September 1Sep 1 Super gierka, nawet walka co do której miałem największe obawy, bo na gameplayach nie wyglądała za ciekawie, daje radę.Jesteśmy na 3 uderzenia każdego przeciwnika, ale zabicie przeciwnika przywraca nam 1 segment zdrowia, więc bardzo często trzeba balansować na granicy śmierci i mają jeden pasek podejmować decyzję czy dobić przeciwnika i odzyskać trochę zdrowia czy walczyć bardziej defensywnie. Prosty pomysł, ale super się tu sprawdza.Walka to standard, atak, blok, kopnięcie, przyciągniecie linką, unik, rzut nożem, do tego jakieś proste kombinacje, ale jest szybka, responsywna i satysfakcjonująca.Zagadki jak w Uncharted albo Tomb Raiderze, postacie sympatyczne, oprawa audiowizualna wspaniała. Naprawdę fajne zaskoczenie
September 1Sep 1 Przedwczoraj ukończyłem i nawet wbiłem platynkę.Fantastyczna gierka, gameplayowo najlepsza z całej serii, fabularnie nie tak dobrze, jak w Requiem, ale ciężko było uderzyć w tak przejmujące tony, nie mając młodszego braciszka pod opieką.Tak czy siak naprawdę udany tytuł i podobnie jak przy poprzedniej odsłonie tak i tutaj znowu napiszę, że kolejną gierkę od tego studia znowu biorę w w ciemno na premierę - 8/10.
September 1Sep 1 Godzinę temu, messer33 napisał(a):Na ile h gierka?W sumie to cholera wie, bo nie wiedzieć czemu exophase akurat w tym przypadku nie pokazuje mi czasu
September 1Sep 1 31 minut temu, Wredny napisał(a):W sumie to cholera wie, bo nie wiedzieć czemu exophase akurat w tym przypadku nie pokazuje mi czasu Dużo zamieszania z platynką czy główny problem to jakieś znajdźki tylko?
September 1Sep 1 24 minuty temu, suteq napisał(a):Dużo zamieszania z platynką czy główny problem to jakieś znajdźki tylko?W sumie trzeba tylko uważać na "Resonance", czyli skill pointy do rozwoju umiejętności.W lokacjach są poukrywane takie błyszczące "muszelki" i w całej grze jest ich 200, a do rozwinięcia wszystkiego na maksa potrzebujemy 165.Ja znalazłem 181, ale faktycznie trzeba trochę poszperać czasami.Wszystkie inne znajdźki da się ogarnąć poprzez chapter select, ale te pierdoły trzeba zbierać na bieżąco, bo inaczej lipa
September 1Sep 1 Uncharted z mieczami, takie mam wrażenie grając w Resonance, ale to na plus bo fabuła wciąga, widoczki zacne, a walka choć ma proste zasady to bywa całkiem widowiskowa. 4 rozdział dopiero ale gra się bardzo dobrze.
September 1Sep 1 Są jakieś odniesienia/nawiązania/spoilery z poprzednich części czy można grać od razu w to?
September 1Sep 1 Teraz, Luqat napisał(a):Są jakieś odniesienia/nawiązania/spoilery z poprzednich części czy można grać od razu w to?Można grać spokojnie od razu w to. To całkowicie odrębna historia z nowymi, poza Sophią, bohaterami. Może będą jakieś mrugnięcia okiem dla grających w Plague Tale 1 i 2, ale na razie nic nie zauważyłem.
September 1Sep 1 7 godzin temu, Wredny napisał(a):W sumie to cholera wie, bo nie wiedzieć czemu exophase akurat w tym przypadku nie pokazuje mi czasu Dużo nowych gier tak tam ma, pojawia się z reguły po kilku dniach od premiery (oni wrzucają coś gry manualnie, żeby było widać już przed premierą osiągnięcia i potem robią update store id), ale teraz coś chyba sezon urlopowy, bo nawet Sinking City 2 mi nie pokazuje, a to już miało premierę dobry tydzień temu, czy dwa :). Na konsoli pokazuje normalnie.
September 2Sep 2 Pewnie znowu jakieś problemy z PSN, bo z xboxa pokazuje czas gryChyba jestem gdzieś w połowie to dalej bardzo dobra gra, co mi trochę przeszkadza to jaki karykaturalno komiksowy sposób została przedstawiona cywilizacja Minojska, kłóci się to dla mnie trochę z próbą opowiadania dojrzałej historii, no ale poprzednie części też miały taką konwencje (papież w jedynce) więc może się czepiam.
September 3Sep 3 Wczoraj przed snem skończyłem, dla mnie czarny koń jak na razie tego roku. Nie bawiłem się z żadnym akcyjniakiem tak dobrze od Uncharted 4, poczucie przygody, piękna grafika, przyjemne postacie a do tego fabuła która była interesująca chociaż liczyłem że będzie bardziej skomplikowana pod koniec. Bieganie po ruinach, skakanie i rozwiązywanie zagadek niczym właśnie w topowych grach od ND, system walki równie przyjemny i widowiskowy. Naprawdę od czasów U4 nie pamiętam bym zassał się tak mocno w tego typu produkcje, uważam że ten wychwalany 007 dla mnie jest półkę niżej od tego co tu wysmażyli. Poczekam trochę i kupie z przyjemnością wersje PS5 w pudełeczku do kolekcji a gra sama w sobie zachęciła mnie do dokończenia drugiej odsłony którą porzuciłem( jedynkę odpuszczam bo kompletnie mi nie siadła). Ta gra powinna być przykładem dla studiów starających na siłę wpychać się wszędzie babeczki jak zrobić przyjemną postać kobiecą bo ani razu nie odczułem dyskomfortu z tym związanego. Nie jest chamska, nie posiada cech męskich wrzucanych na siłę i jest rozsądne to że ma dwa ostrza i cechuje się zwinnością/szybkością a nie jak w co poniektórych tytułach siłuje się z 2 razy większymi facetami i rzuca nimi jak kukłami. Mocna 8 i mam nadzieje patrząc na zakończenie że dostaną zielone światło na kolejną odsłonę w tym klimacie.
September 4Sep 4 Dzisiaj skończyłem, zeszło mi ok 15 godzin ale starałem się lizać ściany mając nadzieje na to że rozwinę postać maksymalnie co się nie udało.Bardzo przyjemne liniowe action-adventure i jedna z lepszych gier w jakie grałem w tym roku w Game Passie. Piękna oprawa zarówno wizualnie jak i w warstwie audio, fajny klimat przygody, która zaczyna się dosyć lekko ale z każdą godziną coraz bardziej gęstnieje, podobnie jak w poprzednich Plague Tale.Z minusów to na pewno nie jestem fanem tego jak luźno gra podchodzi do kwestii historycznych i mitologicznych, przekształcając je bardzo swobodnie i w karykaturalny sposób, poza tym nie przypadły mi do gustu przecietne sekwencje skradankowe, których pod koniec robi się za dużo, całkowicie generyczny design głównego przeciwnika który wygląda i funkcjonuje dokładnie tak samo jak w Aphellione którego niedawno ogrywałem. Gdzie nie gdzie również ,szczególnie w reżyserii cutscenek, widać też skromny budżet. Ale mimo wszystko gra całościowo robi dobre wrażenie.
September 5Sep 5 Cudowna gra podchodząca pod branżowe dzieło sztuki. Bardzo emocjonalna i smutna historia, doskonale zazębia się z PT Requiem, aż mam ochotę teraz przejść te drugą ale za dużo nowości obecnie. Cała ta trylogia ma w sobie coś wyjątkowego, do tego cudowna muzyka. Dla mnie jedna z perełek tego roku.
September 5Sep 5 W dniu 1.09.2026 o 08:58, Wredny napisał(a):W sumie to cholera wie, bo nie wiedzieć czemu exophase akurat w tym przypadku nie pokazuje mi czasu Polecam playtracker.netMi tam od razu wyświetlało.
September 5Sep 5 Fajnie się w to gra, stała się bardziej dynamiczna i szybka, klimat Włoch też robi swoją robotę. Co prawda, dopiero zacząłem czwarty rozdział, zobaczymy, co później gierka przyniesie za niespodzianki. Na razie jestem na tak. Miła odskocznia od powolnych poprzedniczek.
September 5Sep 5 48 minut temu, Schranz1985 napisał(a):Czy to prawda ze w tej grze jest czarny Dedal?🤣🤣🤣Yup - też miałem lekkie Żeby było jeszcze "śmieszniej" to Tezeuszspoilerjest kobietąale to powiedzmy jest jakoś fabularnie uzasadnione, więc niech będzie.Tak czy siak oprócz tego nie ma się zbytnio do czego przyczepić, a Sophia jest bardzo fajną kobiecą postacią.
September 6Sep 6 W sumie tylko sam początek to teren dzisiejszych Włoch,a potem akcja przenosi się na tereny dzissiejszej Grecji. Ale i tak nie ma to większego znaczenia, bo im im dalej tym gra coraz bardziej odchodzi od historycznych konwencji. Szkoda bo zagrałbym w grę w tych klimatach, w tej oprawie, która bardziej realistycznie podchodzi do tematu i zawiera mniej elementów ponadnaturalnych.