Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Persona phantom x

Featured Replies

Opublikowano

Drugi opening. Wrzucam, bo fajny i utworek, i animacja.

Za tydzień patch 4.0 z nowym pałacem i wszystkim co za tym idzie. Z jakiegoś powodu myślałem, że to już rocznica gry, ale się pomyliłem, bo ta będzie dopiero w czerwcu.

Póki co kończą chyba fabularne collaby z P5R na jakiś czas, bo w ostatnim byli Akechi i Violet. Tj. ciąg dalszy chyba za dłuższy czas. Za to zaczną wałkować P3R i w sumie nie wiem, czy to będzie czysty fanservice, czy tam też jakaś fabuła rzekomo ma być. Postacie P3 w gacha wałkują na chińskim serwerze do teraz.

Patrzę na listę nadchodzących postaci i bardzo niepokojąco to wygląda, bo bez wydawania kasy i bez dużego szczęścia trzeba będzie chyba sporo odpuścić. A ja już i tak w nosie mam postacie P3, za wyjątkiem może Akihiko.

Z tym, że tak jak już kiedyś mówiłem, te postacie z gacha to głównie zachcianka do regularnego grania. Fabułę od kilku miesięcy przechodzę bez problemów właściwie jednym teamem. Sporadyczna nowa postać tylko to może ułatwiać z czasem.

• Odpowiedzi 205
  • Wyświetleń 24,6 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Posłuchałem trochę tego 16 Bit Bear, bo całkiem rzeczowo i składnie gada. Sam grał bez wydawania kasy na serwerze koreańskim i tak patrząc, to nie wyglądało to źle, ile rzeczy można spokojnie zdobyć z

• Patrze na te filmiki i widzę, że tam poszedł potężny nakład pracy. Z jednej strony fajnie a z drugiej sie człowiek wkurza, że to wszystko na bezczelne wyciąganie hajsu w nieskończoność. Tyle zasobów n

• Z tego co czytałem, jak cię jakies rankingi nie obchodza i sobie chcesz story grać bez spiny, to można wszystkim przejść i nie ma co patrzec na tier listy.

Opublikowano

#nikogo

Jutro duży patch z nowym pałacem, dalszym mementosem, kolejnym bohaterem fabularnym oraz jedną z rzekomo najlepszych postaci do wyciągnięcia z gachy. Generalnie też początek większych zmian i dodatków przed pierwszą rocznicą gry w czerwcu. Oprócz collabu z P3 szykuje się standardowo dużo darmówek na przestrzeni kolejnych tygodni, w tym ticket na postać 5* oraz jej broń. Sam sobie chyba wybiorę w końcu Jokera, gdyż uparcie go ignorowałem od początku gry. Gdyby jednak ktoś chciał grę zacząć, bądź do niej wrócić, to jest to idealna okazja, by za darmo zgarnąć Chord - kolejną topową postać. Natomiast w połowie maja będzie powtórka bannera z bliźniaczkami, w które zdecydowanie warto zainwestować kryształki. Później dadzą kolejny ticket na darmową postać z jeszcze większą potencjalną pulą do wyboru.

W kwestii P3 mignęło mi gdzieś, że to nie będzie sama gacha, ale całe eventy "fabularne". Tj. crossover/fanservice niczym Persona Q itp. ale mimo wszystko jakaś ciekawostka. Natomiast o nowym pałacu również jest dużo opinii, jakoby to już był naprawdę znaczny krok naprzód względem poprzedników i znaczny zwrot fabularny. Ale z oceną tego się wstrzymam, jak trochę tego przejdę. Niemniej jednak nie ukrywam, że wciąż gierka mocno mnie jara i nieśmiało się przyznam, że nawet trochę grosza na nią wydałem w minionych miesiącach... (głównie phantom pass). Kolejnych dużych patchy wyczekuję, więc już to pozytywnie świadczy o gierce, pomimo tego, że to gacha/f2p.

Opublikowano

Te darmówki dzienne przez najbliższe 60 dni zaskakująco dobre. Ogólnie P5X to naprawdę dobra gra każualowa, czy tam przyjazna F2P. Mimo wszystko jeśli ktoś jeszcze rozważa na przyszłość, to warto przynajmniej się logować dla darmówek - szczególnie teraz.

Nowy patch coś tam pozmieniał w instalce gry na PC i Androidzie - można trochę ograniczyć ilość zajmowanego miejsca wybierając dane lub usuwając stare eventy, jeśli to dla kogoś ma znaczenie.

Najzabawniejsze jest to, że jest to jedyna gacha na którą wydałem trochę kasy nie dlatego, że na jakimkolwiek etapie gra jest trudna (bo nie jest), tylko właśnie w formie zachcianki, inwestycji na później. Właśnie sobie pograłem kolejny sezon Astrolabe i Guild Battle testując przy tym nowe postacie i serio frajdę miałem większą, niż na jakimkolwiek etapie rozgrywki zwykłego P5R.

Nie zachęcam do wydawania kasy, ale jakby co, to ceny są niższe w ich Webstore, niż na Steam/Google Play. Np. Phantom Pass przez Steam to 60zł, a przez www 11$,czyli ~42zł.

Przez "długi" weekend zacznę ogrywać nowy pałac i mementosa.

Przy okazji fajny filmik rocznicowy:

Fajna grafika z serwera CN (spoilery)

section-head-bg.png

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Postaram się krótko. Nowy pałac jak i wątek fabularny bardzo spoko. Od strony fabuły nadal stereotypowy bad-guy, ale wszystko wokół coraz bardziej rozwija potencjalną większą intrygę. Co prawda da się pewne motywy przewidzieć, bądź domyślić, ale faktycznie wszystko coraz bardziej przypomina klasyczną Personę, nie parodię w postaci początkowego Subway Slammera. Połączenie z główną P5 również wydają się mieć tu większe znaczenie. Okaże się, czy z P3 również, ale z tego co widziałem tak (wiadomo, multiverse).

Gameplay'owo nowy pałac (tj. dostępna jego część) stosunkowo prosty, liniowy, nieprzekombinowany, w przeciwieństwie do poprzednich. Spokojnie skończyłem na 100% w dwa weekendy, tj. kilka godzin. Fajne elementy dodatkowe, jak tryb FPP z pistoletem. Ogólnie puzzle również dużo bardziej przystępne, niż w poprzednim pałacu, który chwilami stawał się labiryntem.

Coraz bardziej lubię główną ekipę. Wiadomo, że bazują na określonych cechach charakteru, ale generalnie można ich polubić. Interakcje poza główną fabułą to w tym przypadku rozmaite Eventy z gry, prawdziwe święta (wakacje, walentynki, nowy rok itd.). Nie wiem tylko, czy w kolejnych latach będą one powtarzane, bo z tego co widziałem co roku robią coś nowego (np. drugi event letni to inne wydarzenia niż pierwszy). Nie żeby zaraz coś znaczącego dla fabuły, no ale jednak są to jakieś interakcje i cut-scenki, które zawsze lubiłem w głównych Personach.

Na minus wciąż S-Linki. Czasem nawet jeśli lubię postać, to nie chce mi się śledzić jej wątku. Wszystko banalne, oklepane, monotonne i przewidywalne oraz przegadane nie mniej niż właściwa P5. Po prostu biorą jeden wątek i wałkują go przez serię cut-scenek + potencjalny nic nie znaczący romans albo przyjaźń.

Na korzyść gry stwierdzę, że kiedy kończą mi się rzeczy do robienia (tj. mam zaliczone wszystkie eventy, cotygodniowych bossów, astrolabe itd.), to czuję pewien niedosyt, bo chciałbym pograć więcej/dłużej. Ogromne nadzieje pokładam w Tartarusie, który chyba już za tydzień się pojawi, albo krótko potem, bo to ma być prawdziwy tryb Roguelike z losową drużyną i bonusami niezależnymi od głównego konta (czyli będzie można pograć postaciami, których nie wyciągnęliśmy z gachy). Będzie można faktycznie pokombinować ze strategią podczas walk. Dla tych dwóch osób, które to czytają pewnie coś napiszę, gdy już wyjdzie patch.

Pisałem już o tym, ale dodanie kilku mechanik takich jak Highlight, Shield, czy kontrolowalni Nawigatorzy to coś, co bym chętnie widział rozwinięte w P6. P5X jest tak zrobiona, że każdą postacią naprawdę gra się zupełnie inaczej, dzięki czemu walki bardziej przypominają swego rodzaju łamigłówki, niż oklepane buff/debuff/heal/attack weakness. Dlatego tak lubię tryb Astrolabe, bo super się kombinuje z dopasowaniem posiadanej drużyny i limitem postaci do danej "misji". Tj. nie wybieramy po prostu naszych "najmocniejszych" postaci, tylko trzeba nieco przemyśleć strategię.

No i dupa, nie wyszło krótko.

tl;dr P5X fajna i przystępna gierka, polecam.

20260430221048_1.jpg

20260501130522_1.jpg

20260501132632_1.jpg

20260501133430_1.jpg

20260502182309_1.jpg

20260509004359_1.jpg

20260419130303_1.jpg

20260419211233_1.jpg

20260420212006_1.jpg

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Nie powiem, lekki hajpik jest. Głównie/szczególnie na Tartarusa.

Tu od 8:18 gość opisuje jak wygląda Tartarus.

Opublikowano

Tartarus banderas

Ta gra naprawdę robi się coraz lepsza. Tartarus to prawdziwy tryb Roguelike. Gra w grze, można powiedzieć. Faktycznie, dotychczasowe osiągnięcia, bądź też braki z gachy, nie mają tu znaczenia. Można fajnie pograć i pokombinować tym, co da nam gra (w tym także postaciami, których nie posiadamy), ale zarazem w miarę postępów można odblokować trochę permanentnych ulepszeń mających wpływ na przyszłe podejścia (coś jak progress w Vampire Survivors).

Jak dla mnie super sprawa. Plus jak najbardziej jest też fanservice'owa fabuła z crossoverem P3R oraz pomniejsze cut-scenki. No i są też nagrody (stałe i limitowane) za rozmaite osiągnięcia z Tartarusa. Myślę, że jest tu zabawy na wiele godzin, a sam fakt, że nie mamy wcale mocarnej drużyny sprawia, że i podczas walk trzeba trochę pokombinować na kolejnych piętrach. A żeby tego było mało, to pokuszono się o dodanie muzyki, lokacji, przeciwników, a nawet całego UI z P3R.

20260521155646_1.jpg

20260521193039_2.jpg

20260521193623_1.jpg

20260521194126_1.jpg

20260521194947_1.jpg

20260521195007_2.jpg

20260521195735_1.jpg

20260521195849_1.jpg

20260521205707_1.jpg

20260521202147_1.jpg