Jump to content

Sign in to follow this  
Harbuz

Pizza

Recommended Posts

Nie no Mejm, co do tej oliwy to prócz czosnku, dałem paprykę i pewnie ta była mokra i spleśniała :/

Share this post


Link to post


Wow, ale smakowity wątek ^0^

 

Ja osobiście najbardziej lubię pepperoni na cienkim cieście, z podwójnym serem i serowym brzegiem. Nie odważyłem się jeszcze samemu coś takiego spróbować. Czy może ktoś mi doradzić jak taki serowy brzeg zrobić? Czy muszę o czymś pamiętać czy wystarczy po prostu więcej ciasta? Z góry dzięki ;)

Share this post


Link to post
Wow, ale smakowity wątek ^0^

 

Ja osobiście najbardziej lubię pepperoni na cienkim cieście, z podwójnym serem i serowym brzegiem. Nie odważyłem się jeszcze samemu coś takiego spróbować. Czy może ktoś mi doradzić jak taki serowy brzeg zrobić? Czy muszę o czymś pamiętać czy wystarczy po prostu więcej ciasta? Z góry dzięki

 

 

Musisz wyciąć takie małe "słupki" z sera żółtego i zawijasz to w cieście. Konkretnie w końcówkach - brzegach pizzy wink.gif

 

  • Like 1

Share this post


Link to post
1 minutę temu, RaiD napisał:

Musisz wyciąć takie małe "słupki" z sera żółtego i zawijasz to w cieście. Konkretnie w końcówkach ;)

 

Dzięki za info! To zdecydowanie do ogarnięcia ^0^

Share this post


Link to post

Tak. Nic się nie bój tylko działaj spokojnie wink.gif pamiętaj tylko by ciasto tak rozciągnąć by na brzegach mieć zapas do zawinięcia. A i co ważne to to by ten ser był zamknięty stosunkowo cienką warstwą - połowa grubości pizzy. To jest ważne bo inaczej będzie to wyglądać jak basen smile.gif generalnie na pewno sobie poradzisz wink.gif daj znać jak wyszło;)

 

 

  • Like 1

Share this post


Link to post

No, cos tu nie gra, prawda?

Share this post


Link to post
6 godzin temu, RaiD napisał:

Tak. Nic się nie bój tylko działaj spokojnie wink.gif pamiętaj tylko by ciasto tak rozciągnąć by na brzegach mieć zapas do zawinięcia. A i co ważne to to by ten ser był zamknięty stosunkowo cienką warstwą - połowa grubości pizzy. To jest ważne bo inaczej będzie to wyglądać jak basen smile.gif generalnie na pewno sobie poradzisz wink.gif daj znać jak wyszło;)

 

 

 

Dzięki wielkie! Zawsze szedłem na łatwiznę i zamawiałem pizzę właśnie z tym serowym brzegiem. Muszę kiedyś spróbować. Połowa grubości pizzy, got it. Jeśli się zdecyduję, na pewno dam znać jak poszło.

 

5 godzin temu, grzybiarz napisał:

Hmmm

 

5 godzin temu, Mejm napisał:

No, cos tu nie gra, prawda?

 

5 godzin temu, Rozi napisał:

Dyskusja dwóch alterów, coś pięknego.

 

5 godzin temu, messer88 napisał:

^0^

 

Nie wiem skąd przekonanie u długoletnich użytkowników forum, że normalna rozmowa o pizzy (pytałem poważnie, chciałbym umieć coś więcej niż kotlet, sałatka i ziemniaki :))  jest ustawką alterów (i do tego bez żadnych dowodów, ale spoko).

 

5 godzin temu, RaiD napisał:

tzn ? :)

 

Po prostu dłużej urzędujący użytkownicy chcą nam dopiec (mam nadzieję, że kawałek pizzy :)). Nie przejmowałbym się tym za bardzo. Jeszcze raz dzięki za odpowiedź!

Share this post


Link to post

Dawno nie dawałem fotki Pizzy 

 

Ostatnia jaka pizze robiłem była na bardzo cienkim cieście, które dojrzewało 24h w lodówce.

Było bardzo sprężyste i  łatwo było je ugnieść na takie cieniutkie.

 

HRgXmBo.jpg

 

oraz zbliżenie po wyjęciu z piekarnika. 

 

8nR2xYA.jpg

 

5suRH2k.jpg

 

yrmt4J1.jpg

 

W przyszłym tygodniu chyba muszę zrobić pizzę bo chodzi za mną od jakiegoś czasu :) 

 

  • Upvote 7
  • Like 1

Share this post


Link to post

A ja dzisiaj nie mam obiadu i chyba w polo kupię gotowca. Giusseppe najlepsza z gotowych?

Share this post


Link to post
5 minut temu, grzybiarz napisał:

A ja dzisiaj nie mam obiadu i chyba w polo kupię gotowca. Giusseppe najlepsza z gotowych?

 

Od wielu lat nie kupowałem gotowej Pizzy z marketu.

Ale polecam Ci byś zobaczył nie mrożone, a takie w lodówkach gotowe tylko do podgrzania. 

Lub dodać trochę grosza i zamówić w lokalu z dowozem do domu. 

Share this post


Link to post
34 minuty temu, grzybiarz napisał:

A ja dzisiaj nie mam obiadu i chyba w polo kupię gotowca. Giusseppe najlepsza z gotowych?

Sprawdź Felicianę, też od doktora Oedgera.

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
2 godziny temu, Tynio napisał:

Ostatnia jaka pizze robiłem była na bardzo cienkim cieście, które dojrzewało 24h w lodówce.

Robilem ostatnio taka sama. Garowana 24h. I wiecej nie wracam do starego przepisu.

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
2 godziny temu, Tynio napisał:

8nR2xYA.jpg

 

 

Na początku pomyślałem, że to mule. Gdybym umiał gotować, zrobiłbym pizzę z mulami. I gumą do żucia.

Share this post


Link to post

Mniam, wyglądają lepiej niż pizze z tych wszystkich osranych sieciówek pokroju Da Grass czy PizzaHut.

  • Thanks 1

Share this post


Link to post
53 minuty temu, Paolo de Vesir napisał:

Mniam, wyglądają lepiej niż pizze z tych wszystkich osranych sieciówek pokroju Da Grass czy PizzaHut.

 

Dziękuję bardzo.

Pizzę robię od około 10 lat i co jakiś czas staram się eksperymentować (lekko modyfikować)

Okazuje się, że ostatni rok tylko utwierdził mnie że nie ma co kombinować z samym ciastem bo i tak podobnie już wychodzi, a wymiana piekarnika na nowy i bardziej nowoczesny skróciła czas pieczenia z 12 minut do 9 minut. 

Nie mam czasu to ciasto rośnie przez około 1-1,5h i nakładam dodatki, jak mam więcej czasu to ciasto ląduje  na 24h w lodówce w takiej postaci. 

 

oHJsnEx.jpg

 

Zmieniam tylko dodatki, które staram się by były dobre jakościowo wiec pewnie i lepiej smakuje od jak to nazwałeś "sieciówek" 

To moja pasja więc i jem z przyjaciółmi czy rodziną wiec i od wielu lat nie jadłem pizzy kupnej. 

Jednak wiele lat temu na wakacjach trafiłem do pizzerii gdzie mieli piec opalany drewnem i naprawdę była smaczna.

 

  • Upvote 1

Share this post


Link to post

Pizzeria Neapolitańska 485Grad w Kolonii, po prostu poezja. Pizzę robią w piecu gazowym, w temperaturze 485 stopni, a ciasto dojrzewa 72 godziny.

4e9b938d3ee429c4654ec925c4d550a7.jpg

Share this post


Link to post
8 minut temu, basbot11 napisał:

Pizzę robią w piecu gazowym

giphy.gif

Share this post


Link to post

Czekam na pizze ogrzewaną prętami graffitowymi

  • Haha 1

Share this post


Link to post

Neapolitanska oczywiscie najlepsza ale tylko i wylacznie z pieca opalanego drewnem. Zadne tam kombinacje.

 

W Gdansku ostatnio odkrylem Pizzerie Napoli na Oruni. Prawie tak dobra jak Francesco w Gdyni. Ogolnie to tego typu pitce jeszcze chyba malo popularne u nas, pewnie niedlugo dopiero zacznie sie moda

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

25 maja 2018 roku zacznie obowiązywać w Polsce Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane jako "RODO", "ORODO", "GDPR" lub "Ogólne Rozporządzenie o Ochronie Danych"). W związku z tym prosimy o zapoznanie się ze zaktualizowaną Polityką prywatności Privacy Policy.