Jump to content

Sign in to follow this  
Masorz

Kiszenie

Recommended Posts

@krupek Spier.da.laj w końcu. Tak bardzo ciebie zabolało wyśmianie twojego kalafiorowego boczku, że pod każdym moim postem musisz te suchary pisać?

Edited by 20inchDT
  • Haha 1

Share this post


Link to post


Biegaj za mną z minusami i pajacowaniem. Mów, że to ja się czepiam.

 

Co za  kretyn :pawel:

Share this post


Link to post

opis to tam (pipi), ale data się przydaje. np. ostatnio robiłem tahini (taki ze  mnie kucharz, chyba bloga kulinarnego założę), no i wiem że miesiąc mogę trzymać w lodówce. Tylko żebym to ja pamiętał kiedy to zrobiłem...

Share this post


Link to post

Weekend minął produktywnie.

 

3uut7d4dpgh41.jpg

 

Kapusty w różnych kombinacjach, każda inaczej pocięta i z innym procentem soli w ramach eksperymentów. Papryka jako podstawa do ostrego sosu i różne takie tam.

Edited by Figaro
  • Upvote 1
  • Like 1

Share this post


Link to post

ja zrobiłem z marchewą, ale lipa bo plastry wychodzą na wierzch i robi się piana (to normalne, ale tutaj jest jej za dużo). Zobaczymy jak to wyjdzie.

Piwo też zrobiłeś? Kiedyś kuzyn robił i mówił, że to cały dzień roboty, np. o tej godzinie robisz to, za godzinę musisz zrobić to, odstawiasz, za jakiś czas to i tamto, i cały dzień zleciał.

Share this post


Link to post

Musisz kupić jakieś ciezarki. Poka zdjęcie :)

Ja jeszcze zrobiłem nowe kimchi. Boże, ale to pyszne.
 

Cytat


c37Dasn.jpg

 

 

 

 

Edited by Figaro

Share this post


Link to post
3 godziny temu, Figaro napisał:

Poka zdjęcie

IMG-4011.jpg

to świeżo po zrobieniu. teraz trochę marchewy ubyło i położyłem ceramiczną część od cukiernicy (wieczko) - akurat na wymiar - trochę je przygniotło i żadne nie wystają poza zakwas :)

No i zrobiłem 4 słoiki: 2 x klasyczny burak, 1 x marchew, 1 x burak 3:1 do marchwi :)

Share this post


Link to post

Ładnie to wygląda. Dobry pomysł z tym wieczkiem :) Ja dziś otworzyłem słoik z marchewką, którą zrobiłem w grudniu i nigdy nie włożyłem do lodówki - dalej świeżutka i coraz pyszniejsza.

Share this post


Link to post

no wlasnie, a to w przypadku marchewy, też zakwas po tygodniu będzie gotowy? 

Też to się pije jak zakwas buraczany? :) Używasz potem gdzieś tych buraków, czy marchewki?

Share this post


Link to post

Dobre pytanie. Kiedyś chyba o tym czytałem, że warto wziąć łyka czy dwa. 

 

Marchewkę to po prostu daje jako dodatek na talerzu obiadowym. Ale jest na pewno wiele pomysłów.

Share this post


Link to post

Ja niebawem planuję zrobić sałatkę z kiszonych warzywek.

Tylko coś będę musiał dokisić i dokupić.

Share this post


Link to post

A czy ktoś na forum zakisił ogóra?

sorry, musiałem, 3 strony tematu i nikt nie zapytał :)

Share this post


Link to post
4 godziny temu, areka napisał:

Czy ktoś na forumku fermentuje soję?

 

Ale o co chodzi dokładnie? O miso?

 

Ja przed chwilą zrobiłem kapustę kiszoną... z pomarańczami. Ciekawe jak to wyjdzie :pawel:

1xrvfkxeuph41.jpg

 

Share this post


Link to post

Zrobiłem te marchewy ale, albo nie wyszły, albo po prostu maja tak (pipi)owo smakować :/ słone, czosnkowe i niedobre po prostu. Nie to co zakwas z buraków, który tez jest słony i czosnkowy

Share this post


Link to post
W dniu 24.02.2020 o 08:55, grzybiarz napisał:

Zrobiłem te marchewy ale, albo nie wyszły, albo po prostu maja tak (pipi)owo smakować :/ słone, czosnkowe i niedobre po prostu. Nie to co zakwas z buraków, który tez jest słony i czosnkowy

 

Marchewki długo się robią. Ale może po prostu coś nie wyszło w trakcie. Tak bywa. Nie bez powodu mówi się na to dzika fermentacja, rezultat za każdym razem jest inny.

 

A ja sobie dzisiaj zrobiłem pomidorki koktajlowe.

 

2qphcnaji2k41.jpg

 

Jeszcze nie wiem co z nimi zrobię.

 

No i nowy zestaw Kimchi. Uwielbiam to robić, jak i jeść. Bardzo ciężko się oprzeć przed otwarciem słoika i podjadaniem.

 

NCit6IE.jpg

 

Kimchi na smażonym ryżu - kosmos.

 

3y4ROg9.jpg

  • Upvote 2
  • Like 1

Share this post


Link to post

Ja ostatnio zrobiłem cukinię, która wyszła bardzo dobrze a teraz się właśnie do pomidorów przymierzam.

Na koniec z tego wszystkiego zrobię jakąś sałatkę z kiszonych warzyw :usmiech:

  • Upvote 1

Share this post


Link to post

Robię swój pierwszy zakwas z buraków, kupiłem słoik 4L, zalałem w niedziele wieczór i dziś oto taki widok mi się ukazał. Zapach jest dziwny, raczej nieprzyjemny. Pytanie czy to pleśń i cały słój do wylania, czy naturalny osad i wszystko jest ok?

HepBFt7.jpg

Share this post


Link to post
Posted (edited)

To jest pleśń. Gesslerowa podobno mówi żeby to zebrać łyżką i odcedzić, ale... to jest pleśń, ale ta szkodliwa (nie taka jak na serku pleśniowym).

Ja bym to wy(pipi)ał - zrobiło Ci się bo codziennie trza zdejmować pianę + buraki nie mogą wystawać poza poziom wody.

@Figaro ten przepis na kimchi ok?

https://www.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywienie/co-jesz/kimchi-wlasciwosci-i-przepis-jak-zrobic-kimchi-w-domu-aa-XnPy-T9y3-vJwH.html

Jeszcze  tu widzę:

https://kukbuk.pl/artykuly/jak-zrobic-prawdziwe-kimchi/

Edited by grzybiarz

Share this post


Link to post

Uuu. Zbierz łychą i jest dalej ok. Ale zastanów sie przy tym dlaczego to sie stało.

 

Poradnik na zdrowie ma dosyc spoko przepis. Polecam. Ważne aby byla to mąka ryżowa i faktyczny proszek gochugaru. Dużo bialej rzodkiewki i pora. Daj czas kleikowi aby sie ochłodził. 

Share this post


Link to post

Zebrałem , nie wylewam, zapach już jest ok, jak mnie przeczyści po pierwszej szklance to wy(pipi)ie. W sobotę myślę zęby próbować. 

Właśnie nic nie wystawało poza poziom. Jak zalałem wodą, pare buraków i kawałków czosnku wypłynęło więc przygniotłem je porcelanowym talerzykiem. Tylko, że nie wyparzyłem go więc tu już zapewne jest błąd.

Share this post


Link to post

Ja zyebałem 2 słoiki z marchewką, bo za długo stała w ciepłym i pojawiła się pleśń.

Faktycznie, marchewkę chyba najtrudniej ukisić, jeżeli się nie miało w tym temacie doświadczenia.

Ale teraz już wiem.

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

25 maja 2018 roku zacznie obowiązywać w Polsce Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane jako "RODO", "ORODO", "GDPR" lub "Ogólne Rozporządzenie o Ochronie Danych"). W związku z tym prosimy o zapoznanie się ze zaktualizowaną Polityką prywatności Privacy Policy.