Jump to content

Lykathea Aflame

Desser

Recommended Posts

Witam wszystkich metali \m/

Dzis chcialem przedstawic zespol z Czech, ktory niestety W OGOLE nie jest znany w Polsce, natomiast na swiecie po 8 latach od premiery ich jedynego albumu wreszcie zdobywa jakas nalezyta mu od dawna popularnosc i dobre opinie. Co oni takiego graja? Jest to mikstura grania czesto kojarzonego z wczesnym Cryptopsy (chodzi glownie o potwornie rozbudowane i idealnie timingowane granie na perkusji przez Tomasa Corna), Nile'em (egzotyczne wstawki, uzywanie akustyka i klawiszy, ktore jako jedne z niewielu NIE denerwuja!) oraz nawet Fear Factory (jako ze niby komus sie skojarzyly klawisze i ogolna atmosfera z tym zespolem, ale wierzcie mi, nie ma to nic z nim wspolnego).

Do tego wszystkiego dodajmy ujmujaca i ciezka do ogarniecia (z poczatku) historie spisana w lyricsach (masa odniesien do wszelakiej symboliki, warto sie zaglebic i poznac doglebniej), mix gatunkowy (wplatane sa tez jazzowo-ambientowe wstawki, np. ostatni utwor ktory kazdego zaskakuje) i selektywne brzmienie, podkreslajace riffy i ciezar, jaki niesie za soba perka Corna (cudenko, w zasadzie warto posluchac tej plyty dla samej partii perkusji, bo robi ona piorunujace wrazenie) oraz glebokie, gardlowe wokale Ptoe'go zmieszane z czystymi partiami spiewanymi i mowionymi (!!!) i otrzymamy wybitny album. Osobiscie to na przestrzeni kilku lat odlsuchalem go bez mala kilkaset razy i do tej pory nie odkrylem w nim wszystkiego - za kazdym razem odnajduje sie cos nowego i fascynujacego. Dobra, koniec pier,dolenia, macie tu link do downloadu w swietnej jakosci:

http://www.axifile.com/?7409913

oraz tracklisting:

1. Land Where Sympathy Is Air 05:50

2. To Become Shelter And Salvation 04:35

3. Bringer Of Elvenefris Flame 06:00

4. Flowering Entities 05:45

5. To Give 03:58

6. On The Way Home 06:36

7. Shine Of Consolation 03:39

8. Sadness And Strength 08:05

9. A Step Closer 07:20

10. An Old Man And A Child 09:10

11. Walking In The Garden Of Ma'at 11:15

Total playing time: 01:12:13

Lineup:

Ptoe - Guitars and Vocals

Tom Corn - Drums

Andy Maresh - Bass

Ondra Martinek - Guitars

Polecam sprawdzic i przekonac sie, ze brutalny DM to nie tylko bezmyslne, niemelodyjne napier,dalanie z koszmarna jakoscia dzwieku (generalnie taki stereotyp panuje wsrod osob gatunku na codzien nie sluchajacych :D), a takze dla tych, ktorzy chca po prostu posluchac czegos nowego. Czekam na opinie :)

• Downvote 1

Polecałeś mi kiedyś Elvenefris na Laście, jak mniemam. Chciałem tą płytkę wielokrotnie zapodać do tematu z linkami, ale nigdy nie znalazłem sznura z dobrą jakością, taką, jaką o dziwo dysponuję na dysku, a upload specjalnie dla forum, gdzie ludzi słuchających takiej muzy jest zaledwie garstka, mi się nie widział. Płyta ogólnie jest przezajebista, wypadkowa Cryptopsy i Nile nie może być przecież inna. Na siłę można dopierdolić się do braku solówek tudzież ich niesłyszalności z racji produkcji, która nie każdemu przypadnie do gustu, ale takie szukanie dziury w wykurwistej całości pozbawione jest sensu. Dodałbym jeszcze, że entuzjaści wszelkich grind'ów będą w siódmym niebie, bo płyta ma to cholernie ciężkie, gęste brzmieie. O perce już pisałeś, więc dam sobie spokój... Flo Mounier powinien czuć się zagrożony. Na metal-archives jedyne dzieło Lykathea Aflame z 12 recenzji ma średnią 96% - niechaj służy to za kolejną rekomendację, wszak nie uświadczyłem nigdy wcześniej tak wysokiej średniej ocen dla płyty, przy tak dużej ilości recenzji. Aż sobie idę posłuchać...

• 3 weeks later...

bardzo ciekawa, zróżnicowana płyta. nie nudzi mnie po 3 kawałkach jak większość death metalowych albumów.

no, ale prezencje to mają tragiczną - czeski glam death (pipi)a xD.