Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

F I L O Z O F I A

Featured Replies

Opublikowano

Ostatnim razem jak cię posłuchałem to zmarnowałem trzy dychy na Na szczytach rozpaczy, Cioran, jego biografia i system są świetne ale ta książka jest nic nie warta, może gdybym przeczytał więcej niż 40 stron to zmieniłbym zdanie  ale na tych 40 stronach pier,doli o niczym.

To forum całkiem dobrze sprawdza się jako mechanizm umożliwiający całkowitą utratę szacunku do samego siebie z przeszłości.

• Odpowiedzi 36
  • Wyświetleń 29,7 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• dobrze wchodzi literatura nihilistyczna(ileż ja razy już tego słowa użyłem na tym forum), dekadencka, skutecznie rozprawiająca się z powierzchownością plebejskich główek rozpieszczonych w tymczasowość

• Nowy temat? Dla trzech postów? Trzeba było zadać na ogólnym.

• Okie from Muskogee
    Okie from Muskogee

Wszystko fajnie, tylko szkoda, że dla początkującego poważna większośc z tych pozycji pozostanie niezrozumiana. Na początek polecasz Wittgensteina, Elzenberga czy już w ogóle Schopenhauera? Bez p

Opublikowano

dorastasz mate, dobrze. jak z myślami samobójczymi?

Opublikowano

I want to live

I wish I was dead

Utożsamiam się z tekstem piosenki, więc chyba jestem dorosły i rozwinięty intelektualnie oraz emocjonalnie?

BTW czytał ktoś Wittgensteina? Próbuję czytać jego traktat logiczno - filozoficzny, ale prawdopodobnie ten tekst nigdy nie będzie dla mnie osiągalny.

Edytowane przez mate5

Opublikowano

przeczytałem tylko ''O pewności'' i ''Dociekania filozoficzne'' w których znajdują się wycinki ze sławnego traktatu, który mam w niedalekiej przyszłości sprawdzić. 

Słynnych aforyzmów typu ''jeśli czegoś nie jesteśmy pewni nie wypowiadajmy się'' czy ''warto rozmawiać tylko o metafizyce'' raczej tam nie znajdziesz, ale jeśli na poważnie zabierasz się za filozofię to przebadaj najpierw Krytykę czystego rozumu Kanta. Życie będziesz pojmował z zupełnie innej perspektywy, a imperatyw dobra metafizycznego(ogólnego) będzie tkwił w twoim umyśle aż do grobowej deski. Sam mam zamiar przeanalizować txty Hegla, Kanta i Heideggera ale do tego trzeba spoooro czasu i mnóstwo samozaparcia.

mate masz konto na goodreads?/

Opublikowano

Nie, ale chyba założę. Zdaje się, że dobra strona.

• 4 miesiące temu...
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano

Straszne tłumaczenie. Mam wrażenie, że połowy nie ujęli w napisach, a mój rumuński jest na bardzo niskim poziomie...

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Nie wiem czy to dobry temat, ale niech tam bedzie.

Czytal ktos kiedys jakies ksiazki o buddyzmie? Jesli tak, to moglibyscie cos polecic?

Chetnie zaglebilbym sie w temat, a nie za bardzo wiem po co siegnac.

Interesowaloby mnie cos o filozofii zen.

Edytowane przez Yabollek007

Opublikowano

Na początek ogólnie o Buddyzmie:

http://mahajana.net/mb3s/publikacje/buddyzm/buddyzm.pdf

http://mahajana.net/teksty/nauka_buddy/nauka_buddy.pdf

Najlepszą książką poświęconą ogólnie tematyce buddyzmu jest moim zdaniem "Droga do stanu Buddy" mistrza Jin-Szun. 500str wyczerpuje ten temat w sposób zadowalający, a przy tym jest napisana przystępnym i prostym językiem.

Co się tyczy Zen to na początek polecam Alan W.Watts "Droga Zen". Imo bardzo dobre wprowadzenie w ten nurt buddyzmu z perspektywy człowieka zachodu.

Potem klasyka czyli:

"Umysł zen, umysł początkującego" Shunryu Suzuki

"Nie zawsze tak. Praktykowanie prawdziwego ducha zen" Shunryu Suzuki

"Otwieranie dłoni myśli"  Kosho Uchiyama

"Kompas Zen" Seung Sahn

Edytowane przez Paliodor

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Prosiłabym o polecenie ciekawej książki filozoficznej, wydanej po 2009 roku. Muszę napisać recenzję na wykład: "Współczesne koncepcje filozofii i etyki". Rozchodzi mi się o książkę w bardziej przystępnym języku, którą by się z przyjemnością czytało...

Opublikowano

Czy Pan Bóg jest szczęśliwy i inne pytania

Z 2009 roku, napisane przez Leszka Kołakowskiego, tytuł sugeruje lżejszą formę niż inne jego twory, ale nie mogę tego potwierdzić, bo jej nie czytałem. Znam za to inne twory Kołakowskiego i nie wierzę, że ta książka jest mniej interesująca od tych które przeczytałem.