August 28Aug 28 4 godziny temu, Donatello1991 napisał(a):Skończyłem 5 rozdziałów na ten moment i jest dobrze. Optymalizacja rewelacyjna i graficznie bardzo dobrze. Muzyka wymiata. Fabuła bardzo interesująca, ale niektóre rzeczy przewidywalne. Jedynie walka taka mehh.Zagadki proste, ale fajnie zrobione. Przyjemny start sezonu growego.Czyli w zasadzie wszystko to za co pokochalismy plage. Edited August 28Aug 28 by Schranz1985
August 29Aug 29 Gra się przyjemnie. Na pewno lepiej, niż ostatnie wypociny Dontnod, więc to już duży plus. Do tego pomimo, że mechanika walki jest dość sprosta to na pewno jest przyjemniejsza niż wielu tytułach AA, w które w ostatnim czasie grałem. Zagadki są proste, ale z drugiej strony to nie jest gra, żeby sobie strzępić na niej szare komórki. Z przyjemnością skończę przed zalewem zbliżających się mega hitów.
August 29Aug 29 Więcej tutaj walki niż w poprzednikach, mniej zamulania? 1 jeszcze jako tako wymęczyłem, przy 2 zasnąłem po circa 2 godzinach
August 29Aug 29 Przecież dwójka była o kilka klas wyżej, wszystkiego było lepiej i więcej - walki również.Tutaj proporcje są podobne - trochę łamigłówek, skakania, dużo zwiedzania i fabularnej ekspozycji, co jakiś czas przerywanej okazjonalnymi starciami - bardzo dobrze wyważona gierka.
August 29Aug 29 Teraz, Wredny napisał(a):Przecież dwójka była o kilka klas wyżej, wszystkiego było lepiej i więcej - walki również.Tutaj proporcje są podobne - trochę łamigłówek, skakania, dużo zwiedzania i fabularnej ekspozycji, co jakiś czas przerywanej okazjonalnymi starciami - bardzo dobrze wyważona gierka.Nieprawda.Klimatu więcej było w jedynce, w dwójce ciężko było tylko wokół Areny, później już było po prostu ślicznie wszędzie. Oczywiście poza samą końcówką.W jedynce klimat śmierci był cały czas, a wizyty u Inkwizycji to był koszmar. Postacie również były ciekawsze w jedynce.
August 29Aug 29 Graliśmy w dwie różne gry najwyraźniej - jedynka to spoko historyjka, drewniany gameplay i niezłe postacie, ale dwójka to już niesamowite przeżycie, mocno rozbudowana, kompetentna warstwa grywalnościowa i wybitna warstwa fabularna.Resonance też stawiam wyżej niż Innocence, choćby jako grę samą w sobie - fabularnie jeszcze się waham.
August 29Aug 29 10 rozdział jestem i coraz lepiej. Bardzo mi się podoba ta gra. Lokacje mega klimatyczne. No dali rade i nie trzeba było dawać małego przydupasa wkurzającego.
August 29Aug 29 Przydupas był wkurzający tylko w jedynce, w Requiem pokochałem gówniaka, jak własnego syna
August 29Aug 29 Godzinę temu, Donatello1991 napisał(a):10 rozdział jestem i coraz lepiej. Bardzo mi się podoba ta gra. Lokacje mega klimatyczne. No dali rade i nie trzeba było dawać małego przydupasa wkurzającego.Więcej walki, czy stealth, do czego to najbardziej podobne?
August 29Aug 29 5 godzin temu, Wredny napisał(a):Przecież dwójka była o kilka klas wyżej, wszystkiego było lepiej i więcej - walki również.Tutaj proporcje są podobne - trochę łamigłówek, skakania, dużo zwiedzania i fabularnej ekspozycji, co jakiś czas przerywanej okazjonalnymi starciami - bardzo dobrze wyważona gierka.Czyli trzeba było ciągnąć dalej, gulp. Może kiedyś
August 29Aug 29 1 minutę temu, KrYcHu_89 napisał(a):Więcej walki, czy stealth, do czego to najbardziej podobne?Walki oczywiście, ale skradanie jest przed....no nie będę spoilerował, więc przed czymś. No nie jest to tomb raider czy uncharted, ale skakanko, wspinaczka, zagadki są. Takie dobre Sony Template ale nie od Sony.
August 29Aug 29 5 minut temu, KrYcHu_89 napisał(a):Więcej walki, czy stealth, do czego to najbardziej podobne?Stealth nie ma w tej odsłonie praktycznie wcale, a najbardziej podobne jest do wciąż jeszcze aktualnie najnowszej trylogii Tomb Raider (oczywiście oprócz walki, bo tu mamy bliskie spotkania z ostrzami, zamiast łuku).
August 29Aug 29 Irytujace jest za to to, że dostajemy się do jakieś lokacji jako jedyni, bo jedyni posiadamy klucz, otwieramy wrota, których nikt nie otwierał od setek lat a tutaj, niespodzianka, przeciwnicy już są. Zero logicznego wytłumaczenia, bo tak i już. Wybija to mocno z imersji.
August 29Aug 29 Też mnie to dzisiaj parę razy uderzyło.Ale ogólnie to mała pierdoła, bo gierka jest fenomenalna i ciężko się oderwać.@KrYcHu_89 - jednak w drugiej połowie gry jest tu całkiem sporo stealth, ale trochę na innych zasadach niż w poprzednich dwóch częściach (więcej nie napiszę, żeby nie spoilerować).
August 29Aug 29 1 godzinę temu, LukeSpidey napisał(a):Irytujace jest za to to, że dostajemy się do jakieś lokacji jako jedyni, bo jedyni posiadamy klucz, otwieramy wrota, których nikt nie otwierał od setek lat a tutaj, niespodzianka, przeciwnicy już są. Zero logicznego wytłumaczenia, bo tak i już. Wybija to mocno z imersji.Od zawsze tak było ;]Indiana, Nathan, Lara, zawsze odkrywali stare mechanizmy, a później okazało się że innym wejściem włazi 300 nazistów ;]
August 30Aug 30 No bo naziści wpierdaali się brutal force 200 ton dynamitu a Indiana sprytem po cichu?
August 30Aug 30 Spoko gierka. Eksploracja jak w Uncharted. Nawet skały i deski po których można się wspinać tak samo maźnięte na biało (tak wiem, nie tylko w uncharted). Tylko zamiast pistoletów są sztylety, przynajmniej na razie. Walka prosta ale nie prostacka, nawet daje satysfakcję. Grafika bardzo ładna. Zaraz będę kontynuował do niedzielnej kawki.
August 30Aug 30 Skończone. 10 godzin na liczniku. Wspaniała przygoda. Gra bardzo wciąga, ma kilka mocnych momentów fabularnych. Od siebie polecam.
August 31Aug 31 Miałem poczekać, ale nie mogłem się powstrzymać i już zacząłem. Po typowym drewnie i ociężałości poprzednich Plague Tale jestem zaskoczony jak to się responsywnie rusza, a do tego gra wciąż wygląda naprawdę fantystycznie. Naprawdę mamy tu do czynienia w czymś stylu wspomnianego Sony The Game. Jeśli cała gra trzyma taki poziom jak początek to Francuzi naprawdę ugotowali
August 31Aug 31 15 minut temu, ASX napisał(a):Miałem poczekać, ale nie mogłem się powstrzymać i już zacząłem. Po typowym drewnie i ociężałości poprzednich Plague Tale jestem zaskoczony jak to się responsywnie rusza, a do tego gra wciąż wygląda naprawdę fantystycznie. Naprawdę mamy tu do czynienia w czymś stylu wspomnianego Sony The Game.Jeśli cała gra trzyma taki poziom jak początek to Francuzi naprawdę ugotowaliIm dalej tym lepiej. Nawet walka mi się spodobała.
August 31Aug 31 W dniu 29.08.2026 o 21:21, LukeSpidey napisał(a):Irytujace jest za to to, że dostajemy się do jakieś lokacji jako jedyni, bo jedyni posiadamy klucz, otwieramy wrota, których nikt nie otwierał od setek lat a tutaj, niespodzianka, przeciwnicy już są. Zero logicznego wytłumaczenia, bo tak i już. Wybija to mocno z imersji.Nie przejmowałbym sie tym. W trailerze gta6 jest to samo. Goniące nas radiowozy respownuja sie w miejsciach gdzie nie powinny i wyjeżdżają na nas dosłownie ze scian. Gra za 1.5 miliarda dolarów a błędy te same
August 31Aug 31 Ukończone w 11h. Gra obok RE9 i Saros to na razie moje top 3 tego roku. Fantastyczna przygoda, a miałem początkowo olać. Nie żałuję ani grosza.
August 31Aug 31 5 minut temu, Boomcio napisał(a):Tak, bo to nie są zwykłe jaskinie. To jaskinie trekkingowe.Marvela?