Tzn Axel mówił że chyba tam kimś kiedyś byli zanim stali się nobody...dobra, kniapa, nie odpowiadać na to xD

KAZUO!!!! HELP!!!! Tzn, przeszedłem jedynkę, średniak jak myślałem, chociaż się zdziwiłem mnogością boostów skilli, myślałem że tylko 365/2 days ma tyle tego, a reszta sprowadza sie tylko do mashowania guziczka i robieniu magi.

Tak czy inaczej, nie dowiedziałem sie jak Sora zapadł w komę, i doszły mnie słuchy że musze przejść jeszcze Chain of memories na GBA, albo tego japońskiego final mixa. No to pograłem chwilkę w chain of memories na emu, i troszke katorga gameplayowa. Czy WARTO? fabułe moge szybko czytnąć na wiki czy gdzieś, ale chodzi mi o takie smaczki dialogowe, jakieś większe info na temat organization XIII itd. to jak ?

#20 Dahaka

• Użytkownicy
  • 783 Postów:
  • GG8493855

Napisano 06 czerwiec 2010 - 00:13

Na ps2 jest remake Chains of the memories wydany u hamburgerów jakby co ;)

Użytkownik Dahaka edytował ten post 06 czerwiec 2010 - 00:14

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych