Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Resonance: A Plague Tale Legacy

Featured Replies

4 godziny temu, Donatello1991 napisał(a):

Skończyłem 5 rozdziałów na ten moment i jest dobrze. Optymalizacja rewelacyjna i graficznie bardzo dobrze. Muzyka wymiata. Fabuła bardzo interesująca, ale niektóre rzeczy przewidywalne. Jedynie walka taka mehh.

Zagadki proste, ale fajnie zrobione. Przyjemny start sezonu growego.

Czyli w zasadzie wszystko to za co pokochalismy plage.

Edited by Schranz1985

• Replies 127
  • Views 8.3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Przedwczoraj ukończyłem i nawet wbiłem platynkę. Fantastyczna gierka, gameplayowo najlepsza z całej serii, fabularnie nie tak dobrze, jak w Requiem, ale ciężko było uderzyć w tak przejmujące tony, nie

• SpacierShark123
    SpacierShark123

Wczoraj przed snem skończyłem, dla mnie czarny koń jak na razie tego roku. Nie bawiłem się z żadnym akcyjniakiem tak dobrze od Uncharted 4, poczucie przygody, piękna grafika, przyjemne postacie a do t

• KrYcHu_89
    KrYcHu_89

Coś mi w tej grze nie pasuje, podobnie jak w The Sinking City 2. Porzucenie tożsamości na rzecz Ragnarakowości i Residentowości. A były takie ładne, unikatowe.

Gra się przyjemnie. Na pewno lepiej, niż ostatnie wypociny Dontnod, więc to już duży plus. Do tego pomimo, że mechanika walki jest dość sprosta to na pewno jest przyjemniejsza niż wielu tytułach AA, w które w ostatnim czasie grałem. Zagadki są proste, ale z drugiej strony to nie jest gra, żeby sobie strzępić na niej szare komórki. Z przyjemnością skończę przed zalewem zbliżających się mega hitów.

Więcej tutaj walki niż w poprzednikach, mniej zamulania? 1 jeszcze jako tako wymęczyłem, przy 2 zasnąłem po circa 2 godzinach

Przecież dwójka była o kilka klas wyżej, wszystkiego było lepiej i więcej - walki również.
Tutaj proporcje są podobne - trochę łamigłówek, skakania, dużo zwiedzania i fabularnej ekspozycji, co jakiś czas przerywanej okazjonalnymi starciami - bardzo dobrze wyważona gierka.

Teraz, Wredny napisał(a):

Przecież dwójka była o kilka klas wyżej, wszystkiego było lepiej i więcej - walki również.
Tutaj proporcje są podobne - trochę łamigłówek, skakania, dużo zwiedzania i fabularnej ekspozycji, co jakiś czas przerywanej okazjonalnymi starciami - bardzo dobrze wyważona gierka.

Nieprawda.

Klimatu więcej było w jedynce, w dwójce ciężko było tylko wokół Areny, później już było po prostu ślicznie wszędzie. Oczywiście poza samą końcówką.

W jedynce klimat śmierci był cały czas, a wizyty u Inkwizycji to był koszmar.

Postacie również były ciekawsze w jedynce.

Graliśmy w dwie różne gry najwyraźniej - jedynka to spoko historyjka, drewniany gameplay i niezłe postacie, ale dwójka to już niesamowite przeżycie, mocno rozbudowana, kompetentna warstwa grywalnościowa i wybitna warstwa fabularna.
Resonance też stawiam wyżej niż Innocence, choćby jako grę samą w sobie - fabularnie jeszcze się waham.

10 rozdział jestem i coraz lepiej. Bardzo mi się podoba ta gra. Lokacje mega klimatyczne. No dali rade i nie trzeba było dawać małego przydupasa wkurzającego.

Przydupas był wkurzający tylko w jedynce, w Requiem pokochałem gówniaka, jak własnego synawub

Godzinę temu, Donatello1991 napisał(a):

10 rozdział jestem i coraz lepiej. Bardzo mi się podoba ta gra. Lokacje mega klimatyczne. No dali rade i nie trzeba było dawać małego przydupasa wkurzającego.

Więcej walki, czy stealth, do czego to najbardziej podobne?

5 godzin temu, Wredny napisał(a):

Czyli trzeba było ciągnąć dalej, gulp. Może kiedyś

1 minutę temu, KrYcHu_89 napisał(a):

Walki oczywiście, ale skradanie jest przed....no nie będę spoilerował, więc przed czymś. No nie jest to tomb raider czy uncharted, ale skakanko, wspinaczka, zagadki są. Takie dobre Sony Template ale nie od Sony.

5 minut temu, KrYcHu_89 napisał(a):

Stealth nie ma w tej odsłonie praktycznie wcale, a najbardziej podobne jest do wciąż jeszcze aktualnie najnowszej trylogii Tomb Raider (oczywiście oprócz walki, bo tu mamy bliskie spotkania z ostrzami, zamiast łuku).

Irytujace jest za to to, że dostajemy się do jakieś lokacji jako jedyni, bo jedyni posiadamy klucz, otwieramy wrota, których nikt nie otwierał od setek lat a tutaj, niespodzianka, przeciwnicy już są. Zero logicznego wytłumaczenia, bo tak i już. Wybija to mocno z imersji.

Też mnie to dzisiaj parę razy uderzyło.
Ale ogólnie to mała pierdoła, bo gierka jest fenomenalna i ciężko się oderwać.

@KrYcHu_89 - jednak w drugiej połowie gry jest tu całkiem sporo stealth, ale trochę na innych zasadach niż w poprzednich dwóch częściach (więcej nie napiszę, żeby nie spoilerować).

1 godzinę temu, LukeSpidey napisał(a):

Irytujace jest za to to, że dostajemy się do jakieś lokacji jako jedyni, bo jedyni posiadamy klucz, otwieramy wrota, których nikt nie otwierał od setek lat a tutaj, niespodzianka, przeciwnicy już są. Zero logicznego wytłumaczenia, bo tak i już. Wybija to mocno z imersji.

Od zawsze tak było ;]

Indiana, Nathan, Lara, zawsze odkrywali stare mechanizmy, a później okazało się że innym wejściem włazi 300 nazistów ;]

Spoko gierka. Eksploracja jak w Uncharted. Nawet skały i deski po których można się wspinać tak samo maźnięte na biało (tak wiem, nie tylko w uncharted). Tylko zamiast pistoletów są sztylety, przynajmniej na razie. Walka prosta ale nie prostacka, nawet daje satysfakcję. Grafika bardzo ładna. Zaraz będę kontynuował do niedzielnej kawki.

Skończone. 10 godzin na liczniku. Wspaniała przygoda. Gra bardzo wciąga, ma kilka mocnych momentów fabularnych. Od siebie polecam.

Miałem poczekać, ale nie mogłem się powstrzymać i już zacząłem. Po typowym drewnie i ociężałości poprzednich Plague Tale jestem zaskoczony jak to się responsywnie rusza, a do tego gra wciąż wygląda naprawdę fantystycznie. Naprawdę mamy tu do czynienia w czymś stylu wspomnianego Sony The Game.

Jeśli cała gra trzyma taki poziom jak początek to Francuzi naprawdę ugotowali

15 minut temu, ASX napisał(a):

Miałem poczekać, ale nie mogłem się powstrzymać i już zacząłem. Po typowym drewnie i ociężałości poprzednich Plague Tale jestem zaskoczony jak to się responsywnie rusza, a do tego gra wciąż wygląda naprawdę fantystycznie. Naprawdę mamy tu do czynienia w czymś stylu wspomnianego Sony The Game.

Jeśli cała gra trzyma taki poziom jak początek to Francuzi naprawdę ugotowali

Im dalej tym lepiej. Nawet walka mi się spodobała.

W dniu 29.08.2026 o 21:21, LukeSpidey napisał(a):

Nie przejmowałbym sie tym. W trailerze gta6 jest to samo. Goniące nas radiowozy respownuja sie w miejsciach gdzie nie powinny i wyjeżdżają na nas dosłownie ze scian. Gra za 1.5 miliarda dolarów a błędy te same lapka

Tradycyjnie też w grobowcach zamkniętych od setek lat mamy świecące się pochodnie? D

Tak, bo to nie są zwykłe jaskinie. To jaskinie trekkingowe.

5 minut temu, Boomcio napisał(a):

Tak, bo to nie są zwykłe jaskinie. To jaskinie trekkingowe.

Marvela?