Jump to content

Sign in to follow this  
molly

Przepisy

Recommended Posts

Będę robił dziś domowe burgery, mięso wyjąłem z zamrażary. Jakiś przepis by się przydał, chociaż chyba wrzucę do mięcha jajka (właśnie sobie przypomniałem, że wczoraj je zjadłem i nie mam), trochę bułki tartej, musztardy, pieprzu soli i to wszystko?

Specjalnie dziś byłem na rynku po czerwoną cebulę, ale nigdzie nie mieli, wszędzie biała.

Share this post


Link to post


Jajka i bułka do mięsa? Zrobisz mielone a nie burgery :) do dobrego mięsa tylko szczypta pieprzu, odrobina Worcestershire, może jakieś świeże zioła jak ktoś lubi (pietruszka), ewentualnie musztarda, ale nie wyrabiać za długo żeby mięso miało strukturę. 2-4 minut z każdej strony smażyć, dać mięsu odpocząć i wcinać.

  • Upvote 2

Share this post


Link to post

Hmm te jalapeno w jajku, bułce i serkiem w środku po usmażeniu chyba tracą nieco na właściwościach pikantnych.

W ogóle to się wkręciłem w ostre papryki - kupiłem w Carefourze ostatnio słoik pół litrowy - papryczek chili - tyle że to konserwowe, ale i tak taka papryczka dodana do sosu, dodała fajnej pikanterii :)

Share this post


Link to post

Cofam co napisałem o nieostrości, piję mleko i dalej piecze, pali cały ryj w środku, łącznie z ustami.

Share this post


Link to post

Siedzę dzisiaj sam w domu i mam sobie SAM zrobić obiad, bo kobita będzie wieczorem.

No lipa. Chyba se zamówię pizzę. Ale nie...

Mam ochotę na mięcho.

Upiekłbym coś naczyniu żaroodpornym, jakieś mięcho, warzywa. Coś polecacie?

Bo ile można jeść pierogi/bigos/gołąbki/krokiety (jakie mama laski nam wysyła - mamy full zamrażarę tego).

Ile można jeść zupy, ziemniaki z surówkami i mięsem?

Jakoś nie mam pomysłu na żarcie.

Fast fooda na mieście też żadnego nie chce.

Rudiok HELP!

Share this post


Link to post

Za późno Panie ;) zrób se next time zapiekankę z ziemniaków i mięsa mielonego. Ziemniaki obgotowujesz lekko, mięso smażysz, robisz szybki sos beszamelowy (masło, mąka, mleko, sól, pieprz) plus co tam w lodówce jest (groszek, boczek, papryka) i układasz warstwowo w naczyniu, zalewając beszamelem każdą warstwę i na wierzch ser żółty. Zapiekasz jakieś 30-45 minut (trzeba sprawdzać) i gotowe.

 

Z szybkiego mięcha też polecam golonki z indyka, wystarczy czosnek, liść laurowy, ziele, sól, wrzucasz do naczynia, olejem podlewasz i pieczesz aż będzie ładnie rumiane.

 

A już mega szybka jest polędwica wieprzowa. Obsmażasz z każdej strony na mocnym ogniu po kilka minut, potem do piekarnika na 20-30 minut żeby doszła (zależy jaka waga) i szama. Albo kroisz w plastry i smażysz po 3-4 minuty z każdej strony i podajesz z sosem jakimś (pieczarkowy np.).

  • Upvote 1

Share this post


Link to post

Muszę się pochwalić, że dziś po raz pierwszy użyłem w końcu garnka do grzania na parze. Cukinie robiłem więc wyszło, ale już nie mogę się doczekać, jak będę robił piersi z kurczaka:) Jakie to będzie zdrowe (no poza tymi sterydami). Ciągle smażę i smażę i już mi to bokiem wychodzi. Jeszcze rodzice laski robią nam paczki ze swojskimi wyrobami: pierogi, krokiety, które też smażymy (oczywiście wędliny, kiełbachy i inne swojskie mięso - spoko).

No, a dzisiaj zrobiłem to: http://www.mniammniam.com/Makaron_z_cukinii_w_sosie_smietanowo_serowym___prawie_fit___-19151p.html

I wyszło dobrze.

Szkoda tylko, że szukam jakichś dziwnych przepisów, a podstaw nie znam. Chciałbym umieć robić sos pieczeniowy :/

Edited by grzybiarz

Share this post


Link to post

Tylko pamiętaj żeby czymś wyłożyć naczynie jak będziesz ryby gotować (ja używam np liści z kapusty), bo potem rybą jedzie. A sam parowar świetna sprawa, sałatka jarzynowa z jarzyn na parze smakuje o niebo lepiej.

Share this post


Link to post

PRODUCT PLACEMENT

obiad.JPG

Nie dostałes sraki po tym sosie ? widze ze bardzo smietanowy ja mam zawsze srake po takich .Lepiej zabielać monką.Młode ziemnaczki z koperkiem  na plus .

Edited by Mecenas
  • Upvote 1

Share this post


Link to post

Już nie pamiętam, bo to było w maju. Ja wolę bardziej śmietanowy, niż sypać mąką. Po smietanie nie mam sr.aki, ale jak piję kawę z mlekiem... to zar

Share this post


Link to post

Zrobiłem dziś na obiad zupę czosnkową. Boże jakie to dobre! W ogóle to był mój debiut jeśli chodzi o zupy. Jakbym wiedział że to takie proste, to już wcześniej bym coś dłubał. Teraz chyba częściej będę robił zupy. 

http://zmiksowani.pl/przepis/979922

 

A na drugie klasyczne pieczonki na blaszce w piekarniku. Pojechałem po ostrości, ale nikt w domu nie narzekał.

Share this post


Link to post

Tą zupą czosnkową to mnie nakręciłeś.

 

 

Zorbie sobie chyba dzisiaj, tylko masła nie dam bo nie używam. 

Share this post


Link to post

spoko przepis na zimę, tylko później wydech że trzeba w domu siedzieć :)

Bo to jest przepis dla singli.

image_400x400.jpg

Share this post


Link to post

Siemankoi, polecicie jakis fajny przepis na zarcie na impreze, tylko nie zadna sałatka, na pewno bede robil quritto ale chce cos jeszcze sycacego do tego dorzucić, najlepiej aby było smaczne, proste no i nie za drogie :)

Share this post


Link to post

A Tobie stary do wanny wchodził? Przecież on polecił podobny temat.

Share this post


Link to post

Wyjąłem mięso mielone, mam makaron, mam pesto pomidorowe. To co, połączyć to wszystko + dodać cebulę czosnek i przyprawy? Bo nie chce mi się iść po pomidory w puszce, a nie wiem czy to pesto pomidorowe będzie ok.


Rudiok, jakieś pomysły?:)

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

25 maja 2018 roku zacznie obowiązywać w Polsce Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane jako "RODO", "ORODO", "GDPR" lub "Ogólne Rozporządzenie o Ochronie Danych"). W związku z tym prosimy o zapoznanie się ze zaktualizowaną Polityką prywatności Privacy Policy.