kold 8 Posted March 12, 2008 Share Posted March 12, 2008 Nie znalazlem chyba w kuchni nic prostszego i bardziej przydatnego od tego naczynia ;]. Wielka patelnia sluzy za patelnie i garnek! Mozemy wiec upiec 2, jesli nie 3 pieczenie na jednym ogniu. Dania z ryzem mocno wskazane. A wiec jak? Wrzucamy miecho z cebulka, podsmazamy, wlewamy 0,5-1.0 l wody (wrzacej - prosto z czajnika) i wsypujemy ryz! Rozne warzywa dodajemy w dowolnym momencie - zalezy czy maja chrupac, czy byc miekkie. Doprawiamy smakolykami - koniecznie musi byc chilli . No i teraz mamy wybor - czy chcemy zupke chinska, czy danie w sosie. Nieodcedzany ryz nie skleja sie, ale swietnie laczy, zageszcza wode tworzac sosik. Zapewne ma to tez jakies pozytywy - zachowujemy wiecej srututu itd. Moim zdaniem rewelacja. Dania zaleza od Waszej inwencji, wiec nie bede Wam zabieral przyjemnosci eksperymentowania . Czas przygotowania - 20-40 minut i tylko jedno, proste do zmywania naczynie. Aha, tak poza tym polecam ryż basmati. Taki "zwykly" sie nadaje na kaszke dla niemowlat. Quote Link to comment
okens 540 Posted August 11, 2008 Share Posted August 11, 2008 Wok jesli sie nie myle jest patelnia tajlandzka, rzeczywiscie jest to jedna z najleprzych patelni na swiecie! Jej jedynym felerem jest metal ktory bardzo latwo lapie rdze, aby temu zapobiec nalezy zaraz po przemyciu wysuszyc, oraz przetrzec dokladnie wnetrze papierowym recznikiem nasaczonym olejem. Patelnia sprawdza sie genialnie do przypiekania ryzu oraz warzyw. Nie nadaje sie wogole do np. smarzenia( ze wzgledu na gleboka wneke) Quote Link to comment
kold 8 Posted September 4, 2008 Author Share Posted September 4, 2008 Tajska. Pewnie masz racje, a ja nie jestem taki pro i swoje naczynie po prostu znalazlem ;]. Quote Link to comment
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.