Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

One Step Beyond 1959-1961

Featured Replies

Opublikowano

Wklejam z innego forumka 

Wybaczcie, że dla jednego serialu robię osobny temat, ale to zbyt ważny rozdział w tzw. golden age of television by wrzucić go do całej reszty. Dla podkreślenia znaczenia tej ery trzeba wspomnieć, że ze Studio One powstało m.in. w 1954 Twelve angry men, które pózniej zekranizował Sidney Lumet, ale to przede wszystkim scenariusz ogrywał kluczową rolę. Warto dodać, że w tych spiętych politycznie czasach seriale miały przekaz nieco głębszy niż można było się początkowo spodziewać. Dużo z nich pod przykrywką gatunku mystery krytykowało amerykański styl życia, mrzonki o american dream, pusty konsumpcjonizm czy też słabą konstrukcję psychiczną ludzi powszechnie widzianych jako zadowolonych z życia. Z One Step Beyond nie jest inaczej choć dla mnie clue całej zabawy z tym dziełem Johna Newlanda polega na tym, że wszystkie przedstawione historie są autentyczne i do sprawdzenia dla ciekawskich w internecie. Większość motywów poszczególnych odcinków opiera się na niezweryfikowanym  naukowo doświadczeniu OOBE, teleportacji czy kinestyce. Z perspektywy lat zapewne to nie wzbudzi przerażenia jak miało to miejsce w przypadku X files gdy ma się 8 lat, ale niektóre epki naprawdę dają ostro do myślenia i zapraszają widza do debaty na to czy świat fizyczny jest jedynym jakim znamy. Więcej zadają pytania o wiele ciekawsze: - jakimi my jesteśmy istotami ludzkimi (jakimi dokładnie jesteśmy) jak to w jednym odcinków podsumował ładnie John Newland. Oprócz tajemnicy widocznej ekranie kryje się przecież jeszcze pytanie o to czy i jak ludzkość w XXI. wieku uniesie ciężar sumienia oraz własnej samoświadomości. To zbyt wielowymiarowy serial by można go było zaszufladkować do jednego gatunku. Największo bowiem tajemnica tkwi bowiem w nas samych i to chyba najbardziej przeraża ludzkość. O niezbadanej naturze ludzkiej i to do czego jesteśmy faktycznie powołani .Śmiem powiedzieć, że to najciekawszy serial złotej ery tv, w których każdy odcinek nie odbiega znacząco poziomem.

Moje ulubione odcinki to:
- The Mask ( pierwszy raz jak to obejrzałem to dosłownie kopara opadła mi z wrażenia, ale info odnośnie tego incydentu niestety nie dane mi było znalezć)
- The Executioner (największy końcowy twist jaki widziałem w kinie/tv od lat)
- Devils Laughter (szkoda, że podmienili zakończenie, ale to nie zmienia sytuacji, że chcesz obejrzeć to kilka razy i sprawdzić czy to co widzisz dzieje się naprawdę) 
- The Explorer (delicje, absolutne delicje i co najlepsze nie ma jak tego logicznie wyjaśnić)
- The return of Mitchell Compion (baaaardzo niepokojące)
- The Justice tree (mocno biblijny przekaz)

Większość odcinków One Step Beyond dostępna na archive.org a ja w międzyczasie szykuje kase na Thriller z Borisem Karloffem. Peace

+ moja recka  http://filmowamowa.blog.pl/2015/10/06/one-step-beyond-1959-1961-merwin-gerard/

• Odpowiedzi 1
  • Wyświetleń 499
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie