Jump to content

Uznanie za zmarłego - ktoś ogarnia prawo cywilne?

MLeKrSkr

Recommended Posts

Hej,

Mam problem z prawem cywilnym, a dokładniej z zagadnieniem dotyczącym uznania za zmarłego i będę wdzięczny za pomoc :-) 

KC mówi że:

§ 1. Zaginiony może być uznany za zmarłego, jeżeli upłynęło lat dziesięć od końca roku kalendarzowego, w którym według istniejących wiadomości jeszcze żył; jednakże gdyby w chwili uznania za zmarłego zaginiony ukończył lat siedemdziesiąt, wystarcza upływ lat pięciu.
§ 2. Uznanie za zmarłego nie może nastąpić przed końcem roku kalendarzowego, w którym zaginiony ukończyłby lat dwadzieścia trzy.

Kiedy w takim razie będzie można uznać za zmarłą osoby, które zaginęły w 2001 roku w wieku 30, 62, 65, 69 lat + noworodek?

Pierwszy przypadek to będzie chyba 1.1.2012, a ostatni 1.1.2024? Nie do końca wiem jednak jak z pozostałymi. Patrząc na te 5 lat to data wszędzie byłaby 1.1.2007? No bo wszystkie osoby są po 60-tce, normalnie uznanie za zmarłego trwa 10 lat i wtedy wszystkie skończyłyby już 70 lat, czyli liczymy 5 lat, nie 10? Pytam, bo różne wersje widziałem i nie jestem tego do końca pewien.

I jeszcze jedno pytanie odnośnie momentu śmierci; KC mówi, że:

"Jeżeli w orzeczeniu o uznaniu za zmarłego czas śmierci został oznaczony tylko datą dnia, za chwilę domniemanej śmierci zaginionego uważa się koniec tego dnia."

Jak to będzie z 30-letnią osoba zaginioną w 2001 roku? Będzie tutaj 10 lat, czyli moment śmierci wypada na 1.1.2012, a co z godziną? 23:59 czy 24:00? W jednym opracowaniu znalazłem stwierdzenie, że wszystko zależy od zegara!!! WTF!!! Bo te które pokazują 24:00 nowy dzień liczą od 00:01, a te które pokazują 23:59 liczą nowy dzień od 00:00 :-/ 

Guest ragus
Cytat

Pierwszy przypadek to będzie chyba 1.1.2012, a ostatni 1.1.2024?

Cytat

Art. 112 [Terminy dłuższe] Termin oznaczony w tygodniach, miesiącach lub latach kończy się z upływem dnia, który nazwą lub datą odpowiada początkowemu dniowi terminu, a gdyby takiego dnia w ostatnim miesiącu nie było - w ostatnim dniu tego miesiąca. Jednakże przy obliczaniu wieku osoby fizycznej termin upływa z początkiem ostatniego dnia.

31.12.2011 r. 00:00

31.12.2023 r. 00:00

Cytat

Patrząc na te 5 lat to data wszędzie byłaby 1.1.2007?

31.12.2006 r. 00:00

Cytat

Jak to będzie z 30-letnią osoba zaginioną w 2001 roku? Będzie tutaj 10 lat, czyli moment śmierci wypada na 1.1.2012, a co z godziną? 23:59 czy 24:00?

23:59

Cytat

W jednym opracowaniu znalazłem stwierdzenie, że wszystko zależy od zegara!!

zaje,biste opracowania w takim razie. trzymaj się komentarzy do ustaw, a z podręczników tylko rozwadowski i pietrzykowski.

a najlepiej to daj sobie z tym spokój, przekwalifikuj się na informatyka i żyj godnie.

@ragus ogromne dzięki :) Na zajęciach zupełnie inaczej nam to tłumaczyli, o Art.112 w ogóle mowy nie było, tylko art. 29 nam podali i to niby na nim mieliśmy odpowiedzi opierać :-/ Chyba babka co nam to wyłożyła sama do końca tematu nie ogarnia :-P I spoko, nie mam zamiaru w tym siedzieć, w robocie mnie na kurs z administracji wysłali - pisanie dokumentów, archiwizacja, itp. Nie wiem na co nam prawo cywilne, ale cóż, 20 godzin jest i to właśnie na zaliczenie mamy :-P 

@D.B. Cooper wybacz, że zawiodłem :-(