m3n3lli 0 Posted August 24, 2009 Share Posted August 24, 2009 Witam serdecznie. Chcę zrobić u siebie w domu sieć bezprzewodową aby móc z kolegami grać sobie na Multi w różne gierki Nie zależy mi na udostępnianiu internetu ani nic takiego. To ma być zwykła, prywatna sieć do potyczek. W domu są 4 osoby (3 laptopy + 1 PC, wszystko na WIN XP). Powstaje teraz pytanie: co jest mi potrzebne aby taką sieć zrobić i jak ją skonfigurować aby wszystko ładnie działało ?? Wiem, że na pewno potrzebuję Routera Wi-Fi ale nie wiem jak go podłączyć i skonfigurować z PC-tem (bo docelowo do niego byłby podłączony) i czy będę mógł wtedy na PC-cie grać ?? Chciałbym aby router był Access Pointem a reszta komputerów by się tylko podłączała do niego. Z góry dziękuję za wszelką pomoc. Quote Link to comment
KiNiO_64 18 Posted August 24, 2009 Share Posted August 24, 2009 (edited) Wszystko czego potrzebujesz to Router bezprzewodowy, każdy jest Acces Pointem :-), w zestawie z routerem masz kabel ethernetowy którym podłączasz pc-ta, jak kupisz linksys-a z serii wrt54g to całą konfiguracją zajmie sie dostarczony z nim program! jeśli nie to musisz połączyć się z routerem za pomocą kabla, w przeglądarce wpisać adres 192.168.1.1 i login/hasło admin (takie samo hasło i login) tam w odpowiedniej zakładce (w zależności od producenta, pisz co kupiłeś to napisze dokładniej) ustawiasz nazwę sieci (ssid), kanał na którym ma pracować (najlepiej jeden z ostatnich lub pierwszych, masz wtedy mniejszą szansę na zakłócenia od mikrofalówki) i zabezpieczenia, najlepiej wap2 personal... no i jeszcze wybierz tryb w jakim sieć ma pracować najlepiej ieee 802.11g Edited August 24, 2009 by KiNiO_64 Quote Link to comment
m3n3lli 0 Posted August 25, 2009 Author Share Posted August 25, 2009 Dziękuję bardzo za odpowiedź Jak będę miał jakieś problemy z zakupionym modelem to na pewno się jeszcze zgłoszę Quote Link to comment
Recommended Posts