Posted September 22, 20177 yr PSX Extreme #242 Październikowy numer dostępny od środy 27.09 Prenumerata - wysyłka 24.09 (niedziela) Roger: W 1997 roku, gdy kupowałem jeden z pierwszych numerów PSX Extreme, raper Notorious B.I.G. został śmiertelnie postrzelony, Garri Kasparow stoczył pojedynek szachowy z superkomputerem IBM, Intel zaprezentował Pentium II, Mike Tyson odgryzł Holyfieldowi ucho, w kinach lecieli „Faceci w czerni”, wyemitowano premierowy odcinek South Parku, a na rynek trafiła pierwsza część GTA. 20 lat strzeliło jak z bicza strzelił, a PSX Extreme wciąż dostarcza co miesiąc kolejną dawkę lektury maniakom takim jak Ty, drogi Czytelniku. Z okazji okrągłego jubileuszu liczba stron zwiększona została w tym miesiącu do 108, ale zamiast opowiadania po raz kolejny tych samych historii, zachęciliśmy ekipę do bardziej kreatywnych artykułów. Koso opowie Wam, jak wygląda rynek wydawczyni książek od zaplecza, Norby o tym, czy opłaca się w Polsce prowadzić sklep z grami i jak wyglądają marzenia w konfrontacji z rzeczywistością, a Ściera i Butcher w artykule „Dwie epoki” zdradzą naprawdę bardzo dużo w temacie kulis prowadzenia magazynu wczoraj i dziś, opowiadając wiele nowych historii, które do tej pory nie ujrzały światła dziennego. Komodo z kolei przygląda się okiem redaktora Wam, czyli Czytelnikom, jak zmienialiście się na przestrzeni lat, dziękując jednocześnie za to, że w ciężkim dla prasy okresie jesteście dalej z nami, wspólnie pielęgnując wieloletnią pasję. Fani starej gwardii z pewnością ucieszą się, czytając, co słychać u ekipy, która wiele lat temu rozkręcała magazyn. Zrobi się sentymentalnie – to na pewno. Grubo też w tym miesiącu w recenzjach. Nie co miesiąc wychodzą takie produkcje, jak FIFA 18, PES 2018, Project CARS 2, Destiny 2, Marvel vs. Capcom: Infinite, Metroid: Samus Returns, NBA 2k18 czy Knack 2. Łącznie w sekcji znajdziecie ponad 50 tytułów, co tylko pokazuje, że sezon ogórkowy na dobre się skończył i najwyższy czas rozpalić konsole przed zimą. W jubileuszowym numerze badamy też nieznane i szokujące teorie na temat uniwersum Silent Hilla, przyglądamy się bohaterom gier o polskich „korzeniach”, wjeżdżamy do studia Bungie, opowiadamy o początkach telewizji satelitarnej w Polsce (pamiętacie „talerze” na balkonach?) i piszemy o niechlubnej, ciemnej stronie produkcji gier. NRGeek wraca z kolei do czasów PSX-a, sprawdzając, jak miały się w tamtych czasach edycje kolekcjonerskie gier, o których w Polsce mało kto słyszał. Na deser mamy wywiad z Charliem Coxem, odtwórcą głównej roli w dwóch sezonach marvelowskiego „Daredevila”. A już za tydzień ruszamy na zebranie redakcyjne. Zebranie w teorii, bo wiadomo, jak się skończy zjazd w ośrodku, w którym grasować będą Kali, Ural, Koso, Norby, Butcher, HIV czy zapowiadający swój przyjazd Myszaq. Już teraz zapraszamy wszystkich czytelników na huczne świętowanie 20-lecia razem z redaktorami na wspólnej imprezie, która odbędzie się wiosną przyszłego roku. Szczegóły wkrótce! PROSIMY NIE PODAWAĆ OCEN GIER ZRECENZOWANYCH W TYM NUMERZE! TEMAT NUMERU – 20 LAT PSX EXTREME Dawno, dawno temu... – rozmowa ze Ścierą Niedawno i dzisiaj – rozmowa z Butcherem Własny sklep z grami? [Norby] Jak książkę pisałem [Koso] 20 lat z wariatami! [Komodo] Polscy twórcy o PSX Extreme CO NOWEGO Black Mirror Dragon Quest Builders 2 Forgotton Anne Blake J. Harris – „Wojny konsolowe” – recenzja Trust GXT 638 – test PLAYTESTCall of Duty: WWIIRECENZJE Absolver ARK: Survival Evolved Baja: Edge of Control HD Batman: Enemy Within – Episode 1 – Enigma Battlefield 1 – W imię cara Danganronpa V3: Killing Harmony Destiny 2 Dishonored: Death of the Outsider Don’t Knock Twice Everybody’s Golf FIFA 18 Forma.8 Grim Legends 2: Song of the Dark Swan Ken Follett’s The Pillars Of The Earth Knack 2 Last Day of June League of Evil Life is Strange: Before the Storm – Episode 1: Awake MAIZE Marvel vs. Capcom: Infinite Metroid: Samus Returns Monster Hunter Stories Morphite NBA 2K18 NHL 18 Nioh – Niepokorny honor Paranormal Activity: The Lost Soul Phantom Trigger Pillars of Eternity: Complete Edition Planet of the Eyes Pokkén Tournament DX Pro Evolution Soccer 2018 Project CARS 2 Puzzle Adventure Blockle Rayman Legends Definitive Edition Redout: Lightspeed Edition Resident Evil: Revelations Rock of Ages 2: Bigger & Boulder Senko no Ronde 2 Seum: Speedrunners from Hell Slime-san Surf World Series Time Recoil Tooth and Tail Warlocks vs Shadows Warriors All-Stars Windjammers WRC 7 X-Morph: Defense Yakuza: Kiwami Ys VIII: Lacrimosa of DANA Zero Escape: Zero Time Dilemma HARDKOR Niechciani twórcy Need for Speeda O co chodzi jakby – Metroid Kącik bijatyk Kolekcjonerki, jakich nie znacie Wjazd do studia – Bungie Polacy w grach wideo Warsztat – Permadeath Ciemna strona produkcji gier AAA Silent Hill – nieznane tajemnice Rozmowa z Charliem Coxem, odtwórcą roli Daredevila RETRO Trzeba znać Comix Zone – Wiedźmin wraca w wielkim stylu Historia gier wideo w Polsce (cz. XXXIV) FELIETONY Z dziennika gracza [Dżujo] Fabularna tawerna [Zax] Savepoint [Michał Walkiewicz] Od gracza dla graczy [Mazzi] Dwóch zgryźliwych tetryków [Zooltar / Marcellus] New Game Plus [Mielu] Okiem maniaka [Roger] STAŁE RUBRYKI Co nowego Ohayo Nippon Dobre, bo polskie Hyde Park Graczpospolita Region Filmowy Listy Głos Ludu PROSIMY NIE PODAWAĆ OCEN GIER ZRECENZOWANYCH W TYM NUMERZE!PRENUMERATA została wysłana w niedzielę, 24.09. W przypadku jakichkolwiek kłopotów z dostawą, opóźnień lub innych problemów - prosimy o maile na prenumerata@psxextreme.pl lub posty w tym temacie. Informacje o prenumeracie dostępne są również tutaj.Zapowiedź nowego numeru również na PPE.pl. Informacje o najnowszym PE znajdziecie także na naszym profilu facebookowym.
September 22, 20177 yr (pipi) numer jubileuszowy, wyjątkowy, na 20 lecie magazynu a tu (pipi) fifa na okładce Edited September 22, 20177 yr by REZOK
September 22, 20177 yr Author Każdy materiał o Silent Hill wciągam jak Steve-O penisy kałamarnic. Jest kozak. Co ten Komodo ma z tą serią, to ja nie wiem, ale takie cuda opisał, że ledwo na 3 stronach upchnęliśmy. (pipi) numer jubileuszowy, wyjątkowy, na 20 lecie magazynu a tu (pipi) fifa na okładce No co, Mejm kazał nie świętować, to tylko delikatnie kilka tekstów i to mniej wspominkowych, a bardziej od starych zgRedów (Koso o książce, Norby o sklepie). Za kilka miechów 250. numer, może wtedy będzie bardziej odświętnie!
September 22, 20177 yr okadka z fifką zachęci mnie do kupna numeru, jako że jestem psychofanem cyborga z okładki piszę zupełnie poważnie, dawno was nie kupowałem, fifencja dobra okazja ;) Edited September 22, 20177 yr by nero2082
September 22, 20177 yr O dżizas, znowu dyskusja o okładce? Zieeew... Okładka śliczna, idealnie się prezentuje. Teksty o 20-leciu przeczytam z miejsca, potem recenzję Knacka i tajemnice SH. Jest dobrze.
September 22, 20177 yr okadka z fifką zachęci mnie do kupna numeru, jako że jestem psychofanem cyborga z okładki piszę zupełnie poważnie, dawno was nie kupowałem, fifencja dobra okazja ;) widzicie, macie przykład jak odpowiednia okładka podbija sprzedaż
September 22, 20177 yr Oj typie, nie skumałeś żartu czy co? Ja jestem od zawsze #TeamOkladka, co miesiąc ją komentujemy i co miesiąc ktoś pisze o bezsensowności debaty o samej okładce. Tym razem ja postanowiłem podważyć dyskusję o okładce.
September 22, 20177 yr Jak nie ma o czym dyskutować to się nie dyskutuje, że posłużę się przykładem działu jednej z głównych konsol na rynku. :potter:
September 22, 20177 yr dawno nie widziałem tak dobrej okładki ( chyba od numeru 134 z ronaldinho kosa!) biore day 1
September 22, 20177 yr Silent Hill Ostatnio miałem ochotę odświeżyć dwójkę, chyba dojdzie mi dodatkowy bodziec ku temu
September 22, 20177 yr okadka z fifką zachęci mnie do kupna numeru, jako że jestem psychofanem cyborga z okładki piszę zupełnie poważnie, dawno was nie kupowałem, fifencja dobra okazja ;) widzicie, macie przykład jak odpowiednia okładka podbija sprzedaż numeru z czołgami na okładce nie wziąłbym właśnie przez okładkę, f2p syfy nie mają mojego poparcia, wolę taśmociąg EA
September 22, 20177 yr Jeszcze pare takich okładek i będę życzył, żeby PE wreszcie [ciach: Plugawy, nie przesadzaj; nie podoba się, idź daj w ankiecie 1, a nie takimi tekstami rzucasz - Perez]
September 22, 20177 yr Drama, bo życzył śmierci magazynowi. Nie złamałem regulaminu, nie rozumiem czemu mojego posta uciąłeś. Edit. A magazyn i tak kupie w końcu to rocznica. Edited September 22, 20177 yr by Plugawy
September 22, 20177 yr Zapowiada się naprawdę świetny numer. Fajnie, że z okazji dwudziestolecia postawiliście na coś bardziej oryginalnego niż wspominanie zjazdu krzesłami. I do tego tekst o Silent Hill, który będzie idealny na jesienną pogodę. Dobra robota, panowie.
September 22, 20177 yr ku,rwa to narzekanie na okładki XDDD nie wiem czy jest jakiś drugi magazyn na forum którego są takie jałowe dyskusje
September 22, 20177 yr Okładka bardzo ładna (no homo). Ale macie u mnie minusa za brak recki NBA Live 18. Tegoroczna edycja podobno jest dobra i liczyłem, że dostanie chociaż pół strony.
September 22, 20177 yr Mimo że FIFA i mój „ulubieniec” to okładka prezentuje się bardzo dobrze. Edited September 22, 20177 yr by MYSZa7
September 22, 20177 yr Niby co roku jest nowa FIFA na okładce, to jednak mamy dwudziestolecie magazynu i spodziewałem się czegoś innego. Jeszcze tu tyle napisów, nawet "Fly Emirates" na koszulce się załapało :)