Jump to content

C1REX

Pomysły na dania, które można (nauczyć) robić z dziećmi.

Recommended Posts

Posted (edited)

Hejka,

 

Ostatnio mam frajdę gotowania ze swoimi dzieciakami. Na szczęście one też to lubią. 

Kilka ostatnich dań, które robiliśmy:

 

- Pizza - fajna, ale za trudna, niezdrowa i kuchnia do sprzątania, bo ciasto robię sam. 

 

- Chińskie dania z ryżem - zaskakująco fajne. Dużo krojenia, dolewania, przyprawiania. Dzieciaki mają przy tym fun i do tego bardzo im smakuje. 

Uczy też konceptu, że do ryżu można podsmażyć i dodać niemal cokolwiek, więc uczą się idei, a nie konkretnego przepisu.

 

- Szaszłyki - kolejny dobry pomysł. Dużo krojenia i wybierania do nadziać na patyk. Szybko, łatwo i zdrowo.

 

- Wafle - Zaskakująco słabe. Tzn. domowe wafle są pyszne, ale niemal całą robotę i tak robię sam, bo przepis precyzyjny.

 

- Cukierki z roztopionej czekolady - to fajnie wyszło. Roztopiłem czekoladę i dzieciaki łyżeczką wlewały do plastikowych kieliszków. Do kieliszków wcześniej wsypali pokruszone oreo, orzechy, rodzynki itp. Do końcówki roztopionej czekolady w misce wrzuciłem orzechym, które zostały w niej wymieszane i powstały orzechy w czekoladzie.

 

- Tosty/zapiekanki. - Jeden z lepszych pomysłów. kładziemy składniki na bułkę lub chleb tostowy, ser na górę i do piekarnika.

 

 

Ma ktoś jeszcze jakieś pomysły na dania do przyrządzania z dziećmi?

Edited by C1REX

Share this post


Link to post


Makaron z sosem od podstaw, zblendować pomidory, świeże zioła, czy co tam się chce. Ogólnie chyba dobry nawyk pokazywać jak coś robić pod zera.

Share this post


Link to post

@krupek - dzięki za pomysł. Rewelacja. Moje kochają makaron i przeważnie chcą sam tylko z masłem.

Share this post


Link to post
18 minut temu, C1REX napisał:

Ma ktoś jeszcze jakieś pomysły na dania do przyrządzania z dziećmi?

Ubijanie karpia na wigilie.

Share this post


Link to post
1 minutę temu, Mejm napisał:

Ubijanie karpia na wigilie.

Nie wiem, czy żartujesz, czy na serio, ale chcę ich tego nauczyć. Tzn. tylko im pokażę, bo są jednak za młodzi i by mogli z ruszającym się karpiem i nożem w ręku sobie krzywdę zrobić.

 

Moich kuzynów dziadek ze wsi uczył ubijać kury. Dzisiejsza młodzież jest często mega odrealniona.

  • WTF 1

Share this post


Link to post

Zabijanie zwierzat jest niemoralne, moze niech cwicza na bezdomnych z sabueja.

Share this post


Link to post

Ja bym dodał jeszcze wytapianie smalcu z psa wiejską domową metodą, stare dziadki nadal powiadają że to zdrowe tak jak przykładanie łopianu na rany i picie siuchów dla zdrowotności :D

 

A tak poważnie to lepienie pierogów! Rozwija manualnie, no i dzieciaki mogą się przekonać jak smakuje jedzonko zrobione przez nich samych. Sprawdzone z moim 8-letnim synem przed świętami Bożego Przyrodzenia.

Share this post


Link to post
Posted (edited)

Dobry pomysł z pierogami. Sam jeszcze nie umiem. Dzieciaki będą zachwycone sami decydując, czy mięso, czy truskawki.

Edited by C1REX

Share this post


Link to post

Gofry - ciasto kilka minut roboty, gofrownicę można wyrwać za grosze a efekt cieszy michę (a jeszcze prościej naleśniki).

 

Proste ciasta (na jogurcie, maślance, kefirze) - wystarczy wymieszać w misce, owoce na wierzch i do pieca.

 

Tortille z różnymi nadzieniami - kroisz czego tylko dusza zabraknie i każdy sobie sam robi.

 

Jak wyżej wspomnieli koledzy - makarony z sosami różnymi.

 

Curry z mleczkiem kokosowym jako bazą - zrobić można z tego co jest w domu.

 

 

Share this post


Link to post

@Rudiok - gofrownicę mam, więc pomysł petarda.

 

Tortille też super,  dodatkowo moja żona je uwielbia.

Share this post


Link to post

Nie wiem czy z dziećmi do zrobienia ale u mnie Wiktor to uwielbia naleśniki z serem. A pizzy nie lubi więc więcej dla mnie :shieeet:

Share this post


Link to post

Ja polecam klasycznie "puszyste pancake'i" (tak to sie odmienia?). Przepisów na necie pewnie bez liku. Ja raz w tygodniu z córką robię tak: 

2/3 jajka i koniecznie oddzielić żółtka od białek, które trzeba ubic w oddzielnym naczyniu, w misce żółtka + mleko+ łyżeczka oleju + miód/trochę cukru + proszek do pieczenia + TROSZKĘ BUDYNIU SMIETANKOWEGO + mąka tortowa - > koniecznie przesiewana napowietrzy się wtedy. Ja zawsze na oko wszystko robię. Nie żałować i dobrze zmiksować, a jak już dobrze sie wymiesza (z budyniem powinna wyjść kremowa konsystencja) dodać łyżką ubite białko i powolnymi ruchami dobrze wymieszać. 

Spoiler

Takie pięknie napowietrzone aksamitne ciasto -> fluffy ku*rwa mać. 

uc?id=1p6GYXmzmHYLE3l_oyzGTtRXKkLlUOj_o

 

No i smażonko, u mnie dzieciaki lubią już takiego proste, ale czasem pokombinujemy. Ciasto w chochlę i można dodać i wymieszać żurawinę/rodzynki/jabłko lub inny owoc /orzechy/posypkę na ciasto/marcepanowy lub inny aromat do ciasta/kakao itp... płatki śniadaniowe np CiniMinis? Why not! X

:D Tu już dzieciaki mogą się wykazać inwencją i na jednej patelni usmażyć parę różnych placków. Moja ulubiona kombinacja to wiórki kokosowe + płatki migdałów i smażone na oleju kokosowym. 

Share this post


Link to post

Właśnie miałem pisac o tortillach, ale panowie wyżej byli szybsi. Naszło mnie strasznie na kebsa, to pomyślałem, że zrobimy domowe - w trakcie przyrządzania młody się patrzył i pomagał nakładać i zawijać. Tylko kroić mięcha samemu nie dałem. Jak na mój t a k i s o b i e kucharski skill to oceniam, że smakowo wyszlo 9/:pizza:, tylko ciężko nam szło zawijanie, stąd taka pognieciona xd

 

Spoiler

O7i7Qgc.jpg

 

yoJ5sHw.jpg

 

IN1carv.jpg

 

VbEMUzk.jpg

 

 

Oyebie jeszcze jedną :wub:

 

 

 

  • Upvote 1

Share this post


Link to post

Jak byłem mały to zrobiłem kiedyś jakiś przepis z gazety i tam był dział "przepisy junior". Ale się jarałem, przepis to "kukurydziane placuszki", ale dziś nie pamiętam:)

https://www.kwestiasmaku.com/blog-kulinarny/category/dla-dzieci  - tutaj polecam stronkę. Jak szukam czegoś np. mam w lodówce ciasto francuskie i nie mam co z nim zrobić to wpisuję "ciasto francuskie kwestia smaku". Dobra stronka, dużo przepisów, ot, takie PPE tylko że dla tych co gotują.

Share this post


Link to post

Red, nie przypiekaj tak trotilli. Pare sekund na rozgrzanej, suchej patelni i placek zrobi sie miekki. Jak przeciagniesz to bedzie sie robil coraz bardziej chrupszy.

  • Thanks 1

Share this post


Link to post

Właśnie w ogóle ich nie piekłem. Wrzuciłem na 3-4 min wszystkie na termoobieg, by tylko się zrobiły ciepłe i miękkie (jak kaczuszki). Kiedyś z tym przesadziłem i miałem opłatek do łamania xd

 

Edited by _Red_

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

25 maja 2018 roku zacznie obowiązywać w Polsce Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane jako "RODO", "ORODO", "GDPR" lub "Ogólne Rozporządzenie o Ochronie Danych"). W związku z tym prosimy o zapoznanie się ze zaktualizowaną Polityką prywatności Privacy Policy.